Komentáře knihy Zrcadlový muž
Jedna z nejlepších knížek této série! Četla se sama, trošku mi dělaly problém "hororové" pasáže (čtu hlavně na večer/ v noci) - ale to je můj osobní problém. Chyběla mi trochu Saga, ale jinak moc povedené. Příběh napínavý od začátku do konce.
Nejlepší kniha ze série... Myslela jsem si, že vím, kdo by mohl být vrah, ale byl to omyl... Napínavá až do konce...
Kdybych brala knihu jako skutečnost a pracovala bych u policie, jen bych slyšela jméno Joona Linna, zdrhám hoooodně daleko - podezřele spousta úmrtí v jeho dosahu - jak případy tak i z řad kolegů. Jinak opět rychlovka - někdy se to táhlo a překvapil konec.
Tak tohle byl snad nejlepší díl série... Tentokrát jsem byla hodně brzy přesvědčena, že vím.... Ale věděla jsem prd.... Velké překvapení,, doporučuji
Dala jsem druhou šanci tomuto spisovateli a bohužel to není můj šálek kávy. Neříkám že děj je špatný, to vůbec ne. Jen mi vadí styl psaní, první tři kapitoly jsou super a pak 10 kapitol se vleče vyšetřováním. Musela jsem kapitoly přeskakovat a myslím si že jsem vůbec o nic nepřišla. Konec překvapující. Další díly číst nebudu
Kniha mě opravdu bavila, byla napínavá a nedalo se od ní odtrhnout. Pasáže z farmy byli už dost masakr, ale to mi nevadilo, bylo to zase něco jiného trošku. Každopádně Kepler opět překvapil a když odtajnil vraha nechápala jsem.. opravdu skvěle propracované a napínavé až do konce.
No, po přečtení tohoto dílu si říkám, že ten Joona asi nebude zas až tak neomylný :D Jinak je to klasická keplerovka. Utlačovaný Joona, kterému nikdo nevěří, dokud se neukáže, že všichni kromě něj jsou úplně vedle. Nějaká ta naprosto zbytečná sexuální scéna, u které čtenář pojímá podezření, že u švédské policie pracují jen lidé s nějakou sexuální frustrací. Do toho nějaká psychobizarnost... (SPOILER: jen ten Jurek Walter mi tam nějak chyběl). Jako odpočinková audiokniha dobré, v papírové podobě nevím, jestli bych dočetla...
Uf, nevím, jestli stárnu, ale tohle na mě byl už až moc velký masakr. Pasáže z farmy jsem nedávala. Jinak je to ale velmi chytlavé, všechny postavy moc fajn, včetně Loudy :D
Jako obvykle u Keplera občas moc složitých popisů a mohlo by to být o 100 stran kratší, ale to už je v této sérii taková klasika, která mi nesedí.
Nejsem si jistá jestli chci někdy zvládnout ještě další díl :D I když větší hnus už to snad být nemůže.
Možný spoiler:
Dostal jsem chuť na knihu od Larse Keplera a tak došlo na pokračování na díl: Zrcadlový muž. O knize: Mladá dívka zmizí cestou ze školy, není po ní stopy. O pět let později je nalezena zavražděná na hřišti ve Stockholmu a jediný svěděk, který vraždu viděl a je na kameře, je těžce psychicky narušený člověk. Joona Linna se spojí se svým přítelem Erikem Mariou Barkem a budou chtít muže zhypnotizovat a zjistit tak, co vlastně všechno viděl. Duo Lars Kepler se tentokráte v knize věnuje tématu, které je stále aktuální. Nebudu říkat jakému. Kniha je to dost ostrá, ale taky napínavá a zápletka je umně vystavěná, takže i když vás někdy mrazí, otáčíte stránky a chcete vědět, co bude dál. To byl alespoň můj případ. Konec v této knize mě velmi překvapil, ale i potěšil. Tak nějak jsem si ho přál. Opět nebudu zmiňovat, jaký konec to mělo. Pachatel byl jeden z mých dvou tipů, ale opět jsem se dozvěděl i něco nového. Kniha se mi velmi líbila, byla tam jedna scéna, která byla hodně ostrá, ale zbytek mi nevadil. Jen jsem držel Joonovi Linnovi a Erikovi palce. Opět je to jedna velká jízda. Dávám jasných pět hvězdiček a doporučení na tuto knihu a budu se těšit na pokračování. Teď kvůli rekonstrukci asi pár dní nebudu mít čas na čtení. Uvidíme. :-)
Já prostě ani u 8 dílu jsem se nepoužila. Celou dobu jsem si myslela jak jsem na před přece už vím kdo to dělá, tak ne. Víc plést jsem se nemohla. A opět jsem prostě překvapená jak to bylo dobré! Nemůžu tomu téměř nic vytknout a těším se na další díl. Protože moje otázka je? Je Joona vůbec smrtelný? :D
Wow zatím nejlepší Keplerovka
Asi 250 stránek jsem měla tušení, kdo je vrah.. posledních 70 stran mě vyvedlo z omylu
Opět skvělé čtení s Joonou v hlavní roli. Knížka nejen na dovolenou, od které se nejde odtrhnout. Zajímavá pointa, do konce jsem netušila, kdo je vrah.
