Škvíra

Škvíra https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510894/bmid_skvira-RwG-510894.jpg 4 290 74

Kolekce jedinečných mysteriózních povídek od autorky kultovního Kříďáka. Každá z nich je obestřena mrazivou temnotou, která něco skrývá – vrahy, přeludy, nestvůry… nebo cosi odporného v krabici na klobouky. Vítejte v příbězích, kde se chystá konec světa, kde nebezpečí věští i šum motýlích křídel, kde kopírka dokáže zázraky a kde není radno zaměňovat svou identitu či zkoumat záhadné graffiti. V téhle knize není nic takové, jak se zdá – milovníci rafinovaných a děsuplných zápletek si rozhodně přijdou na své.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

A Sliver of Darkness , 2022


více info...

Přidat komentář

pet_pet
04.04.2024 4 z 5

Trochu jiná kniha než jsem od spisovatelky zvyklá, lehké zklamání.

Rade
02.04.2024 4 z 5

Autorka se inspiruje u Stephena Kinga a četnými odkazy se k němu hlásí.
Něco se mi líbilo víc, něco míň, jak už to tak u souboru povídek bývá. Oceňuji nápady a u některých povídek zdánlivě otevřené konce, u nichž lze ale překvapivé pointy domyslet, autorka nám k tomu dává dostatek nápovědy, např. povedený Lev v bráně.
Dobrým nápadem je Prchavé blues, Já nejsem Ed i Kopírka.
Většina povídek je spojena dějem po nějaké blíže nespecifikované katastrofě lidstva - přírodní, ekologické, pandemické (Konec plavby, Poslední chod, Finalizace, Motýlí ostrov), což je na jednu stranu zajímavé, na druhou stranu mi přišlo už trochu opakující se.
V povídce Gloria autorka po vzoru Kinga použila postavu z jiné své knihy, já to moc ráda nemám, autor si své postavy pamatuje, čtenář už většinou mnohem hůř (a to jsem Jámu četla).
Úvody před povídkami byly vesměs fajn; ano, taky kingovská škola, i když někde bych možná ocenila zbytečně předem nenapovídat (např. Kopírka).
Celkově zaujalo, občas mrazivé, občas drsně naturalistické, mrtvoly nelze spočítat...


Rave
31.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak úžasné zápletky, skvělý jazyk rozhovorů, parádní budování napětí a tak zoufalý a laciný finiš téměř každé z povídek...Příšery, zahnívající pahýly, utržené hlavy? Přitom, Tudor umí budovat napětí naprosto skvěle! V povídce Věžák se napřiklad rozhodne parta dětí ulice prozkoumat opuštěný panelák. A je to jízda. Šimrá vás znepokojení, obestírá úzkost, ale v momentě, kdy dostane strach pevné obrysy - tj.ze stěn se vyloupnou monstra s chapadly, zjišťuju, že mě to už neba a vlastně se najednou vůbec, ale vůbec nebojím...

Kubajzz
30.03.2024 5 z 5

No tak to byla pecka :-) A úvod ke každé povídce se autorce moc povedl. Přečteno rychle a musím říct, že vážně super :-)

Tina.orl
29.03.2024 4 z 5

Autorka si pro nás připravila 11 povídek, které původně neměly být vydány. Některé jsou více hororové, některé spíše sci-fi. Každá jednotlivá povídka je doprovázena krátkým úvodem o jejím vzniku.
Opět je zde cítit Kingův styl psaní, ale bez úchylností.

Tudor píše velmi poutavě, některé příběhy byly sice trochu slabší, ale jinak velmi kreativní. Mohu doporučit!

Radesan
28.03.2024 4 z 5

Je to malá knížečka a čte se velmi dobře a rychle. Co se povídek týče, některé jsou naprosto excelentní, asi dvě bych označil za slabší, ale jako celek.... nedokážu to nějak popsat, ale líbí se mi autorčin styl psaní, podání příběhů ať už v knihách nebo povídkách a při čtení se cítím dobře (opravdu, jen co otevřu nějakou knihu od Tudor, cítím se prostě zabraný do děje a knihu chci při hudbě vnímat všemi smysly).

