Neviditelné kořeny

Neviditelné kořeny
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508526/bmid_neviditelne-koreny-w5R-508526.png 5 1835 1835

Krev není voda. Románová kronika o rodině ve víru československých dějin. Listopad 1989. Vysokoškolák Pavel prožívá události revolučních dní, které poznamená rodinná tragédie: jeho otec, příslušník StB, spáchá sebevraždu. Pavel se navíc dozvídá, že je adoptovaný, a tak začíná pátrat po svých kořenech. Nedlouho po druhé světové válce se snaží Tomáš a Anežka, zaměstnanci firmy Baťa, uprchnout přes střežené hranice ze své vlasti. Co mají desítky let vzdálené osudy společného a jak je ovlivní bouřící dějiny?... celý text

Přidat komentář

slunicko1958
24.07.2024 5 z 5

Váhala jsem, kolika hvězdičkami mám tento román ocenit. Vzhledem k tomu, jaké "skvosty" v poslední době vycházejí, zvítězilo příznivější hodnocení.
Zhruba první polovinu knihy jsem vyčkávala, co z toho všeho vzejde, ale druhá polovina byla lepší. Zaujalo mě líčení poměrů v Baťově továrně, Baťovy vize a plány. Mile mě překvapilo začlenění skutečných postav do děje, znechutilo mě vypravování o poměrech v uherskohradišské věznici včetně zmínky o Grebeníčkovi.
Námět knihy je velmi zajímavý, neotřelý, ale závěr románu (3. část) mě trošku znejistěl. Tolik dobrých skutků na mě působilo nerealisticky. Tím nechci říct, že nejsem ráda za pozitivní konec!

Janoud
21.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Na knize cením kapitoly, popisující život v baťovském Zlíně a také současnost, kdy Pavel na místech, kde se pohybovali jeho prarodiče, hledá molekuly jejich životů. 3.část na mne působila, jako bych četla jinou knihu, celkový dojem z knihy mi to zkazilo.
Kapitoly z vězení silné, ale je nutné si připomínat, co lidé dělali lidem.


jaste
20.07.2024 4 z 5

Ze začátku jsem byla nadšena, kolik informaci autor nabízí Ctivou formou o roce 1989 a Baťove Zlíně. Postupně dej sklouznul do české telenovely bez jediného zvratu. Dočetla jsem silou vůle, ale i tak si myslím, ze knize patří vyšší ohodnocení, proto 4 *

Poridur
17.07.2024 5 z 5

Velmi silný příběh, který jako mozaiku vášnivých vztahů a dramatických událostí skládají tři hlavní vypravěči. Už hodně dlouho mě knížka tak nepohltila, navíc je v ní i spousta čtivě podaných historických informací, takže čtenář se i poučí.

Velmi jsem oceňovala, že chování a způsob řeči postav odpovídají historické době, ve které žili, i jejich věku a společenskému postavení. V některých knihách mně dialogy přijdou jako by nadabované jedním monotónním hlasem, ale tady je to právě naopak - velká pestrost jazyka dialogů, ale zároveň velmi poutavý jazyk vypravěče.

Kniha a její hrdinové se mi dostali pod kůži a ještě několik dní po přečtení musím na jejich osudy myslet.

Myslím, že tak tomu má u dobrého románu být...

petrarka72
17.07.2024 3 z 5

Díky čtenářce Vakalik za formulaci toho, co se mi táhlo při čtení hlavou. Dobré téma - ale tuctový styl, postavy ploché, dialogy banální. Jako by se autor snažil zevšeobecnit konkrétní osudy a pak z nich spíchnout konkrétní, ale svým způsobem typický příběh jednoho století. Moc se nezadařilo... Na druhou stranu - dočetla jsem.

AnetaBe
16.07.2024 5 z 5

Moc dobrá kniha! Přenesla mě do doby největšího rozmachu jednoho prvorepublikového města a zároveň do hektických dnů listopadové revoluce v Praze.
Obě časové roviny jsou pečlivě zasazené do příslušné doby, dokonce i jazykově, a zápletka je tak poutavá, že nemůžete přestat číst.
Využití skutečných historických postav v ději je třešničkou na dortu.
Pro mě další nečekané potěšující čtenářský objev.

