Zuzanin dech

Zuzanin dech https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428845/bmid_zuzanin-dech-mkh-428845.jpeg 5 3004 818

Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem se vznášejí vlákna přepáleného cukru. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká. Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Bolestně vrůstá do dějin a dějiny se vpisují do ní. Protože má židovský původ, je její osud předem daný. Transport. Koncentrák. Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat? A má vůbec na výběr?... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

Marfulka007
16.04.2024 4 z 5

(SPOILER) ** AUDIOKNIHA **
Velmi smutný, až šílený příběh Zuzany. Specifický strohý styl krátkých vět mi sedl a přišel mi zajímavý a dobře čitelný (těžko říct, do jaké míry ovlivněn přednesem Evy Josefíkové). Očekávaný zvrat mezi první a druhou částí, a nakonec gradace krutosti až k závěru zanechává velké temno. Odpočinková četba to rozhodně není. Ne že bych to očekávala, ale i tak jsem doufala v trochu happy-endu pro Zuzanu. Znovu už bych knihu asi ani číst, ani poslouchat nezvládla...

yellowbanna
06.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Originální přiblížení temného období naší historie, o kterém jsme již všichni četli nejeden příběh. Tento je ale psán tak jednoduše a přímočaře, bez zbytečných odboček a kudrlinek, že se do něj člověk opravdu ponoří. Asi i víc než při popisu neskutečných útrap v koncentračním táboře se ve mě všechno svíralo v první části knihy...když byly budoucí hrůzy zatím spíš tušené, kdy se situace horšila plíživě krok za krokem, ale čtenář už ví, že žádný zázrak nenastane. Byla to má první kniha od autorky a už na mě doma čeká další.

Čtenářská výzva 2024 - Kategorie Kniha, jejíž děj se odehrává během války


Janadvorackova
24.03.2024 5 z 5

Dojemný příběh, uvěřitelný.

Karolína7
22.03.2024 4 z 5

Hezky zpracované téma období holocastu, zase trošičku jiným způsobem, než jsem četla v jiných dílech doposud. Líbilo se mi perfektní vykreslení jednotlivých postav, jejich povah. Jen jsem nechápala, jak se v dospělém Hanušovi mohlo nakumulovat tolik krutosti a fakt, že ji byly jeho bývalá milenka i sama Zuzana ochotny snášet. Zuzana jí v závěru učinila přítrž pro mne tak trochu nejuvěřitelným způsobem. - Většina hodnotitelek chválí jazyk autorky, já bych naopak alespoň místy trochu přímé řeči snesla, ten styl na mne působil trošičku popisně. Rozhodně však řadím do kategorie výborných knih.

THERISA
20.03.2024 2 z 5

Velmi strohé, osobně se mi na styl autorky velmi špatně zvykalo a ani nevím, proč jsem vydržela do poslední stránky. V zásadě ani v postavách si nenajdete nikoho, kdo by vám byl sympatický, příběh je poměrně plochý. No, takže jedno velký špatný, ale asi z piety k tématu to člověk dočte (z piety k tématu, se obávám, že vzniká i zdejší velmi vysoké hodnocení). V daném žánru jistě najdeme lepší autory, zajímavější příběhy a rozhodně sympatičtější postavy.

Miroslavacte
18.03.2024 5 z 5

Je to velmi nádherná a velmi zvláště napsaná kniha, neotřele, přitom lidsky. Pohltila mě od prvních řádků.

Linda007
14.03.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Je to zajímavým stylem napsané.

lilites
17.02.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Jak nejlépe vystihnout pocity z této knihy.. nevím.. Knih s touto tématikou je nespočet a je to dobře. Jenže tento příběh je takový trochu jiný.

Sledujeme zde hlavní hrdinku od narození. Ji a její dva kamarády.. Jak už to tak bývá, takové trojúhelníky nekončívají dobře..Ale to předbíhám...

Zuzana si užívá dětství a dospívání všemi doušky. Toto období je sice zkaleno smrtí nejprve dědečka a poté smrtí matčinou.

S nástupem Hitlera k moci si Liebeskindovi nedělají hlavu a dál si žijí jako v pohádce, když Hitler přitvrdí, už nelze nikam utéct..

Zuzana se dostane až do Osvětimi a tam je jako pokusný králík podrobována různým zvěrstvům tamních ,, lékařů,,.
Kupodivu přežije a po osvobození se dává pomalu dohromady.. Je až překvapivé jak dobře na tom na konec zdravotně je..

