Mlčení jehňátek

Thomas Harris

Hannibal Lecter série

Psychopatický vrah Dr. Lecter pomáhá agentům FBI při pátrání po sadistovi vraždícím mladé ženy, aby se nakonec sám ve svých představách stal ženou. Mladá agentka Clarice Starlingová je jediná, se kterou Dr. Lecter hodlá spolupracovat, ale žádnou informaci jí nedá lehce.

Komentáře knihy Mlčení jehňátek

SelenaMG
11.12.2025

Málokedy je kniha aj jej sfilmovanie rovnako dobré, ale tu som bola spokojná. Či pri čítaní, tak pri pozeraní. Bolo to napínavé, kruto reálne, ale myseľ psychopata taká je. Výborné sú všetky tri diely, ale týmto som to kedysi pred rokmi začala, tak mi je najmilší.

Araso
09.09.2025 audiokniha

Po poslechu knihy zjistíte jak dokonale svou roli Jodie Foster a Anthony Hopkins zahráli. Skvěle napsaná kniha!!!!!!!!!! I když znáte film, doporučuji ke čtení i poslechu!

koblížek779
19.08.2025

Knížka Výborná, stejně jako film, doporučuji.

knihy.caj.a.ja
16.08.2025

Filmové zpracování Mlčení jehňátek je jedním z mých nejmilejších filmů, proto jsem se asi před rokem rozhodla přečíst si i známou knižní sérii. Pevní díl, Červený drak, byl skvělý a psychologicky zajímavý, ovšem chyběli mi tam určité věci, které, jak jsem doufala, budou doplněny v tomto druhém díle.
Mlčení jehňátek je nejznámější knihou ze série, která posunula celý detektivní žánr na novou úroveň. Hlavní hrdinkou je studentka FBI Clarice, což je změna oproti Červenému draku. A podle mě velice dobrá změna. Máme tu možnost přihlížet nevhodnému chování, kterým je Clarice jakožto žena ve své pozici vystavena. Příběh pochází z doby, kdy nebylo tak běžné vidět ženy v takové pracovní pozici, respektive se to běžným teprve stávalo. To je první plus příběhu.
Další prvek textu, který hraje důležitou roli (a díky němuž jsem si já osobně sérii tak zamilovala), je psychologický pohled na děj. Vidíme ho hlavy jak Clarice, tak vrahovy, kterého se snaží dostihnout, každá postava je skvěle vykreslena a mi máme tak možnost vnímat děj ze všech stran, rozumět každé akci a mít možnost ji analyzovat.
Tím se dostávám k "hlavní hvězdě" série - Dr. Hanibalu Lecterovi. Jeho charakter považuji za jeden z nejlépe zpracovaných vůbec, proto mi bylo líto, že měl v prvním díle tak málo prostoru (což je jeden z těch problémů, které jsem s Červeným drakem měla, zvlášť když vezmeme v potaz, že celá série je vlastně o něm). To mi však Mlčení jehňátek vynahradilo, dokonce jsme měli možnost v pár kapitolách nahlédnout do jeho způsobu přemýšlení. To, jak mluví, uvažuje, jak se chová, a především je jeho vztah s Clarice - hltala jsem každý útržek jeho osobnosti a snažila se rozlousknout, kdo vlastně je (pochopitelně neúspěšně).
Je toho hodně, co vychválit, až už zajímavou zápletku, dynamický děj či samotnou atmosféru příběhu, je tu však "maličkost", kterou bych nerada zapomněla zmínit. V příběhu jsou úseky, kdy musí Clarice uvažovat o ženách, které jsou velké nebo trpí nadváhou. Ne vždy jsou tyto úvahy úplně v souladu s tím, jak se na lidská těla pohlíží dnes, to je ale pochopitelné, když je příběh z trochu jiné doby. Přijde mi však důležité varovat ty, kdo se těmto tématům raději vyhýbají, aby zvážili, jestli je to pro ně v pořádku. Nejedná se vyloženě o nějaké urážení, někoho, kdo a něčím takovým bojuje (to ať mentálně či fyzicky), by to však mohlo poškodit, pokud ví, že ho takové "poznámky" dokáží rozladit. Mně samotné to bylo trochu nepříjemné, ale nejednalo se o nic strašného a nejspíš jde o to, jak máte nastavenou mysl (a já mám sklony se takových věcí chytat).
Jak už jsem ale řekla, jedná se o maličkost. Jinak byla kniha opravdu po všech stránkách výborná. Doporučuju moc, i knihu i film.

