Dom95 Dom95 komentáře u knih

☰ menu

Profesionál Profesionál Ed McBain

Obě linky skvělé. Jak podvodníčci, tak zabiják. Tohle můžu doporučit :-)

"Sex je něco jako spánek. Nutné je obojí, ale není potřeba kvůli tomu strávit celý život v posteli."

"Láska je nejúspěšnější instituce. Já to vím. Já jsem akcionář."

25.03.2024 5 z 5


Mikulášovy průšvihy Mikulášovy průšvihy René Goscinny

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, když jsem byl malý. Jako malý jsem četl 3 knihy ze série a tahle byla asi nejlepší. Vzpomínám si, jak vždy cestou v autě na chalupu jsem si četl a nahlas se smál. Jsem rád, že jsem právě mohl přečíst dětem jako pohádky na dobrou noc a zároveň si připomněl ty cesty autem.

25.03.2024 5 z 5


Překupník Překupník Ed McBain

Příjemné počtení tentokrát o závislostech. Zvláštní, že si u detektivky můžete odpočinout :-)

20.03.2024 5 z 5


Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Věřím, že ve své době to byl pan spisovatel, ale dnes je většina povídek již zcela mimo mísu. Jediné 2, které mě nějak oslovily byly Černý kocour a Jáma a kyvadlo. U druhé zmíněné si však myslím, že by byla ideální jako část celého románu. Přijde mi to, jako by někdo vytrhl pár stránek z knihy a tím vznikla povídka Jáma a kyvadlo. My nevíme, proč je hlavní hrdina zavřen do jámy, pouze víme, že byl odsouzen soudci. A to by se přeci dalo nakrásně rozvést.

V Poeovi se nezapře básník. Jeho barvité a několika odstavcové (i stránkové) popisy nenechávají čtenářovi již mnoho k domyšlení. Zároveň jsem se u těchto popisů zatoulával myšlenkami jinam a často pro mě bylo obtížné udržet pozornost. Zánik domu Usherů mě teda vůbec nebavil a Démon zvrácenosti mi přišel spíše jako úvaha, než povídka.

"Nepřeme se o tom. Sám přesvědčen nehodlám přesvědčovat."

"Nikdy není vše ztraceno. Jinak by přece člověk nedoufal v nesmrtelnost."

"Nezištná a obětavá oddanost zvířete musí dojímat zejména toho, kdo měl často příležitost zakusit bídnost přátelství a nestálou věrnost ze strany člověka."

20.03.2024 3 z 5


Útočník Útočník Ed McBain

Já si nemohu pomoci, ale tohle mě prostě baví. Velice příjemná jednohubka. Miluji seriál Brooklyn Nine-Nine a velice mě baví si situace z knihy promítat právě do prostředí tohoto seriálu.

19.03.2024 5 z 5


Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš C. D. Payne

Po 2 měsících dočteno. Tohle bylo opravdu utrpení dočíst. Přijde mi, že Payne sérii natahuje už jen kvůli prachům a nechce vůbec vymýšlet pořádný příběh. Jelikož byl v roce 2006 natočen film Mládí v hajzlu, Payne ve více jak polovině této knihy pouze popisoval tvorbu tohoto filmu. Nejvíc mě ale štve jiná věc. Hlavní linie Nicka Twispa skončila 5.dílem. Naštěstí. Poté psal o dalším z rodiny Twispů. Na konci knihy už si pomalu zvykáte a jste tedy zvědaví, jak to dopadne...A další kniha je o někom úplně jiném. Celou knihu si zvykáte a čekáte, jak to bude pokračovat - a ona je další kniha o někom úplně jiném/novém. Tak kde to jsme. Nedivil bych se, kdyby toto opakoval ještě několikrát a psal v příštím díle zas o někom jiném a my se pouze dovíme, jak dopadl film.

"Nejtěžší na sexu je získat v něm nějakou praxi. Myslím, že by se to mělo vyučovat ve škole jako tělocvik. Dostala bys někoho do páru a hups na to. Potom by se akorát oznámkovala technika a počet dosažených orgasmů."

10.03.2024 3 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Hodně povedená prvotina. Osobně bych čekal, že Londýn byl z pohledu chudého o dost horší, špinavější a ona to byla Paříž. Velice mě překvapilo, že i ti největší tuláci/žebráci v Anglii měli svůj vlastní sáček s čajem a sáček s cukrem. Neměli peníze, pomalu ani oblečení, neměli co do úst a stejně měl každý svůj čaj.

"Neboj se, mon ami, nic neseženeš tak snadno, jako peníze."

08.03.2024 5 z 5


Dívčí válka Dívčí válka František Ringo Čech

Zajímavé, jak se doba změnila. Věřím, že čerstvě po revoluci byli všichni hotoví z toho, že již není cenzura a někdo mohl konečně používat volně dvojsmysly. V dnešní době je to však již jinak.
Nicméně úsměvné, jak se může interpretovat část české historie.

05.03.2024 4 z 5


Zabiják Zabiják Ed McBain

Příjemná jednohubka, kdy se můžeme podívat do New Yorku v 50. letech minulého století a představit si, jak to tam chodilo. Určitě si přečtu další díly. I po téměř 70 letech od vydání se stále četlo lehce.

