Listopád diskuze

Listopád https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463130/bmid_listopad-zqU-463130.png 4 5054 1332

Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají... Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Diskuze o knize (57)

Přidat komentář

Hobo
05.02.2023 2 z 5

Milanp044 popisuje přesně, proč knihu považuji za odpad. "diky jejimu vehlasu/ctenosti si prectou treba i ti, kteri snad se soucasnosti s moznostmi, budoucnosti nejsou spokojeni..."

Eicherik
17.11.2022

Díky bohům, že to v reálu dopadlo tak, jak to dopadlo. :-)


olga8832
10.11.2021 5 z 5

Právě aktuálně čteno Igorem Barešem na českém rozhlase. Doporučuji.

Lenka.Vílka
16.08.2021

Naias: 101 nezvládnuté diskuse? Když nevím, co říct, ale musím něco říct, tak začnu mektat o gramatice druhého. Spuťna je po tomhle pro mě mrtvej víc a víc...

SputnikV
16.08.2021

Naias, vytmavte mi to pěkně konkrétně, ať se mohu zlepšit ;)

Naias
16.08.2021

Lenka.Vílka, takto Sputnika osočiť! Veď je vtipný ohromne. Tebe vyčíta stupňovanie a sám seká chyby ako na bežiacom páse.

SputnikV
16.08.2021

Lenka.Vílka, tak to mne fakt mrzí, že jsem vás nepobavil na druhé straně ale mohu k vyĺepšení své pověsti dodat, že stupňování přídavných jmen mi celkem jde. Mně ano.

Lenka.Vílka
16.08.2021

SputnikV: čím déle jste tady, tím jste míň a míň a vtipnější... :(

SputnikV
16.08.2021

nu, je to nesmysl, po válce pro nedostatek právníku byla tzv. "právnická dvouletka" nikoliv pětitýdenní kurz...
představa, že já mohu vše a ostatní nikoliv je přesně prakticky předvedena v tom, kdo smí a kdo nesmí mluvit o svobodě slova.. díky za ukázku

Jestlipak s § 405 tr. zákona bude uplatňovat i na schvalovatele napadení Srbska nASTO, napadeníů Iráku, zničení Libye a pokud o zničení Sýrie, Iráku, nebo třeba skvěloušské činy západní firmy v deltě Nigeru....a co quantanámo....to tedy nebudou dvoupetky stačit chrlit potřebný počet právníků.

LenkaVílka - jsou tady lidé, kteří nečtou? a jak to o nich víte?

Lenka.Vílka
16.08.2021

SputnikV: ano, sice je spousta lidí, kteří na knižní databázi exhibují jako o život, byť nečtou, ne všichni to mají obráceně. Ale to nepatří sem ke knize, ale do vlákna "Proč na databázi knih mají profily i lidé, kteří nečtou?"...

freejazz
16.08.2021 5 z 5

siena,
v zásadě souhlasím. jenom mě občas někdo nastartuje a pak přemýšlím, co by bylo, kdyby. Karel Kryl měl pravdu, když tuto novou dobu nazval demokraturou. lidem se prostě nechce z náručí státního paternalismu (který si v našich zemích tak radostně užívali od dob osvíceného absolutismu), s klidem zaměňují partokracii za demokracii a obecně jejich představa o svobodě je k pláči, protože je založena na domnění, že já můžu všechno a ostatní se musí podřídit. ovšem třešnička na dortu je schopnost přátel starých (ne)pořádků řvát po svobodě projevu. po té svobodě projevu, která byla v jejich skvělé éře nedostupná, ba přímo životu nebezpečná. ve spojení s oslavou těch desetiletí komunistického otroctví je to více než bizarní.

a tak mě napadá, kdy už se konečně začne uplatňovat v praxi § 405 trestního zákoníku:
Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia
Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo jiné zločiny nacistů a komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

nebo snad těch zločinů nebylo zase až tak moc?