ItalianManiac
09.08.2025

Mlčení jehňátek určitě všichni znáte jako slavný film s Anthonym Hopkinsem a Jodie Foster v hlavních rolích, málokdo však už možná ví o tom, že má i knižní předlohu. Jedná se o detektivní thriller ze série o Hannibalovi, ale určitě se dá číst i samostatně (byť jsou zmíněny některé události ze závěru Červeného draka). Psychopatického a kanibalistického vraha Hannibala Lectera, který je zároveň brilantním psychologem, jistě nemusím představovat. I když si doktor Lecter odpykává trest v ústavu pro duševně choré zločince, jeho služby vyhledá FBI, která si neví rady při pátrání po sériovém vrahovi Buffalo Billovi, a jako prostředníka zvolí mladou začínající agentku Clarice Starlingovou. Situace pak eskaluje, když Buffalo Bill unese dceru senátorky...
Mlčení jehňátek je velmi napínavá a čtivá kniha s plíživou atmosférou, která vygraduje v silně napsaném závěru. I když film dobře znáte, přesto vás kniha nutí číst dál a dál. Jak už to bývá, kniha je hlubší a propracovanější než film, i když jsem si právě díky filmu představovala slavné herce i na místech knižních postav. Třešničkou na dortu jsou geniálně vykreslené charaktery postav a jejich psychologie. Jediné, co mě při čtení rušilo, byl mírně zastaralý překlad, tiskové chyby a počešťování anglických jmen (např. Kateřina Baker Martinová), což je však možná problém jen mého staršího vydání z roku 1992.
Rozhodně doporučuji všem fanouškům detektivek a thrillerů s dobře zpracovanou psychologií postav!
Hodnocení: 4*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

BeátaBí
13.07.2025

Miluju to
Od prvního slova po to poslední.

Asi nemusím představovat Doktora Hanibala Lectera ani Clarice Starlingovou. Tento příběh je legendární a dokonalý už dlouhá léta.

Ale samozřejmě v této knize nejde jen o tyto dva, ale také o psychopatického vraha Buffalo Billa, který unáší ženy a provádí s nimi příšerné věci.

Čtu tuto knihu každý rok...a každý rok jí miluju stále stejně. Thomas Harris dokázal napsat příběh kterému se žádný nevyrovná.

petra.kosiky
15.05.2025

Vyslechnuto jako audiokniha. Mrazivé, napínavé, výborně vykreslená atmosféra. Bezchybné.

DoubleDCZE
07.05.2025

Výborný, čtivý a mrazivý thriller, který je ve všem lepší než předchozí díl. Postava Clarice je velice dobře napsaná a zajímavá. Hannibal dostává více prostoru a každou kapitolu s ním si krade pro sebe. A zápletka dokáže udržet až do konce.

IvaKo
14.04.2025

Film jsem si kromě A. Hopkinse už moc nepamatovala, takže jsem se zájmem sáhla po knize v rámci letošní výzvy. Příběh je čtivě napsaný, napínavý, s dobře vykreslenými postavami, s působivou zápletkou a neotřelými motivy, prostě thriller jak má být.

Rony70
09.03.2025

Za mě tahle kniha o dost lepší, než Červený drak i když ten taky nebyl špatný. Ale Mlčení jehňátek mile překvapilo i když jsem film samozřejmě viděl a příběh znám. Je tady víc akce a víc vražd, než v Drakovi a celkově mě to prostě víc bavilo a neměl jsem pocit, že tomu něco chybí. Rozhodně plný počet hvězdiček a jsem zvědavý na Hannibala, jestli autor tuhle kvalitu udrží i tam.

Andrea81
07.03.2025

Skvělá kniha, skvělý film.

Slůník
15.02.2025

Potvrdila jsem si, že thrillery nejsou můj žánr. Přesto musím ocenit, že mě knížka udržela, ačkoli jsem samozřejmě dřív viděla film.

Peta1607
12.02.2025

Myslím si, že tohle je velice dobře zpracovaný thriller, velice zajímavý námět. Jak knižní, tak filmové zpracování má své plusy a mínusy, což ale ani jednomu neubírá na kvalitě. Mínusem u knihy je pomalý začátek, hodně popisů a naopak strašně rychlý konec. Plusem jsou dobře vykreslené postavy a dobře budované napětí.

