Návod na vraždu pro hodné holky

Návod na vraždu pro hodné holky
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443128/bmid_navod-na-vrazdu-pro-hodne-holky-B6V-443128.jpg 5 609 609

Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen. Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

A Good Girl's Guide to Murder , 2019


více info...

Přidat komentář

Noshelfcontrol
včera 5 z 5

(SPOILER) Fascinuje mě, jak se mi vždycky recenze (komentář) ke knížce píše sama od sebe v hlavě, ale jakmile knihu dočtu, tak mám v hlavě úplně prázdno :D Pokud by někdo mé komentáře nějak sledoval, brzy by si všiml, že mám problém s tím, aby myšlenka měla hlavu a patu, ale to je prostě tím, jak ze mě slova někdy doslova tryskají :D
Každopádně jsem ráda, že jsem se k této knize konečně dostala. A myslím, že tomu nejvíce pomohlo blížící se seriálové zpracování. Chtěla jsem prostě nejdříve zhltnout předlohu.
Upřímně jsem ji dlouho přehlížela, protože mi vždycky přišla jen jako taková kopie mého oblíbeného Jeden z nás lže. (Ta obálka tomu taky zrovna nepomohla :D) Ale to jsem se sakra spletla. Miluju YA thrillery a jak Karen McMannus, tak Holly Jackson píší poutavě, ale každá má svůj osobitý styl. Tudíž nelze srovnávat.

Nicméně kniha jako taková možná měla trošku pomalejší rozjezd, ale ten naštěstí netrval moc dlouho. Příběh rozhodně nebyl tolik předvídatelný, jako u jiných "detektivek" podobného typu. Upřímně jsem to rozuzlení vůbec nečekala. Měla jsem spoustu teorií, jednu divnější než druhou. Napadlo mě třeba, že ta dívka v podkroví je Becca a Andie je celou dobu doma. To by byl plot twist co? :D Ale to by samozřejmě nedávalo smysl. Pak mě napadla taková klišé zápletka, a to nějaké ztracené dvojče. No rozhodně by mě nenapadlo, že se tu jedná o takovou tragédii omylu. Ty jsou ale podle mě jedny z nejhorších zápletek (myslím jako nejbolavějších pro čtenáře).
Tolik zápletek a zvratů najednou, že to opravdu připomínalo klubko nití, klubko lží, do kterých bylo celé městečko zabaleno. A pominu-li fakt, že police celý případ uzavřela aniž by se snažila tomu přijít nějak víc na kloub a pak to prostě celé vyřeší nějaká "obyčejná středoškolačka" co by Nancy Drew a celé městečko jí ochotně dává výpovědi jen kvůli školní práci, tak musím říct, že kniha mě více než příjemně překvapila :D :)

Ohledně zpracovaní, moc se mi líbí doplňkové prvky v knize jako pracovní protokoly, mapy a stránky deníku. Krásně to příběh doplní. Co bych ale naopak vytkla je oddělování nebo v tomto případě spíš neoddělování některých částí knihy. Například Pipa si doslova v jedné větě bere klíč z pod rohožky a v druhé větě už spí v posteli. Jako pardon? Ale nějaký takový ten prvek ve formě tečky nebo hvězdiček oddělující jednotlivé scény by nebyl na škodu. Stačilo by i obyčejné odsazení řádku. To mě opravdu iritovalo, ale to už bude spíše chyba editu.