Některé povídky jsou spíše takové sci-fi, jednu bych dokonce přiřadil do žánru Františka Kotlety, ale je zde pár vyloženě hororových povídek, které jsou skvělé.

Za mne ano, doporučuji :-) .

Belanna
17.03.2024 3 z 5

Četla jsem všechny knížky autorky a její styl mám ráda.
Tahle knížka povídek mi ale, úplně nesedla. Asi opravdu nejsem tip na povídky :) Opravdu jsem si užila jen Konec plavby a Prchavé blues.
Dost mi tu vadilo, že většina z příběhů má otevřený konec.
Jako velké plus hodnotím to, že vždy na začátku každé z povídek, nám autorka odhalila část ze svého života.

Pavčule
10.03.2024 3 z 5

Některé povídky se mi líbily více a jiné méně, ale to je normální, protože každý máme jiný vkus. U těch , které se mi líbily bych brala , aby pokračovaly . Prakticky u všech je konec otevřený , což je někdy fajn kvůli fantazii , ale tady mi otevřené konce prostě nějak nesedly .

Doubravka1975
12.02.2024 5 z 5

11 skvělých, ale pěkně temných povídek. Moc se mi líbí ke každé povídce soukromý úvod autorky co ji inspirovalo k napsání jednotlivých povídek. Některé by se mi líbily víc propracované a zpracované do normálního příběhu.
Nejvíc se mi líbilo Prchavé bluez a nejmíň Finalizace

Kdekdo vyčenichá hovno, když už v něm stojí. Pravé umění je vůbec do něj nešlápnout

SilvieSisinka
24.01.2024 4 z 5

Tak trošku jine čtení od spisovatelky.Kratke povídky,které i tak jsou skvělé.

Krchnaida
22.01.2024 3 z 5

Pár povídek bylo slušných. Věžák byl nejlepší. Úvody k povídkám - dobrý nápad.

radus
21.01.2024 5 z 5

Kromě Glorie a Lva v bráně se mi všechny povídky moc líbily, tyhle dve byly jen průměrné. Nejlepší byla pro mě povídka Konec plavby, ta by si zasloužila přepracovat v román.

pige
17.01.2024 odpad!

Velké zklamání.

Nedokončený příběh ve mě neprovozují fantazii, jak doplnit nevyřčené, jen mi přijde, že autorka potřebovala víc prostoru, ale musela povídku utnout, aby z toho nebylo samostatné románové dílo.

Osobně mi komentář předcházející každé povídce vadil.
K čemu jako čtenář potřebuji vědět, kdy a kde ji příběh napadl?

zuzca.h
17.01.2024 4 z 5

Příjemná povídková knížka, líbilo se my, že autorka před každou povídkou udělala ktrátký úvod co ji k dané povídce inspirovalo. Některé povídky silnější jiné slabší. Za mě nejlepší Konec plavby-tu bycg si klodně přečetla i jako román. Kopírka byla taky zajímavá. Nejslabší povídkou pro mě byl Glórie.

Maki21
11.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, jako vždy. Příjemné až děsivé povídky. Každá jiná ale každá dokonalá. A obálka taky výjimečná.

Dom95
30.12.2023 4 z 5

Než začnu hodnotit samotné povídky, musím ocenit fakt, že Tudor před každou povídkou k ní něco napsala. Kde a kdy přišla na myšlenku o povídce psát, při jaké příležitosti a hlavně i lehké nahlédnutí do svého osobního života. To opravdu nebývá časté. A poté se můžeme ihned přesunout do povídky. Ty hodnotím takto:

