Dívka, had, trn

Dívka, had, trn https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474654/bmid_divka-had-trn-XmS-474654.jpg 3 189 55

Podmanivá a originální pohádka o prokleté dívce, která může kohokoli otrávit jediným dotekem a která zjišťuje, jaká síla se v její kletbě skutečně skrývá… Soraya je prokletá. V krvi jí koluje jed, který ohrožuje každého, kdo se k ní přiblíží moc blízko. Musí proto žít v ústraní, daleko od své rodiny. Útočištěm jsou jí jen zahrady, kde cítí alespoň náznak svobody. Brzy se má však konat svatba jejího bratra a Soraya se musí rozhodnout, jestli má dost odvahy na to, aby vystoupila ze stínů. V podzemí se zatím skrývá démon, který jako jediný zná způsob, jak Sorayinu kletbu zlomit...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Girl, Serpent, Thorn , 2020


více info...

Přidat komentář

Annkag
16.04.2024 3 z 5

Místama jsem se trocha nudila a místama bylo všechno až moc samozřejmé. Ale četlo se to příjemně.

adelact
24.03.2024 3 z 5

Sice mi přišlo, že některé věci se vyřešily až moc rychle, ale i tak to byla taková příjemná oddechovka.


Karolin77
01.01.2024 4 z 5

Půjdu proti proudu,ale musím říct, že se mi to líbilo. Byla to taková fantasy YA pohádka.
Bavilo mě to, nebyla to nejlepší knížka roku,ale jsem ráda, že jsem se jí přečetla.

vikimi
08.11.2023 2 z 5

Chvílemi dobrý, chvílemi nic moc. Řešení příběhu se mi nelíbilo. Hold jsem asi na klasiku.

Ahmose
04.09.2023 3 z 5

Po prečítaní pomerne zlých recenzií na túto knihu som bol značne skeptický. Knihu som však mal vo svojej Gone with unread books challange a dá sa povedať, že som po nej siahol hlavne preto, aby som to mal za sebou. Na moje prekvapenie mi to zas také katastrofické neprišlo. Je pravda, že world-building sa rovná hotovej nule a samotný príbeh je predvídateľný, ale je to rozprávka, takže mi to až tak nevadilo. Väčšina zlých recenzií vychádza zo sklamania v romantickej linke od čitateliek, ktoré sa YA venujú primárne. Potvrdzujem, romantiky je tu naozaj minimum. Mne osobne veľmi sadla postava princeznej Soraye. Trochu zatrpknutá, vystrašená a aj sebecká postava, ktorá si počas príbehu prejde vývojom a naučí sa, že jej kliatba môže byť aj darom. Myslím, že vývoj postavy je najdôležitejším aspektom, ktorý očakávam v dobrej YA. Toto rozhodne nie je kniha, ktorú si musíte prečítať, aby bol váš čitateľský život kompletný. Nič-menej, je to skvelá oddychovka na leto alebo čítanie po náročnom dni.

LenaWirus
22.08.2023 2 z 5

Zprvu oceňuji nezvyklé arabské prostředí, jména a zajímavě pojatý retelling Růženky, celkově jsem ale z knihy nadšená nebyla. Od začátku příběhu je neustále zmiňována Sorájina kletba, kterou ale relativně brzo zlomí (opravdu se mi to zdálo jakoby nic na to, že jí měla od útlého věku a byla kvůli ní tak velice nešťastná). A potom se hned dozvíme, že její ctitep vlastně není ctitel, ale příšera, a od té doby je jeho postava pojata jednoduše černobíle - zloduch bez možnosti nápravy a konec. Dále nejsem fanda LGBT tématiky a kdybych věděla, že hlavní hrdinka hned po zklamání od muže přejde na druhý tábor, knihu bych nečetla. Vysvětlení toho, proč bylo na Soráju uvaleno prokletí, je nakonec jednoduché a hloupé, protože náš zloduch nás poté upozorní, že kdyby Soráju nepotkal, tak by si na ni ani její matku nevzpomněl. Pozdější nová varianta kletby s trny a šlahouny byla zajímavější, celkový dojem z knihy to už ale zachránit nemohlo.

