Takový prima věk

Takový prima věk https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463517/bmid_takovy-prima-vek-Dgj-463517.jpg 3 87 19

Mladá Emira to nemá lehké — nedaří se jí najít dobrou práci, má sotva na nájem a tak nějak neví, co se životem. Platit složenky jí pomáhá brigáda chůvy u rodiny Chamberlainových. Když jednou večer vyrazí se svou malou svěřenkyní do supermarketu, ochranka ji obviní z únosu. Proč? Protože dvouletá Briar je běloška, zatímco Emira je černoška. Jakmile se o incidentu dozví Briařina matka Alix, rozhodne se, že takovou nespravedlnost musí odčinit. Tím se rozehrává novodobá komedie mravů či spíše dobrých úmyslů — které však nemusí až tak dobře dopadnout. Dokáže Alix pochopit, že Emira není jen oběť rasismu, ale především žena z masa a kostí? A co se stane, když se v Emiřině životě objeví někdo z Alixiny minulosti?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Such a Fun Age , 2019


více info...

Přidat komentář

micha-ella
17.11.2023 3 z 5

Knížku jsem četla s přestávkami, dokonce jsem mezi tím přečetla jinou a načala další. Nevím, proč mi nevyhovoval styl psaní a těžko jsem se soustředila na děj, možná moje chyba a ne chyba autorky. Taky je pro mne problém, číst o rasismu v dnešní divné době.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Na Takový prima věk jsem se těšila od doby, co kniha vyšla v zahraničí.
Upřímně jsem si čtení užila, líbilo se mi téma a opravdu strašně moc mi sedla hlavní hrdinka.
Možná jsem po zahraničním ohlasu čekala ještě větší pecku, ale zklamaná rozhodně nejsem!
Prostě vážně super čtení.


Verrrunka
12.12.2022 3 z 5

Bylo to vtipný, milý, satirický, s fajn zápletkou, netypicky zakončený a navíc zajímavá sonda do americké společnosti a vztahu k rasismu.
Jako znovu bych si to nedala, ale četlo se mi to velice dobře.

mag097
17.10.2022 3 z 5

Začátek knížky byl skvělý, konec taky, ale ten prostředek byl pro mě tak trochu utrpením a několikrát jsem váhala, jestli knížku neodložit. Myšlenka knížka byla strašně zajímavá a hlavní problematikou knížky nebyla podle mě ani tolik rasová otázka jako spíš následky toho, když někdo dělá správné věci ze špatných důvodů a nepřemýšlí o jejich důsledcích.

Bylo to zajímavé sociální drama, které se mi ale bohužel strašně špatně četlo. Vůbec mi nesedl styl vyprávění a dlouho jsem u knížky neudržela pozornost.

Takže abych to shrnula, myšlenka zajímavá, pro mě bohužel téměř nečitelná a vlastně ani nevím, jestli mi stálo za to, se jí přelouskávat.

bagel
05.08.2022 3 z 5

Konečně jsem knihu po několika odloženích dočetla. Celkem zklamání, Alix byla hodně nesympatická a moc jsem nechápala její jednání.

Arella
03.06.2022 3 z 5

Tak já jsem z téhle knihy poněkud rozpačitá. Anotaci děj dle mého vůbec neodpovídal, i když zajímavé společenské témata se zde našla. Nejvíce vyzdvyhovaná byla otázka rasismu, ve mě nejvíce rezonovala scéna v obchodě. Vůbec jsem nechápala, proč zaměstnavatelka hlavní hrdinky tak chodobně stojí o její přízeň. Přítel hlavní hrdinky byl minimálně divný. A Emira, ta byla dle mého chytrá, na konci ze všema s nobelsou zatočila a líbilo se.mi, že věděla, v čem je dobrá, ačkoliv nebyla pracovně ambiciozní a nevěděla, co si se svým životem počít. Takže zážitek nevelký, velkou částí knihy jsem se protrápila.