Co se týče postav, je tu Andie Bellová jako krásná dívka a nevinná oběť a Sal Singh jako bezcitné vraždící monstrum. A nakonec? Z Andie se vyklubala neuvěřitelně krutá osoba schovaná za krásnou tvářičkou (upřímně mě stále zajímá to její třetí vítězství nad Nat da Silvovou). Ale i přesto bych jí smrt nepřála, naopak jsem doufala, že se někde najde živá. A ze Sala se vyklubala nevinná oběť. Opravdu mě bolelo to, jakým způsobem zemřel. To nebylo fér. To si nezasloužil. Byl dobrým člověkem od začátku do konce. A když už jsme u nevinných obětí, nelze nezmínit chudáčka Barneyho. Bože neumím si ani představit, že by tohle někdo udělal mému psovi. (Prý to byla nehoda, ale kdo ví ...).
Teď ale na trochu veselejší notu. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila hned od začátku. Rozhodně není nijak plochá ani nudná. Líbila se mi ta její fakta, která kolem sebe neustále střílela. S Ravim mezi sebou měli skvělou chemii.
Jen jedinou věc bych hlavní hrdince vytkla, a to to její občasné nelogické chování. Ona vyšetřuje vraždu dvou mladých lidí a doslova jde sama nejen k jednomu, ale rovnou pak i ke druhému vrahovi ... To je skoro jako, když jedním dechem poučujete postavu v knize či filmu ať něco nedělá a pak jdete a otevřete dveře cizímu člověku ... (to je jen příklad, vůbec se mi to nestalo :DD).
Musím ale říct, že jsem nejdřív měla velký problém se jménem hlavní hrdinky. A tím nemyslím Filipa, ale oslovení Pipa. Nevím, zní mi to jako pípa nebo pipina. Ale to je asi prokletí českého jazyka nebo české mentality obecně :DD Stejně tak moc nemusím, když se hlavní postava jmenuje třeba Poppy. Ale to je jen můj problém. Myslím, že jsem si postupně na Pipu pak začala zvykat i když se mi u toho sem tam kroutily nehty :D

Teď by to asi chtělo nějaký závěr, co? Hlavu jsem celkem zvládla, ale pata bude asi trochu kostrbatá :D Jsem hrozně zvědavá na již zmíněný seriál a uvidíme, jak se své knižní předlohy bude držet. Takže závěrem bych asi jen chtěla říct: čaj do jedné ruky, čokorupční muffiny nebo RAVIoly do druhé a jde se koupit zbytek autorčiných knih :DD

P.S. přiznejte se, kdo u čtení knihy taky dostal chuť na čaj?

vandalindakova
22.07.2024 4 z 5

Tenhle ya thriller byl v jednu chvíli velmi populární, v té době mě ale jeho tsunami vlna minula. Stejně jsem ale věděla, že bych se k němu chtěla jednou dostat, protože tento žánr patří mezi mé oblíbené.
No a je to tady dámy a pánové, já mám přečteno!
Tenhle příběh je speciální hned od začátku, a to tím, že nás přivádí do projektu hlavní hrdinky, která se zabývá již uzavřeným případem vraždy? Je ale uzavřený správně? A co během hledání informací můžeme zjistit?
Zápletka mě hrozně bavila. Nejenže pátráme po tom, co se opravdu stalo, a že to je hodně zamotané story, které často uhýbá úplně jinými směry, které nás svádí na scestí. Protože co si budeme, odhadnout vraha dřív než k tomu dojde děj, je prostě nuda. My se tu také potkáváme s prvky, které tomu dodávají ten thrilleroidní vibe, to co dělá to napětí, a ohrožuje hlavní postavy.
Celé je to doplněno grafikou, která se skládá z různých zpráv, přepisů, mapek a grafů patřících do již zmiňovaného projektu. Tyto prvky tu knihu umí krásně oživit a doplnit.
Začátek série je za mě velmi slibný a patří mezi ty lepší ya thrillery, které jsem mohla číst.


Áža707
20.07.2024 5 z 5

Rozhodla jsem se dát si rereading této knihy a poté navázat dalšími díly. Rereading jsem si dala formou audioknihy a to v angličtině.

Audiokniha je doopravdy krásně namluvená, v rozhovorech se střídají hlasy. Celkově zde nalezneme čtyři osoby, které knihu namluvily a hlavní hlas mi byl velmi sympatický. Pokud se jedná o rozhovor, který měl být přes telefon, tak to tak doopravdy zní. Naopak když se jednalo o psané zprávy (emaily/SMS), tak je slyšet v pozadí klapání, jak kdyby to někdo přesně v ten moment psal.

Musím se přiznat, že jsem si pamatovala jen část hlavní zápletky, takže vlastně celé vyšetřování a pomalá vodítka mě znovu nutila přemýšlet a vést nějaké úvahy. Stejně tak jsem si ani nepamatovala motiv a vlastně i hlavní rozuzlení.