03.03.2024 5 z 5


Ruský týden Ruský týden František Ringo Čech

Tak tohle bylo úžasný. Je super, že si můžeme nádherně vykreslit, jak fungoval výjezd kapely za hranice a jaká musí být v tak známé kapele legrace. Vtípky na kytaristu byly opravdu vytříbené! Že hráli pouze hodinu a půl kvůli syfilisu a že praskla struna která nepraská...málem jsem se počůral smíchy :-D Doporučuji přečíst každému!

27.02.2024 5 z 5


Jen jednou dostat šanci Jen jednou dostat šanci Ladislav Vostárek

Neskutečně krásný poslech. A z úst Norberta Lichého opravdu pohlazení po duši. Moc se mi líbí i proložení písněmi. Jen mě trochu mrzí, že když někdo mluvil rusky, bylo to bez překladu. Jasně, jsem jiná cílová skupina (když jsem se narodil, pan Vostárek už měl pravděpodobně zaběhlou právní firmu), to ale neznamená, že knihu nemůže číst i někdo mladší. Naštěstí nebylo takových vět mnoho a pocit z knihy to nezměnilo :-)

23.02.2024 5 z 5


Vyrozumění Vyrozumění Václav Havel

Tohle mě opravdu bavilo. Rád bych viděl hru i v divadle.

19.02.2024 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Tomuhle nikdy nebudu rozumět. Jak někdo dokáže popsat 370 stran o situaci, která reálně trvá tak hodinu a odehrává se v jednou bytě. A ještě to udělat tak mega vtipný! Backman opět nezklamal! Těším se na další knihy :-)

"Láska bolí a možná proto jsou srdíčka špičatá, když je malujeme."

"Tohle není havaj!"
"Ty víš hovno, co je havaj..."

""Co není v hlavě, musí být v nohou." - na tomto místě bychom mohli poznamenat, že když maminka umřela, měla v sobě tolik džinu s tonikem, že se ji z důvodu nebezpečí výbuchu neodvážili zpopelnit, ale to ještě neznamená, že nemohla udílet rady."

""Život tě může zavést kamkoliv, ale ze všeho nejvíc do prdele." To pochopí i sedmileté dítě."

19.02.2024 5 z 5


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Než začnu hodnotit samotné povídky, musím ocenit fakt, že Tudor před každou povídkou k ní něco napsala. Kde a kdy přišla na myšlenku o povídce psát, při jaké příležitosti a hlavně i lehké nahlédnutí do svého osobního života. To opravdu nebývá časté. A poté se můžeme ihned přesunout do povídky. Ty hodnotím takto:

1. Konec plavby - Tak tuhle povídku bych si moc rád přečetl jako celý román. Dokázal bych si život na lodi představit jako třetí díl Trifidů. To by byla pecka! Ale i jako námět na film si myslím, že by tato povídka mohla dobře fungovat. Určitě je kam sáhnout pro pokračování. 9/10
2. Věžák - Tudor v úvodu psala, že tato povídka je spíše Young Adult. A to přesně je. Námět si vzala z reálného domu a je zde hodně cítit Stranger Things (shoda náhod? Asi jo.) Dokážu si představit, že ve 13 letech by mě povídka vtáhla a hodně bavila. 7/10
3. Prchavé blues - Vůbec ne špatná povídka, povedený zvrat, myšlenka taky dobrá. Jen mi tam něco chybělo. Nějaký větší pocit napětí, kdy by nakonec vyšel najevo zvrat a já si sedl na zadek. 8/10
4. Finalizace - Povedené, ale opět spíše pro čtenáře, kteří přeferují mysteriózno a magično. Jako povídka ale bohatě stačí. 7/10
5. Lev v bráně - Tato povídka mi moc nedávala smysl. Určitě pro mladší (po menších úpravách dokonce dětské) čtenáře. Hororové na ní bylo pouze to, že jsem jí musel věnovat svůj volný čas. 1/10
6. Gloria - Gloria byla v Jámě skvělá. Určitě by se na ní dalo stavět dál nebo udělat nějaký prequel. Po dočtení této povídky jsem si ale říkal, že měla Tudor Glorii nechat spíše zavalenou v Jámě. 1/10
7. Já nejsem Ed - Úplné Black Mirror. A to mám rád :-) 8/10
8. Poslední chod - Tuhle povídku bych si rád přečetl jako rozvedenou novelu. Tady konečně Tudor ukázala, proč se její knihy tak výborně prodávají. Rád bych měl více popsané postavy, ale to by právě napravila celá kniha. Zvrat úžasný a spousta prostoru pro další možnosti pokračování. 10/10
9. Kopírka - Příjemná jednohubka. Nápad dobrý, ale od začátku bylo jasné, jak se příběh vyvrbí. 8/10
10. Prach - Zajímavá myšlenka, která si myslím byla vydojena na maximum. 7/10
11. Motýlí ostrov - Nejlepší na konec. Tady asi není co hodnotit. Je to začátek delší knihy. A doufám, že se Tudor rozhoupe a napíše ji. Mohlo by to být super. 10/10.

