Slepá mapa přehled

Slepá mapa
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/bmid_slepa-mapa-7BH-363903.jpg 5 6540 6540

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky. V roce 2018 dotisk.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepá mapa. Přihlašte se a napište ho.

Forsaken
12.06.2025 5 z 5

Tento svazek byl pro mě třetím setkáním s tvorbou Aleny Mornštajnové a do třetice je z toho nezpochybnitelné pětihvězdí, a to už nemůže být pouhá náhoda, což znamená, že se spisovatelka přesouvá mezi mé oblíbené autory. Slepá mapa mi potvrdila, že optimistické až veselé četby se od paní Mornštajnové nedočkám, což mě nesmírně těší, od toho jsou tu pohádkové knížky. Tři generace žen, dvě světové války a reálný socialismus- z takového základu recept na štěstí nevyrobíte; znovu jsem si vzpomněl na šikmokostelní trilogii skvělé Karin Lednické. A jako obvykle mi nezbývá, než zopakovat, že bych si nedovolil soudit jednání ani jedné postavy z ústředního tria (a nejen z něj), protože teprve podobné okolnosti by ukázaly, co se ve mně doopravdy skrývá, jelikož v pohodlí domova a v současnosti umí být hrdinou a spravedlivým téměř každý.

janinasvobo
08.06.2025 5 z 5

přečetla jsem už v r. 2021 jako knihovniceS: Dočetla jsem poutavě napsanou knihu, hltala jsem písmenka, ale čtení to bylo dost smutné. Děj se rozvíjí na počátku 20. století a příběhy své i rodiny postupně vypráví několik žen více generací jednoho rodu. Sledujeme zajímavé osudy za první i druhé světové války, poválečnou dobu, nástup socialismu a praktiky STB až do doby sametové revoluce a pár let po ní. Děj se odvíjí rychle a nedovolí nám přestat číst. Jediné, co jsem nepochopila (možná mi něco uniklo) je název románu: proč Slepá mapa? Úžasná kniha výborné spisovatelky si zaslouží 5 hvězd. Doporučuji

Kačka_knihomol
08.06.2025 5 z 5

Ač je to jedna ze starších autorčiných knih, já ji četla až nyní a mohu říct jen - klasická Alena Mornštajnová. Tři generace ženských hrdinek a životní příběhy plné emocí, zvratů, štěstí i smůly. Opět nádherné vykreslení dob minulých a jejich nakažlivá atmosféra. Tak jako jsme u autorky zvyklí. Plný počet a doporučuji k přečtení.

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Žiješ ale svůj život, tak se trochu snaž. (Slepá mapa)

Dlouholeté úsilí bylo završeno šťastným koncem, pokud se dá manželství za konec a ještě k tomu šťastný vůbec považovat.

Lidé přicházejí na svět z různých důvodů - z lásky, náhodou nebo omylem. Já jsem se narodila kvůli bytu. - Anežka

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Slepá mapa v seznamech

v Přečtených9 977x
ve Čtenářské výzvě2 522x
v Mé knihovně1 515x
v Chystám se číst1 565x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)