Pokání přehled

Pokání
https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/587/bmid_pokani-VHJ-587.jpg 4 1304 1304

Je to svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každý okamžikem do útoku? Ian McEwan tuto myšlenku dovedl k dokonalosti. Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba pomoci. S fantastickou úporností pubescenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla po zbytek života činit pokání. V roce 2007 byl dle knihy natočen film Pokání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

Atonement, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pokání. Přihlašte se a napište ho.

milan.valden
26.04.2025 5 z 5

(SPOILER) Britský spisovatel IAN McEWAN (*1948) patří k mým oblíbeným, přečetl jsem od něj skoro vše a teď jsem po více než dvaceti letech znovu sáhnul po jeho slavném a mistrovském románu POKÁNÍ (2001), který osobně považuji za jeho vrcholné dílo. Když jsem ho teď četl podruhé již se znalostí vypravěčského triku na konci, všímal jsem si trochu jiných detailů než poprvé a vychutnal jsem si zvláštně houstnoucí atmosféru první dlouhé části, v níž se schyluje k dramatu. Závěr mě opět dojal a znovu jsem si uvědomil, jak je hlavní postava díla nesympatická, ale zároveň s ní má čtenář vlastně i soucit.
Příběh Briony Tallisové, třináctileté dívky s bohatou představivostí, která se chce stát spisovatelkou a která si špatně vyloží jisté události z jednoho horkého letního dne roku 1935 na rodinném venkovském sídle, čímž tragicky ovlivní osud své starší sestry Cecilie a jejího milence Robbieho, je také o síle literatury, protože pokání, které si pak Briony uloží, může realizovat vlastně jen prostřednictvím toho, čemu se vždy chtěla věnovat, tedy psaní. Autor do díla vložil ale i další témata, protože děj se pak přesune do roku 1940, kdy Robbie jako voják britské armády ustupuje k Dunkerku. Třetí část nás zavede do Londýna téhož roku, kdy Briony absolvuje kurs ošetřovatelky a kdy z její sestry Cecilie je již zdravotní sestra.
Dodám ještě, že tento nádherný román byl v roce 2007 úspěšně a výborně zfilmován (v hlavních rolích Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan, Romola Garai a Vanessa Redgrave) – tento film mám moc rád.

Kคเк
30.03.2025 4.5 z 5

Vskutku krásně napsáno. McEwan nabídl hluboký vhled do postav, úžasně zachytil jejich psychologii, vnitřní myšlenky a dilemata, pocity, vášně a emoce. Vše jsem jim věřil a prožíval to s nimi, často z odlišných úhlů pohledu. Výborně byla popsána i válečná doba, ve které se děj odehrává. I přes nelehké téma, které budu ještě nějaký čas zpracovávat, se k autorovi v budoucnu určitě vrátím.

pavla9512
02.03.2025 5 z 5

Jedním slovem...zážitek. Skutečná čtenářská perla posledních let. Kniha, která se rozhodně nebude číst lehce, ale zanechá ve čtenáři tu pomyslnou a nesmazatelnou jizvu. Román nás donutí přemýšlet nad závažnými tématy, jako je tíha svědomí a viny, odpuštění, následného pokání... Dle mého názoru mistrovské McEwanovo dílo.

Ocenění knihy (3)

2002 - National Book Critics Circle Award (Fiction)
2002 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Europe and South Asia)
2002 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Pokání v seznamech

v Přečtených1 754x
v Mé knihovně530x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)