Slepá mapa

Slepá mapa
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/bmid_slepa-mapa-7BH-363903.jpg 5 6268 6268

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky. V roce 2018 dotisk.... celý text

Přidat komentář

Cestovatelka136
19.10.2024 4 z 5

Jedná se o rodinnou ságu na pozadí 1.sv. války, mezidobí, 2.sv. války, období socialismu, což je obrovské rozpětí na jednu knihu. Autorka nám nabízí svůj pohled na události prožité třemi generacemi. Postav je mnoho a děj se valí. Možná méně znamená více, raději bych si přečetla podrobněji o jedné rodině. Vše vypráví nejmladší Anežka, někdy ne úplně přesvědčivě, např. mluví o Alžbětě, nikoliv o mamince a její bratři jakoby nebyli, tak je autorka honem připomene. Starší kuchařské knihy mám tři a určitě ti, co mi je darovali, je nesháněli, neobjednávali ani na ně nestáli frontu. Přesto jsem si knihu ráda přečetla.

Arlienen
01.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Slepá mapa je v pořadí třetí knihou, kterou jsem zatím od Aleny Mornštajnové měla tu čest si přečíst. Kniha se mi četla dobře do chvíle, než se vyprávění chopila Anežka.

Anna, ukecaná a milující - její příběh mě zahřál u mého romantického srdíčka. Moc jsem jí přála šťastný konec s Antonínem. Bohužel osud má se život jiné plány.

Alžběta,praktická žena bez humoru. Na začátku jsem nevěděla, co si o ní mám myslet. Později jsem ji přišla na chuť a vlastně jsem si ji oblíbila. Byla silná v době, kdy to nebylo lehké a musela se vzdát svých snů.

Anežka mi sedla nejméně z celé knihy. Nebudu lhát. Nechápala jsem, jak může být dcerou Alžběty. Obě byly opačné strany jedné mince. Anežka mi přišla slabá. Pak se stala ta věc s Honzou. Četla jsem to se staženým žaludkem.


terimila
26.09.2024 4 z 5

Tohle hodnocení jsem musela pár dní promýšlet. Nejprve jsem myslela, že to budou jasné čtyři, u závěru jsem si říkala, že musím dát pět... ale s odstupem se zase kloním k těm čtyřem. Ale i to je moc fajn, myslím.
O tu jednu hvězdu Slepou mapu připravuje podivnost některých postav, a hlavně komplikovanost a přílišná propletenost. Těch nápadníků, prvních manželů, druhých manželů, a jako bonus dam od A, tam prostě bylo trochu moc a i když jsem to četla pozorně, začala jsem v poválečném období ztrácet přehled.

Jinak je to povedené, a to hodně. Typická Mornštajnová: postavy letmo načrtnuté, ale většinou povedené a výstižné (krom většiny "narychlo" splašených nápadníků, ti mi přišli dost ploší a neprokreslení). Nejvíc mi asi byla milá nenápadná Božena. I Alžbětu jsem chápala, i když mi k té její plánovačnosti některá hrrr-rozhodnutí tak docela neseděla.

Anežka... hm. Nebýt toho s Honzou, měla bych ji celkem ráda a držela jí pěsti, aby našla svůj směr a trošku toho odhodlání a přestala se v životě jen tak plácat. Ale tohle do jejího obrazu jaksi nezapadlo (co si sakra myslela, že se stane, když udělá, co udělá? I kdyby to vyšlo tak, jak plánovala... stejně by byl konec, stejně, jako by byl konec, kdyby nedělala vůbec NIC). A já hrozně dlouho nevěděla, co s ní. Až v tom závěru jsem to nějak přijala, nejen to, co udělala, ale i tu její nerozhodnost a "nedotaženost"... a samotný konec mě obrovsky zahřál. Je to sladkej konec, ale jaksi hezky sladkej. A zaslouženej. Je to kniha, která učí odpuštění za to, že každej nedovede bejt hrdina a mít život ve vlastních rukách.

Figurinka
25.09.2024 5 z 5

Je to druhá kniha od této spisovatelky a přečetla jsem jí jedním dechem. Je to kniha odpočinková, čtivá. Člověk u ní nemusí přemýšlet a krásně se ponoří do děje.
Příběh tří žen, tří generací je úžasný v tom, že každá generace měla své problémy a každá se s překážkami, které jí život nastrčil poprala podle svého.

