Les v domě

Les v domě https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509372/bmid_les-v-dome-6479c873c40b8.jpg 4 3755 1022

Nečekaně mrazivý román od autorky bestsellerů Hana, Tiché roky, Listopád. Říkají jí cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu a děvčátko zůstalo viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a cácora jednoho dne mluvit začne. Alena Mornštajnová napsala silný a dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat. Budete se bát, ale nepřestanete číst, dokud se neobjeví na povrchu.... celý text

Přidat komentář

kristyna.havlov
22.04.2024 4 z 5

Na tuto knihu jsem se hodně těšila a musím říct, že nebyla zklamáním. Přečtena byla jedním dechem za jedno dopoledne. Zároveň jsem si i splnila čtenářskou výzvu 2024. Četla se úplně skvěle, jako kdybych v těch zápletkách opravdu byla (jak se např.rodina hádala), opravdu dobře popsaný. Samotný dej byl trošku emočně těžší, ale jsem ráda, jak celá kniha dopadla a že tam nebyl otevřený konec. A ještě dodám, že vlastně název knihy má po přečtení knihy úplně jiný rozměr.

Dionýsos
20.04.2024 3 z 5

Přečetla jsem řadu jejích knih a nemůžu se ubránit pocitu, že paní Mornštajnová spadla do jakési autorské monotónnosti.
Tohle dílo pro mě bylo výkřikem do tmy, zoufalá snaha přijít s něčím šokujícím, novým, které v poměru s jejími jinými rodinnými dramaty, v dnešní morálce působí spíše jako velké, trochu nezvládnuté, sousto.
Autorka se netají, že se při psaní inspiruje příběhy jiných lidí a proto poté, co jsem si přečetla zpověď umělkyně Toybox z roku 2019, v této kauze Mornštajnové spíš nefandím, ale obrázek ať si každý udělá vlastní.
I přes všechnu mou kritiku, moje maminka z knihy byla nadšená a mně je líto, že její pocity nesdílím. Přesto je pro mě většina knih paní Mornštajnové letním, oddechovým čtením, po kterém znovu ráda sáhnu, ale z Lesu v domě jsem byla upřímně zklamaná :(


katerina3633
19.04.2024 5 z 5

Dlouho mě od knihy odrazoval ten negativní hype. Ale nakonec jsem si řekla, že to i tak musím vědět a rozhodně nelituji. V začátečních pasážích si člověk najde dost ze svého dětství, prožívání pocitů ohledně nepochopení i zrady rodičů (samožřejmě doufám, že do té doby, než dojde na les v domě). V několika částech jsem cítila silné bodnutí takové té tíživé nostalgie, některé výchovné.. či spíše nevýchovné poznámky rodiny. Pocity, které cácorka prožívala..brr, vše si čtenář projde s ní. Autorka umí skvěle navodit stupňující se napínavou atmosféru. Vyprávění malé holky, které se děje tolik příkoří a ona netuší proč, se Vám zaryje hluboko a dlouho budeme o knize dumat, tak jak už se to u knih paní Morštajnové děje.

Markéta:)
19.04.2024 5 z 5

Ať už se o této knize napsalo a řeklo cokoliv, paní Mornštajnové se musí nechat, že psát a vtáhnout vás do děje prostě umí. A i když mi čtení místy nedělalo dobře, nemění to nic na tom, že jsem knihu přečetla jedním dechem.

85098211
19.04.2024 5 z 5

Poslední a zároveň nejnovější kniha, která se mi od autorky dostala do rukou, se mi líbila nejméně. To musím otevřeně přiznat. Předpokládám pochopitelně, že to bylo tím tak neskutečně smutným příběhem malé Cácory. O knize toho bylo již napsáno tolik, že bych se jen musela opakovat, proto se dnes pokusím být stručnější. V každém případě se mne osud jedné malé holčičky, které byla odepřena láska a náklonnost (nejen) její vlastní matky, hluboce dotknul. Navíc se sama v poměrně útlém věku musela poprat s něčím strašným a je tedy jasné, že se to snažila nějakým způsobem vytěsnit a překonat. Pro mne je taková situace naprosto nepředstavitelná - a jsem za to ráda, přestože jsem si samozřejmě dokonale vědomá toho, že takových případů existuje celá řada. A (bohužel většinou) nikdo těmto obětem nepomůže... Pokud jde o knihu, tak zde ani jedna z postav nevzbuzuje byť ty nejmenší sympatie, dokonce ani Cácora ne. Lítost určitě ano a snad také svým způsobem pochopení, ale jinak je to hodně depresivní a těžké čtení. Možná dokonce nejtěžší ze všech knih, které autorka napsala? Řekla bych, že rozhodně ano.
Na závěr hodnotím plným počtem, ale tentokrát především za kvalitně zpracované téma, které by nikoho nemělo nechat chladným...

