Ajda300 Ajda300 komentáře u knih

☰ menu

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Skvělá klasika s lehce ubývajícím dějem a charakteristicky zajímavými postavami. Příběh o tom, jak moc se člověk dokáže změnit, když jeho činy nemají následky a co všechno jste pro krásu a úspěch schopni vykonat.
Mimochodem pořád oplakávám Basila (a neříkejte mi, že jeho obdiv k Dorianovi byl pouze platonický).
Skvělá knížka na maturitu, s jasným a zapamatovatelným příběhem. Doporučuji

26.08.2022 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Zase milé překvapení v podobě knižní předlohy. Líbily se mi skvěle vypracované charaktery postav i postupně budovaná atmosféra i strach o hlavní hrdinku. Nevím, jestli příběh sedne každému, ale jako člověku, co si občas přečte detektivky, se mi děj moc líbil.

25.08.2022 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Knížku jsem si přečetla hlavně proto, že jsem ji chtěla porovnat i s filmovým zpracováním a musím říct, že jsem byla příjemně překvapena. Moje první setkání s Kingem bylo poněkud nešťastné (na jeho obranu mi bylo 12 a snažila jsem se číst To ), ale Osvícení bylo napsané velmi čtivým jazykem, který mě do sebe jednoduše vtáhl. Asi jsem čekala trošku víc ze strany celé té věci okolo hotelu (pořád si nejsem úplně jistá, zda jsem to úplně pochopila), ale celkově stojí kniha určitě za přečtení. Navíc myslím, že všechny určitě potěší skvěle vybudovaná atmosféra, která dodává příběhu na hodnotě.

25.08.2022 4 z 5


To není můj problém To není můj problém Ciara Smyth

Ze začátku mi úplně nesedla hlavní hrdinka, jejíž chování bylo takovým tím typickým YA stereotypem. Ale po dočtení se mi to v hlavě o pár dnů později tak nějak uložilo a knížku vlastně hodnotím velice kladně. Romantická linka byla skvělá a jediné co mě vážně vytáčelo, byly nesnesitelný řeči hlavní postavy. Během příběhu však poodkrýváme její příběh a rodinné zázemí, což mi ji v mnohém dokázalo trochu polidštit. Kniha stojí za to. Žádný zázrak ale vlastně to bylo přesně to, co jsem v tu dobu potřebovala.
Mimochodem strašně doporučuju autorčinu prvotinu, která mě bavila mnohem víc a má velice příjemný příběh (jen teda nevyšla v čj).

01.03.2022 4 z 5


Takový prima věk Takový prima věk Kiley Reid

Milá a zábavná komedie s poněkud těžším tématem a otázkou, jak se jako jedinci stavíme k jiné barvě kůže a toho, co to o nás vypovídá. Hlavní hrdinka měla silný charakter a její činy nebyly neopodstatněné, i když se tu všichni v komentářích snaží zastávat Alix (mimochodem naprosto bezpáteřní postava a bezcitná nána).
S koncem navíc přibývá důležitá myšlenka, nad kterou bychom se všichni mohli zamyslet - a to jestli se sami taky občas nastavíme do pozice toho "White savior", abychom ze sebe měli lepší pocit. To jen tak na okraj.

13.10.2021 5 z 5


Dívka, had, trn Dívka, had, trn Melissa Bashardoust

Rozhodně zajímavé. Neřekla bych, že je to jedna z nejlepších fantasy knih, co jsem kdy četla - to rozhodně ne. Ale byla to milá pohádka s trochu drsnými prvky a krapet urychlenou romantickou linkou (tu jsem si ale stejně užila, snad poprvé fantasy s wlw romantikou). Pěkné a stojí za přečtení.

20.09.2021 4 z 5


Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Úžasná knížka. Teď mám nějaké zvláštní období, kdy čtu ve většině LGBT+ knížky a tahle byla rozhodně jedna z těch nejlepších. Krásně vykreslený vztah. Dante byla jedna z těch klasických postav, která je děsně milá ale otravná. Ari na rozdíl od něj trochu víc nasíral, ale v dobrém slova smyslu. Mimochodem - můj největší životní úspěch je ten, že já a Dante máme stejnou oblíbenou písničku. A s touhle informací vás tu zanechám. Moc doporučuji.
PS: Knihu jsem četla ve slovenštině a pořád nemám nejmenší tušení, co je "čudný".

16.08.2021 5 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Dočetla jsem to asi před třemi měsíci a pořád brečím. Stačí mi podívat se na jediný fanart na pinterestu a už si hledám kolik stojí návštěva u psychiatra. Číst to, je čirý sebepoškozování. Tohle byla vážně překrásná kniha, kterou musím doporučit.
Mimochodem na ty fanarty se vážně podívejte. Doteď z nich mám depky.

