Na Chesilské pláži
O knize Na Chesilské pláži
Příběh svatební noci z počátku 60. let, zasazený na pobřeží Anglie, nabízí zamyšlení nad dobovou podmíněností lidského chování, citů i vztahů. Rezonují tu naděje nadcházejícího svobodomyslného desetiletí i první písně Beatles, proslýchá se cosi o vynálezu antikoncepční pilulky, ale společnost ještě žije v zajetí tradiční morálky. On a ona v novele jsou "mladí, vzdělaní" a bez předsudků, jejich vztah doba silně podmiňuje. Hořkosladká rekapitulace po letech podává výmluvné svědectví... Milostný příběh, ač jímavý a tklivý, má daleko k červené knihovně, je vrcholem McEwanova vyzrálého umění. Autor už nepotřebuje šokovat jako v jiných svých dílech. Na malém půdorysu obyčejné svatební noci dvou obyčejných lidí nám podává se svrchovaným literárním mistrovstvím zprávu o druhé polovině 20. století i o "nezničitelnosti" a síle lásky.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha se zaměřuje na důsledky neporozumění mezi mladým párem, Edwardem a Florence. Jejich svatební noc se stává tragédií, která odhaluje hluboké emocionální rány a nedostatek komunikace. Autor, Ian McEwan, mistrně zachycuje atmosféru šedesátých let, kdy byly otázky sexuality a vztahů tabuizovány. Příběh je protkán vzpomínkami, které přibližují postavy a jejich pozadí, avšak tyto pasáže mohou zpomalit tempo vyprávění. Přesto je kniha cennou sondou do lidských emocí a vztahových dynamik, které se zdají být nadčasové. Více v komentářích.
Komu by se kniha Na Chesilské pláži mohla líbit?
- Čtenáři hledající hluboké emocionální příběhy
- Milovníci literatury zkoumáni mezilidské vztahy
- Ti, kdo se zajímají o historické kontexty v literatuře
- Fanoušci autorova stylu a analýzy lidských pocitů
Kniha Na Chesilské pláži v seznamech uživatelů
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 4x |
| v Přečtených | 963x |
| ve Čtenářské výzvě | 144x |
| v Doporučených | 40x |
| v Mé knihovně | 284x |
| v Chystám se číst | 210x |
| v Chci si koupit | 30x |
| v dalších seznamech | 10x |
„Společenské změny nikdy nepřicházejí najednou a vyrovnaným krokem.“
„Láska a trpělivost - kdyby jen tak tehdy měl obojí - by jim určitě pomohly všechna úskalí překonat.“
všech 3 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
2008 -
British Book Awards
(Book of the Year)
Související novinka - Na Chesilské pláži
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
zfilmováno partnerské vztahy milostné romány anglická literatura sexualita svatby, sňatky manželské hádky a krize milostné vztahyIan McEwan také napsal(a)
| 2008 | Pokání |
| 2007 | Na Chesilské pláži |