Červená, bílá a královsky modrá

Červená, bílá a královsky modrá https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444810/bmid_cervena-bila-a-kralovsky-modra-pmW-444810.jpg 4 1089 282

Co se stane, když se syn americké prezidentky zamiluje do britského prince? Alex Claremont-Diaz je pohledný a nesmírně charismatický mladík. Pro Bílý dům představuje marketingový poklad. Jediný problém je, že si dvakrát nerozumí s Henrym, princem na opačné straně Atlantiku. Když se navíc v bulváru objeví závěry, na nichž se Alex hádá s Henrym na královské svatbě, má to neblahý dopad na americko-britské vztahy. Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Red, White & Royal Blue , 2019


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
14.04.2024 5 z 5

Ano, je to trochu dlouhé. Ano, je to politické. Ale, zatraceně čtivé! Na tu délku to není vůbec nudné, stále se tam něco děje a vy hltáte stránku za stránkou. Já to prostě neodložila, dokud jsem to nedočetla. Jinak se to ani nedá. Velice pěkně napsáno, nejsem překvapená, že se z toho stal takový hit. Ale, určitě si nedávejte film před knihou, byli by jste zklamáni. Kniha je o 50% lepší než film. Mě osobně to bavilo od začátku dokonce, bylo to neokoukané, udrží to vaši pozornost až dokonce, zasmějete se, odpočinete si, a ještě se něco dozvíte o historii. Je to opravdu propracovaná kniha, a já se k ní ráda vrátím.

Margarett_Lindd
01.04.2024 4 z 5

Sice normálně moc romanticke příběhy nemusím, ale tady se mi líbil námět a celkově byla kniha vtipná a zábavná. O to víc na pozadí politických události, i když fiktivních. Nicméně jsem se alespoň dozvěděla něco víc, jak to funguje v Americe, i když nevím, nakolik je to reálné, neboť se zahraniční politiku příliš nezajímám.
Jen mám trochu problém se dvěmi věcmi, a tím i ubírám hvězdičku.
Zaprvé to jsou jména členů britské monarchie. Tím, že se jedná o fiktivní příběh, tak si tedy autorka nedala moc práce vymyslet nějaká trochu originální. Až moc mě to bylo do očí.
A zadruhé, se mi zdá, ze autorka příliš nemusí britskou monarchii a vidí ji jen jako zastaralou kostnatou instituci, kde není možné se ani trochu odchýlit od nějakých tradic a s tím i souvisí právě ten výběr jmen. Což já si myslím, že sice je stále velmi tradiční, ale i přesto se mění a sice pomalu, ale jiste se přizpůsobuje době.


JiříM
23.03.2024 5 z 5

Téma a usazení příběhu do místa a času je zajímavě vybráno. Jen mám pocit, že dneska po dočtení knížky neusnu tím světlem, co vychází z těch duhových stránek několika posledních kapitol. Ale nakonec za sebe můžu říct, že příběh a osudy hlavních hrdinů mě velice zaujaly.
Edit: film si dejte až po knížce. Knížka se mi zdá lepší.

dancadragneel
04.03.2024 4 z 5

Hezká oddechovka. Začatek se trochu táhl a některé části nejsou ono, ale svým způsobem se to četlo fakt moc krásně. Příběh je to pěkný a rozhodně si knihu ještě párkrát přečtu

Tayliee
16.02.2024 3 z 5

Kniha má (na mě) velmi dlouhé kapitoly.
Tento YA příběh byl někdy trochu zdlouhavý a ke konci už jsem chtěla mít dočteno. Politika tam prostě je. Musí se s tím při vybírání počítat. Několikrát se ale u knihy zasmějete a “zakřeníte“. Stojí tedy za přečtení? Meh-

Snílek1980
15.02.2024 5 z 5

Tahle knížka ve mně vyvolávala podobný pocit, jako když se zabořím do teplé, měkké deky a pomalu upíjím horké kakao, zatímco za okny krásně sněží. Vždycky, když jsem se vracela k jejím rozečteným stránkám, připadalo mi to jako návrat domů mezi milované přátele, kde se cítím přijímaná a v bezpečí. Zprvu jsem byla vůči této knize nedůvěřivá kvůli humbuku, jaký kolem ní na sociálních sítích vznikl. Přesto nelituji ani jediné minuty, kterou jsem strávila jejím čtením.

veverrka11
22.01.2024 4 z 5

Knížka je čtivá a docela vtipná. Pro mě je vcelku vyčnívající tím, že řeší i témata, které v YA/NA běžně nenajdete, jako je politika a mezinárodní vztahy. Navzdory tomu se čte lehce a tématu porozumí i člověk, který má minimální rozhled v této oblasti.

Postavy jsou sympatické a realistické. Chovají se přiměřeně ke svému věku a schopnostem. Nejde je nemilovat a soucítit s nimi.

