Na dně v Paříži a Londýně
O knize Na dně v Paříži a Londýně
Aby poznal život chudých z první ruky, vydával se George Orwell na výpravy do chudých městských čtvrtí, nejprve v Londýně a později i v Paříži. Oblékal se jako nuzák, aby mezi místní lépe zapadl, protloukal se jen s minimem peněz, přespával v zavšivených ubytovnách, pracoval jako myč nádobí. S tím, jak chudí žijí a umírají, se seznámil bezprostředně též v jedné pařížské nemocnici, když na svých toulkách onemocněl. Orwellova sociologická reportáž dodnes slouží díky své upřímnosti a procítěnosti jako protipól všech suchých statistik o nezaměstnanosti, chudobě a bídě.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha George Orwella "Na dně v Paříži a Londýně" nabízí fascinující pohled na život na okraji společnosti. Autor se osobně ponořil do světa bezdomovců a tuláků, což dodává jeho vyprávění autentický nádech. V popisech chudoby a beznaděje se prolínají osobní zkušenosti s ostrou kritikou tehdejšího kapitalismu. Čtenář je vtahován do drsné reality, kde se setkává s různými postavami a situacemi, které odhalují hloubku lidské existence v těžkých podmínkách.
Orwellova schopnost zachytit detaily a emoce činí tuto knihu nejen informativní, ale i silně emotivní. Je to výjimečné dílo, které nutí k zamyšlení o sociálních otázkách a empatii vůči těm, kteří se ocitli na dně. Kniha je nadčasová a její poselství zůstává aktuální i dnes. Více v komentářích.
Komu by se kniha Na dně v Paříži a Londýně mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o sociální témata
- Milovníci autobiografických a dokumentárních příběhů
- Fanoušci Orwella a jeho literárního stylu
- Osoby hledající hlubší porozumění lidské existenci
- Studující historie a sociologie
Kniha Na dně v Paříži a Londýně v seznamech uživatelů
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 10x |
| v Přečtených | 931x |
| ve Čtenářské výzvě | 102x |
| v Doporučených | 85x |
| v Mé knihovně | 206x |
| v Chystám se číst | 280x |
| v Chci si koupit | 67x |
| v dalších seznamech | 16x |
„Následovaly dva moc špatné dny. Zbylo nám pouze 60 centimů a utratili jsme je za čtvrt kila chleba a kousek česneku na jeho potření. Potírání česnekem má ten význam, že jeho chuť dlouho vydrží a dává člověku iluzi, že se zrovna najedl.“
Související novinka - Na dně v Paříži a Londýně
Knižní novinky (19. týden)
09.05.2021
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Eric Arthur Blair také napsal(a)
| 2000 | Farma zvířat |
| 2021 | 1984 |