Vrací se ,, domů,, a tam ji čeká jeden z bývalých dětských kamarádů.. ( Bohužel ten špatný) a Zuzana prožívá peklo číslo dva..

Dostane se živá a zdravá i z tohoto peka? Nebo ji udolá?

To si přečtěte/ poslechněte v knize Zuzanin dech od Jakuby Katalpy..

Je to velmi živý, svižný a výborně vykreslený příběh, který vyvolává spoustu emocí...

Katulinka69
15.02.2024 4 z 5

Krásný příběh

PetraBery
04.02.2024 5 z 5

Jednoduše a stroze psaný příběh Židovky Zuzany. Od dětství přes dospívání až dospělost, kdy každá etapa života nám ukazuje všechny stránky té dané doby. Skvělá kniha se silným osudem hlavní hrdinky.

Terezka_U
16.01.2024 5 z 5

Knížek o židech, holokaustu a druhé světové válce, už jsem přečetla několik. Tato pro mě ale byla v mnoha ohledech jedinečná. Zdá se mi, že tady holokaust není hlavním motivem, ale je částečně překryt vztahovou linií (tak jako srdce překrývá na obálce židovskou hvězdu). Postava Zuzany je v knize krásně vykreslená, líbí se mi prostor, který autorka věnovala popisu jejího života před válkou. Díky tomu jsem si s ní vytvořila vztah, který mi skoro chvílemi až bránil číst dál, protože jsem raději nechtěla vědět, co špatného ji ještě čeká. Spisovatelské umění autorky mi ale nedovolilo přestat. Z konce knihy pak opravdu téměř doslova "mrazí".

Lacerta.j
08.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Od zacatku nebavila, zadna postava mi neprirostla k srdci, a po akci Zuzany s Nagym ve vile jsem mela dojem, ze jsem takovy pribeh uz videla nebo cetla.
Neustale pohledy mezi trojici mi prisly uz otravne.
A to, ze cukr kazi zuby vi kazde male dite. Zuzana usina kazdy vecer s cukrem v puse a v dospelosti ma zuby v poradku.

Ada0004
08.01.2024 5 z 5

Trochu jsem měla před čtením obavy, nechtělo se mi do čtení knihy z války, už jsem jich pár přečetla a nechce se mi znovu a znovu prožívat tu nepředstavitelnou a naprosto nepochopitelnou hrůzu, bezpráví a čeho je člověk schopen za zrůdnosti! Tato kniha je ale trochu jiná - uvítala jsem popis dlouhých bezstarostných roků před válkou - bohužel o to více bolí to, co přijde . Velice dobře vykreslený příběh jedné silné židovské dívky a temnotách nejen válečných.

KajkaRych
06.01.2024 5 z 5

Zuzanin dech jsem četla doslova jedním dechem. Moc se mi líbilo, jak byl celý příběh zasazený do historického kontextu a všeho dění za 2. světové války. Autorka to navíc neustále připomíná, kde na časové ose jsme a co přesně se v naší zemi děje. Rovněž mě bavilo její vykreslení války vs. lásky, krásného vs. zlého, velkých smutných situací vs. mnoho radostných drobností. Naprosto vyvážené a strhující. Kniha mě bavila do poslední stránky, do poslední tečky. A to hned od začátku. Nebylo potřeba se prokousávat mnoha stránkami, než nadešel ten kýžený děj. Zkrátka od začátku do konce obrovská čtivá vlna. Navíc mě téma holocaustu, války a historických souvislostí baví a už dlouho jsem nečetla něco tak dechberoucího.

Krátké a stručné věty a celková formální úprava knihy je jedinečná. Přesně tím podtrhává situaci, kdy vás děj vtahuje a vtahuje, na chvíli se zvolní a zase je plný silných momentů. Ostrost jednoduchých vět, ale i dokreslení celého prostředí v delších a složitějších souvětích. Přesně tak, abyste si celý děj mohli vychutnávat, zvedal ve vás emoce a touhu číst dál a ještě další a další a další kapitolu...

Konec knihy je překvapivý, ale myslím si, že dosti reálný i do dnešní doby, bestiální, bolestivý, smutný... Někteří by mohli možná i tvrdit, že takový konec jakoby tam vůbec nepatřil. Osobně si myslím, že právě to je ten kontrast začátku a konce knihy, krutosti války, jaká "láska" může být, a bezstarostného dětství vs. až nebezpečné dospělosti i síly někoho, kdo unikl smrti v koncentráku.