Velké uau! Perfektní!!!, nedalo se od toho odtrhnout. Reálně vykreslené scény, napínavé od začátku až do konce. Příběh brutální, scény až hororové, ale strhující. Doporučuju, až budete chtít mít knihu, která Vás nepustí.
Zase to byla naprostá palba. Dokonce ještě lepší, než poslední Lazar. Příběh hodně sevřený, mrazivý a vývoj pěkně svižný. Přestože má kniha pět set stran, pořád se něco děje, děj se posouvá vpřed a napětí pořád houstne. Lars Kepler napsal další pecku, ke které se po letech určitě znovu vrátím. Navíc finále je fakt překvapivé a výborně napsané.
Ježíš, to zas byly jatka!
Napínavé, krvavé a hodně drsné čtení. Některé části jsou málo uvěřitelné, ale nevadí. Moc jsem se bavila.
Po Lazarovi byl Zrcadlový muž pro mě velmi příjemným překvapením a v jistém smyslu uklidněním, že jsou pro mě Keplerovy knihy stále čtivé a nesmrskly se pouze do bezduchého akčního krváku, který kompenzuje nedostatečnou zápletku počtem brutálně zavražděných obětí.
Zrcadlový muž je kniha přečtená jedním dechem, děj je rychlý a napínavý, téma psychicky narušeného vraha nezklame nikdy a příjemným překvapením je závěr, který, ačkoliv jsem podobných knih přečetla hodně, překvapil.
Vysoké hodnocení dávám i proto, že knihy s Jurkem Walterem se mi od Keplera nelíbí a nebaví mě, naopak ty, kde se tato postava nevyskytuje a příběh s ní nijak nesouvisí, mám mnohem radši. Zdají se mi propracovanější a napínavější.
Kniha samozřejmě neaspiruje na cenu za filozofické či hodnotné dílo a její dozvuk v člověku moc dlouho nevydrží, ale předpokládám, že to ani nebyl autorův záměr, takže očekávání splněno.
Tak totok byla naprostá špica. I když, klepeto na hercnu, semo tamo těžký přeháňky, jako když jedna koc vzala klózka z betlému, tak ji stará labza, až ju lapla, pilou ufikla tužky, nebo když jiná měla bábovku v kramolíně, tak ji za to humusák mačetó vylepšil fazónku krkovičky. Joona jako obvykle žádné měkké Saša a dokonce hlavní hrdinka nebyla až takové Mirek Dušín, a gdyž se nakóřila, tak si nechala flusnót do gramca vod kamoša, keré byl do tý doby těžké platonik a akorát si u jejích fotek leštil peška...
Po Lazarovi jsem si od téhle série musel dát dlouhou pauzu, ale jsem rád že Zrcadlový muž je mnohem lepší. Keplerovci se tady snaží víc fušovat do hororu a v první části se to dost daří, i když jejich nejefektivnější scéna jak tak trochu vypůjčená z jiného média.
Daří se tu i tvořit nějaké ty použitelné vedlejší postavy s uvěřitelnými konflikty. Odhalení má hodně děr, ale je to uspokojivé.
Kniha se drží klasických Keplerovských faulů jako "Joono, ruce od toho pryč, tohle není tvůj případ", tohle tu ale odchází relativně brzo a sexuální scény, které nemají význam pro děj, ale je tu toho relativně málo. Je taky až k neuvěření jak často vidí Joona případ a řekne si "Hmmm, tomuhle by prospěla nějaká ta hypnózička".
Celkově je to ale lepší z dílů v sérii, i když by se to dalo klasicky bez ztráty čehokoliv hodnotného ořezat do 350 stran. Keplerovci mají nějaký svůj itinerář, a dokud to lidi kupujou tak nezůstane příliš změněný a některé knihy z toho vylezou lepší, a některé horší. Tohle je díkybohu ten lepší případ.
(SPOILER) Po delší době upřímně musím říct že mě knížka extrémně bavila. Plot twist s tím že je dcera hlavní protagonistky živá jsem čekal. Odhalení záporáka už trochu méně, čekal jsem že to bude kamarád protagonistky. Pro mě osobně jsou dějové linky s dvojí osobností hodně přitažlivé a tahle kniha není výjimka. Konečně je Joona ten hlavní kdo na celý případ přijde, není odstrčený na druhou nebo třetí kolej a může dát najevo svůj intelekt a instinkt. Už jsem nedoufal.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy psychologie thrillery napětí znásilnění severské krimi únosy švédské detektivky mnohočetná porucha osobnostiLars Kepler také napsal(a)
| 2011 | Hypnotizér |
| 2013 | Písečný muž |
| 2015 | Stalker |
| 2018 | Lazar |
| 2012 | Svědkyně ohně |
Externí recenze
- Dokud Joona nevyřeší hádanku, Zrcadlový muž se plácá v podprůměru / Jana Modřínová
- Zrcadlový muž / Kniha za knihou
- Osmá detektivka s Joonou Linnou v hlavní roli / Leona Králíková, klubknihomolu.cz

90 %
69 %

Pecka, co dodat. Jeden z nejlepších dílů série, napínavá od začátku do konce.