Příběh je za mě svižný a děj dobře utíká, rozhodně jsem se nenudila. Postupně člověk odhaluje celý příběh a musím říct, že i na druhé čtení jsem se opět nechala Zavést jinam a neodhadla jsem konec, což vždy hodnotím jako plus.

Rozhodně si myslím, že ve své kategorii tato kniha opravdu patří k povedenějším i přes občasnou naivitu hlavní hrdinky a její hloupé chování. Což by bylo neodpustitelné v klasickém thrilleru, ale v YA mě to nechává chladnou.

A ještě musím přiznat, že to, co se stalo Bonnie (doufám, že se tak jméno píše), tak mi zlomilo srdce

Příběh mohu doopravdy jen a jen doporučit a sama jsem zvědavá, co přinese následující díl.

4/5

Vjeerus
17.07.2024 3 z 5

Tak se ke mě konečně dostala tahle průlomová kniha (aspoň v ČR) v kategorii YA thriller. A já musím konstatovat, že buď mi nesedlo vyjadřování autorky, nebo něco, co má být thrillerem, ale zabaleným do kabátku pro náctileté, takže to nesahá thrilleru ani po kotníky.
Hlavní hrdinka mi z počátku byla velmi sympatická a líbilo se mi její uvažování a vlastně pro mě byla první polovinu knihy tahounem, protože po dějové stránce to bylo hrozně pomalé a trvalo věčnost, než se dopátrala relevantni stopě.
Bohužel druhá polovina sice získala na tempu, ale na úkor hlavní hrdinky, která se začala chovat naprosto hloupě a nepochopitelně, až bylo k nevíře, že tato postava má být dost chytrá pro Cambridge.
Samotná zápletka mě fakt bavila a finálního vraha jsem vůbec nečekala, to bylo promyšlené na jedničku.
Myslim, že kdyby mi bylo o pár let míň (bylo mi těch náct) a dostala se mi tato kniha do ruky jako jeden z prvních thrillerů, byla bych rozhodně spokojenější a nehodnotila ji jako průměr, protože příběh se otírá nejen o téma vraždy, ale i o vydírání, drogy či šikanu, ať už ve školním prostředí nebo v komunitě malého města. A ty dopady na psychiku lidí jsou podle mě zmáknuté dobře.

Grace_Foster
11.07.2024 5 z 5

10000/10

Jaehyun
11.07.2024 4 z 5

Po prvních pár kapitolách jsem knížku odložila, protože jsem si myslela, že to nebude nic pro mě. Thrillery moc nečtu, spíš vůbec a knížku jsem si půjčila hlavně proto, že jsem ji viděla na zahraničním booktube a chtěla jsem ji vyzkoušet.
Po pár dnech jsem se k ní ale vrátila a dobře jsem udělala. Bavila mě až do konce, dobře se mi četla, byla napínavá, sympatické postavy, konec za mě také super a určitě mě to přesvědčilo k tomu, abych zkusila i další knihy od autorky.

JanaNicol
10.07.2024 5 z 5

OMG !!!! super kniha Holly Jacksonová je moje fav spisovatelka . Nádherné. Strašně jsem se bála. Konec překvapivý. Nevěděla jsem že to bude ********* a její ***** . A jak se to všechno odkrývalo. Nádherné nejradši bych dala 1000 / 10

LexiS
03.07.2024 4 z 5

První co mě zaujalo, byl samozřejmě název. Pak už stačilo pár pozitivních recenzí a zkouknout hodnocení tady a bylo jasno. Kniha putovala do košíku.
A nelituji ničeho. Bylo to super zpestření mezi mým nekonečným fantasy maratónem.
Jasně, že to má své mouchy. Lidi si při vyšetřování před pěti lety nechali věci pro sebe, nebo si něco upravili, takže se případ pěkně zamotal, ale jakmile vyšetřuje středoškolačka, tak jsou všichni neskutečně sdílní.
Líbí se mi celé provedení - jednotlivé protokoly, přepsané rozhovory, deníkové zápisky, je to opravdu povedené.
Nemyslím si ani, že by to mělo nějaká hluchá místa - snad jen kapitola s rekonstrukcí zločinu byla trošku navíc. Ale budiž.
Celé je to zamotané, až mám pocit, že jestli někdo uhodne v půlce knihy, jak to nakonec bude, tak už by měl dostat titul Sherlocka nebo jiného detektiva, protože wow. Nečekala jsem to až takhle komplikované.
Obálka perfektní. Spokojenost a 4 hvězdičky k tomu.