Vakalik
16.07.2024 2 z 5

Na knihu jsem narazila nahodou, kdyz jsem hledala knihy do Ctenarske vyzvy. Nalakalo me zejmena vysoke hodnoceni, protoze vetsinou se na Databazi knih mohu spolehnout, ze mi vysoke hodnoceni zaruci prijemne cteni. No... Tady se tak uplne nestalo. Popravde nerozumim, proc je kniha tak vysoce hodnocena.

Nez se vrhnu na veci, ze kterych jsem uplne nadsena nebyla, musim rict, ze se mi libi tema, ktere jsem jeste romanove zpracovane nevidela (Bata). Pochopila jsem, ze nektere zalezitosti jsou inspirovane realitou a tak se clovek muze opravdu neco dozvedet.

Z ceho uz jsem nadsena mene, je samotny pribeh. Postavy mi prijdou priserne emocne ploche. Postavy by si dle meho nazoru zaslouzily vykreslit vice z psychologickeho hlediska, takto jsem nenasla jedinou postavu, se kterou bych mohla sympatizovat. Dialogy jsou naprosto silene. Nezazivne, nerealne a jak kdyby je psal adolescent a ne spisovatel.

Tim se dostavam k jazyku ceskemu. Mam rada, kdyz ma spisovatel zajimavy jazyk, velkou slovni zasobu, umi vyuzivat hojnosti ceskeho jazyka. To tady bohuzel silne pokulhava. Autoruv styl je nudny a nezapamatovatelny.

Mrzi me to, ale za me bohuzel knihu doporucit nemohu.

A co

Knižní střípky
15.07.2024 4 z 5

Pro mě nejcennější byly kapitoly z baťovského Zlína, má babička a prateta se rovněž u Bati vyučily. Pamatuji si na jejich vyprávění a na to, jak říkaly, že to byly jejich nejšťastnější roky. Když začaly na tuto dobu vzpomínat, poslouchala jsem se zatajeným dechem již jako malá holka.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

tereez
13.07.2024 3 z 5

Taková uhlazená pohádka pro dospělé, no, místy mi to přišlo až vtipně přehnaně popisné, jako by autor už při psaní neskromně počítal se zfilmováním. Po půlce jsem přeskočila cca 70 stran, protože mě nebavilo, jak se děj pomalu šine - a ono to vůbec nevadilo! Asi jako byste se podívali na 2365. díl Ulice, jeli na dovolenou a pak viděli zase až 2383. díl; drobnosti člověk dovodí a hlavní dějové linky se nijak výrazně neposunuly.

Ctenar1202
07.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha je románovou kronikou o rodině, kterou rozdělily československé dějiny. Poznáváme Pavla, který ma radost a dobrý pocit z dění v listopadu 1989. Jeho otec, člen StB však tento vývoj nezvládne a spáchá sebevraždu. Nejen tato tragédie, ale ještě jedna Pavlem otřese a jeho život se během pár okamžiků naprosto zhroutí. Pavel je totiž adoptovaný. Rozhodne se, že se dozví vše o svých biologických rodičích. To, co vypátrá jím však otřese až do morku kostí. 

V druhé lince se přenášíme do konce druhé světové války a poznáváme Anežku a Tomáše. Dva mladé a zamilované lidi, kterým život háže klacky pod nohy. Rozhodnou se, že společně utečou přes hranice někam, kde se jim bude žít lépe, než v této kruté době. Ač je po válce, tak násilí a zlo ještě neskončilo. 

Neviditelné kořeny jsou naprosto bravurně napsané. Líčení osob a situací je tak autentické, že máte pocit, jako kdybyste se do příběhu přenesli a jste tichými pozorovateli. Na historii nesmíme zapomenout a autor vám tento příběh podá tak, že budete mít touhu si vyhledávat další a další informace. Mě osobně zaujal Tomáš Baťa a jeho podnikání. Anežka a Tomáš u něj totiž byli zaměstnaní. 

