Netopýr přehled

Netopýr
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145158/bmid_netopyr-tZy-145158.jpg 4 5806 5806

Harry Hole série

< 1. díl >

První román ze série případů Harryho Holea, ve kterém nekonvenční kriminalista odjíždí do Sydney sekundovat místní policii při vyšetřování. Kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem - symbolem smrti...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Flaggermusmannen , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Netopýr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1037)

DZi2
15.07.2024 3 z 5

Horko těžko jsem se prokousával dějem. Nebavilo. Nesbo jako by se v prvních dvou dílech tak trochu hledal.

hrubec:
14.07.2024 4 z 5

První kniha z více dílné série, kde je protagonista poprvé Harry Hole. Příběh se ze začátku velmi táhne, nicméně ke konci skvěle eskaluje. Téměř celý se odehrává v Austrálii, kam je Harry vyslán aby vyšetřil vraždu norské občanky. Ze začátku se děj točí okolo minulosti detektiva a vyšetřování se kvůli nulovým důkazům ve směs moc nepostupuje. To se však změní asi v polovině knížky, kde děj poměrně nečekaně nabere rychlý spád. Finále je napínavé a opravdu jsem měl problém přestat se čtením. Celkově se mi tato kniha i přes již zmiňovaný pomalejší start líbila, vypíchl bych různorodost vedlejších postav, některé mi přišly velice originální. Shrnul bych tento autorův počin jako velice zdařilý a těším se jaké další příběhy přinesou další díly této série.


alnovka82
23.06.2024 3 z 5

Moc mě nebaví knihy, kde vlastní případ ustupuje na pozadí a tady to přesně tak bylo. Nudilo mě zdlouhavě číst o australských kmenech, zvycích a legendách- byť to bylo dobře podané, tak pokud si toto chci přečíst, nevybírám si thriller. Dlouhé byly i pohledy do Harryho minulosti, ale chápu že pro celkový pohled byly důležité. Samotný případ byl zajímavý, akorát mi přišlo přitažené za vlasy, jakým stylem se rozhodli, že jim tam řádí sériový vrah.
Po nudném začátku se příběh rozběhl, než mě ale stihlo napadnout, že to přeci jenom bude dobrá kniha, tak přišel opět útlum, dlouhé kapitoly o tom, jak Harry opět propadá alkoholu a opět nuda.
Závěr byl svižný a temný a můj celkový dojem z knihy dost vylepšil.
Tohle byla má první autorova kniha, určitě si od něj ještě něco přečtu, ale už jsem četla mnohem zdařilejší díla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (14. - 21. 2.)

13.02.2013


Citáty z knihy (8)

Jsem policista celý svůj život, pane Holy, ale dodnes se dívám na své kolegy a uvažuju, jaké důvody vedou lidi k tomu, aby bojovali ve válkách jiných. Co je k tomu žene? Kdo má chuť procházet takovým utrpením jen proto, aby druzí dosáhli toho, o čem se domnívají, že je to spravedlivé?


Lidi se bojí toho, čemu nerozuměj. A nenávidí to, čeho se bojí.


Koukání na televizi dodává sebedůvěru. Když vidíš, jak jsou prakticky všichni lidi v televizi hloupí, cítíš se sám chytrý.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (2)

1998 - Glasnyckeln (Skleněný klíč)
1997 - Rivertonprisen


Zfilmováno

Netopýr (2002)


Kniha Netopýr v seznamech

v Právě čtených132x
v Přečtených9 505x
ve Čtenářské výzvě1 165x
v Doporučených220x
v Knihotéce1 717x
v Chystám se číst814x
v Chci si koupit176x
v dalších seznamech14x