JitkaSatavova JitkaSatavova komentáře u knih

☰ menu

Sluneční bouře Sluneční bouře Åsa Larsson

Pěkná kniha, povedla se.

02.06.2023 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Kniha je povedená. Vyprávění je opravdu vyvážené. Dobře stylisticky napsané. Gratuluji autoru k dobré kronice. Připomíná mi paní Lednickou a její Šikmý kostel. Hodně zajímavá jsou fakta o Baťových podnicích a stylu podnikání. Možná ten happyend mě až tolik nenadchnul. Ale kniha je opravdu moc dobrá.

18.05.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Téma knihy je těžké a temné. A hlavně velmi reálné. V knize mi ale chybí literatura, a to už jsem s podobným pocitem potýkala u Listopádu. Některé myšlenkové toky malého dítěte byly úplně nepřiléhavé, takto malé dítě v traumatizující situaci nepřemýšlí. Některé postavy byly skoro do počtu, protože byly pravděpodobně důležité pro nějaké jakoby náhody. No nevím. Téma je to svým způsobem krásné, protože je hluboké, temné a takové plné. Kniha Les v domě je bohužel taková košatější kazuistika nebo anamnéza. Ale co se v mých očích autorce moc povedlo, tak byla ta metafora s lesem. V každém případě nelze upřít snahu o otevření očí všem, kdo pochybují nebo nevidí, co se děje.

24.04.2023 3 z 5


Království Království Jo Nesbø

Skvělá kniha. Opravdu skvělá. Výhrady bych měla k překladu, některé češtinářské nedostatky opravdu tahaly za uši. Ale kniha, příběh, konstrukce, myšlenka ...skvělé.

18.04.2023 5 z 5


Ibka Ibka Petra Braunová

Kniha je jedním slovem krásná ....

10.04.2023 5 z 5


Patrioti Patrioti Sana Krasikov

Kniha je skvělá. Je hutná, smutná, nadějeplná, těžká. Téma je pro každého, kdo si ho v ní najde. Je o minulosti, o současnosti a já tam vnímám i budoucnost. Každý se v ní může najít, může v ní najít svoje vnímání svobody. Určitě doporučuji k přečtení.

13.03.2023 5 z 5


Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Výborná kniha. Zamyšlená, prožitá a opravdová. Skvělé!

27.02.2023 5 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Moc se mi líbila. Překvapila. Je svěží, má spád, má v sobě všechno možné. Povedená. Závěr je překvapující, ale skvělý!

27.02.2023 5 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Kniha je moje první od této autorky. Nutno říct, že mi dala zabrat. Líbila se mi. Je poctivá, reálná, krásná. hutná jak med. Až se v ní člověk mohl trochu dusit, jak byla hutná. Nenechala mě ani na chvíli vydechnout. Poctivě a věrně vykreslila přemýšlení dospívajících dívek. Bylo to prostě skvělé. Ale není zcela srozumitelná pro každého.

27.02.2023 5 z 5


Rodné hnízdo Rodné hnízdo Jana Herrmannová

Knížka je výborná. Autorka mě potěšila neotřelým stylem vyprávění, osobitým humorem, skrytým významem ale i přímočarostí. Musela jsem se soustředit, abych všechno pochytala, abych nic nepřehlédla. Kniha je skvělá a přemýšlím, ke komu bych autorku přirovnala. V některých momentech mi připomínala autorku Halinu Pawlowskou, ale to je jen hodně velká zkratka. Příběh je moc pěkný, sytý a hutný. Prostě skvělá.

09.02.2023 5 z 5


Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Tove Ditlevsen

Moc pěkně, svižně, hluboce, upřímně, výstižně a upřímně napsaná kniha.