Vřele doporučuju, 5 hvězdiček je mááááálo!

klokan.1905
13.12.2023 5 z 5

Zuzanin dech...
Přemýšlím co napsat ke knize, která má momentálně 804 komentářů, 2 871 hodnotících uživatelů a 91 procent za hvězdičky...
Jedná se o první knihu od Jakuby Katalpy která se mi dostala do rukou a v brzké době určitě sáhnu i po dalších... Tato kniha by měla být povinnou četbou... Jednak abychom nezapomněli jak se lidé chovali k lidem, člověk k člověku... Zadruhé pak proto, že si tato kniha rozhodně zaslouží pozornost všech čtenářů...
Něco málo k samotné knize...
Autorka Vás zavede do třicátých let minulého století, jmenovitě do městečka Holašovice... Zde se, mimo jiné, seznámíte i se Zuzanou Liebeskindovou - dcerou místního cukrovarníka... Dále pak i se zhruba stejně starými chlapci - Hanušem (syn účetního v cukrovaru) a Janem (syn opraváře automobilů)...
Společně s nimi budete prožívat dětství, dospívání i dospělost...
Neuvěřitelně čtivá kniha... Někdy je opravdu pět hvězdiček k hodnocení málo...

Iwets
10.12.2023 3 z 5

První třetinu knihy jsem se sžívala se stylem psaní, který není můj šálek kávy. Téma 2. světové války a holocaustu je asi pro spoustu autorů stále nevyčerpané, ale pro mě snad až přečerpané. Četla jsem už lepší knihy zasazené do této doby. I ze strohého vyprávění už jsem od začátku tušila, co bude Hanuš za bestii a příběh mi přijde lehce děravý.

SimonV
29.11.2023 4 z 5

Dovolím si poznámku (nikoliv hodnocení).
Knihu jsem četl na doporučení několika přítelkyň, sám jsem muž. Všechny se shodovaly, že poslední část knihy neměla vůbec existovat. Nevěděl jsem, co od posledních stránek očekávat.
Po přečtení mohu říci následující. Z reakcí mých přítelkyň je dobře vidět, jak čtenáře ovlivňuje "vzdálenost" dané problematiky. Téma holocaustu je strašidelné a může nás z něj mrazit. Je to ale minulost a většina se nedokáže do tehdejší doby zcela vcítit.
Naopak téma domácího násilí je stále aktuální a většina žen dokáže přesně cítit, co za utrpení musela hlavní hrdinka snášet. Proto může konec knihy působit krutěji než předešlý dej odehrávající se v koncentračním táboře.
Tuším, že přesně takový efekt, tedy spojení/porovnání utrpení minulosti a dnešní doby, byl autorčiným cílem.

kackaku
24.11.2023 5 z 5

Uf! Tak to byla síla...
Nejprve jsem si chvíli zvykala na autorčin styl psaní (krátké úsečné věty), pak mě ale příběh naprosto pohltil. Skvělá, zároveň ale také velmi smutná a depresivní kniha. Je neuvěřitelné, kolik fyzické i psychické bolesti dokáže zvládnout jeden jediný člověk..

Formicka93
14.11.2023 5 z 5

Líbil se mi příběh jednoho dětství, dospívání a nakonec milostného trojúhelniku .
Skvěle vystavěné charaktery. Knížka je velice smutná.

kayu
10.11.2023 2 z 5

Mně se kniha bohužel nelíbila a musela jsem se nutit k tomu, abych ji vůbec dočetla. Styl vyprávění byl strohý, téměř bez emocí, s krátkými větami a minimem přímé řeči. Mnoho scén mi přišlo nadbytečných, jako kdyby jejich jediným cílem bylo neustále šokovat něčím novým. Málokdy se šlo opravdu do hloubky, všechno bylo podáno spíše stylem "stalo se tohle a tohle, tato postava potom dělala tohle" a šlo se dál.

Na to, kolik toho postavy v příběhu prožívají, mi přišly málo propracované a mnohdy jejich chování ani nedávalo moc smysl. Místo toho se dozvídáme mnoho detailů o jejich tělesných pochodech, zejména pak o povoleném svěrači, který z nějakého důvodu měla minimálně jednou snad každá postava.