Listopád
přehled
Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají... Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Listopád od Aleny Mornštajnové se zabývá alternativní historií a dopady totalitního režimu. Příběh sleduje osudy Marie, která se postavila proti systému a za to zaplatila vysokou cenu. Někteří čtenáři oceňují silné poselství a emotivní vyprávění, zatímco jiní kritizují nedostatečné zpracování sci-fi prvků. I přes rozporuplné názory je kniha považována za čtivou a silnou, která vyvolává silné emoce a zamyšlení nad minulostí i současností. Autorka opět prokázala svůj talent a schopnost zaujmout čtenáře. Více v komentářích.
Komu by se kniha Listopád mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o alternativní historii
- Milovníci silných a emotivních příběhů
- Ti, kteří chtějí pochopit dopady totalitních režimů
- Fanoušci autorčiny předchozí tvorby
- Čtenáři hledající zamyšlení nad minulostí a současností
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Listopád. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 1495 komentářůSouvisející novinky - Listopád (20)
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Život není to, co chceme, ale to, co máme. Tak jednoduché to je.“
„Vzpomínky se přece nevyhazují, obzvlášť ty pěkné ne.“
všech 9 citátů najdete u autoraKniha Listopád v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 114x |
| v Přečtených | 8 718x |
| ve Čtenářské výzvě | 2 918x |
| v Doporučených | 436x |
| v Mé knihovně | 1 391x |
| v Chystám se číst | 1 245x |
| v Chci si koupit | 340x |
| v dalších seznamech | 32x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
bylinky dopisy česká literatura socialismus političtí vězni rok 1989 cenzura železná opona komunistický režim pečovatelský důmAlena Mornštajnová také napsal(a)
| 2017 | Hana |
| 2019 | Tiché roky |
| 2023 | Les v domě |
| 2021 | Listopád |
| 2017 | Slepá mapa |

96 %
79 %
Má první kniha od této autorky. Silné, napínavé, velmi pěkně napsané. Úplně jsem to vdechla. Ještě, že se to tak nestalo. Dám si pauzu a pak si od Mornštajnové přečtu něco dalšího ;-)