Království

Království https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439320/bmid_kralovstvi-1z4-439320.jpg 4 1366 382

Do zapadlé vsi v norských horách se z ciziny vrací zdejší rodák Carl Opgard a přiváží s sebou návrh na výstavbu luxusního wellness hotelu. Jeho bratr Roy se těší, že v malém hospodářství, kde oba vyrůstali, bude konečně živěji. Jenže Carl s sebou přináší také velké problémy a jako vždy spoléhá na to, že starší sourozenec je za něj vyřeší. Udělá však Roy to, co po něm bratr žádá, zvlášť když se začíná ukazovat, co všechno mu Carl zatajil?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Kongeriket , 2020


více info...

Přidat komentář

Luca86
14.04.2024 5 z 5

Tahle knížka se JN moc povedla. Postavy byly skvěle propracované, prostředí a celková atmosféra stejně tak. Bylo to takové vzrušující a znepokojivé. A na to já slyším.
Závěr mě trochu nemile překvapil, ale zpětně v kontextu celého příběhu jsem musela uznat, že to do sebe skvěle zapadalo.

karol.cadex
09.04.2024 5 z 5

Občas jsem děsnej pokrytec, takže třeba 10 let v kuse tvrdím, že Jo Nesbø není nic pro mě, protože jsem kdysi dávno něco od něj četla (Sněhuláka?) a vůbec mi to nesedlo, vlastně jsem to možná ani nečetla. A tak jsem teda chtěla sama pro sebe vědět, jestli ten Jo Nesbø vážně není nic pro mě? Ještě si musim vygooglit, jak se Jo Nesbø čte, protože zcela vážně to mezi lidma vyslovuju jako JO NEZBO.

A Království bylo jako návrat domů. Do teplé náruče někoho, kdo mě má rád a kdo to se mnou umí. Fakt. S oběma klukama od začátku neuvěřitelná chemie, s jejich vesnicí i benzinkou taky. Nechtějte po mně, abych musela říct, kdo tu vlastně byl záporák. Sofiina volba! Ne, teď vážně. Popravdě jsem nečekala, že se mi to bude tak dobře číst. Perfektně vystavěný příběh, skvělá depresivní atmosféra severské vesnice na kraji světa, a to včetně jejích postaviček. Konec příšernej, lapala jsem po dechu. Při flashbacích do kluků dětství jsem měla celou dobu pocit, že jsem na těch zábavách a při potápění s nima.

Při čtení dnešních thrillerů se často nemůžu ubránit pochechtávání, pocitů trapna a absurdna. Tady ne. Tohle byla absolutně uvěřitelná realita dnešních dnů. I těch minulých vlastně. A já se teda vrhnu v co nejbližší době na toho Harryho Holea.


J0hn
06.04.2024 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Profesionální přednes (aby taky ne vždyť je to Filip Švarc), profesionálně napsané (aby taky ne vždyť je to Jo Nesbo), ale přes to nemohu dát plný počet. Hlavní "hrdina" mi byl od začátku nesympatický, stejně jako jeho rodina a jak se v knize ukáže, tak právem. Proti těm degenerovaným vidlákům je alkoholik HH sympaťák každým coulem.

Bustedka
14.01.2024 5 z 5

Království je atypický Nesbův počin. A dle některých recenzí to ne každý skousnul. I když i zde je pár vražd. Já jsem ale byla nadšená.

“Rodina je jediný princip. A z toho vychází i vnímání toho, co je a není správné, všechno ostatní je vedlejší.


Román z prostředí zapadlé norské vesnice z pohledu Roye. Náhled do duše syna, bratra, švagra, milence ale taky vraha. Co všechno je člověk schopný udělat pro záchranu svých bližních? Jak moc je vinen ten, kdo byl kdysi dávno obětí?

Rihatama
09.01.2024 5 z 5

"Udělej, co je třeba, a udělej to teď."

Za vším hledej DNA. Snad jediná Nesbova úvaha v této knize, se kterou nemohu souhlasit. Ale asi taky jediná z mého pohledu droboučká kaňka na jinak vynikajícím románu. A já objevila někoho, s kým bych si moc ráda popovídala o životě. Moje první setkání s tímto již notoricky známým norským spisovatelem se pro mě vyvinulo v nečekaně příjemný čtenářský zážitek. A nebýt onoho tak trochu zavádějícího titulu, pro který jsem si knihu vybrala, asi bych se mu cíleně vyhýbala i nadále. Přece se nepustím do další nekonečné série detektivek... Jenže Království mě nadchlo. A to se stále jedná o typicky seversky brutální příběh, tady dvou sourozenců Roye a Carla. Sympaťák je jen jeden z nich, svatoušek však ani jeden. On tady totiž žádná postava není černobílá, ať vrah, žhář, policajt nebo máma s tátou. I když u nich to bolí asi nejvíc. A tomu odpovídá i závěr knihy. Život jde přece dál. Co mě především bavilo, byly myšlenkové pochody hlavního hrdiny a vypravěče příběhu, i když je to jen vedoucí zaměstnance benzinky. Nesbo jej obdařil mimořádnými psychologickými znalostmi, pozorovatelským talentem, rancem vědomostí a zajímavým morálním nadhledem. Už přemýšlím, kterou Nesbovu knihu vezmu do ruky teď.

lištička123
08.01.2024 3 z 5

Trošku slabší od tohoto autora.

artlucie
08.01.2024 3 z 5

Bylo to takové vleklé, pomalé, nenapínavé, ale přesto svým způsobem lákavé. Knihu jsem odložila nejmíň 3x a vždycky jsem se k ní vrátila. Musela jsem ji dočíst, i když je mi jasné, že jí nikdy nebudu číst znovu. Opravdu zvláštní zážitek.