dle mého největší zločin spáchali komunisti v myšlení celých generací. zlehčování brutality a teroru, pobízení k udavačství, kastování, pronásledování a šikanování nevhodných, naopak pozvedávání a odměňování neschopných... jak jinak by mohl vzniknout například v Praze most inteligence, jak jinak by desetitisíce mladých mužů „bojovalo“ lopatou a krumpáčem, jak jinak by absolventi pětitýdenních kurzů mohli řídit fabriky, soudit nebo (ale k tomu snad přece jenom nedošlo?) provádět chirurgické zákroky? většina lidí pod nátlakem rezignovala a ještě si začala libovat v tom, jak se jim dobře daří - vždyť přece auto bylo lze získat tak, že se člověk zapsal do pořadníku - na konci osmdesátých let... a když člověk poslouchal a vyvěsil na prvního máje praporky a šel si zařvat s mávátkami do průvodu, nejenom, že dostal párky, ale někdy třeba i devizový příslib a výjezdní doložku...

fakt, k zblití...

a navíc, mléko bylo za korunu devadesát a rohlík za třicet haléřů. ráj na zemi...

SputnikV
15.08.2021

a nevadí, že třeba zrovna Čína s chudbou bojuje úžasně úspěšně, každoročně z ní vymaní zhruba 10 mil obyvatel.
Lenka.V ílka - dejte sem ještě mimořádné názory své maminky, ať se máme v tom rozporuplném světě čeho držet

siena
15.08.2021

Bohužel, to ještě neznamená, že nebude použita i dalšími čtenáři... stejně, jako jsou opakované další a další...

Lenka.Vílka
15.08.2021

Siena: díky. Mě, byť jsem knihu nečetla, se to tady zdálo jako blbost...

siena
15.08.2021

Lenka.Vilka, nic vám neuteklo. Nejen maminka, ale ani my jsme se odpovědi nedočkali...

Lenka.Vílka
15.08.2021

Diskusi jsem četla pouze občas, takže mi asi utekla odpověď.
Tak čtyři měsíce zpátky jsem mamce z knihovny půjčila první knihu od autorky. Zamilovala se do jejích příběhů. Listopád právě dočetla.
Tak jsem se jí zeptala, zda jí to připadalo jako kniha psaná na objednávku nějaké straně před volbama. Rozesmála se a potom se mě zeptala: "Jo, a jaký?"
Tak pokud to někdo ví, mohl by mi to napsat? Mamka říkala, že takovou blbost už dlouho neslyšela....ale tady se to zmiňovalo. Buď jsem odpověď přehlédla nebo neexistuje, protože to není pravda, jenom plácání na vodu. Mamka mě o to požádala. Prý by se ráda zasmála znovu. Až vysomruju odpověď... :/
Předem dík :)

siena
15.08.2021

freejazz, jsem ráda, že listopad 1989 "proběhl" tak, jak proběhl. Nemyslím si, že by povědomí společnosti bylo jiné, i kdyby došlo k "drsnějšímu" listopadu 1989. Že jsme se se svou minulostí, historií, nedokázali stále vyrovnat a reflektovat ji, je věc další. Nakonec, o tom, jak se nám to daří/nedaří, vidíme i zde, na DK. Podobně, jako vy, jsem se ptala již několikrát... Občas si až říkám, nač vlastně ta příkoří, ti stateční, snášeli a podstupovali...

Hana H., ano, podpora a nejhlasitelnější obhajoba našeho oligarchy ze strany KSČM, je největším paradoxem, pro mne, dneška. Stejně, jako vidění se v dnešním Rusku a Číně, v režimech, v kterých se o nějaké sociální spravedlnosti nedá vůbec mluvit... to už snad ani slovo paradox neobsáhne.