1. Konec plavby - Tak tuhle povídku bych si moc rád přečetl jako celý román. Dokázal bych si život na lodi představit jako třetí díl Trifidů. To by byla pecka! Ale i jako námět na film si myslím, že by tato povídka mohla dobře fungovat. Určitě je kam sáhnout pro pokračování. 9/10
2. Věžák - Tudor v úvodu psala, že tato povídka je spíše Young Adult. A to přesně je. Námět si vzala z reálného domu a je zde hodně cítit Stranger Things (shoda náhod? Asi jo.) Dokážu si představit, že ve 13 letech by mě povídka vtáhla a hodně bavila. 7/10
3. Prchavé blues - Vůbec ne špatná povídka, povedený zvrat, myšlenka taky dobrá. Jen mi tam něco chybělo. Nějaký větší pocit napětí, kdy by nakonec vyšel najevo zvrat a já si sedl na zadek. 8/10
4. Finalizace - Povedené, ale opět spíše pro čtenáře, kteří přeferují mysteriózno a magično. Jako povídka ale bohatě stačí. 7/10
5. Lev v bráně - Tato povídka mi moc nedávala smysl. Určitě pro mladší (po menších úpravách dokonce dětské) čtenáře. Hororové na ní bylo pouze to, že jsem jí musel věnovat svůj volný čas. 1/10
6. Gloria - Gloria byla v Jámě skvělá. Určitě by se na ní dalo stavět dál nebo udělat nějaký prequel. Po dočtení této povídky jsem si ale říkal, že měla Tudor Glorii nechat spíše zavalenou v Jámě. 1/10
7. Já nejsem Ed - Úplné Black Mirror. A to mám rád :-) 8/10
8. Poslední chod - Tuhle povídku bych si rád přečetl jako rozvedenou novelu. Tady konečně Tudor ukázala, proč se její knihy tak výborně prodávají. Rád bych měl více popsané postavy, ale to by právě napravila celá kniha. Zvrat úžasný a spousta prostoru pro další možnosti pokračování. 10/10
9. Kopírka - Příjemná jednohubka. Nápad dobrý, ale od začátku bylo jasné, jak se příběh vyvrbí. 8/10
10. Prach - Zajímavá myšlenka, která si myslím byla vydojena na maximum. 7/10
11. Motýlí ostrov - Nejlepší na konec. Tady asi není co hodnotit. Je to začátek delší knihy. A doufám, že se Tudor rozhoupe a napíše ji. Mohlo by to být super. 10/10.

Celkem mi to dává skóre 76/110, což je krásných 69%.

"Někdy mám pocit, že vztahy pohromadě nedrží pravda, nýbrž lež. Akorát se nesmí nikdy provalit."
"Kdekdo vyčenichá hovno, když už v něm stojí. Pravé umění je vůbec do něj nešlápnout."

beer.veronika
28.12.2023 4 z 5

Povídky se mi líbily, jakožto i jiné knihy a příběhy od autorky.

LÍBILO SE MI: Konec plavby, Motýli Ostrov, Prchavé Blues, Poslední chod, Prach - tyto příběhy by dle mě zasloužili celou knihu.
Ostatní povídky mě moc nezaujaly.

Předmluva autorky před každým příběhem mi přišla zbytečná :)

Dandulka
20.12.2023 5 z 5

Povídky se mi moc líbily, četly se velmi dobře. Moc mě zaujal koncept úvodu ke každé povídce. Skvělý a neotřelý nápad.

nakavusterezou
16.12.2023 2 z 5

Mé první setkání se s autorčinou tvorbou.. a nezačalo to úplně dobře. Celkově nemám ráda v knihách sfici, a zde bylo. Dala jsem jí opravdu šanci, přečetla jsem 8 povídek z 11, zbylé tři už ale opravdu dočítat nebudu.

Od autorky mě ale láká její nová kniha Závěj, takže ji dám ještě šanci.

Sabina335
10.12.2023 5 z 5

nelze hodnotit jinak nez plnym poctem, mam tuto autorku velmi rada a velmi me bavi styl jejiho psani. Soubor povidek s misty az hororovym nadechem (inspirovano autorcinym oblibenym S. Kingem). Autorka tuto knihu napsala v dobe, kdy prochazela tezkym zivotnim obdobim. Spousta techto povidek ji lezelo v supliku a az nyni je vydala. Cetlo se lehce a diky tomu, ze povidky maji par desitek stran a navic kazdy pribeh ma jiny nadech, se kniha jen tezko odkladala.

Část díla

všech 11 částí díla

Autorovy další knížky

C. J. Tudor
britská, 1972
2018  73%Kříďák
2019  71%Jáma
2020  82%Ti druzí
2021  87%Upálené
2023  74%Škvíra

Kniha Škvíra je v

Právě čtených18x
Přečtených348x
Čtenářské výzvě42x
Doporučených6x
Knihotéce188x
Chystám se číst238x
Chci si koupit74x
dalších seznamech8x