Kraken126
27.12.2023 odpad!

Jsem u druhé kapitoly a knihu znechuceně odkládám. Nemám nejmenší chuť poslouchat osudy vraždících zrůdiček z prostředí, které mi je naprosto cizí a nic mi neříká. Pro mě ztráta času.
Myslím, že Nesbo už jen těží ze svého jména, které prodává a snaží se dalšími knihami si vylepšit svůj finanční profil. Rovněž ho nepokládám ze předního světového autora. Jeho serie HH byla sice čtivá, ale spíše pohádka. Kniha Macbat byla ubohý blábol. Jsou autoři, k jejichž dílům se budu vracet, ale JO NESBO mezi nimi nebude. Ze slušnosti dávám jednu hvězdu.

Jupijow
19.12.2023 4 z 5

Temné, depresivní. Každý má v sobě nějakou temnotu. Ovšem tady...

Rolada88
05.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak nevím čím začít. Troufnu si říct ze asi nejlepší kniha od nesbo. Je to od série hole dost odlišný hororový nebo jak bych napsal. Taková sourozenecká romance uprostřed hor s vraždícím důmyslným zabíjením. Vše do sebe do detailu zapadalo. Smutný konec pro sharonn té mi bylo líto nejvíce

Janka23
14.11.2023 3 z 5

s počátku jsem se nemohla do knihy začíst, pak přišli napjaté chvíle. Je to komplexní a smutný příběh ze strany pachatele. Nebylo to špatné, ale začátek knihy mě nudil

Teclaireddy
05.11.2023 4 z 5

Mám ráda knihy psané z pohledu pachatelů. Království je poutavý psychologický thriller, komornější než autorova série o H.H. Závěr je na můj vkus už trochu moc, je to dost depresivní, ale vlastně to do sebe zapadá.

rengers
30.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh je vlastně o dvou vraždících sourozencích, kteří v dětství prožili trauma způsobené svými rodiči, kterých se v ranné dospělosti, zbavili pomocí promyšlené autonehody, kterou zapříčinili. Pak už veškeré větší problémy v životě, řešili vraždou.
Nejhorší je, že hlavní hrdiny chápete a místy si neuvědomujete, že jsou to obyčejní vrazi.
Je škoda že začátek tohohle příběhu je pomalý, až skoro nudný, ale pak to nabere obrátky.

mila2411
29.10.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Nejdříve trošku obavy, že to bude zase velký odklon od HH a od klasického Nesbøa, ale NE, je to DOBRÝ. Od začátku dokonce velmi chytlavé, výborně vystavěný příběh a uvěřitelné postavy. Říkám to nerad, ale HH mi tentokrát vůbec nechyběl :-)

Mišák240
09.10.2023 3 z 5

Zpočátku jsem se do knihy nemohla začíst, potom přišlo pár vypjatých situací, potom jsem se chvílemi opět nutila číst, ale celkově to nebyl špatný příběh, i když úplně můj šálek kávy to nebyl...

myrna0868
27.09.2023 5 z 5

Wow . Nesbo už mne vlastně pomalu přestával bavit . Tato kniha, která je zase úplně jiná, mne ale opět přesvědčila, že zkrátka umí . To jak se děj neustále nabaloval mne nechávalo v napětí až do konce. Určitě doporučuji.

Jinovatka
15.09.2023 4 z 5

Bylo těžké knihu odložit, ale za závěr ubírám hvězdičku.

Timkim
14.09.2023 3 z 5

Jak mám Nesbøa v oblibě, tohle mě neoslovilo. Bylo tam pár akčních a zajímavých momentů, ale ty dlouhé pasáže, koho kdy komu Roy přebral, koho kolikrát ojel....nebavilo. Víceméně jen si plním předsevzetí přečíst, či poslechnout vše od autora. Odškrtnuté, finito. Zlatý střed.

Michulik
05.09.2023 3 z 5

Při čtení této knihy vás dostane napětí, s jakým se odvíjí další části děje. Čím dál tím hrozivější vývoj vás nutí se ptát: Kdy tohle skončí? Co se ještě stane? Dokud děj nedospěje až do svého překvapivého konce. Mimo mnoho dějových zvratů zde naleznete i několik zajímavých myšlenek.
Můj dojem z knihy přesto není úplně kladný. Jen těžko jsem příběh prožívala. V pomalejším úvodu si autor vytvoří odrazový můstek pro další rozvinutí děje. Byť na konci všechno do sebe zapadne jako klíč do zámku, kniha mě neoslovila. Věřím, že má toho plno, pro co si může získat oblibu čtenářů, ale já si své knižní favority půjdu hledat zase o dům dál.

momo01
18.08.2023 3 z 5

Přiznávám, mám raději knihy, kde jsou postavy, se kterými si vytvořím vazbu a fandím jim. A dokonce to mohou být postavy, které nedělají správné věci. Občas si se mnou autor tak pohraje, že držím palce nájemnému vrahovi. Třeba Olavovi z Krve na sněhu, nebo Billy Summersovi a Blazovi od Kinga. V Království jsou ale všechny postavy prostě divné. I když Nesbo exceluje v zachycení myšlenek a činů Roye, a snaží se do děje promítnout hluboká poselství o morálce, koloběhu života a zbytečnosti neustálého točení se v kruhu našich činů, přijde mi, jako bych byla jen tichým svědkem, kdy vše kolem mě jen tak plynulo, aniž bych se aktivně zapojovala.