SputnikV
14.08.2021

Hana.H. - aspoň mám nějaké myšlenky, když už mám dle vás myšlenkové zvraty, kéž byste na tom byla podobně, viďte.
kde jsou ti malí podnikatelé? kde je opravna bot nebo kufrů, kde prádelna? pokud vím, za socialismu jich bylo dostatek... a ohledně rozklulačení...krást a okrádat je vlastností kapitállu a kapitalistů, podíl zaměstnanců na správě podniku a jeho řízení je výbornou cestou k tomu, aby lidé, kteří bohatství vytvářejí se mohli podílet jak na jeho směřování tak i na jeho užívání..a bez rozkulačování. a to se ve světě poměrně hodně děje, i v USA.

Nebo snad je cestou nechat firmouShell zniřit deltu řeky Niger a nechat zabíjet lidi juntou, kterou pomohla dosadit a pak, po procesech plácnout tamním pár milionů, když udělali škody za mnoho miliard a vyrejžovali taky podstatně více? to je kapitalismus a pokud bude trvat, ukáže svou druhou tvář Janusei zde ve střední Evropě., proto je třeba, aby jerj historie smetla.

my jdeme zpět a regres nikdy není v historii dlouhý - měřeno historií, dnes bych řekl, že náš pohyb zpět se zastavit a ukáže se, kam vyrazíme, zda do pekla nebo do budoucnosti. Já to vidím optimisticky - a vy?

a pochopte propsím, ty zestátněné majetky byly zestnátněny ku všeobecnému prospěchu těch, kteří je vytvořili, i když jim úředně nepatřily, bylo to spravedlivé.

freejazz
14.08.2021 5 z 5

proč tu nefunguje možnost zablokovat uživatele? číst tyhle pomatenosti mě unavuje, nic mi to nedá a debatovat s tím je házení hráchu na zeď.
končím. hrubá tupost komunistických přicmrndávačů, vzývajících šťastné včerejšky mě pouze okrádá o čas.

možná by si ta pípající oběžnice země ráda popovídala s některým z těch zastřelených mladých lidí, kterým nestačil lágr zvaný socialistická země.
nebo s někým z těch desetitisíců obyvatel lágru, obehnaného ostnatým drátem, kterým nebylo umožněno studovat - ale pozor - ne přímo univerzitu, ale ani obyčejnou zdravotní školu.
mohla by si ta zhmotněná pitomost popovídat třeba s mojí mámou, která namísto do školy musela ve čtrnácti nastoupit ke stroji do třísměnného provozu. a když měla tři malé děti a chtěla lepší zacházení, dostala od úsekového důverníka, což byla jedna z echt darmožroutských pozic odborářských budižkničemů, radu, aby si moc nevyskakovala a byla ráda, že je. tak jsem si mamky jako děcko užil. zejména když přišla po noční a měla jít na odpolední. a za těch pět peněz měla problém přežít. jó, její problém, že byla nekvalifikovaná, že jo?
nebo by si mohl jít poklábosit s mým dědečkem, který se nebál napsat prvnímu ochmelkovi v úřadě prezidenta o tom, jaký odpad řídí zemi a kam ji vede a jak si ten zlořečený odpad pamatoval a v příhodné chvíli na dědečka poštval raubíře, kteří ho zmlátili tak, že už nevstal z postele a zemřel v šedesáti. jó, jeho problém, že si jako sedlák ctil zemi svých předků a odmítl vstoupit do kolchozu, ve kterém se celé generace odnaučili dělat a vážit si práce. co by vlastně chtěl, kulak jeden, měli ho zastřelit rovnou v padesátých letech, ne?

řeknu to jedním dechem: smrdutý komunisti by měli strávit zbytek svého stupidního života za mřížemi spolu se svými přicmrndávači a vychcálkami, co vždycky věděli, kam si stoupnout. prostě jsme měli v tom listopadu několika těmito zrůdami vyzdobit kandelábry a dneska by tu nesmrděli od hradu až do nejposlednější vesničky.

SputnikV
14.08.2021

Hana,H -když dojdou argumenty, nastoupí osočování, to je jasné každému s mozkem v hlavě, že kdo nesdílí vaše názory je zločinec a hlupák a pokud snad je s ním sdílí ještě někdo, je to podobný lump. Konečné vítězství svobodného rozumu je tady, pokud vám a vám podobným je osinou v zadku Babiš, asi to bude celkem dobrý premiér, asi mu protentokrát dám hlas.

SputnikV
14.08.2021

takovým ilustrativním příkladem, jak se současný režim dokáže chovat k těm, kteří nějakým způsobem převyšují ostatní, je osud pana Ing. Čuby (a nejen jeho). Nejenom, že byl vyhozen ze svého družstva a nahrazen neschopy, leč politicky současnými, ale jeho dílo, které ukázalo, jak skvělý, jak výkonný dokáže být socialistický podnik, bylo z politických důvodů zničeno. i takový je to režim...

freejazz - prosím, stopilo, ano?
jinak hovor byl o německých podnicích v době dělení země....

Hana.H - já vím, že existuje hodně filmů jsou jich plné filmové týdeníky, ale nikde jsem nezahlédl žádný o zemědělství, obchodu, kde by byla ukázka toho, jak lidé zdrhjí na západ.

ano, zdrhali, za lepšími ekonomickými podmínkami, o nic víc nešlo alespoň nejméně z 90 %. Je dobře,. že je nás dost, kteří si socialismus pamatujeme, čerpáme i z rodinných vědomostí a vychováváme své děti v této vědomosti,a na špek současným vymývačům mozků ne a ne skočit.

je ostudou této země, co nám vládlo od převratu, dnes to alespoň prezident, i když ne vždy, vyvažuje a zachoval si zdravý rozum, vláda ještě jde, zejména někteří jsou opravdu dobří a pokud se Babiše týká, je podstatně lepší než Nečas , Tupolánek a Gross dohromady. a když si přerdstavím ODS Fialu nebo Bartoše... lepší by to nebylo nebo podvodného hlasovatele od lidovců...

siena
14.08.2021

freejazz, takovým ilustrativním příkladem, jak se minulý režim dokázal chovat k těm, kteří nějakým způsobem převyšovali ostatní, je osud pana profesora Wichterleho. Nejenom, že byl vyhozen z vedení "své" laboratoře, a milostivě mohl zůstat pracovat na ústavu. Z obavy, aby se náhodou moc nezviditelnil, aby náhodou i k nějakým penězům si nepřišel, přišel sám stát o patent a nemalou částku... I takový to byl režim...

freejazz
14.08.2021 5 z 5

vypadá to tak, že sputnika nám prostě někdo vymyslel, abychom se nenudili. zbývá už jenom najít odpověď na otázku: kde udělali soudruzi z endéer chybu?:)

a jeden moment v tom kdákání mi připomněl slavné scény z kongeniální pitomosti Inženýrská odysea. přesně ty, kdy japonští špióni na mezinárodním strojírenském veletrhu bez bázně a hany předvádějí jakousi mašinu, ve které na první pohled inženýr Dočolomanský pozná ukradený produkt jejich vlastní projekční kanceláře (celá tahle pablbost je k vidění na youtube, konkrétně tato ptákovina zde: https://youtu.be/GaDou4gy1B8).
ono totiž geniální čeští a slovenští vědci nemuseli nikam utíkat, jejich vynálezy stopilo politbyro, někdy i s autory. a že jsme těch nápadů měli opravdu na rozdávání. jenom jaksi nepasovali do pětiletých flámů komické polibdíry a už vůbec ne do tehdejší RVHP.

ovšem, jsou mezi námi lidé, kteří mají neustále aktivní rušičku, s tím se nedá nic dělat.

siena
14.08.2021

... a další střípek k Berlínské zdi...

Kdo dal rozkaz k postavení Berlínské zdi
"... Bývalí sovětští diplomaté léta tvrdili, že tato ostudná zeď byla postavena na žádost Waltera Ulbrichta, který se bál, že jeho země vykrvácí: že přijde o nejkvalifikovanější lidi. Bývalí němečtí funkcionáři zase tvrdili, že stavbu přikázal naopak Chruščov. Tak tomu bylo až do nedávna, kdy německý historik Mathias Uhl našel v Německém historickém institutu v Moskvě dosud neznámý protokol zachycují rozhovor obou politiků z 1. srpna 1961. Podle záznamu již k tomuto datu běžely přípravy ke stavbě zdi na plné obrátky a příkaz přišel od Nikity Chruščova. Podle protokolu poslal Chruščov k Ulbrichovi nejprve svého velvyslance, který sídlil ve východním Berlíně, aby mu sdělil, že tehdejší napjaté vztahy mezi Západem a Východem by bylo dobré využít k neprodyšnému uzavření západního Berlína. Zároveň z protokolu vyplývá, že Chruščovovi nedalo moc práce Ulbrichta přesvědčit, protože oba byli stejného názoru, že konflikt mezi Východem a Západem se stejně bude rozhodovat v Německu. Chruščov si představoval, že NDR hospodářsky předhoní západní Německo, ale to se Ulbrichtovi moc nedařilo, už i proto, že jen v předchozím roce 1960 uteklo z NDR do NSR skoro 200 000 kvalifikovaných lidí. .....¨
Nikita Chruščov proto rázně prohlásil: nechám vám čtrnáct dnů čas, abyste přípravu dokončili, pak svoláte parlament a necháte si schválit následující komuniké: Ráno budou hranice a veškeré přechody uzavřeny. Kdo bude chtít přejít do Německé spolkové republiky bude moci tak učinit jen se zvláštním povolením příslušných německých úřadů." Propaganda pak občanům měla vysvětlit, že stavba byla zřízena proti západoněmeckým špionům. Chruščov ještě Ulbrichtovi nařídil, aby dopředu nikomu nic o stavbě neříkal, protože by to jen mohlo zvýšit počty těch, co NDR opustí. ..."
(K. Hvížďala, ČRo Plus, Názory a arguemnty - 18.6.2009)

... takže se v neděli ráno, nic netuše, Berlíňané probudili do rozděleného města zdí, jejich rodiny byly rozděleny... a v roce 2021 tu někteří píší, i přes širokou dostupnost dokumentů, knih, píší co píší, viz. uživatel SputnikV. A samozřejmě, nepřekvapí, že bez odkazů, relevantních odkazů. Jak jsem psala, už nejde o ty, kteří naši zemi spravují, ale o nás, kteří podobně přistupujeme k historii, k tomu, co je nám předkládáno... Ona by byla celkem k smíchu, ta úporná snaha dnes přesvědčovat, jak na "kolenou" prosili, aby z toho komunistického ráje lidé odcházeli, že i za cenu svého života, se na tu strastiplnou cestu vydávali, že i dnes, kromě jedinců jako je pan Seagal, se nikdo do "našich" zeměpisných šířek/délek nežene, kdyby to více nevypovídalo o tom, jak jsme schopni svou minulost reflektovat... A to není vůbec k smíchu... Kéž by bylo...

SputnikV
14.08.2021

jen malé doplnění - berlínská zeď původně byla postavena proto, že do Berlína z jeho západní části směřovali nejen agenti, ale také a to bylo horší ti, kteří z východoberlínských továrev a podniků odnášeli plány, patenty a lákali k odchodu odborníky. Cílem bylo tomuto zamezit, včetně odchodu pracovní síly v zemi, kde hodně lidí pomřelo v Německem vyvolané válce. - pro mne je to pochopitelné.

Na hranicích nejen na našich se střílelo, hynuli nejen ti, kteří je chtěli přejít na Západ - prý neozbrojeni, ale hynuli i a to zpravidla střelou pohraničníci, kteří jim v tom měli zabránit,lesní pomníčky to dosvědčují, pokud nebly odstraněny.
Na reálné zhodnocení jak zdi tak ochrany hranic si budeme muset ještě počkat a snad ukáže se, co na současném a co na minulém tvrzení bylo pravdy.