spencer
11.04.2022 4 z 5

Takový prima věk otevírá téma rasové nerovnosti, úspěchu a privilegií. Mimoto je zároveň příběhem o nalézání svého hlasu a odvaze postavit se za sebe. Nejvíce mě na knize zaujalo, jakým způsobem se těmto tématům autorka věnuje a to, že pohled na ně zprostředkovává z dvou odlišných úhlů pohledu.
Setkáváme se s dvěma ženami z naprosto odlišných světů. Emira je afroameričanka pracující jako au-pair pro rodinu Chamberlainových. Alix, její šéfová, je její pravým opakem. Je úspěšnou bloggerkou, influencerkou a především běložkou z bohaté rodiny, která přesně ví, co chce. Když Emiře jednoho večera zavolá, jestli by se na chvíli nemohla postarat o její dceru, události naberou nečekaný směr. V supermarketu Emiru ochranka obviní z únosu a přestože se incident vyřeší, bude mít zásadní vliv na to, co se bude v jejím životě dále odehrávat.
Titul je postaven na postavách, které jsou velmi dobře charakterizovány. Styl psaní má svou nevšedností a autentičností šanci zaujmout a čtenáře*čtenářky do dění vtáhnout. Osobně jsem si užívala vztahovou dynamiku postav a směr, kterým se vše vydalo. Čtení rozhodně nelituji, ale je mi zároveň jasné, že tento debut nesedne každému.

LooneyCZ
27.03.2022 3 z 5

Nevím, proč v anotaci píšou, že se jedná o zábavný román. Spíš nenáročný, oddechový, řekla bych. Ačkoli se děj točí kolem rasismu, žádné hluboké rozbory se v něm neobjevují. Což nemyslím nijak špatně, jen od toho nelze očekávat zásadní sondu do společnosti. Jako oddechovka pro ženy je to ale fajn. Zápletku bych shrnula úslovím "Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly".
Alix je bohatá běloška, která řeší "first world problems" jako je dopad stěhování z NY na návštěvnost jejího Instagramu. Emira je sice o poznání sympatičtější, ale její postava je napsaná tak, že jsem si k ní bližší vztah nenašla. Místy mi úplně nesedl překlad (vkládat do úst americkému tatíkovi slova písničky Sluníčko, sluníčko bylo trochu divné), ale byly to spíš drobnosti.
Vzhledem k tomu, že knihu napsala autorka na základě vlastních zkušeností, malinko to člověka donutí přemýšlet. Když si myslíme, že něco děláme pro dobro druhých, není to náhodou trochu jinak?

baru_lienka
23.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Takový prima věk rozebírá téma rasismu z úplně jiné strany, možná bych až řekla, že to byl celkem kýč: ve výsledku se totiž dva běloši přetahují o mladou černošku, respektive její přízeň, jako kdyby byla nějaká trofej. Děj byl celkem předvídatelný, ale tuhle zápletku jsem nečekala, takže malé bezvýznamné plus za originální nápad.

Když vám teď řeknu, že se mi líbí jen modroocí blonďáci, znamená to, že jsem rasistka? Tohle je čistě řečnická otázka, která mi celou dobu při čtení knihy vyskakovala na mysl, protože Kelly chodíval jen s černoškami, což nebylo v knize vnímáno dobře. Jo, je to divné, ale je to vyloženě špatné?

L.Helena
12.02.2022 2 z 5

Do knížky jsem se celou dobu nemohla pořádně začíst, přišlo mi, že všichni až přehnaně řeší kraviny, které za to nestojí. Kniha má poukazovat na rasovou problematiku, ale připadalo mi to tak blbě podané, že jsem to zprvu vnímala jako příběh s nadsázkou, ovšem notně zaobalený do spousty rozvláčných a nezáživných keců. Pár vtipných momentů mě docela pobavilo, jenže pak se ukázalo, že vlastně nejde o humor a nadsázku, ale pro zúčastněné postavy vlastně o zásadní a dramatické události. Ztráta času, dvě hvězdičky spíš jen za snahu.

martineden
28.12.2021 5 z 5

Kniha mi neskutečně sedla. Úplně mě pohltila. Někdy je prostě těch (dobrých) úmyslů příliš...

Jizi
07.12.2021 2 z 5

Příběh o lidech, kteří to mysleli dobře a o těch, kteří nejspíš nemysleli vůbec nebo málo nebo já nevím.
Partička nesympatických jedinců, kteří dělají z komára velblouda obtěžkaná tématikou rasismu v podobě, v jaké ho v našem kulturním prostředí můžeme asi jen horko těžko chápat (nebo aspoň já ho fakt nechápu). Ze všech se nakonec vyklubou hysterky definovaný buď jedním momentem nebo tak nějak ničím a na to, abych sledovala, jak se lidi chovají jako naprostí pitomci, mi stačí si pustit jednání ze Sněmovny a jsem během pěti minut saturovaná na měsíce dopředu.
Jako bonus mě strašně vytáčela česká Briar, protože takhle žádný dítě nemluví. Jako fakt ne.
Ale obálku to má pěknou. To zase jako jo.