Tuhle knihu doporučuji všem, kteří mají rádi srdcervoucí příběhy, které čerpají ze skutečnosti.

jitka7326
05.07.2024 5 z 5

Prolínající se různé časové roviny mi nevadily , naopak.Libily se mi informace o Baťovcích, pasáže z vězení mi nedělaly dobře. Konec byl happy endem ale myslím že to nebylo na škodu.

Lenkahaha
03.07.2024 5 z 5

Nádherná kniha! Miluji knížky, týkající se historie naší země! Dvě dějové linky, které se v průběhu čtení spojí a prolnou.... Nemám slov, mistrovské dílo!

tulipi
23.06.2024

Četlo se skvěle, na letní dovolenou ideální - knihu jsem téměř neodložila z ruky, dokud jsem nepokořila i poslední stránku (kéž by se takové konce děli i v reálu častěji).
Se zvědavým nadšením se podívám po předchozím titulu (Dvojitá ozvěna) a stejně tak budu vyhlížet jakoukoli autorovu novinku.

Ivetaa
22.06.2024 5 z 5

Komentářů je tu téměř dva tisíce - není co dodat - jen, že smekám před Panem spisovatelem (ano s velkým P) pomyslný klobouk a doufám, že ještě napíše nějakou krásnou knihu. Bude mi potěšením ji přečíst.

radyma
20.06.2024 5 z 5

Krásně napsané, čtivé, nemohla jsem se odtrhnout. A konec se mi líbil ze všeho nejvíc.

KnihovniceVěra
14.06.2024 3 z 5

Hodnotím celkově na 3,5 hvězdy, nakonec jsem se rozhodla jen pro 3, protože román působí jako románově zpracované Příběhy paměti národa napsané v duchu dnešní doby (každý kapitalista je klaďas).
Více bych knihu ocenila, kdyby autor uvedl nebo naznačil, zda postavy jsou aspoň v základu skutečně historické, nebo vymyšlené, jak už je zde v komentáři uvedeno.

IvaZBlavy
11.06.2024 5 z 5

Pekné, aj keď ťažké a smutné čítanie. Okrem pútavého príbehu, veľmi dobre napísaného, sa dozvieme aj veľa z histórie.

Market-k-a
10.06.2024 4 z 5

Odebírám jednu hvězdičku za až příliš pohádkové rozuzlení příběhu, ale jinak pěkné, dozvěděla jsem se z české historie zase něco nového.

Paulus.1987
09.06.2024 5 z 5

Překrásný román o pohnutých osudech jedné rodiny na pozadí československé historie.

Velmi se mi líbilo, jakým způsobem autor dokázal vystihnout atmosféru konkrétních období - eleganci a kultivovanost první republiky, v jejímž rámci probíhala upřímná láska dvou mladých lidí, jakož i sadismus a brutalitu poúnorového režimu, tak i odvahu a sounáležitost studentů v listopadu 1989.

Rovněž velmi chválím zajímavé pasáže o vzestupu a fungování firmy Baťa, jejího přínosu nejen pro Zlín, ale i pro celou zemi.

Kromě mnoha dalších věcí se mi velmi líbilo zakomponování skutečných osobností, jako např. Tomáše Bati, Václava Havla nebo současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely coby jednoho z organizátorů studentských stávek v listopadu 1989.

Téměř pohádkový konec mi vůbec nevadil, spíše naopak. Považoval jsem jej za zaslouženou satisfakci hlavních postav románu.

Už dlouho mě čtení tak nebavilo jako u této knihy. Děkuji autorovi za krásný zážitek.

Ísačop
08.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Přečteno díky výzvě. A jsem za to moc ráda.

Bylo zajímavé sledovat události v různých časových rovinách.
Ať už z pohledu Tomáše a Anežky z doby před a po 2.světové válce nebo z pohledu Pavla těsně po 17. listopadu.

Trochu mě mrzelo že nebylo v knize nic z období, kdy se jim podařilo emigrovat a dostali se díky i Baťovi do Kanady.

Co mi na knížce úplně nesedlo byla třetí část a epilog. Vedle toho je happy end jen slabý odvar...

Ale to neznamená, že se to nedalo číst. Naopak, všech pět hvězdiček si plně zaslouží a můžu ji jen doporučit.