Forsaken
05.02.2025

V tomto případě jsem zcela pochopitelně viděl dříve filmovou verzi. Myslím, že kdyby tomu tak nebylo, možná bych na knihu vůbec nenarazil. A to by byla škoda. Thomas Harris si nehrál na to, že by psal jakousi vyšší literaturu a napsal thriller. Dobrý thriller. Skvělý thriller. Když i mě v určitých pasážích zamrazilo v zádech, muselo to mít sílu. Autor přišel s velmi zajímavým (a temným) příběhem, a ten zalidnil ještě zajímavějšími postavami. Vzpomínám si, že když jsem se do tohoto svazku začetl poprvé, nemohl jsem se od něj odtrhnout.

haWranka
03.02.2025

Perfektní, nechutné, záživné, nutilo mě to hledat si informace o různých uměleckých dílech. A byla jsem překvapená, že jsem si vše nepředstavovala podle filmu, ale kniha vše popsala tak, že jsem neměla problém vytvářet si vlastní obrazy. Asi se časem pustím i do ostatních dílů, ale musím si teď dát něco oddechovějšího.

lucakuca
27.01.2025

Bohužel, musím říct, že film je prostě TOP a kniha není tak dobrá. Není špatná, časem zapomenu případ, ale v hlavě mi zůstane na věky věků Hannibal Lecter.
V rámci výzvy: nejdřív film pak teprve knížku a přiznávám, že film díky A. Hopkinsovi je geniální, geniální a ještě jednou geniální.

martianekk
25.11.2024

Mlčení jehňátek je pro většinu čtenářů notoricky známý thriller o mladé policejní inspektorce, která hledá úchylného vraha žen. Při svém pátrání využívá šifrované nápovědy vězněného psychopatického vraha, odsouzeného za kanibalismus. Filmové zpracování miluji a přestože ho znám, vždy mě děsí a zajímá zároveň!

jejda.majda
26.10.2024

Film Mlčení jehňátek miluju, viděla jsem ho snad desetkrát. Bude se mi tedy líbit i kniha? Nezklame mě, když je laťka filmu tak vysoko? Hohohoho, v žádném případě!

Knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Svižné tempo, autentické dialogy, žádné velké odbočky a hned k věci. A přitom je mimo vyšetřování i spoustu místa na příběhy v pozadí, na osobní životy a problémy vyšetřovatelů. Tak to mám ráda.

Nemůžu se rozhodnout, jestli byl lepší film nebo kniha. Takhle rozpolcená v rozhodování jsem snad ještě nikdy nebyla. Obojí má něco do sebe a tentokrát tedy musím konstatovat, že je to nerozhodně.

Čmeláček
27.08.2024

Jeden z nejlepších thrillerů ever! :) Film jsem nikdy neviděl, ale knihu mi doporučila máma. No a fakt to bylo skvělé čtení, Clarice sympatická a Hannibal Lecter slušně ujetý :). Pět stars to jistí a určitě si přečtu taky další knihy z této série.