Péťa1950
18.04.2024 3 z 5

Les v domě může být kdekoliv. Právě v rodinách od lidí, které máme rádi a kteří nás mají chránit, čeká velká zrada. Lež a navazující lži ničí další životy. Kolik dětí si tímto peklem prošlo nelze zjistit. Podobný problém řeší kniha "Houbařka" Viktorie Hanišové. Kdo z prarodičů má větší vinu? Nechám to na čtenářích.

Rihatama
18.04.2024

Lidská tragédie opředená lží, zlou vůlí i nevšímavostí. Ano, zneužívání dětí je tragické, zavrženíhodné, úchylné. A přece se to děje. Mornštajnová přitom nenabízí cestu ani způsob, jak se s takovými hanebnými skutky vypořádat. Vytáhne vás do kina do nejvyššího patra multikina a odtud vás už jen stahuje příkrým srázem dolů. A přece ji nutno vnímat coby světlonoše. Mornštajnová v románu zachytila jeden smutný osud, osud dítěte, které se zahalilo (jako mnohé v takové situaci) do beztvarosti, bezvýraznosti, neviditelnosti a snahy nevyčnívat, což mu mělo v dětství a mládí zajistit klid od vnějšího světa. Bohužel pro něj do vnějšího světa spadal nejen život za zdmi domu, tedy ve škole atp., ale i život v domě. V domě, v němž by dítě mělo být v bezpečí. Před lesem…

Mornštajnová mě málem přesvědčila, že tentokrát to přece jen přehnala. Kombinace tolika negativních faktorů snad není možná ani ve fiktivních příbězích. Zlobily mě všechny postavy do jedné. I ta milá paní učitelka nakonec jen strčila hlavu do písku. Jenže pak jsem zjistila, že ona fikce nemá zas tak daleko ke skutečném zločinu. To život sám umí nakreslit čáry života takových Cácor. Co jsem ale přece jen těžce rozdýchávala bylo nelogické a vůči dítěti kriticky nesprávné a taky vysoce neprofesionální chování sociální pracovnice, která v jedné fázi života cácory jedná tzv. v zájmu práva dítěte, v další fázi pak jen přebírá rétoriku protistrany. A tak je to cácora, ta zlá a nesmírně prolhaná. Tím to končí. Podivný obrat. Vlastně ne tak docela, ještě pořád lze napáchat škody. Hodně škod. Příšerný příběh, neveselý román. Burcuje? Ano. Krom pachatele, tuším, protože tady je vidět, že za vhodných podmínek může téměř cokoliv. Takže zbývá okolí, aby nebylo slepé...

"Byla jsem odraz v zrcadle. Měnila jsem se podle očekávání člověka, který se na mě díval, protože jsem toužila všem vyhovět. Myslela jsem si, že když budu taková, jakou si mě lidé přejí mít, když budu říkat, co chtějí slyšet, přijmou mě mezi sebe."

sachista
16.04.2024 5 z 5

Královna smutku v české literatuře opět potvrdila, že toto označení je nejpříhodnější. Syrový a nepříjemný příběh, mistrně napsaný, ale každý rodič a zvláště rodič malé holčičky musí mít zákonitě potíže tuto knihu číst a dočíst. Jakýkoli záchvěv či záblesk naděje je pošlapán, zadupán a všechno se jen zhoršuje. Ačkoli uznávám kvalitu a čtivost, sám jsem měl problém se posouvat dále, bylo mi hlavní hrdinky tak neskutečně líto, až se mi udělalo psychicky i fyzicky nevolno. Vzhledem k citlivosti tématu se nedokážu přiklonit ani k jasnému názoru na kauzu, jež se v souvislosti s touto knihou vyrojila. Nezapomenutelný a současně trýznivý literární zážitek.

biairicia
15.04.2024 4 z 5

Skvěle napsaná kniha. Kruté téma a pro mě vlastně trochu nečekané vzhledem k obálce. To že se tohle děje ve světě je strašně smutné. Konec knihy bych si dovedla představit malinko jinak (spojený s Jakubem), ale alespoň je zakončeno. Měla jsem strach, že bude otevřený konec. Určitě bych knihu doporučila k přečtení.

Luca86
12.04.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, ostatně jako všechny od této autorky. V této je však podle mě nejvíce tísně a beznaděje (v těsném závěsu je Listopád). Pořád jsem čekala na nějakou naději, a i když se občas zdálo, že se blýská na lepší časy, zase přišla nějaká rána. Úplný závěr mě rozsekal. A ještě dlouho po dočtení jsem nad tím přemýšlela. To téma, navíc dokonale zpracované, je silné a aktuální. A když si odmyslím to nejhorší, přemítala jsem i nad tím, jak se nejlíp chovat ke svému dítěti a jakému jednání se vyvarovat. A vsadím se, že jsem nebyla jediná.

SmisekIvuska
12.04.2024 3 z 5

Knihy autorky mám moc ráda. Vždy si najde silné téma. I u této knihy to tak je. Ale musím říct, že pro mě tato není ta "wau" kniha. Nevím co, ale něco mi na ní vadilo.

LenaBil
12.04.2024 5 z 5

Nejlepší kniha autorky. Silné, drsné, mrazivé, aniž by bylo nutné vše vyslovit a vyžívat se v popisech krutosti.

Michii
09.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha ve mě zanechala dlouho šílený emoční pocit. Velice jsem se zžila s hlavní hrdinkou, měli jsme hodně společného s tím, že jsem byla chyba v rodině, celý život černou ovcí, která byla přítěž a zničila matce celý život tím, že se narodila brzo. Ovšem co se jí dělo s lesem se mě naštěstí nedělo ale naprosto jsem jí chápala v každé další kapitole. Konec mě rozsápal, doufala jsem, že se obrátí na Jakuba a on jí pomůže ale nečekala jsem požár ale ještě, že se tak stalo a našli tu nebohou kostru holčičky pod dlaždicemi. Celá kniha byla velmi emoční a jsem moc ráda, že jsem ji přečetla a přesně vím, jakému chování se vyhýbám abych byla dobrou mámou pro své děti. Děkuji.

Zdenas5
09.04.2024 5 z 5

Tak to byla síla, dočetla jsem před několika dny a stále ve mně doznívá. Nejhorší však je, že to i teď někdo někde prožívá. Les stále žije mezi námi a nikdo ho není schopen vymýtit. A z toho mi běhá mráz po zádech a je mi smutno.

Laaaney
08.04.2024 4 z 5

Přečteno za jeden den, kruté.. Kniha, která ve vás bude doznívat ještě několik dnů...

martineknatasa
08.04.2024 5 z 5

Krásně napsaná kniha se silným tématem. Doporučuji k přečtení.

Jara.v
08.04.2024 4 z 5

Silný příběh s tématem, které je pořád velice bolestně aktuální. Celý příběh je napsaný čtivě, ale nedokáže citově úplně zasáhnout. Asi kvůli tomu, že hlavní hrdinka nesměla na toto téma mluvit a nedokázala svůj strašný prožitek ze sebe dostat. Aspoň udělala to, co její matka nedokázala. Zastavila aspoň tento případ.

Dresia
07.04.2024 3 z 5

Samozřejmě skvěle zpracované téma, ale opět se mě nedotklo na emocionální úrovni, což je můj "problém" s knihami paní Mornštajnové. Hlavní hrdinka mi nebyla sympatická. Chápu, že sama byla oběť. Ale nejvíc mi bylo líto Jakuba. Člověk s průměrnou inteligencí pozná, co je dobro a co je zlo, a navzdory těžkému dětství v tom nemusí pokračovat. Konec mě taky zklamal, nemám ráda příběhy bez špetky naděje.

eM.017
07.04.2024 4 z 5

Velmi ctive napsane. Precteno jsem mela za par dni a je to ten typ knihy, kterou vecer chcete docist.
Ale uprimne - je par minut po docteni a ja jsem nasrana (presne tak, jak pisu ).. a strasne moc.. emoce ve me litaj a kdyz vim, ze tohle se deje ve skutecnem zivote - hnus.. tezko se mi ctou takove pribehy - nekolik znicenych zivotu, nekolik traumat a neskutecne mnozstvi sobeckosti, odpornosti, slabošství, marnosti a prehlizeni..
Tak, uf :) :)

Dandulka
04.04.2024 5 z 5

Tak moc mě tenhle příběh pohltil, že jsem ho přečetla během jednoho dne. Skvěle napsané.