Jen jednou dostat šanci

Jen jednou dostat šanci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472895/bmid_jen-jednou-dostat-sanci-x1s-472895.jpg 4 9 6

Katapult, Turbo, Ringo Čech, OK Band a mnozí další, jak si je pamatuje jejich manažer a textař Ladislav Vostárek ve své vzpomínkové knize. Lze docela oprávněně předpokládat, že převážná většina obyvatel starších třiceti dokáže bez váhání správně přiřadit slogan: „A co děti, mají si kde hrát“ ke skupině Katapult, což bude obdobně platit pro písně Vojín XY hlásí příchod, Lesní Manekýn, Blues opuštěné postele, Dvě růže krepový, Já nesnídám sám nebo třeba Jen jednou dostat šanci. A právě slogan „Jen jednou dostat šanci“ zvolil zcela logicky autor shora citovaných textů Ladislav Vostárek pro název své první knihy. Řekl si první kniha je mojí první šancí jako spisovatele, kterou nesmím za žádnou cenu promarnit, už jenom proto, že přichází v mých sedmdesáti pěti letech. I proto je přesvědčen, že ten název je na místě.... celý text

Přidat komentář

MaJa264
14.03.2024 odpad!

Asi úplně nechápu tak vysoké hodnocení knihy, kde se střídá machismus s ublíženectvim. Možná proto že jsem Katapult a pana Vostarka nikdy nemusela. Knihy od Františka Ringo Čecha jsou aspoň vtipné.

Dom95
23.02.2024 5 z 5

Neskutečně krásný poslech. A z úst Norberta Lichého opravdu pohlazení po duši. Moc se mi líbí i proložení písněmi. Jen mě trochu mrzí, že když někdo mluvil rusky, bylo to bez překladu. Jasně, jsem jiná cílová skupina (když jsem se narodil, pan Vostárek už měl pravděpodobně zaběhlou právní firmu), to ale neznamená, že knihu nemůže číst i někdo mladší. Naštěstí nebylo takových vět mnoho a pocit z knihy to nezměnilo :-)


ber-tram
23.12.2022 4 z 5

Zpoetizováno i doinscenováno písňovými texty, proloženo karikaturami, čte se vtipné lehce. Pamětníkům, tj. i mně, byť jsem dění ještě neprožíval, servíruje svoji odrůdu pravdy pán, který leccos v domácí pop music posunul kupředu. Říci šíbr či šedá eminence, budiž, ale ne v pejorativním tónu, byť se jeho hitové zářezy kulturním arbitrům spíše zajídaly.

n.ezn.amy
17.11.2022 5 z 5

Tak tohle byla naprosto úžasná kniha, vzpomínky skladatele Ládi Vostárka na jeho život, legendární kapely Katapult či Turbo, hudebníky jako Ringo Čech, Olda Říha či Marcela Březinová, jak za komunistů se domlouvali koncerty, povolení k hraní, strasti a těžkosti, když jste se soudruhům z UV znelíbili. Kniha je protkaná jeho texty slavných písní, ale i moudrosti života.

Jsem přesvědčen, že kdyby kterákoliv z žen, jež svým dětem odpírají styk s otcem, byla jen jeden den v kůži kteréhokoliv z těch dětí, nikdy by již taková zhovadilost nenapadla.

Z této knihy číší nostalgické vzpomínky na mládí a kapely, které byly stěžejní pro tehdejší bigbítovou hudbu, ale i smutný závěr této knihy.

vysypanel
25.10.2022 5 z 5

Četl jsem a přitom poslouchal vždy písničku, ze které byl text! Perfektní zážitek.
Neměl to chlapec v dětství jednoduché... Kdo pamatuje všechny zmíněné skupiny za mlada, je velmi spokojen

pavelse
21.05.2021 5 z 5

Pro toho kdo měl, jako já, rád na konci 70's Katapult a pak začátkem 80's Turbo a OK Band nutnost :) Knižka je pojatá jako životopis "Ládi Vostárka" od jeho dětství až do současnosti. Je tam spousta převážně humorných vzpomínek nejen na jmenované kapely ale i na F.R.Čecha a jiné muzikanty a u té příležitosti jsou uváděny i jeho texty. Četla se mi velmi dobře, za dva večery přečteno. Bez fotek ale s ilustracemi Jiřího Slívy.

Autorovy knížky

Ladislav Vostárek
česká, 1946
2021  87%Jen jednou dostat šanci

Kniha Jen jednou dostat šanci je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x