Za sebe musím říct, že se mi knížka trefila do vkusu i momentální potřeby nenáročné letní oddechovky. Příběh mě vtáhl a i když byl na některých děj lehce zpomalený, tak mi to zase tolik nevadilo, protože jsem si zamilovala postavy, hlavně tedy ústřední dvojici, kterou nejde nemít rád

Doporučuji všem, kteří mají rádi politické pozadí příběhu, všem, kteří rádi čtou romantiku a těm, kteří se zajímají o mezinárodní vztahy

Maky78
07.01.2024 4 z 5

Romantika trochu jinak s velkou dávkou humoru. Dobře napsané, lehký pokus jak prolomit určitá tabu.

Disk
25.12.2023 5 z 5

Nejprve jsem viděl velmi povedenou filmovou verzi, přičemž knižní předlohu jsem vůbec neznal. Příjemná romantická dramedy, která působí svěžím dojmem a mezi jejímiž protagonisty to parádně jiskří. Teprve několik měsíců poté jsem se pustil do původní předlohy. Knížku jsem nicméně četl už ze druhého českého vydání, které je obohaceno o novou poslední kapitolu, a musím říci, že jsem hodně spokojený, v některých momentech přímo nadšený. Mezi oběma mladíky to jiskří i na papíře, zvláště s jejich velmi procítěnými emaily si autor*ka fantasticky vyhrál*a. Samotný příběh se samozřejmě může zdát jako klasické young adult klišé, ale právě fakt, že jde o vztah dvou mladých mužů "z vyšší společnosti", dělá z Červené, bílé a královsky modré něco více než jenom další spotřební zboží. Zvláště v případě britského prince Henryho jde o pokus prolomit nemyslitelné tabu, protože v reálném životě si nedokážeme představit nějakého královského příslušníka, který by se netajil homosexuální orientací a společnost, natož královská rodina, by s tím neměla problém. Ano, Červená, bílá a královsky modrá je únikovou pohádkou z reality. Ale právě proto občas potřebujeme snít a číst zamilované příběhy se šťastným koncem, abychom se v oné realitě úplně nezbláznili.

Narozdíl od mnohých uživatelů a uživatelek si cením četnosti milostných scén a jejich otevřeného popisu. Díky tomu je vztah Alexe a Henryho hmatatelnější, uvěřitelnější a intimnější. Sex a milování dvou mladých mužů je věc naproto lidská a z mého pohledu i jde navíc o krásný a estetický čtenářský zážitek, když dva nazí mladíci se objímají v posteli a vzájemně si vyznávají lásku. Není proto jediný důvod se nad těmito pasážemi pohoršovat, naopak jsem autor*ce vděčný, že do knihy ony pasáže zařadila. Bez toho by Červená, bílá a královsky modrá byla další unylou romancí, na kterou si za pár let nikdo nevzpomene. Takhle má kniha jako celek možný náběh na klasiku ve svém žánru.

Magdyla.8
20.12.2023 4 z 5

Kniha se četla velmi příjemně, není to obyčejný příběh mezi kluky. Tihle jsou vysoce postavení a jejich vztah probírá doslova celý svět. Moc mě oslovil film na jehož základě jsem si přečetla knihu. Ve filmu mi chyběly některé postavy, ale nemůžu se zbavit dojmu, že film u mě boduje trochu více (možná je to herci,žejo). Příjemná oddechová romantika.

MadameKeroufac
19.12.2023

Znáte ten pocit, kdy je vám za někoho jiného trapně? Takhle jsem se cítila při čtení této knížky. Nevím, jestli to bylo českým překladem nebo prostě jen nejsem cílovka, ale.... Ano, oddechovka, romantika, možná fun-fiction, dobře, ale i tak očekávám něco víc.

namornice
18.12.2023 3 z 5

Začetla jsem se rychle a hodně mě to ze začátku bavilo, nicméně postupně děj nějak slábl a už tak dobře se mi nečetlo. Postavy mě bavily a humor se mi líbil a ani odkazy na politiku mi nevadily. Hodnotím spíše jako průměr, zas až tak nadšená jsem nebyla.

VDreamer
08.12.2023 5 z 5

Přečetla jsem si ji hned po filmu a přijde mi to ještě lepší! Musím vyzkoušet i další knihy autorky

simaja
27.11.2023 5 z 5

Chtěla jsem se kouknout na film, ale raději mám pořadí knížka - film. Tak jsem se pustila do čtení a knížka se mi líbila, byla zábavná a sexy, bavily mě slovní přestřelky mezi Alexem a Henrym. Jsem zvědavá, jak se povedlo filmové zpracování.

