Žízeň přehled

Jo Nesbø

Harry Hole série

11. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky Tinder. Vyšetřovacímu týmu, jemuž nově velí Katrine Brattová, zůstává rozum stát nad způsobem, jímž byly oběti zabity, i faktem, že z míst činů vždy zmizela část jejich krve. Vrchní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, aby mohl na kariérním žebříčku postoupit ještě výš. Proto povolá zpět Harryho Holea, který se mezitím odstěhoval k Ráchel na Holmenkollen a chtěl si užívat spokojeného manželského života a poklidného vyučování na policejní akademii. Vzhledem k brutalitě vražd mu však nic z toho dopřáno není. Okolnosti ho donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu a pustit se po stopě. Jenže dopátrat se pravdy není vůbec jednoduché, zvláště když ho život v určitém okamžiku postaví před zásadní dilema, zda má dát přednost rodině, nebo vyšetřování. Jo Nesbø pokračuje ve stejné linii, kterou zahájil Sněhulákem a dále ji rozpracoval v Levhartovi a následujících dílech. Žízeň opět přináší svižný a dramatický děj plný překvapivých zvratů, Harryho sarkastických poznámek a svérázného chování. Harry je prostě zpět v plné síle a se vší parádou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2017 , Kniha Zlín
Originální název: Tørst, 2017

Co říkají o knize uživatelé?

Harry Hole se opět vrací v napínavém příběhu, který zaujme čtenáře od prvních stránek. V románu Žízeň se setkáváme s brutálním sériovým vrahem, jehož činy vyvolávají strach a napětí. Autor mistrně ovládá umění překvapení a čtenáři jsou neustále vedeni k falešným závěrům. Harryho osobní démoni a jeho vztah k alkoholu dodávají příběhu hloubku a komplexnost. I přes temné momenty se objevují i vtipné situace, které odlehčují atmosféru. Kniha je výjimečná nejen dějem, ale i psychologickým rozborem postav, což z ní činí fascinující čtení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Žízeň mohla líbit?

• Fanoušci detektivních románů
  • Čtenáři, kteří ocení psychologickou hloubku postav
  • Milovníci napínavých a překvapivých zápletek
  • Ti, kdo mají rádi temné a brutální příběhy
  • Čtenáři hledající kvalitní severskou literaturu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žízeň. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

DaViD_082
15.11.2025

Klasická nesbøovina posledních let. Což je stejnou měrou klad jako i zápor. Je to tedy přepálené, plné nelogického chování postav a se záhy jasnými viníky i jejich motivacemi, ovšem se zajímavými charaktery (a není to jen o Harrym), vynikající atmosférou a v tempu, které umí jen málo žánrových autorů. V ničem to nezaostává za úrovní nastavenou od Sněhuláka dále.

Problém je, že se to právě od Sněhuláka dále (s výjimkou v podobě Přízraku) veze na jedné a té samé vlně přepáleného zašmodrchaného lovu na všehoschopné a všudypřítomné nepolapitelné devianty se zlotřilými plány, kdy Nesbø stále stejnými technikami jakože mlží skrze kvantum podezřele se chovajících postav. A v tom je kámen úrazu. Jednak proto, že této sérii to více sluší v civilnějším „předsněhuláčím“ módu a druhak proto, že to přichází po Policii, která koncept „lovu na vychytralého sériového vraha“ dovedla k dokonalosti skrze osudovost toho všeho.

Čili sama za sebe je Žízeň opět vynikající žánrovkou, ale přeci jen by jeden od návratu čekal vydání se jiným směrem než opakování téhož v bleděmodrém. To je laciné a lehké řešení; tedy takové jaké bych od kdysi si se žánrovými pravidly pohrávajícího autora nečekal. A nejhorší je, že díky otevřeným vratům kolem "Snoubence" se zdá, že i další díl bude dle tohoto mustru.

všech 627 komentářů

Související novinky - Žízeň (10)

10 nejprodávanějších eknih (leden)

09.02.2018

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017

11.01.2018

Žebříček nejprodávanějších eknih (srpen)

18.09.2017

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Dědičnost je jako věštba, u které lituješ, že sis ji nechal sdělit. My lidé jsme nikdy neměli rádi to, co je neodvratné.

Tak to asi chodí. Nejdříve máme všechno a postupně to ztrácíme, kousek po kousku. Sílu. Mládí. Budoucnost. Své blízké...

všech 11 citátů najdete u autora

Kniha Žízeň v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 762x
v Mé knihovně1 081x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi