Listopád
kniha od: Alena Mornštajnová
KoupitKoupit eknihu
Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají... Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463130/big_listopad-zqU-463130.png 4.24298Komentáře (1204)
Kniha Listopád

Přiznám se, že na mě tahle alternativní historie nefungovala, pořád jsem byla ve střehu a podvědomě hledala smysl v něčem, co ho mít ani nemůže. Nevyhovovalo mi, že autorka jde hodně po povrchu (ale chápu, proč to tak bylo), vše kolem převratu mi přišlo příliš jednoduché a dovolím si nekorektní poznámku, že takhle uvažovat o vysoké politice a vyřešit převrat může "jen žena" :-) Postavy a jejich příběh mě moc nezaujaly, nedokázala jsem se oprostit od pitvání té alternativy.

Přečteno až na druhý pokus. Poprvé jsem asi nebyla v tom správném rozpoložení a začátek je opravdu třeba překonat, jak se tu několikrát zmiňuje.
Na podruhé už jsem hltala stránku za stránkou. Strašně moc jsem si přála, aby to skončilo jinak.
Člověka při čtení úplně mrazí, když si představí, že by to nemusela být jen fikce. Naprosto nechápu, že je stále tolik lidí, kteří opěvují staré pořádky.

(+ SPOILER) Ze zacatku se kniha tahla, moc me to nebavilo, ale pak se tam objevila Magda a nemohla jsem se od knihy odtrhnoutJen ze zacatku pribehu Magdy mohlo byt uvedene, ze se jedna o Lenicku. Stale jsem nas tim premyslela jestli je to ona nebo ne. Konec smutny, cekala jsem, ze to dopadne jinak.

Teda, uff. Krásná a silná kniha. Díky Bohu za to, že je to jen alternativní historie. Dobu "před sametem" pamatuji a při čtení této knihy se mi chvílemi opravdu nedýchalo dobře. Současná rozpínavost Ruska tomu samozřejmě nepomáhá.

Hodně silná kniha. Podruhé po ni nejspíš nesáhnu, ale zanechá hodně hluboký otisk ...

Další kniha o tom, jaká je komunismus zrůdná a opovrženíhodná ideologie. Zmar a šeď z knihy doslova křičí. Další z famózních "depresí" AM.
Štítky
alternativní historie komunistický režim rok 1989 političtí vězni občanská výchova pečovatelský dům železná opona dopisy cenzura česká literatura
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2017 | ![]() |