sakro
17.09.2024 5 z 5

Nádherná kniha o lidském životě. O obyčejném lidském životě prožívaném v časech dobrých, horších i strašných. O životě, za který později obyčejně člověka odsoudí ti, kteří danou dobu neprožili, případně ji strávili na jiné straně barikády a tudíž by měli přinejmenším mlčet. I když je to smutné a nespravedlivé, tak to prostě vždy bylo, je a bude. Proto jsem vždy velmi rád, když ty doby někdo připomíná a snaží se je čtenáři předkládat bez předsudků a bez soudů. A právě toto paní Mornštajnová umí, ať už sáhnete po kterékoliv její knize. Pokud bych měl ukázat na něco, co mi právě na této knize vadí, pak je to anonymita prostředí. V románu Hana jsem si mohl představovat jednotlivé části skutečného města, ulice a konkrétní domy a tím to pro mě bylo všechno mnohem uvěřitelnější. Chápu, že už v názvu Slepá mapa je předesláno, že se stejný příběh mohl odehrát kdekoliv v Čechách nebo na Moravě, ale přece jen ….. V žádném případě to však neberte jako výtku, jde čistě o můj subjektivní pocit. Že knihu doporučuji k přečtení všem snad nemusím zdůrazňovat.

Markiii
26.08.2024 5 z 5

Je to již několikátá kniha od této autorky a zatím mě ani jedna nezklamala, líbí se mi styl psaní, je to čtivá a zajímavá kniha.

smejkalova.m
25.08.2024 4 z 5

Já té Mornštajnové pořád nemůžu přijít na chuť. Je tam něco, co mi tam chybí. NIcméně "ráda" si přečtu knihy o tomto tématu. Jsem ráda, že se o tom stále mluví, a připomíná se mladým generacím.

Gi-Gi
19.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Moje první setkání s autorkou, a hned luxusni. Osudy těch tří jsou neuvěřitelné. Alžběta mi byla víc než sympatická. Autorčina schopnost popsat složité situace prostými, ale výstižnými slovy mě občas až rozesmála. Cituji" děda umřel. Od té doby jsem neměla ráda šišky s mákem a babi Kralova vánoce." To je přeci tak ze života... Je v tom všechno.

groula
14.08.2024 5 z 5

Opět čtenářský zážitek. Opět mnoho textů, málo přímých řeči. Ale opět super.
A pasáž o tom jak se žilo za komančů to se mi zas udělalo na zvracení. Jak za*rana doba to byla. A furt se i po tolika letech najdou lidé, kteří by jí rádi měli zpět.
Chce se mi zvracet...

fle.urinka
12.08.2024 5 z 5

Byla to pro mě třetí kniha autorky a stejně jako dvě předchozí mě nezklamala. Jako vždy je děj knihy propojen s historickými událostmi, a to zejména s těmi méně radostnými. Tentokrát sledujeme osudy tří generací jedné rodiny, kdy se každá generace potýkala s nástrahami jejich doby, se kterými se snažila popasovat jak nejlépe uměla.

Knihu určitě doporučuji i všem ostatním, avšak nejedná se o druh příběhu, který by se dal označit za oddechový, za to je to určitě ten druh knihy, který ve vás vzbudí spoustu různorodých pocitů.

katerina4564
10.08.2024 4 z 5

Kniha o ničem a o všem zároveň...
Zásadně nečtu knihy s tématy válek, otevírá se mi při tom nůž v kapse. Nevěděla jsem o čem kniha je, nečetla jsem anotaci, prostě jsem ji otevřela a četla a k mému překvapení i rychle dočetla.
Na styl autorky jsem si musela zvyknout, ale po pár stranách mi to již nedělalo problém. Kniha je o příbězích běžného života několika generací jedné rodiny od dob válek, místy propletená s příběhy dalších lidí. Asi úplně nedokážu vyjádřit, co se mi na knize líbilo, ale prostě se mi líbila :-)
Jednu hvězdičku strhávám za závěrečný příběh Anežky, který nabral zbytečně rychlý spád a nabyla jsem dojmu, že sama autorka nevěděla, jak knihu zakončit. Také jsem chvílemi bojovala s jmény a se zařazením o které generaci je zrovna řeč. Ale jak již vím, jedná se o prvotinu autorky a věřím, že další knihy budou ještě lepší a už teď vím, že si je budu chtít přečíst.
Místy mi text připomínal seriál Vyprávěj, ale je to podobnost přirozená, obojí vypráví příběhy stejné doby.

Aleh
30.07.2024 5 z 5

Po letech jsem se vrátila ke Slepé mapě. A zjišťuji, že stále objevuji něco nového... Mám ráda příběhy, které přesahují život jedince a obrací se i do jejich minulosti, k jeho předkům, k jejich životu, k jejich myšlenkám, k jejich zkušenostem. A stále se mi v mysli vybavuje, jak tomu kdysi bylo i v naší rodině. Jak naši předkové žili, přemýšleli... Jak moc konkrétní dějinné události ovlivnily a doslova obrátily jejich životy. Úžasné, k zastavení, zamyšlení se nad svým životem....