Celkem mi to dává skóre 76/110, což je krásných 69%.

"Někdy mám pocit, že vztahy pohromadě nedrží pravda, nýbrž lež. Akorát se nesmí nikdy provalit."
"Kdekdo vyčenichá hovno, když už v něm stojí. Pravé umění je vůbec do něj nešlápnout."

30.12.2023 4 z 5


Mládí furt v hajzlu Mládí furt v hajzlu C. D. Payne

Četlo se samo. Doufám, že další díly pojedou alespoň na podobné vlně.

"(Šachy): Král je totální slaboch, kterej se musí roztřeseně skrejvat za hradbou pěšáků, zatímco jeho stará řádí jak utržená ze řetězu."

"Hádám, že dobře vypadající baby jsou zkrátka přirozený sokyně. Odpuzujou se jak dva magnety se stejným pólem."

30.12.2023 5 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Téma, které bude neustále aktuální a je jedno, jestli jsme ve 13., 18. nebo 21.století. Pohled na chlapce, který se nedokázal smířit se zlomeným srdcem. A takové případy jsou i teď. Krásné, že můžeme vše číst ve formě dopisů a není to klasický deník nebo pohled z ER formy. Popisy jsou opravdu úžasné, barvité. Stejně mi tam ale něco chybělo...

30.12.2023 4 z 5


Mladík v Nevadě Mladík v Nevadě C. D. Payne

Konečně opět díl, u kterého jsem se zasmál. Dle mého pocitu bylo psaní předchozího dílu pro autora utrpením. Tento díl je pravý opak. Bavil mě, smál jsem se nahlas, má hlavu a patu.

"Dlouhej telefonní hovor s Ulmou. Má tak sexy hlas, že mi málem ztopořilo ucho."

(Před zpovědí): "Sakra. Teď se budu muset duševně obnažovat před nějakým knězem. A to je kvůli mlhavý šanci na sex. A jaký budu mít záruky, že můj zpovědník neopíchává ministranty za oltářem?"

Některý ještěrky to můžou klidně dělat i dvanáct hodin, což zřejmě vysvětluje skutečnost, proč zatím žádnej ještěrák nezískal Nobelovu cenu."

"Co se stane, když ho budu takhle hladit nahoru a dolů?" chtěla vědět.
"Tvoje popularita značně povyroste."

"Holky sou fakt divný. Věř mi, vím, o čem mluvím. Sem jedna z nich a neustále mě dokola překvapuje, co za sračky mi z té huby padaj."

17.12.2023 5 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Začátek knihy byl docela vleklý, ale nakonec se mi kniha velice líbila a byl opravdu silný a emotivní příběh. Je dosti pravděpodobné, že si Tesáka přečtu ještě někdy v budoucnu.

"Milostná tragédie je tragédií jen pro ty, kdo umírají."

17.12.2023 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Film miluju. Miluju i dinosaury. Je skvělý číst a představit si, jak film mohl (a asi i měl) vypadat. Kniha se mi líbí o dost víc, než film...a film je skvělej :-D

Hlavní hrdinové sedí v helikoptéře a poprvé vidí dinosaury:
"Nevypadáte, že vás to vyvedlo z míry," podotkl Malcolm. Grant potřásl hlavou. "O takové možnosti se diskutovalo. Řada lidí byla přesvědčená, že to přijde, jenže ne tak brzy."
"Charakteristické pro náš živočišný druh," řekl Malcolm se smíchem. "Všichni vědí, že to přijde, jenže ne tak brzy."

19.11.2023 5 z 5


Mládí v hajzlu 5 - Mladík pod pantoflem Mládí v hajzlu 5 - Mladík pod pantoflem C. D. Payne

Chybělo opravdu málo a kniha by byla u mě v sekci "Nedočtené". Pral jsem se s knihou přes čtvrt roku a vůbec se mi do čtení nechtělo. Nemluvě o tom, že v knize mi chyběly strany 185-200 (naštěstí jsem na internetu našel ke stažení elektronickou verzi v originále).

Přišlo mi, že autor zde už opravdu vařil z vody. Jako by ho psaní ani nebavilo. Asi jen můj pocit, ale podtržený tím, že na konci je tato "série" uzavřena, takže asi opravdu již nehodlal ve psaní pokračovat. Během čtení jsem si několikrát řekl, že 6.díl již číst nebudu. Nakonec musím přehodnotit, protože v 6.díle je nový hlavní hrdina. Doufám tedy, že Payna znovu políbila múza. Bohužel tedy nejslabší díl série. Ale slovy Homera Simpsona: "Zatím. Zatím nejhorší."

Nejúsměvnější myšlenky v knize:
Teď mi začíná docházet, proč ženatí muži vyhledávají prostitutky. Je mnohem jednodušší si za to zaplatit v hotovosti.

Vzteklá hajzlbába mě vykázala. Francie zaměstnává miliony vyžírků, aby na záchodech vyžebrávali od zákazníků mince za privilegium se vychcat.

09.11.2023 3 z 5