Laf
30.06.2024 4 z 5

Na to, že jsem o této knize měla pochybnosti, tak jsem byla mile překvapena, jak byla kniha čtivá a děj plynule utíkal. Sice mi chvilku trvalo zvyknout si na styl, jak je to psané, ale tohle tomu dodalo punc jedinečnosti. Líbilo se mi to. Za přečtení to stálo :)

cotaholkacte
27.06.2024 5 z 5

Důkaz, že někdy je opravdu lepší nemít žádná očekávání, aby vás to mohlo příjemně překvapit, jako Návod na vraždu pro hodné holky překvapil mě.

SKVĚLÝ. Tohle bylo jedním slovem skvělý. Vůbec nevím, na jaký popud jsem si tuhle knížku kdysi koupila, ale vím, že se mi do ní dlouho nechtělo, YA thriller mě moc nelákal.

Příběh ze středoškolského prostředí, sympatické hlavní postavy a vzrůstající napětí a zápletka (kterou jsem standardně samozřejmě vůbec neodhadla, klasika…). Tím, že se jedná o YA thriller, tak tu nejsou žádné nechutné popisy, krev, ani nic podobného, takže pokud tohle nemáte v knihách rádi, ale thriller byste si chtěli přečíst, tak tohle je super tip na takový soft thriller.

Skvěle napsané, četla jsem v angličtině a vůbec jsem si ani neuvědomovala, že je to v angličtině. Určitě doporučuju všem, co chtějí zkusit číst v AJ, tohle by mohlo být pro vás, taková běžná mluva, nic překombinovaného, žádné složité výrazy.

5*/5*

IG: @cotaholkacte

Ančaa3
01.06.2024 5 z 5

Jo, vlastně jo. Trochu jsem se bála že to bude hrozně hloupé - středoškolačka vyšetřuje vraždu. Ale ne. Nebylo to žádné velké drama, takže pro mě i docela oddechovka. Kniha je čtivá, děj ubíhá. Takže JO.

bee88maja
25.05.2024 5 z 5

Středoškolská záležitost, řeknete si, ale v anglickém oparu v černém čaji s mlékem se toho odehrává docela dost. Bavilo. Mělo to tu správnou dávku napětí, která se proměňovala ve zvědavost. Zvládnuto za jeden večer. :)

Veruza
24.04.2024 5 z 5

Velice dobrá ya detektivka. Na začátku jsem se trochu do čtení nutila,ale po tom mě to do děje vtáhlo a já potřebovala vědět kdo je vrah.

trudoš
21.04.2024 3 z 5

Sympatická kombinace mých oblíbených seriálů Veronica Mars a Twin Peaks, přizpůsobená věkové hranici čtrnáct až šestnáct let, přičemž z každého ze zmiňovaných děl si bere jen ústřední motivy – demaskování „druhé tváře“ oblíbené školní hvězdičky a dívčí detektiv na střední. A třebaže to Holly Jacksonová nedotáhne dál než k průměrnému young adult thrilleru, nemůžu říct, že bych se během těch tří set šedesáti stran nudil. Samozřejmě se na tom podepsala má fascinace patologickými vztahy mezi středoškoláky, na nichž je celý příběh postaven. Kdyby nebylo závěrečného selhání v konstrukci zločinu, byl bych uspokojen na devadesát procent. Hrdinka přirozeným způsobem odhaluje události pět let starého případu a postupně odkrývá skutečnosti, jež státem placené policii nejen že unikly, ale ještě je vyšetřovatelé ostentativně ignorovali. V rámci cílové skupiny povedená kniha, ale pravdou je, že Veronica Mars to není. A Twin Peaks už vůbec ne. Avšak být mi -náct, určitě bych se tolik nežinýroval.