Kat9
07.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha Aleny Mornštajnové z těch, co jsem od ní četla (Tiché roky, Hana), obsahovala asi nejvíce postav a příběhů. Zároveň bylo trošku horší se v ní orientovat, možná proto, že se jednalo o debut a autorka ještě nebyla tak "vypsaná". Mimo jiné se tu objevilo více "milostných" scén, než jsem u autorky zvyklá, i když stále to nebylo nějak detailně rozebíráno, ale překvapilo mě to. Přes to všechno mi v tuto chvíli přijde, že je možná tato kniha má nejoblíbenější od autorky. Přestože autorka zabrala opravdu široký časový úsek a velké množství významných historických milníků, a místy mi trvalo, než jsem se zorientovala, stále to bylo pro mě srozumitelné dílo. Autorka by se podle mě skvěle uplatnila v době realismu, protože dokáže bez zbytečného patosu popisovat lidské osudy. Různorodé příběhy různorodých obyčejných lidí, kteří jsou každý jiný, ale všichni hledají své štěstí. Konec mě tentokrát opravdu dojal. Ačkoli přiznám, že část mě si přála, aby pravda o činech hrdinky byla odhalena. Příběh opravdu odpovídá realitě, popisuje to, jak lidé žijí a umírají. Hrdinka se se svými prarodiči nesetkala, přesto je znala z příběhů od svých příbuzných a myslela na ně. Líbí se mi, že hrdinové nebyli, černobílí, dělali chyby, mnohdy i fatální. A často ty chyby vznikaly z dobrých úmyslů, jak to tak v životě bývá. Nevím, zda to byl záměr autorky, ale podle mě kniha inspiruje k tomu, abychom každého hned neodsuzovali, neboť nevíme, jaké důvody ho vedli k tomu, kde je. A zda bychom se na jeho místě třeba nezachovali stejně. Kniha inspiruje i k tomu, abychom vzpomněli na své předky, uchovávaly příběhy o nich pro další generace, protože každý člověk je originál, a ať je jakkoli "obyčejný", zanechal stopu v srdcích svých blízkých a část z něj si jeho potomci ponesou navždy. Člověka to vede k zamyšlení, jací asi byli naši předkové, co vše zažili za historické milníky a jak je smutné, že je nemůžeme nikdy všechny poznat a jejich příběhy jsou povětšinou zapomenuty. Také se můžeme zamyslet nad tím, jak naši potomci budou jednou smýšlet o nás. Možná se mi kniha líbila i proto, že mi některé postavy zde asi nejvíce připomínaly mou rodinu.

Ronny97
21.06.2024 4 z 5

I když se mi kniha líbila a dobře se četla, tak nemůžu dát 5 hvězdiček. Něco mi tam chybělo a v jednu chvíli se mi dohromady pletly Anna, Alžběta a Anežka.

Fazolecek
21.06.2024 4 z 5

Příběh ze života obyčejných lidí. Líbil se mi, ale na 5* to nebylo. Ačkoli byla kniha zajímavá, myslím, že brzy zapomenu o čem vlastně byla.

TerJac
19.06.2024 4 z 5

Po přečtení Hany, Les v domě a Listopádu jsem šla dál a s chutí přečetla i Slepou mapu. Ta za mne byla ale ze všech výše zmíněných nejslabší. Děj mě uspával a na můj vkus byl až moc zdlouhavý (výhledem k celkové pointě obsahu). Pravdou ale zůstává že je paní Mornštajnová skvělou vypravěčkou.

Nunynka
08.06.2024 4 z 5

Tak dlouho jsem se Mornstajnove vyhýbala,až si mě stejně našla. Měla jsem strach,že to na mě bude těžké téma. Ale ve finále to byl opravdu příběh ze života,jakých tady žilo miliony lidí. Možná jsem čekala trošku jiný konec.

m2056
27.05.2024 3 z 5

Kniha není špatná ani nejlepší je to lepší průměr knihy Hana, Les v domě , Listopad mě přijdou lepší.

nula87
13.05.2024 4 z 5

Barvitý, vrstevnatý příběh tří generací procházející celým 20. stoletím - války, okupace, normalizace, svoboda. To vše jak se silnými stránkami hlavních hrdinek, tak s jejich pochybeními a slabostmi. Místy tomu chybí lehkost a přirozenost, ale na debut myslím velmi slušné.

Věra91
12.05.2024

Další příběh od Mornštajnové, který mě naprosto pohltil a zhltla jsem ho jak malinu. Miluji její knihy.