pod pojmem svobodný svět si opravdu nepředstavuju svět, který vykrádal rozvojové země a rozpoutal tam řadu válek... Belgie, USA, Francie i Británie byly svobodným světem? dovolte, aby se zasmál, myslí si to i ti, které ničili - Indové, Vietnamci, Konžané? svět je plný souvislostí a tak je jej třeba vnímat. Nebo snad Evropa měla nejaká jiná pravidla, jiná práva? nebyl my speciálně?

nepotřebuji vzpomínat na jakékoliv obchody, pro mne opravdu nejsou pupkem světa, vím, že to nepochopíte, ale já jsem stál frontu jen jednou a to nedlouhou, utekl jsem, když mne teta vyslala, abych jí šel zakoupit právě došlou vlnu k pletení. žiju bez front a bez zášti celý život....spím zpívat? a smím nejen budovatelské, ale i jiné? hoďte mi nějakou budovatelskou, jistě jich znáte dost a dost.

zboží bývalo nedostatkové pouze nárazově. opakuji - pouze nárazově.

konkurence snižuje cenu? malé obchůdky taky, tak to mi tedy vsvětlete, proč naši odborníci doširoka a bez omezení otevřeli dveře velikým řetezcům, které v podstatě vyzmizíkovaly skoro všechny malé prodejce a nechali je řádit jako smyslů zbavené, domlouvat se na cenách, vydírat dodavatele, zabírat černozem pro své montované stavby?.. Kvalita služeb byla zvýšena ? tak proč člověk jen s obtížemi a daleko od bydliště najde bude-li mít štěstí jakoukoliv opravnu?

tak to se tedy nepovedlo.

siena
14.08.2021

Hana H., s dovolením naváži na Váš poslední odstavec, na komentáře pár dní zpátky:
Včera, 13.8., tomu bylo 60 let co spatřila světlo světa Berlínská zeď...

"... Jako se staví vysoké ploty a zdi kolem věznic a blázinců, aby nebezpeční jedinci neohrožovali občany, v zemích okupovaných sovětskou armádou si sami občané kolem sebe museli budovat zátarasy z ostnatého drátu, zdi a rušičky, aby sami neviděli a neslyšeli, jak se žije a přemýšlí ve svobodném světě. Celá populace tím byla systematicky ponížena: bylo zavedeno nové nevolnictví.
Berlínská zeď, která dělila rozdělené město, které bylo rozparcelované těsně po druhé světové válce na čtyři sektory: americký, britský, francouzský a sovětský, byla postavena právě před šedesáti lety, tedy ve dnech 12. a 13. srpna roku 1961. Definitivně tak oddělila západní sektory od sovětské zóny. Stala se symbolem rozdělené Evropy: oddělovala ostrov svobody, tzv. Západní Berlín, od zbytku okupované tzv. Německé demokratické republiky (NDR). K její stavbě se rozhodli sovětští politici spolu s Waterem Ulbrichtem poté, co NDR opustilo asi půl milionů lidí, kteří chyběli v továrnách, v úřadech i na vysokých a středních školách. Po různých vylepšeních byla zeď dvojitá, vysoká 3,6 metru a dlouhá 160 kilometrů. V meziprostoru bylo zorané pásmo a strážní věže a po lidech, kteří se rozhodli NDR opustit, se střílelo.
Rozkaz z roku 1973 zněl: „Neváhejte s použitím střelné zbraně, a to i v případě, že hranici se pokouší narušit skupina, v níž jsou ženy a děti... Toto je běžná taktika zrádců.“ Kolik přesně lidí bylo při přechodu zabito, se neví: oficiální údaje se pohybují od 140 do 200. ..." (K. Hvížďala, 13.8.2021, ČRo Plus - Názory a argumenty)


A když jsme se ve svých komentářích zmínili o poměrech v bývalé NDR, 8.8. uplynulo 35 let od tragické smrti Hartmuta Tautze. 18-letého mladíka, čerstvého maturanta, kterého 22 metrů od hranice s Rakouskem roztrhali psi československých pohraničníků. O to tragičtější, že strašná zranění mohl přežít, ovšem jen kdyby ho pohraničníci včas odvezli do nemocnice... (V. Gibiš, Twitter, 8.8.2021; Po Vítězném únoru začala na hranicích téct krev, Příběhy železné opony, Paměť národa, 20.2.2021).

