Škvíra

Škvíra
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510894/bmid_skvira-RwG-510894.jpg 4 343 343

Kolekce jedinečných mysteriózních povídek od autorky kultovního Kříďáka. Každá z nich je obestřena mrazivou temnotou, která něco skrývá – vrahy, přeludy, nestvůry… nebo cosi odporného v krabici na klobouky. Vítejte v příbězích, kde se chystá konec světa, kde nebezpečí věští i šum motýlích křídel, kde kopírka dokáže zázraky a kde není radno zaměňovat svou identitu či zkoumat záhadné graffiti. V téhle knize není nic takové, jak se zdá – milovníci rafinovaných a děsuplných zápletek si rozhodně přijdou na své.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

A Sliver of Darkness , 2022


více info...

Přidat komentář

Makoves
předevčírem 5 z 5

Zajímavé povídky, většinou se skvělým nápadem i zpracováním. Libí se mi jak Tudor píše. Její knihy mají v mé knihovně čestné místo hned vedle Kinga.

787terka
19.07.2024 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale mrazivá či děsivá určitě ne.. Nějaké příběhy byly lepší některé méně.. Nejvíce byl za mě zajímavý poslední a byl by mnohem lepší kdyby nebyl, tak krátký..


dana_vrana
19.07.2024 4 z 5

,,Ponořte se do nervy drásajících příběhů, které náplní vaše bezesné noci" ... Sbírka povídek, některé vás osloví více, některé méně, jak to už bývá. Bavilo mě, jak před každou povídkou autorka popsala, co ji inspirovalo. Je to sice mysteriózní, ale po dočtení se určitě sami doma bát nebudete.

ferda16
18.07.2024 4 z 5

Myslím, že kdo má rád tuto autorku, chybu neudělá. Je to drsnější, ale povídky mají spád, někdy krásně otevřený konec. Myslím, že jsou dobré a jako čtení na dovolenou díky krátkosti povídek postačí.

m_martina
11.07.2024 3 z 5

Tyhle povídky nejsou úplně špatné, u některých mi ovšem vadila přílišná brutalita, ale jinak mi více od této paní spisovatelky sedly její předchozí knihy. Přestože se s nimi vždycky tak trochu peru, protože horory nejsou vůbec můj šálek čaje. Dám tedy tři hvězdy, to bude muset v tomto případě stačit.

Annkag
05.07.2024 5 z 5

Já byla nadšená.

MartinaP1984
04.07.2024 2 z 5

Kniha mě zklamala. Děsivé to nebylo ani trošku a všechny povídky mi přišly nedotažené. Tři dny po dočtení už si vlastně žádnou detailně nevybavuji.

Alaglesia
03.07.2024 1 z 5

Pro léto jsem si vybrala knihu "mrazivých povídek ". Upřímně mě vůbec nemrazilo. Povídky byly napsané amatérsky, nedokázaly vytvořit ani atmosféru. Autorka vzdávala hold Kingovi a odkazoval na něj, ale absolutně se k jeho umu nepribližuje. Když už byl v nějaké povídce zajímavý námět, autorka ho nedokázala využít.

kolacky
29.06.2024 3 z 5

Jako v každé povídkové knížce, něco dobré, něco slabší. Okousané, překvapivé konce. Budiž, ale k autorce se asi vracet nebudu.

Lubisek
24.06.2024 3 z 5

Ačkoliv mám od autorky všechny její díla doma, tak se právě Škvíra stala první knihou, kterou jsem od ní četl. Musím přiznat, že jsem nejprve netušil, že jde o povídky, ale nakonec mě to vlastně mile překvapilo. Každý den jsem si před spaním přečetl jednu povídku - některá byla temnější, jiná spíše více k zamyšlení.

Nicméně celkově bych knihu příliš nevyzdvihoval. Ano, nekteré povídky byly opravdu povedené, nad kterými se člověk zamyslel a přejížděla mu po zádech husí kůže. Jiné povídky mi však přišly poměrně odfláknuté (např. poslední povídka: Motýlí ostrov - autorka nám velmi úspěšně popíše prostředí, uvede nás do děje, který graduje, člověk opravdu nadšeně čeká, jak to dopadne, kdežto najednou... to završí jednou větou). Trochu mám pocit, jako by autorka nevěděla, jak povídku ukončit, a tak ji rychle utnula a nechala konec otevřený.

Nicméně se mi její styl psaní líbí. Na ženskou autorku je poměrně drsný, na druhou stranu jsem se u čtení nejednou pobavil. Těším se, až vyzkouším jeden z jejich románů. Na závěr však musím ocenit to, že nám autorka dopřála před každou povídkou námět, který ji k sepsání vedl. To bylo opravdu příjemné nahlédnutí do její hlavy a celkově do života.

LEPŠÍ POVÍDKY (+)
Prchavé blues, Poslední chod, Gloria, Věžák

SLABŠÍ POVÍDKY (-)
Prach, Motýlí ostrov, Kopírka, Já nejsem Ed

Terezulinka
30.05.2024 3 z 5

Nijak zvlášť mě to nenadchlo, povídky nejsou asi můj šálek kávy. Některé byly dobré, ale raději mám knihy.