04.01.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Téma mě oslovilo a je jedno, jestli jsem ročník 75 nebo mladší či starší. Myslím, že jde v o princip transgeneračního přenosu. Možná si konkrétní věci umím představit oproti například mým dětem, ač už dosěplým. Je to asi podobné, jako když čteme o koncentračních táborech, aniž bychom je prožili.
Jen si nejsem jistá, kde je zakopaný pes, a nechci být v žádném případě nespravedlivá. Je to už druhá knížka, která je pro mě od paní Mornštajnové moc útlá na tak velké téma. A to mám prosím ráda zkratky, protože dávají prostor pro moje vlastní úvahy. Tak si říkám, že Vás možná neumím číst mezi řádky. Ale možná tam mezi nimi víc není. Abych se do toho nezamotala. Když jsem četla vaší Hanu, převalovala jsem v ústech doslova vanilkový věneček a v kapsách nahmatávala kůrky chleba. Když jsem četla Hotýlek, měla jsem podobné pocity ...Tiché roky už pro mě byly tišší a Listopád ještě víc ...
Ale jak píšu, možná se mi nedaří číst mezi řádky.
Paní Mornštajnová, jste pro mě inspirací a jste zajímavá autorka. Děkuji za Vaše knihy a myšlenky.

02.05.2021 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Podařená kniha, povedené a reálně vystavěné postavy, krásný jazyk, smysl pro detail, udržení linie příběhu a zrání charakteru jednotlivých osob. Byla jsem na začátku spíše skeptická, ale kniha mě uspokojila. Gratuluji autorce.

13.04.2021 5 z 5


Údolí Údolí Bernard Minier

Knihy tohoto autora mám moc ráda. Nicméně jsem se přistihla, že mě tato poslední nějak nebaví. Hodně z ní cítím než čistou "kriminalistiku" spíše potřebu sdělit poselství, sdělit světu něco navíc. Zlo je všude, všude na nás číhá, dobro je ohrožené, lid nevěří svým představitelům ... no nevím, myslím, že to do správné kriminálky, jako třeba od Agáthy, nepatří. A to rozuzlení to nějak dodělalo. Bylo to napínavé, ale spíš jsem mohla tipovat než se moci zamyslet nad vrahem. Ten závěr byla těžká fikce a žádný z poznatků v průběhu vyšetřování k tomu nevedl ...přesto se knížka nečetla špatně. Občas mi vadil nějaký překladatelský obrat, který má s češtinou hodně málo společného. Ale nevadí mi, že jsem ji věnovala čas.

18.03.2021 3 z 5


Terapeutka Terapeutka Helene Flood

Kniha me prekvapila. Nechala jsem se ovlivnit negativnimi komentari, ale byla velkym prekvapenim. Neslo o litry krve, neslo o vzorec z detstvi frustrovaneho vraha.... Byla to jizda myslenek, pochodu a logiky, nelogiky.... Knizka je vypovedi o lasce a schopnosti ji davat... No zni to jako klise, ale neni... Za me prijemny pocin

29.12.2020 5 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Dobrá kniha, dobře vystaveny příběh, výborně vykreslene vnitřní vnímání reality z pohledu Eugenie. Melancholie je sama o sobě neuchopitelna a pustit se s ní ještě do vyprávění chtělo odvahu... Knihu jsem si užila. Děkuji za ní autorce.

26.11.2020 5 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Já nevím, no.... Mela jsem občas potíže najít logiku. V některých místech skvělé popsání prostředí a postav, které vlastně vůbec nebyly důležité. Ale četlo se dobře, mělo to spád. Jenže divně nereálné..... A ten šťastný konec mě dorazil... Já se znám, takže až vyjde další nová kniha od tohoto dua, stejně si ji koupim hned první den...

26.11.2020 3 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Je skvělá... Syrová, voňavá cukrem, stroha i rozvitá... Je skvělá

03.11.2020 5 z 5


Šesté dítě Šesté dítě Jonathan Dylan Barker

Cela trilogie je hodně zajímavá. Nejsilnější byl pro mě první díl, byl plný emocí a s nimi souvisejícími zapletkami. Druhý díl byl překvapivý a třetí až moc kombinoval. Závěr byl moc pěkný, protože byl o emocich. Téma bylo velmi smutné ale reálne, scházelo mi jeho širší rozpracování, abychom mohli víc pochopit nebo se vžít do pocitu potupy, zneužití, frustrace a ponížení.....jinak velmi dobre

18.08.2020 4 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Kniha je skvělá. Každý máme pod lahvemi s vinetami plachetnic nebo čehokoliv jiného zasunute svoje trapeni. Chodím často okolo té kavárny Kabinet, až ve mě knížka dozni, zajdu dovnitř a počkám na Marii...pane Hájíčku, klobouk dolů.

22.06.2020 5 z 5