Mi--LADA
18.08.2023

Nejde mi to z hlavy. Z mého pohledu knížka, na kterou se alespoň v hrubých rysech nezapomíná ani po pár měsících přečtení. Koment píšu asi po 2 letech, co jsem knížku četla. Líbila se mi ta exotika, vyžití se v zahradničení (taky ráda zahradničím), metafory a jiné. Příběh umí být zároveň i nepříjemný, temný, podivný a smutný. Je v něm i osudovost, která se nedá zcela překonat, protože to je tak shůry dané. Stejně se člověk musí snažit dostat ze sebe to lepší. Konec je trochu méně povedený než valná část knihy.
Obálka je moc hezká, pastelové barvičky můžu.

Fialkaaa
17.07.2023 2 z 5

Taková příjemná letní oddychovka, s prvky mýtů a legend z jiných kultur a zemí. Nádherný příběh o někom kdo si připadá jedovatá-a ve skutečnosti je. Nějaké zvraty jsem nečekala a místy jsem se v knize nevyznala a musela jsem listovat zpátky abych si uvědomila o kterou postavu jde.
Já jsem knihu popadla kvůli božské anotaci a nádherné obálce. Mám ovšem pocit že příběh mírně degradoval postupem příběhu a nešlo se v tom moc vyznat. Ovšem pokud hledáte nějakou tu knihu na léto u které si odpočinete, tahle neurazí.

mamvybornyvkus
14.07.2023 3 z 5

Dívka, had, trn byla příjemná oddechovka. Měla jsem ji přečtenou během dvou dní. Četla jsem ji začátkem měsíce, takže moje pocity už nejsou tak fresh a nebudu si pamatovat každý detail.

NICMÉNĚ
Příběh vypráví o mladé princezně, jejíž prokletí ji dělá jedovatou. Začátek knížky mě moc bavil, poslední knížka z prostředí Blízkého východu, kterou jsem četla byla Jiskra v popelu (plus její druhý díl), takže jsem ráda objevovala něco pro mě úplně nového. Byly tu krásně zpracované perské mýty (o kterých nevím vůbec NIC, takže ještě lepší!) a používaly se i termíny typické pro perskou kulturu. Autorka si, dle mého názoru udělala pořádný research. Nicméně jsem ale měla poměrně velký problém s termíny, které mi přišly málo vysvětlené, takže jsem se v nich většinu času ztrácela.

V půlce příběhu mě to bohužel bavilo méně a méně, protože mi přišlo, že příběh přestal dávat smysl. Začalo to být poměrně překombinované a určitě by nevadilo, kdyby se autorka trochu více rozepsala a udělala z toho dva díly. Romantická linka mezi Sorayou a tou démonkou mi přišel poměrně nucený. Celkově mi to pak přišlo předvídatelné a čím dál méně napínavé.

Jinak se mi knížka docela líbila - jak se říká, neurazí ani nenadchne. :) Přišla mi originální a myslím si, že autorka má určitě poměrně velký potenciál. Jestli někdy vydá knížku s podobně zajímavým námětem, tak jí dám ráda znovu šanci!

M.C.SMITH
02.06.2023 3 z 5

No.
Bylo to průměrné a já jsem se nemohla moc začíst. Nenadchne a ani neurazí.
Azad byl zajímavá postava a dobrý záporák. Soraya mne trochu deptala.
Bylo to zajímavé, ale mám jisté výhrady.

Fortuna7
15.05.2023 3 z 5

Za mě průměrná YA fantasy kniha s nádhernou obálkou. Anotace zněla skvěle a prvních cca 50 stran bylo vážně dobrých, ale pak se z toho stala celkem překombinovaná slátanina. Autorčin styl psaní mi nevyhovoval a zrovna jsem si nesedla s hlavní hrdinkou, která mi přišla neskutečně dětinská a naivní. Na to, že kniha má 300 stran, tak se tam toho stalo šíleně moc a autorka by se klidně mohla daleko víc rozepsat. Absolutně jsem nevěřila romantické lince a vlastně mi přišla i celkem zbytečná...

