Mikulášovy průšvihy
kniha od: René Goscinny & Jean-Jacques Sempé
KoupitKoupit eknihu
Mikuláš je malý nezbedný klučík s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět. Už v 60. letech se stal ve Francii jedním ze symbolů dětské literatury a od té doby bavil čtenáře po celém světě. Jeho příběhy dostanou každého svým promyšleným a nevinným humorem, lehkostí stylu, a výjimečným literárním talentem autora – Réné Goscinyho. Příhody Mikuláše a jeho legračních kamarádů tlustého Vendelína, vychloubavého Augustína, silného Albína, šprta Celestýna, Kryšpína,Viktorína či Fridolína jsou vlastně celkem obyčejné postřehy všedních dnů, nebýt Goscinyho geniálního stylu, talentu zachytit dětský způsob uvažování a dodat příběhům výborné a nečekané pointy či legrační kontrasty. Vynikající pointy dodávají někdy úsměvně filozofický podtón a skutečně nemusíte být dětmi, byste se zasmáli inteligentnímu a nadčasovému vtipu, který, mnohem víc než v ději, spočívá v jazyce a slovních hříčkách....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2621/mikulasovy-prusvihy-TV6-2621.jpeg 4.7269Malý Mikuláš 5.
Žánr:
Literatura světová, Pro děti a mládež, Příběhy
Vydáno: 1997, BB art
Le petit Nicolas a des ennuis, 1964
Komentáře (14)
Kniha Mikulášovy průšvihy

Dopředčítáno. Nádhera. Syn nadšen, stejně jako kdysi já. A já si nádherně zavzpomínala. Jedna z knih pro děti, kterou dospělý ocení o to víc. :-)

Vzpomínám na dětství na příběhy, které jsem měla moc ráda a bavila se u nich. Tuto konkrétní knížku dostal můj bratr k narozeninám a skákal skoro až do stropu jakou měl radost.

Celá série knih o malém Mikulášovi a jeho spolužácích jsou knihami mého mládí. Výborně napsané a vtipné. Doteď si vybavuji také charakteristické ilustrace, které příběhy skvěle doplňovaly. А také to, jak jsem se těšil na každou další knihu. Brýlatý Celestýn a tlustý Vendelín forever!

Knihu jsem četl jako dítě a zafixoval jsem si, že šlo o jednu z nejzábavnějších knih všech dob. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se k Mikulášovi nyní vrátil a první dva příběhy ve mě nevyvolaly víc, než jen letmý úšklebek. Poté jsem si ale vzpomněl, že Mikuláš původně vycházel v komiksové formě jako stripy a tam prostě vždy půjde jen o jednu pointu. Vím, že k tomu nikdy nedojde, ale rád bych si někdy přečetl rozvětvenou a celistvou verzi Mikulášových průšvihů.

Už poněkolikáté ji čtu dětem před spaním a jako vždy s velkým úspěchem.Rozkošné příběhy které pobaví velké i malé čtenáře.

Knížku jsme četli na 1. vstupni asi ve 4. nebo v 5. třídě ve škole. Já měla svoji vlastní, takže jsem si ji jen na každou hodinu čtení přinesla z domova. Než jsme knihu četli a než jsem ji vůbec dostala, viděla jsem 1. díl hraného filmu. Upřímně řeceno, kniha mi přijde spíše pro chlapce. Ale nebylo to zas až tak špatné... Kdybych měla porovnat knihu a film (kniha vs. film), možná film se mi líbil o něco víc. Ale možná je to tím, že jsem viděla nejdřív ten film, než četla knihu.
Doporučujeme

Část díla