JaneKatty
19.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Po knize jsem sáhla hlavně kvůli jejímu názvu, kterým mě okamžitě zaujala. A vůbec toho nelituju. Téměř okamžitě jsem se ponořila do děje a spolu s Pipou odhalovala tajemství obyvatel jejího městečka. Autorce se mi jiné povedlo zakomponovat do příběhu problémy společnosti, spojené zejména s rasismem a také s prodejem drog. Kniha je díky tomu mnohem uvěřtelnější.
Moc se mi také líbilo, jak se v příběhu střídali příběhové části a Pipiny pracovní dokumenty. Celé knize to dodalo na čtivosti a nápaditosti.

ZuzanaZ83
28.03.2024 3 z 5

Pippa je v posledním ročníku na střední a jako téma své školní práce si vybere záhadnou smrt místní dívky. Pátrání ji pohltí a začne být i nebezpečné.

Kniha není špatná. Bavilo mi střídání polohy vyprávění v er-formě a zápisu jejích objevů a přepisů rozhovorů. Rušilo mě celkem velké množství postav.

Samotný příběh byl pro mě jen málo uvěřitelný.

JaAnička
16.03.2024 4 z 5

YA detektivka o premiantce, které něco nehraje na pět let uzavřeném případě...

Zajímavě pojatý příběh vyprávěný ve dvou rovinách, které se krásně doplňují - tedy to, co píše, a to, co zážívá - je, skvělé, že každé je vyprávěno jinak (1. vs 3. osoba) ono to totiž rozbourává vyprávení - v dobrém -, pak je tu ještě i to doplnění o různé grafy a seznamy, které esteticky vypadá fakt dobře.

Děj ubíhá velmi rychle, postavy jsou vcelku příjemné, hrdinka je otravně tvrdohlavá, což se do detektivek hodí, a i ostatní postavy mají svoje kouzlo. Není tam zbytečná romantika, která by brzdila děj, nebo nějaký extra vtipný/rušivý element - jako to u YA bývá.

Kniha není moc násilnická, spíš klade důraz na překvapení, a to je dobře. Sice ano, konec se klasicky utrhne ze řetězu a na mé poměry moc brzo skončí, ale vlastně tomu nemůžu nic moc vytknout.

Já teda musím pochválit zápletku, vždycky, když už jsem si myslela, že vím, kdo to udělal, byla jsem opět mimo. A nakonec jsem byla vskutku překvapená.

Takže dobrá práce a pokud si chcete přečíst oddechovku kriminálku bez potoků krve, sáhněte po této.

Petra00
03.02.2024 5 z 5

Young adult úplně nevyhledávám, ale občas po nějaké takové knize sáhnu. Tady jsem neodolala z důvodu skvělých recenzí a taky kvůli přirovnání k PLL, což jsem dříve milovala. A vůbec toho nelituji. Knížka byla v rámci žánru skvělá! Bylo to zase něco jiného, než na co jsem u thrillerů zvyklá, jelikož se to odehrávalo ve školním prostředí. Po celou dobu mě knížka bavila ale top byl ten konec, nemohla jsem asi 150 stran knihu odložit. Takže určitě velké doporučení.

cestina_s_linus
11.01.2024 4 z 5

Bez mučení se přiznám. Prvních 100-150 stran jsem se musela do čtení nutit. Po dalších 50 stranách mě začalo zajímat, kdo by mohl být vrahem... a až ke konci jsem si oblíbila Pipu a Raviho.

Knihomolka_176
10.01.2024 4 z 5

Na tuhle knížku jsem se těšila už dlouho, vlastně ani nevím, proč jsem ji odkládala. I když už nejsem cílovka, moc mě to bavilo. Pipa se mi jako hlavní hrdinka líbila, její myšlenkové pochody byly uvěřitelné a chytré.
Raviho humor jsem si zamilovala od první chvíle. Spolu tvořili skvělou dvojku.
Všechna tajemství se odkrývala postupně, nic nebylo uspěchané, ale ani zdlouhavé. Všechno mělo svůj důvod.
Konec mě opravdu překvapil, nenapadlo by mě, v co to nakonec vyústí.
Za mě moc fajn, propracovaná detektivka pro začínající nebo mírně pokročilé čtenáře.