Mamka_cte
24.03.2023 3 z 5

První, podle čeho jsem vybírala štafetu, byla ta obálka! Ta se opravdu moc povedla. Anotace též slibovala hodně, ale nakonec jsem byla z příběhu dost
zklamaná.

Nápad na příběh - super, ale provedení trochu pokulhávalo. Do poloviny knihy se mi to docela líbilo, ale poté začal být příběh moc překombinovaný a všechno se dělo naráz. Autorka by udělala lépe, kdyby knihu rozdělila alespoň na dvě.

V knize bylo hodně neznámých slov a já měla párkrát problém se zorientovat. Občas se mi slova jako šáh, símurg, spáhbet,... pletla a ani (za mě) nebyla moc vysvětlená.

Romantická linka na začátku byla super, ale postupem v knize začala být hrozně nucená. Autorka se mermomocí snažila dostat do příběhu lásku mezi hlavní postavou Sorayou a vílou Parvane.

Nakonec dávám knize 3 hvězdy za originalitu, podobnost pohádkám (miluju pohádky) a vývoj záporáka.

Ten, kdo by moc od knihy neočekával, by nebyl zklamaný, ale já jsem se do čtení dost nutila.

Debbra
14.03.2023 3 z 5

Knihu jsem vybírala podle obalu, protože za mě je obálka knihy opravdu krásná. Vzadu na obalu se píše, že je to feministická pohádka s LGBTQ prvky. Asi jsem to v té knize někde měla najít, ale za mě feministická pohádka vypadá jinak a příběh, který se věnuje LGBTQ tématu taky vypadá podle mě jinak. Jinak si myslím, že pohádka nebyla vůbec špatná.

NicaCola
09.03.2023 4 z 5

Opět jsem kupovala knihu podle obálky. Tentokrát jsem zklamaná nebyla. Příběh byl dechberoucí...na začátku mi trošku trvalo, než jsem si zapamatovala názvy jako: šáh, atašar, spáhbed, símurg, jatu atd...
Polovina knihy byla napínavá, líbilo se mi jak se vyvinul záporák:))
Každopádně musím ubrat jednu hvězdu za konec knihy, konec příběhu.

Lenka2533
23.02.2023 5 z 5

Wow, tohle byla jedna z mých prvních fantasy knih a musím říct, že jsem překvapená.
Svět byl hrozně pěkně vymyšlený. Postavy byly zajímavé, moc dobře popsané. Kniha mě uchvátila a nechtěla jsem přestat číst. Za mě to autorka zpracovala nádherně. Opravdu povedený příběh.
Díky této knize nejspíš začnu číst více fantasy knih a příběhů :)

Navíc ta obálka je úchvatná :D

veriszv
27.01.2023 4 z 5

Originální, feministické, bavilo!
Ocenila bych, kdyby se autorka o mnoho více rozepsala, klidně i do dvou knih. Bylo tam spoustu akce a bylo to dost nahuštěné.
Nicméně i tak se mi to moc líbilo!

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Krásná obálka a lákavá anotace - tak na mě působila Dívka, had, trn.
Z počátku se příběh vyvíjel skvěle. Hodně akce, spád a na young adult né úplně klišé zápletky!
Jenže… postupně mi začalo připadat, že je kniha až moc rychlá… Akce střídala akci a mně chyběly informace. Jako když kolem vás projede vlak - víte, že projel, ale ani nevíte kam jel nebo jestli byl plný…
Během 10 stran autorka byla schopná dát hned 2 zvraty a byť běžně říkám, že by se kniha mohla proškrtat, tak v případem této říkám rozepsat!
Za mě originální čtení, které ale bylo pohřbené velkým množství zvratů, které ve výsledku působily nelogicky a překombinovaně.