02.08.2021 5 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Úžasný příběh, který vás donutí pochybovat o všem. Dvě rozdílné rodiny pomalu a destruktivně se srážející až to nemůže dopadnout jinak než katastrofou. Netušíte na jakou stranu se přidat a celou dobu jen čekáte co se stalo, že to skončilo požárem. Doporučuji.

PS: Toho idiota co psal v Ikaru dovětek k anotaci asi rozčtvrtím. Jakej kretén dá tak obří spoiler na desky knihy?? Paní Richardsonová se pak celý děj snažila přijít na něco, co jsem kvůli tomu vypatlanýmu redaktorovi (či kdo to psal) dávno věděla. Grr.

28.07.2021 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Po přidání nového seriálu Young Royals na Netflixu, bylo jasné, že si tuhle knihu musím přečíst znova. Už po sedmé. A ne - nelituju toho. Tohle je ta nejmilejší, nejvtipnější a nejromantičtější věc, kterou jsem kdy četla. Postavy jsou zábavné a každá má svou hloubku, nejsou tu žádné povrchní problémy a autorka nám představuje téměř ideální svět s ženou jako prezidentkou (tohle upřímně závidím Slovákům). Kromě skvělého příběhu se hrdinové vypořádávají i s problémy dnešní doby jako rasismem či homofobií. Prostě vážně pecka. Strašně doporučuju. Tuhle knížku miluju a milovat budu. A pokud budete po přečtení hledat něco podobného, doporučuji už výše zmíněný seriál s podobnou tématikou.

18.07.2021 5 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Čtivá a krátká knížka, která sice nebyla takovou bombou jako autorčiny novější knihy, ale i tak to bylo příjemné počtení.

14.07.2021 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Velmi silný příběh, který mě velice příjemně překvapil. Poutavé vyprávění, které mě několikrát zasáhlo a přesvědčilo, abych od českých autorů četla více knih. Moc doporučuji.

12.07.2021


Sedm dní bez Sedm dní bez Monika Peetz

K druhému dílu asi nemám co říct. Podobné jako jednička, ale jako oddechovka fajn

12.07.2021 3 z 5


Úterní ženy Úterní ženy Monika Peetz

Jednoduchý příběh na jeden den. Nic převratného ale na zabavení stačí.

12.07.2021 3 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Skvělýýý. Netušila jsem, co od toho mám čekat a tohle má očekávání rozhodně předčilo. Těším se na další autorovy knihy.

12.07.2021 5 z 5


Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

První knížka kterou jsem kdy četla v angličtině a možná i proto na ni nedám dopustit. Emoni je skvělá postava a příběh je psán plynulým a čtivým jazykem. Vážně moc doporučuji.

12.07.2021 5 z 5


Hodná holka, zlá krev Hodná holka, zlá krev Holly Jackson

Stejně dobré a napínavé jako první díl. Bála jsem se, aby to celé autorka pokračováním nezabila, ale naštěstí se dá tahle kniha brát jako kvalitní čtivo stejně jako Návod na vraždu. Pipa je vtipná, odhodlaná a jednou z nejlepších hrdinek, o které jsem kdy četla a Raviho jsem si moc oblíbila. Doporučuji.

12.07.2021 5 z 5


Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

Tohle je prostě úžasná knížka. Četla jsem ji znovu po rereadingu Jeden z nás lže a musím říct, že tohle je mezi YA thrillery prostě to nejkvalitnější co můžeme najít. Postavy mají hloubku, vyšetřování probíhá logickým způsobem a rozuzlení je skvělý.

12.07.2021 5 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Skvělý. Za mě to dosahuje stejné kvality jako Seven husbands of Evelyn Hugo, a ačkoliv jsem se bála autorčina zvoleného formátu, nakonec jsem to celé přelouskala za jedno odpoledne. I když se se vším seznamujeme přes pouhé rozhovory, dokázala jsem si k postavám vytvořit nějaký vztah a hlavně Karen jsem si hodně oblíbila.
Vážně pěkné. Možná jsem čekala nějakou větší kauzu okolo rozpadu celé skupiny, ale jinak netuším, co bych mohla příběhu vytknout. Doporučuji.

29.05.2021 5 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Knížku jsem si přečetla jen kvůli filmové adaptaci a přestože byla kraťoučká, pachtila jsem se s ní celý den. Kvůli filmu mě tady asi nic nepřekvapilo, ale byly tu skvěle vykreslené postavy, které nebyly úplně ploché a měly i pár špatných vlastností. Oblíbila jsem si Florence a ráda jsem četla části, kdy Edward vzpomíná na svou rodinu. Nevím, co bych k tomu řekla. Doufám, že se mi Pokání bude líbit trochu víc, ale i tenhle příběh má co předat. Pěkné.

21.05.2021 4 z 5