Sarrah
16.05.2024 3 z 5

Chtěla jsem dát čtyři, ale nakonec dávám jen tři. Tak na tři a půl bych to viděla. Nevím, kniha mě neoslovila, pár povídek se mi líbilo víc, některé vůbec.

LuckaK.088
06.05.2024 4 z 5

Jelikož jsem od autorky ještě nic nečetla, tak jsem ani nemohla být zklamaná. Mně se povídky líbily a četly moc dobře. A jelikož jsem z recenzí pochopila, že autorčina knižní tvorba je ještě lepší, tak už se těším, až si od ní přečtu něco dalšího...
Nejvíce se mi líbily první tři povídky a povídka Poslední chod. Také se mi líbilo, že před každou povídkou byl krátký úvod toho, jak povídka vznikla, co autorku k sepsání inspirovalo.

kackahracka
04.05.2024 4 z 5

Náměty jednotlivých povídek byly geniální. Přesně podle mého gusta. Šest hvězdiček. Ale pak se každý z příběhů blížil do finiše a začaly se zjevovat mrtvoly, useknuté hlavy, potoky krve, zahnívající hnáty, příšery se zažloutlými zuby a podobně. Ani v pubertě by to se mnou nic nedělalo. Příšerně promarněný potenciál, ale holt si musím zvyknout, že se v tom většina autorů a čtenářů vyžívá. Dávám čtyři hvězdy, protože musím uznat, že jsem si to i přesto užila. Příště prosím bez těch laciných berliček a bude to dokonalé!

Kathy77
27.04.2024 4 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšila už jen proto, že šlo o povídky. No a přišlo částečně zklamání. Některé povídky lepší, jiné slabší. Poslední, Motýlí ostrov, mi přišla navíc divně useknutá.. Jinak zajímavé byly úvody před každou povídkou, ale i tak hodnotím knihu jako lepší průměr. Prostě to nebylo úplně ono. Tudor umí psát líp, mnohem líp!

pet_pet
04.04.2024 4 z 5

Trochu jiná kniha než jsem od spisovatelky zvyklá, lehké zklamání.

Rade
02.04.2024 4 z 5

Autorka se inspiruje u Stephena Kinga a četnými odkazy se k němu hlásí.
Něco se mi líbilo víc, něco míň, jak už to tak u souboru povídek bývá. Oceňuji nápady a u některých povídek zdánlivě otevřené konce, u nichž lze ale překvapivé pointy domyslet, autorka nám k tomu dává dostatek nápovědy, např. povedený Lev v bráně.
Dobrým nápadem je Prchavé blues, Já nejsem Ed i Kopírka.
Většina povídek je spojena dějem po nějaké blíže nespecifikované katastrofě lidstva - přírodní, ekologické, pandemické (Konec plavby, Poslední chod, Finalizace, Motýlí ostrov), což je na jednu stranu zajímavé, na druhou stranu mi přišlo už trochu opakující se.
V povídce Gloria autorka po vzoru Kinga použila postavu z jiné své knihy, já to moc ráda nemám, autor si své postavy pamatuje, čtenář už většinou mnohem hůř (a to jsem Jámu četla).
Úvody před povídkami byly vesměs fajn; ano, taky kingovská škola, i když někde bych možná ocenila zbytečně předem nenapovídat (např. Kopírka).
Celkově zaujalo, občas mrazivé, občas drsně naturalistické, mrtvoly nelze spočítat...

Rave
31.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak úžasné zápletky, skvělý jazyk rozhovorů, parádní budování napětí a tak zoufalý a laciný finiš téměř každé z povídek...Příšery, zahnívající pahýly, utržené hlavy? Přitom, Tudor umí budovat napětí naprosto skvěle! V povídce Věžák se napřiklad rozhodne parta dětí ulice prozkoumat opuštěný panelák. A je to jízda. Šimrá vás znepokojení, obestírá úzkost, ale v momentě, kdy dostane strach pevné obrysy - tj.ze stěn se vyloupnou monstra s chapadly, zjišťuju, že mě to už neba a vlastně se najednou vůbec, ale vůbec nebojím...

Kubajzz
30.03.2024 5 z 5

No tak to byla pecka :-) A úvod ke každé povídce se autorce moc povedl. Přečteno rychle a musím říct, že vážně super :-)

TinaBookBlog
29.03.2024 4 z 5

Autorka si pro nás připravila 11 povídek, které původně neměly být vydány. Některé jsou více hororové, některé spíše sci-fi. Každá jednotlivá povídka je doprovázena krátkým úvodem o jejím vzniku.
Opět je zde cítit Kingův styl psaní, ale bez úchylností.

Tudor píše velmi poutavě, některé příběhy byly sice trochu slabší, ale jinak velmi kreativní. Mohu doporučit!

Část díla

všech 11 částí díla

Autorovy další knížky

C. J. Tudor
britská, 1972
2018  73%Kříďák
2019  71%Jáma
2020  82%Ti druzí
2021  87%Upálené
2023  73%Škvíra