Sidonka3
01.11.2022 4 z 5

Věnování autorky mluví za vše: Každému, kdo si kdy připadal jedovatý, odporný nebo samý trn.
Podmanivá fantasy pohádka, která se opírá o perskou kulturu, náboženství, symboliku a je inspirována exotickými pověstmi. Je to Young Adult literatura, která je neinfantilní a můžou jí konzumovat i dospělí.
Hrdinkou je zakletá dívka, sestra šáha, postižená kletbou, která jí odsuzuje v životě v osamění. V jejím těle totiž koluje jed a každého, koho se dívka dotkne, zemře. Má strach, aby někomu neublížila a tak žije v odloučené komnatě paláce s krásnou růžovou zahradou na terase, jíž vytváří, rozšiřuje a o níž ráda pečuje. Také z nudy či nutnosti zvědavě prochází tajnými temnými chodbami, skrytá před lidmi a z výšky zpovzdálí pozoruje, co se odehrává dole v království. Samotná rodina ji odsunula do ústraní, není jí dovoleno normálně žít s ostatními a tak se není čemu divit, že se chopí šance a sblíží se s mužem, který jí začne podporovat, umí jí ocenit, zdá se, že má pro ni pochopení a že jí bere takovou, jaká je. Věci však nejsou úplně takové, jaké se zdají být. Nastane zvrat v příběhu, životní situace se změní a zašmodrchá. Příběh bohužel v okamžiku, kdy by měl gradovat, na čas zamrzne na místě a líně se plouží dál. Dobře rozjeté dobrodružství, přemítání a drama je nahrazeno pro mě nudnější akční stránkou plnou boje a pobývání s monstry, aby v závěru zase nabral na větší zajímavosti a dává prostor k umírněné filozofii.
Dívka značnou část románu stojí před řadou rozhodnutí, včetně toho, jak přistoupí k sobě samé, bojuje se sebou samotnou i s osudem, musí se vypořádat se svým prokletím i nastavit správný přístup k ostatním bytostem (k lidem i nadpřirozeným netvorům). Příběh nabízí řadu věcí k zamyšlení: je o sebeovládání, sebepřijetí, touze po svobodě a plnohodnotném životě, který by měl smysl, tvoření a ničení, o budování, pomstě a zkáze, je v něm plno symboliky, poškození přirozeně dobrého nemocí a o napravování chyb, o svobodné vůli i o tom, že i jedu je někdy zapotřebí (na obranu). Milostná peripetie na samém konci knihy byla povrchnější, urychlená a pro mě ne zcela přesvědčivá. Beru jí jako snahu narvat do příběhu mermomocí moderní LGBT tématiku, i když vztah s mužnějším A. byl mnohem propracovanější, věrohodnější a poutavější než poblouznění vílou.
Tato fantasy pohádka asi nebude bavit každého, za sebe jí ale doporučuju.

Citace: Bylo úlevné nést svojí odlišnost hrdě, bez hanby nebo omluv. Propůjčili jí místo a smysl ve světě a o nic ji neoloupili. Nemusela popírat existenci (něčeho) ani to skrývat. Nemusela si vybírat mezi částmi sebe samé. Byla celá.
Jak snadno umírá naděje, když chybí sluneční svit a jak je těžké uvěřit, že další den stojí za další boj, když je kolem pořád jen noc.
Vyber si. Svojí volbu přijmi. Buď připravena nést následky.

annes
03.07.2022 3 z 5

Zaujal mě název a obálka. Do nějakého páni nebo wow to má určitě daleko, ale nádech Persie dodal příběhu jisté kouzlo. Bohužel, i tak to bylo spíše průměrné, nicméně, zajímavé.

šneki
25.06.2022 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, postavy propracované a příběh byl docela obsáhlý i přes relativně krátkou délku. Škoda, že jsem se do toho nemohla více zažrat kvůli škole, takže pomyslných 3,5*.

Štítky knihy

přátelství mýty a legendy samota svoboda moderní pohádky

Autorovy knížky

2021  69%Dívka, had, trn

Kniha Dívka, had, trn je v

Právě čtených3x
Přečtených228x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených9x
Knihotéce175x
Chystám se číst175x
Chci si koupit43x
dalších seznamech7x