A toto se stalo v roce 1986 (!), tomu, kdo mířil ven (!)...

Řekla bych, že materiálu ke studiu je spousta... Takže i k reflexi jednoho z nejnovějších výroků premiéra Babiše: "... Za bývalého režimu jsem šel samozřejmě studovat zahraniční obchod, abych mohl vypadnout z komunismu... ". Už to dávno není tak, že bychom se měli zamýšlet nad tím, kdo nám vládne a jak, ale nad tím, kdo jsme my sami, že tyto "politiky" volíme...

SputnikV
13.08.2021

Hana H. miohla to být klidně i Internacionála, nebo jakákoliv jiná, lidová či umělá... ale spolehněte se, Havlíčku Havle to nebyla.

Když si tak pamatujete, jak vy jste si kupovali auto, lednici a další? úplatky jste rozdávali, noční fronty stáli? n o,. my ne, koupili jsme si, co bylo a ta lednice Minsk II ukončila životnost asi před dvěma měsíci, i když ne plně. odvezl si ji kamrád jako lednici pro potravu pro svou zvěř.
v y jste jen demagog, samostatné myšlení není pro vás, ale útoky, to vám jde.

freejazz - asi to bude tím, že se rozhlížíte jen v té své nenávistné bublině,

freejazz
13.08.2021 5 z 5

naše řady řídnou? ale ano, protože naše děti dávno pochopili, že tato země nemá budoucnost a hledají ji jinde. a jak se tak dívám, nevidím nikoho, kdo by tu svou budoucnost hledal na východ od našich hranic. čím to asi bude?

kam na ty vraždy mysli chodíte?

SputnikV
13.08.2021

freejazz -něco vám doporučím, nereagujte, když se vám nechce, jinak z mého pohledu píšete nesmysly šmrncnuté povýšenectvím s fašizující polevou ke všem, kdo nesdílí vaše pověry a předpoklady, a asi jste žil i za socialismu ve své bublině, kterou jste tady popsal. Já ne. To víte, jaký byl, takové potkal.

Jistě pochopíte, že pro jiné jste lůzou vy a vám podobní, přesvědčení o své čistotě, skvělosti a jedině správném pohledu na svět. Já si to užívám, když vidím že vaše řady řídnou - a vy?

jo, socialismus a komunismus samy o sobě jsouOK

freejazz
13.08.2021 5 z 5

ani se mi nechce na to vaše plkání reagovat. snad vás jen budu citovat a trošku upravím znění citátu:
...strašné, co jen s vámi ten socialismus udělal...

nejspíš jsme žili v paralelním vesmíru, ale určitě ne ve stejné zemi. pro mě je socializmus synonymem konzumizmu, daleko zrůdnějšího, než vládne dneska, protože všechno se neustále točilo kolem toho známého mít - být. kdo má, ten je, kdo nemá, nic neznamená. viděl jsem to kolem sebe všude a protože jsem odmítl na tento kolotoč naskočit, byl jsem vyvrhel - a jak to tak vypadá, nejenom tehdy. prostě pouťové atrakce a barvotisky jsou opravdu jenom pro milovníky starých časů. a prostější osobnosti.

kdyby národy, obývající tuto zemi, nebyly vedeny lůzou a sváděny k zhůvěřilostem, mohli jsme být někde jinde. žel, důsledek toho je, že nám tu i po 30 letech stále vládnou členové bratrstva rudé pracky a na jejich místo se derou neomarxisti, náckové a jiný póvl. ale klidně si shánějte Marxa v novém vydání. myšlenky člověka, který svůj život zasvětil šíření nenávisti a podněcování nízkých pudů u té nejhorší chátry bude nejspíš to, co vám ve vaší knihovně schází. je to váš vkus a vaše volba. já raději budu číst dystopie napsané bez důkladné rešerše:)