Ibišekk
10.11.2023 4 z 5

Knihu jsem četla dávno před filmovou verzí a knížka se mi líbila o dost víc.
Celkově je to hezky napsaný, postavy dobrý, prostřední super. Dynamika mezi Alexem a Henrym byla taky dobrá. Četla se i hodně rychle, měla jsem dočteno za necelé dva dny. Doporučuji.

Prokrastinuji
07.11.2023 3 z 5

Tohle je v pořadí druhá kniha, jejíž filmovou/seriálovou adaptaci jsem letos viděla, a na jejímž základě jsem se rozhodla přečíst si předlohu. U obou (první bylo Silo) jsem se lehce spálila, na druhou stranu, pokud s knihou začnete věřím, že vás příběh upoutá. Červená, Bílá na mě působila dost čtivě, a je pravda, že když jsem se zvládla začíst, stránky mi svižně utíkaly pod prsty. Jenže do toho čtení jsem se trochu nutila - na stránkách jsem nenacházela to kouzlo, kterým na mě dýchl film. Přišlo mi to tak nějak jednoduché Na druhou stranu pokud hledáte odpočinkovou knihu, u které můžete totálně vypnout, a disponuje slušnou rozmanitostí diverzity, tak proč ne

VěraČamková
28.10.2023 2 z 5

Knížka mě nijak zvlášť nebavila, dočetla jsem už jen spíš z povinnosti. Podruhé už bych si knihu číst nepotřebovala.

Thalin
26.10.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla až po filmu, na který jsem se taky podívala spíš kvůli nudě o jednom pátečním večeru. Ale bavil mě a tak jsem si řekla, že zkusím i předlohu. A nejsem zklamaná.
Stejně jako u filmu jsem ke knize přistupovala se značným odstupem. Spíše jako k moderní pohádce. Už kvůli společenskému postavení obou postav. Padlo tu slovo fan-fikce a vlastně se to označení i docela hodí. Nebrala jsem to zkrátka nějak moc vážně a nehledala jsem tam tím pádem tolik chyby.
Knížka je určitě čtivá. Je psaná svižným stylem a četla se mi dobře.
Líbilo se mi hlavně to, že hlavní postavy nejsou středoškoláci, ale už trošku starší kluci, kteří něco málo mají za sebou a neprožívají svůj úplně první románek a nebojí se všelijakých úvah, činů, občas i ujede nějaká ta klasická nadávka. V tomhle mi zněli jako uvěřitelní mladí kluci a ne jako děcka.
Taky mě vcelku překvapila humorem. Bavila jsem se. U scény s krocany jsem se vyloženě smála (.."Kup si s krocanem letní sídlo na Mallorce".) Celkově je to jejich prvotní kočkování dobře a vtipně napsané.
Nevím, jak moc je tu dobře popsané to politikaření, protože se o podobné věci vůbec nezajímám, ale brala jsem to tady spíš jako nutnou součást toho prostředí. Nejspíš to má od reality daleko, ale hej, je to přece jen spíš pohádka než realita. A takhle jsem přistupovala k celé knize. Autorka tu nechodila kolem horké kaše, nepárala se s tím a přesně to se mi líbilo. Za mě opravdu fajn lgtb oddechovka.

JessicaCorny
23.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo příjemné překvapení. Poslední kniha, kterou jsem četla byla taky romance a to jsem si říkala, že pro mě romány prostě nebudou to pravé. Ale díky téhle knize jsem změnila názor. Bylo to vtipné, úderné, dobře to plynulo ale nároveň to mělo hloubku a bylo to velmi dobře promyšlené.

Bavil mě kontrast mezi osobností Alexe a Henryho a to jak dobře k sobě šli. Ocenila jsem detaily do kterých autorka zacházela v emailech mezi Alexem a Hnery - všechny ty historické reference etc. V těch chvílích jsem měla pocit, že čtu nějaký román od Jane Austenové, protože tam dostávaly všechny ty romantické myšlenky brutální hloubku. Což je vlastně strašně vtipné srovnání, vzhledem k počtu intimních scén v této knize. Ale to dávám autorce taky jako přednost - rozhodně se toho vůbec nebojí.

Sečteno a podtrženo: 4 hvězdičky a doporučení všem mým přátelům.

Marfulka007
21.10.2023 5 z 5

Milá oddechová romantika, která se čte úplně sama. Smála jsem se, dojímala jsem se, radovala jsem se,... zkrátka jsem si celou knihu moc užila.

Štítky knihy

homosexualita zfilmováno romantika prezidentská kampaň královská rodina gayové LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Casey McQuiston
americká, 1991
2020  83%Červená, bílá a královsky modrá
2022  73%Poslední stanice
2023  65%Políbila jsem Sharu Wheelerovou

Kniha Červená, bílá a královsky modrá je v

Právě čtených33x
Přečtených1 395x
Čtenářské výzvě253x
Doporučených142x
Knihotéce520x
Chystám se číst459x
Chci si koupit145x
dalších seznamech15x