dagmar7365
14.10.2021 4 z 5

Kiley Reid upoutala mou pozornost okamžitě. Kniha je velmi čtivá, svižná a přitom se věnuje tak závažnému tématu, jako je rasismus. Nezpracovává ho ale v tom klasickém "černo-bílém" pojetí. Prostřednictvím jednotlivých postav, jejich chování, myšlení a činů ukazuje, jak je to nesmírně komplikovaný problém a jak je individuální vnímání toho, co je dobrý skutek/rasistické gesto/uplácení vlastního svědomí, čemu věnovat pozornost, co nechat být.
Takový prima věk mi trochu připomínal Normální lidi, jako čtenář jsem opět měla několikrát chuť vstoupit do děje a zakřičet: "Proberte se. Vytváříte problém, který tu není."
Moc se mi líbil i překlad a jazykové zpracování.

Ajda300
13.10.2021 5 z 5

Milá a zábavná komedie s poněkud těžším tématem a otázkou, jak se jako jedinci stavíme k jiné barvě kůže a toho, co to o nás vypovídá. Hlavní hrdinka měla silný charakter a její činy nebyly neopodstatněné, i když se tu všichni v komentářích snaží zastávat Alix (mimochodem naprosto bezpáteřní postava a bezcitná nána).
S koncem navíc přibývá důležitá myšlenka, nad kterou bychom se všichni mohli zamyslet - a to jestli se sami taky občas nastavíme do pozice toho "White savior", abychom ze sebe měli lepší pocit. To jen tak na okraj.

kusma
28.09.2021 4 z 5

Myslím, že o knize budu chvíli přemýšlet. Překvapilo mě, že téma barvy pleti je opravdu v Americe tak v mysli všech, na obou stranách barikády (tu si ale prostě staví sami). Samotný příběh byl zajímavý, ač některé rozhovory jsem protrpěla. Zároveň si myslím, že autorka byla k jedné postavě poněkud nespravedlivá. Ale je to její dílo ;) Jak jsem, ale psala, nejvíc ve mě zůstane ne moc příjemný pocit z rozdělení společnosti.
Každopádně čtivá kniha, ke které se ale vracet nebudu.

charlizee
18.09.2021 4 z 5

Emira je černošská au-pair a při jedné večerní návštěvě supermarketu je zdejší ostrahou podezírána z únosu svěřeného dítěte.
Taky na vás tenhle jednoduchý vhled působí dojmem, že se bude příběh točit kolem rasismu?
To téma tam sice pořád tiše promlouvá, ale daleko víc je to o ovlivňování (druhých), omezování (osobní svobody), předsudcích a hlavně takovém tom debilním “já vím líp než ty, co je pro tebe nejlepší”…
Celé je to napsáno takovým ležérním stylem, že máte hodně často pocit, že čtete nějakou easy story, ale přitom to vůbec neklouže po povrchu, je to naléhavé a autentické.

AlbionFoxyFox
17.09.2021 3 z 5

Kniha se mi velmi dobře četla, byla nenáročná, ale vlastně pořádně nevím, co z ní mě zaujalo nebo nad čím bych přemýšlela. V rámci čtenářského klubu přečteno, odloženo a myslím, že si za měsíc nevzpomenu :)

Lienilda
12.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Děj je originální, rozhovory s malou skoro tříletou (ale vyspělou) holčičkou jsou uvěřitelné, milé a vtipné. Zápletka mi nepřišla až tak napínavá abych se každou chvíli vracela ke knize jak to dopadne, ale poslední kapitola se mi líbila z celé knihy snad nejvíce. Nakonec z toho Emira vyšla ještě dobře, přirovnala bych to k tomu, že byla mezi dvěma mlýnskými kameny, které se prostě nesnesly. Nebylo fér, že Emira obvinila Alex z toho, že dostatečně nemá ráda svoji dceru. Za prvé je to snad to nejhorší co můžete matce říct, za druhé to tak v knize nevypadalo.

MedvidekS
22.08.2021 3 z 5

Knížka má krásnou obálku. Je zde sympatická hlavní hrdinka, děj byl originální, avšak nelíbil se mi ten konec - přišlo mi, že to bylo rychle useklé.

Štítky knihy

prvotina americká literatura rasismus

Autorovy knížky

Kiley Reid
americká, 1987
2021  69%Takový prima věk

Kniha Takový prima věk je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených3x
Knihotéce88x
Chystám se číst155x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x