Ibka přehled

Ibka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503441/mid_ibka-LlR-503441.jpg 4 120 120

Románová kronika jedné rodiny, do jejíchž osudů se otiskly turbulentní dějiny, je drsným obrazem venkova i velkoměstské periferie poslední třetiny 20. a počátku 21. století. Hlavní hrdinka a vypravěčka příběhu tráví odmalička celé léto u babičky v Pošumaví. Jenže stará žena, věřící a konzervativní, svou vnučku zcela ignoruje. Citlivá holčička nechápe proč, vesnický svět jí připadá prapodivný a nevlídný. Jakákoli jinakost a odchylka od průměru se tady stává předmětem klevet a přezíravých odsudků, čehož se Petře i její krásné mámě Ibce dostává vrchovatě. Jak se hrdinka ubírá životem, odhaluje rodinná tajemství, staré křivdy, příčiny napětí v rodině i důvod, proč milovaný táta propadá výbuchům zoufalého vzteku. Rozhodne se jít svou vlastní cestou, svobodně a bez ohledu na konvence, ale to vždy něco stojí. Petra Braunová je zavedená, oceňovaná autorka, její doménou jsou sice především texty pro děti a mládež, ale zabrousí i do literatury pro dospělé, o čemž svědčí mimo jiných jejích textů právě román Ibka. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ibka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

Ivanule
29.04.2024 5 z 5

Moc krásně napsaný autobiografický román o svém životě,který napsala autorka.Tyto knihy mám moc ráda, otevřete knihu a nemůžete ji odložit, to je správně napsaná!

Terusha003
12.04.2024 3 z 5

Mě se knížka líbila, i když je pravda, že část, která se zabývala dětstvím byla lepší. Každopádně to chtělo velkou odvahu napsat v podstatě autobiografický román. Určitě stojí za přečtení, ale nejspíš to nebude kniha pro každého.


marketa1860
26.03.2024 5 z 5

Nádherná knížka , která je v podstatě autobiografií autorky. Její dětství u nepochopitelně nevšímavé babičky, boj o pozornost dospělých, volnost ze strany rozevláté matky a komplikované chování milovaného otce navždy poznamenaného pobytem v lágru, vztahy s muži i ženami, nestálost, nezodpovědnost, neschopnost zakotvit, obrovská láska k Francii, ale i k domovu, rodné vesnici... tím vším nás provede během barevného vyprávění, ve kterém se naprosto otevře těm, kdo o to stojí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ibka v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených161x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených10x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst123x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x