Utrpení mladého Werthera přehled
Johann Wolfgang Goethe
Námět k románu, který založil jeho světovou slávu, Goethe načerpal při své praxi praktikanta u soudu. Kromě vlastní lásky posloužila Goethovi jako námět sebevražda jeho kolegy, mladého právníka a filozofa K. W. Jerusalema, který se zastřelil za okolností, které Goethe věrně převzal do svého románu. Utrpení mladého Werthera (1774) je kombinací románu v dopisech a románu-deníku, v němž autor dokázal geniálně skloubit díky vyprávění v první osobě bohatý vnitřní svět hlavního hrdiny, vylíčení jeho duševních stavů a autenticitu, kterou celému textu dodávají vydavatelský úvod, poznámky a závěrečná zpráva o Wertherově smrti. Na samém počátku románu popisuje Werther vzájemné vztahy zúčastněných osob a zdůrazňuje krásu přátelství a význam vzdělání pro člověka. Nečekaná láska k Lottě se postupně změní v hluboký a vášnivý, ale bohužel jednostranný cit, který nakonec narazí na hráz předsudků měšťanského světa. Wertherova subjektivita ztroskotá na objektivitě okolí, na lidech, kteří jsou jinak uzpůsobeni pro život než on. Werther sám se ztotožňuje s přírodou, trpí omezeností své doby. Jeho štěstí z lásky k Lottě se mění tváří v tvář skutečnosti v zoufalství. Dobrovolně zvolené východisko – smrt – je pro něho krokem, který ho spojí s přírodou. Jeho soupeř v lásce Albert je naopak člověk veskrze praktický, ztělesňuje měšťanský životní princip, píli, šetrnost, svědomitost, mírnost a rozumový přístup k životu. Lotta je prostá, přímá, veskrze kladná žena, která žije v souladu s okolním světem a své štěstí omezuje na oddanost rodině, i když jí Wertherova vášnivá láska odhaluje jiný svět. Pro Werthera ztělesňuje ovšem půvab ženy, jakýsi ideál ženy jedné epochy. Werther si je však velmi dobře vědom omezenosti, přehrad a hrází, které svírají „všechny činorodé a poznávací síly člověka“. Vidí, že veškerá lidská snaha směřuje jedině k tomu, aby byly ukojeny nezbytné potřeby, jež nemají jiný účel než „prodloužit naši ubohou existenci“, pokouší se najít řešení ve svém nitru a najde je ve vlastním tragickém konci. Utrpení mladého Werthera vyvolalo velký ohlas i vlnu sebevražd. Lidé se v románu poznávali a zjišťovali, že jejich vlastní prožitky nejsou banální a že osobní problémy mohou mít obecnou platnost. Mladí lidé se bouřili a toužili po velikých činech, ale nedokázali tuto touhu uplatnit a realizovat. Werther jim ukázal cestu: je možné nepodrobovat se nízkým požadavkům doby, je možné se vzepřít, vzbouřit se a před skloněním hlavy dát přednost hrdému odchodu ze života. Wertherovský příběh se svému tvůrci vymkl z rukou. V druhém, přepracovaném vydání (1787) proto považoval Goethe za nutné umístit jako motto výstrahu pro senzitivní čtenáře: „Buď muž a nenásleduj mne!“ 6. vydání... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1999 , Aurora (Praha)Originální název:
Die Leiden des jungen Werther, 1774
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utrpení mladého Werthera. Přihlašte se a napište ho.

Jak ráda bych dala pět hvězdiček... Prototypický příběh preromantismu, příroda, emoce, horoucí láska a tragika, ale bohužel mě to nijak nenadchlo a to mám většinou takové příběhy ráda.

(SPOILER)
Utrpení mladého Werthera je kniha, jež pohltila mé srdce. Vyvolala ve mne tolik emocí jako žádná jiná. Do děje jste okamžitě vtaženi mladým Wertherem. Mladík tak euforický, vášnivý, srdečný a později tolik nešťastný. Není to žádný hrdina, pouze obyčejný člověk, jenž je oddán svému utrpení. Někdo by řekl, že je slabý, ale to si vůbec nemyslím. Umřel proto, pro co nemohl žít, pro lásku překrásné Charlotte. Je nádherné, jak se Werther zamýšlí nad svými myšlenkami a odkrývá své srdce čtenáři.
Tato novela představuje silný příběh, jenž bohužel zažilo, zažívá a zažije mnoho lidí. Je silný, protože překypuje smutkem a smutek je ta nejmocnější emoce. Psaní formou dopisů je běžný formát, ale Goethe jej započal. Překlad od Erika Adolfa Saudka je za mne skvělý. Kniha má nádherný jazyk, elegantní a poetický, což je mému srdci nejbližší. Na to, že kniha je v celku krátká, tak vydá za tisíce stran. Kniha mě zasvětila do klasických knih a za to ji děkuji. Hledím vstříc jeho dalším dílům.
Dílo mohu jen a jen doporučit ať jsi kdokoli. Nechť ti naskytne nadhled a dotkne se tvé duše.
„Přistupuji k oknu, má drahá, a vidím, vidím ještě bouřlivě plynoucími mračny několik hvězd věčného nebe! Ne, nespadnete! Věčný duch vás nese na svém srdci, tak jako mne.“
Kéž bych zapomněl a mohl knihu číst znova.
Knižní novinky (40. týden)
03.10.2021
Knižní novinky (15. - 19. květen)
16.05.2017
„Ať si slunce, měsíc a všechny hvězdy dělají co chtějí, já nikdy nevím, zda je noc či den, a celý svět mi mizí před očima.“
„Lidstvo je po čertech jednotvárné.“
„"Je třeba, aby nic nebylo utrženo, pokud to neuzrálo."“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Utrpení mladého Werthera v seznamech
v Přečtených | 3 869x |
v Mé knihovně | 812x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
prvotina láska smrt trápení 18. století milostné romány romantismus německá literatura Německo romány v dopisech, epistolární rományAutorovy další knížky
1968 | ![]() |
1973 | ![]() |
1982 | ![]() |
1974 | ![]() |
1976 | ![]() |
Tento román psaný v dopisech jsem vnímal jako něco, od čeho jsem apriori očekával, že se mi to bude líbit. A líbilo!
A pak se mé okolí dozvědělo, že to kdysi motivovalo nějaké lidi ke skákání ze skal a podobně...A byl malém malér!
Tato kniha není ale zdaleka tak dramatická, alespoň ne pro moderního čtenáře a takové věci po jejím přečtení opravdu nedělejte, pokud by vás to snad napadlo (je k neuvěření, že taková epidemie skutečně probíhala!)