Ivan Kučera
20.08.2024

(SPOILER) „Vděčnost má velice krátký život.“ Neviem, či by som o tom hovoril ako o pokračovaní Červeného draka. Lecter v ňom mal iba malú rolu a pravdupovediac v Mlčaní jahniat ju zas až o toľko väčšiu nemá. Hannibal Kanibal je každopádne podmanivá, elektrizujúca postava. Nečudo, že vstúpila do análov literatúry, ako aj kinematografie (výborný seriál s Madsom Mikkelsenom). Ale faktom je, že ak budete čakať lecterovskú one man show, máte smolu. Tej sa dočkáte až v románe Hannibal. A samozrejme takisto v prequele, ale to nie je ono, lebo ho v skutočnosti nikto nechcel, v čele so samotným Harrisom, „musel“ ho napísať kvôli nešťastným autorským právam, ktoré vlastnil filmový megaloman Dino De Laurentiis a tým pádom mal oprávnenie v prípade, že by Harris odmietol, na danú fušku najať niekoho iného. Podľa toho to aj dopadlo. Nech tak či onak, Dr. Lecter je unikátny zjav nielen vo svete literatúry, ale tiež filmu, keďže sa z vedľajšej postavy stal hlavnou a ukradol si pre seba celú sériu a stal sa ikonou v horore ako takom, čo je v konkurencii mäsiarov á la Leatherface, Freddy Krueger, či Maniac Cop a Chucky, neskutočný výkon. Jeho beštialita je o to mrazivejšia, že je to obyčajný, reálny, tichý, fyzicky nenápadný muž z mäsa a kostí. Žiadna nezničiteľná mašina na vraždenie. Hoc sa v knihe Mlčanie jahniat (mimochodom, skvelý názov) často spomína Will Graham z Červeného draka, tentoraz Harris proti distingvovanému psychopatovi Lecterovi nepostavil ošľahaného agenta FBI, ale naopak neskúsenú Clarice, ktorá v podstate ešte ani nie je plnohodnotná zamestnankyňa danej inštitúcie. Práve istú jej čistotu sa rozhodne v doteraz nevyriešenom prípade Buffala Billa využiť (zneužiť?) jej šéf, Jack Crawford. Ten majstrovsky ovláda zákulisné ťahy (viď. jeho záverečná rada Starlingovej ohľadom senátorky). A nad všetkým sa vznáša tieň Hannibala Lectera. Je síce zavretý v ústave pre najnebezpečnejších kriminálnikov, napriek tomu akoby bol s Jackom a Clarice prítomný počas vyšetrovania hnusného prípadu, kedy šialenec unáša, zabíja a sťahuje z kože ženy s nadváhou. Vo filme „Billa“ stelesnil Ted Levine, ktorý sa neskôr preslávil paradoxne policajnými rolami (Monk, remake Hory majú oči). Postavy sú vynikajúco napísané. Ja som síce zakaždým mal pred očami Jodie Foster, Hopkinsa (sranda je, že v knihe, ktorá vznikla samozrejme pred filmom, kedy sa ani len neuvažovalo nad jej sfilmovaním, nieto nad tým, že by rolu získal Anthony Hopkins, zaznie viackrát názov inštitúte Ústav Johnsa Hopkinsa) a Scotta Glenna, ale faktom je, že sú perfektné i bez tejto predstavy. Majú dynamickú interakciu, medzi postavami je zakaždým diametrálne odlišná chémia. Starlingová si Crawforda váži, ale možno by tak úplne stopercentne nenamietala, ak by sa jej chcel dostať do nohavičiek. Crawford si mladú Clarice váži, vidí v nej talent, ale... ktovie... doma má umierajúcu manželku a možno mladá krv preňho predstavuje únik z ubíjajúcej reality. Lecter naopak na Crawforda nemá jediné pekné slovo, kým Crawfordovi sa Lecter hnusí. No a vzťah medzi Starlingovou a Lecterom, tak to je samostatná kapitola. Chilton je kariérny klaun, no a to, aký ču*ák je Paul Krendler, určite netreba zdôrazňovať nikomu, kto čítal sequel Hannibal. Autor si o ľudstve zjavne nič fajn nemyslí. Jediné kladné postavy sú ošetrovateľ Barney a obidve spolubývajúce, ale ako poznám Harrisa, keď Barney večer príde domov, určite týra dikobrazov. K tomu realistické, nepríjemne stoické opisy vyšetrovania, únosov, zabíjania. Ale tiež výborné dialógy, počas ktorých to odsýpa a po stý raz sa pri autoroch ako Harris presviedčam o tom, že dialógy buď písať viete a ste kráľ, alebo neviete a nie ste. Film je vcelku presnou adaptáciou literárnej predlohy. Asi najväčšou zmenou je koncovka: kým v knihe Lecter Starlingovej píše list, vo filme jej volá (čo funguje lepšie). Plus vo filme má menší priestor Starlingovej spolubývajúca, film sa vôbec nevenuje Crawfordovej umierajúcej manželke, chýba v ňom isté sexuálne pnutie medzi Starlingovou a Crawfordom a Dr. Chilton a Paul Krendler vo filmovej adaptácii nie sú až takí veľkí kreténi, ako v knihe. Po úspechu filmu sa roztrhlo vrece s inými filmovými serial killer (Sedem, Zberateľ bozkov, Sleduje ťa vrah, Vraždy podľa predlohy, Zberateľ kostí), pričom niektorých scenáristov neskutočný úspech Mlčania jahniat dokonca zblbol do takej miery, že scénu, v ktorej si hrdina ide po radu k psychopatovi v ústave, umiestňovali aj do filmov, ktoré o tom vôbec neboli (Oheň Rona Howarda). Jediné, čo ma znervóznilo (mám 42), bola drsná hláška „na štyridsiatnika vyzeral zachovane“. A ešte jedna vec. Vždy, keď čítam o scéne so schovaným bimbasom (alebo vidím danú scénu vo filmovom spracovaní), neviem si pomôcť, zakaždým si spomeniem na to, ako Rossa z priateľov jeho mama pred ostatnými rada strápňovala jeho príhodou z detstva, keď si ho ako malý schoval medzi stehnami.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Thomas Harris také napsal(a)

Thomas Harris
americká, 1940
2001  91%Mlčení jehňátek
1992  88%Červený drak
1999  85%Hannibal
2007  76%Hannibal - Zrození
2002  74%Černá neděle

Externí recenze

U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi