Calwen89 Calwen89 komentáře u knih

☰ menu

Beladona Beladona Adalyn Grace

Po dlouhé době kniha u které jsem zvažovala plný počet. Děj je pozvolný, přesto se příběh zbytečně natáhne a dílky skládačky do sebe postupně zapadají. Vraha jsem až do konce tipovala špatně, ale pravá totožnost Sylase mi byla jasná od začátku.

02.11.2023 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Tak po tomhle Lokiho miluju ještě víc, ačkoliv je to příšerná krysa :D

27.09.2021 5 z 5


King King T. M. Frazier

Jedním slovem - drsné ! A já si to skvěle užila. A ta ztráta paměti hlavní hrdinky knize dala jistý přesah v tomto žánru.

26.09.2021 5 z 5


Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Tak tohle bylo opravdu špatné. Nevím kde se berou ty pozitivní recenze a reklama na každé webové stránce, ale tohle byl jednoduše přešlap. Autor asi po první třetině knihy zapomněl, že píše thriller. Žádná akce, napětí, zježené chloupky na rukou...nic. Celé to bylo tak zdlouhavě okecávané, nudné, místy naprosto nepochopitelné. Autor se zaměřil pouze na postavy, jejich minulost a rádoby vtipné dialogy, které v situaci ohrožení života postrádaly veškerý smysl. Přitom to mělo takový potenciál... zklamání.

26.09.2021 1 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Dokonale propracovaný svět, charakteristiky postav, popis prostředí, svižný děj... Má to všechno, miluju to a neustále se modlím ať konečně někoho napadne udělat nové obálky !

24.09.2021 5 z 5


Pan Romantik Pan Romantik Leisa Rayven

Ačkoliv je obálka i název trochu zavádějící rozhodně se nebojte, do typické červené knihovny to má daleko. Hodně jsem si v knize užívala dialogy hlavních postav, ty byly perfektní. Anotace bohužel zněla zajímavěji než ve skutečnosti. Od té doby co se hlavní hrdinové dali dohromady mě to vlastně přestalo bavit. Přesto to byla jedna z nejlepších romantických oddechovek co se mi v poslední době dostala do rukou.

23.09.2021 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Sci-fi rozhodně nepatří k mým oblíbeným žánrům, přesto jsem si tohle neuvěřitelně užila. Děj sám o sobě není příliš zajímavý, (astronaut co nedopatřením uvízne na Marsu) ale autor to uměl neuvěřitelně krásně podat. Je to čtivé, vtipné, plné zvratů, emocí, naděje, zajímavostí a úvah k zamyšlení. Ta kniha má opravdu velký přesah což je v tomto žánru něco nevídaného.

23.09.2021 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Krásně zpracovaný emotivní příběh. Střídání postav a časových rovin je propracované, postupně tak dojde k odkrývání dechberoucího příběhu jedné židovské rodiny, které se smůla doslova lepí na paty. Kniha má rozhodně přesah, který bych u české tvorby nečekala.

PS.: Kdo z vás chtěl také Jaroslavovi rozbít ústa :D ?

23.09.2021 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Téma druhé světové války je mezi autory velice oblíbené, takže jsem k tomu přistupovala s nadhledem. Musím ale říct, že po Zlodějce knih je tohle druhý nejlepší počin z tohoto odvětví. Hlavní postavy jsou krásně vykreslené, stejně tak i prostředí. Autorův styl psaní je krásný, střídání postav i časových rovin skvěle funguje a jedinou výtku mám pochopitelně ke konci příběhu a délce knihy.

23.09.2021 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Asi velké očekávání ale příliš mě to nezaujalo. Kniha je víceméně určena pro děti, což bude asi hlavní problém ačkoliv třeba ve srovnání s Harrym Pottrem si nejsem tím problém tak jistá. Děj je svým způsobem originální, líbilo se mi přeskakování jednotlivými časovými pásmy ale to je tak všechno. Postavy mi přišly nepropracované ačkoliv mohly být stěžejní částí příběhu, popis prostředí byl také takový plitký ačkoliv na tom autor mohl stavět. Detektivní zápletka ovšem byla příjemným obohacením celé knihy. Jestli se pustím do pokračování zatím netuším. Velké plus je ale fotografické zpracování knihy.

08.09.2021 3 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

(SPOILER) Krásný příběh o lásce, přátelství, válce a smrti. Stále nemůžu pochopit, že něco tak krásného, dojemného a nevinného napsal chlap (bez urážky). Příběh je zajímavý už pouze tím, že ho vypráví samotná smrt. Hlavní hrdinkou je mladičká Liesel, která přijde o bratra, i matku a je uvržena do pěstounské péče. Vztah malého děvčátka s náhradním otcem je kouzelný a později se dozvíme, že i pěstounská matka má dobré srdce i přes všechny nadávky které šíří kolem sebe. Důležitou roli zde hrají i knihy, které postupně prokládají celý příběh. Nejvíce ale na mě zapůsobila dětská láska mezi Liesel a jejím kamarádem Rudym. Stejně tak i její neoblomné přátelství s židovským uprchlíkem. Jak asi všichni tušíte přijde válka a s ní ruku v ruce i smrt. Konec přináší spoustu bolesti, lítosti ale i nečekaného shlédání. A na úplném konci shledání i se samotným vypravěčem.

08.09.2021 5 z 5


Přiznání Přiznání Anna Todd

Druhý díl série byl určitě slabší, přesto stále s napětím čekám jak tohle může dopadnout. Tento díl bych s klidem přirovnala k houpačce - jednou nahoře, jednou dole. Láska střídá nenávist, vztek střídá klid a žárlivost střídá lhostejnost. Tessa se stále pohybuje na hranici hlouposti a naivity. Hardin se zase pohybuje na hranici šílenství a vzteku. Další díl si nenechám ujít, přestože jsem se tentokrát často nudila a erotické pasáže skoro vždy přeskakovala, jelikož jich tam bylo opravdu opravdu moc.

08.09.2021 3 z 5


Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Tak trochu retelling na Popelku, ale bylo to krásné. V tomto díle se zaměříme na druhého nejstaršího bratra Benedicta, který na maškarním plese potká svou vyvolenou. Po tajemné dívce se poté slehne zem, a ačkoliv jí zprvu marně hledá postupem času se stane pouze snem. Když se s ní setká po letech ani jí nepozná a i tak se navzdory jejímu nevyhovujícímu postavení do ní opět zamiluje. Je to plné zvratů, emocí, klišé a předvídatelného konce a i přesto se vám to vykouzlí úsměv na tváři. Za mě asi zatím druhé místo v oblíbenosti této série.

08.09.2021 5 z 5


Truly Truly Ava Reed (p)

Tak tohle bohužel ne. Asi vysoké očekávání, asi přirovnání k Moně Kasten které podle mě autorka nesahá ani po kotníky, asi špatný překlad. Co je příčinou opravdu netuším, ale nebavilo mě to. Postavy mi nepřirostly k srdci, děj nebyl ničím výjimečný, spoustu chyb a naprosto násilně vložená milostná linka. Neskutečně mi vadilo neustále opakující se oslovení rodičů - maminka/tatínek. Bože hlavní hrdince není 5let... Můžete mít vztah s rodiči sebelepší, ale netvrďte mi že v dospělosti používáte tohle oslovení i při konverzaci s přáteli, ve škole či v zaměstnání.

08.09.2021 2 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Ačkoliv už jsem daleko za cílovou skupinou já jsem si to opravdu užila. Má to akci, spád, děj je plný klišé a zvratů a především skvělé postavy. Tessa mě popravdě nijak neuchvátila a nepřišla mi ničím zajímavá, ale nevadila mi ani přestože se někdy chovala opravdu hloupě a naivně. Když se však vezme v potaz její věk a situace v které se ocitla její chování se dalo i pochopit. A Hardin... No ruku na srdce komu z vás ještě podobný badboy nikdy nezkřížil cestu. Je to nejspíš jedna z nejrozpolcenějších postav o které jsem četla. Všechno s ním je buď černé nebo bílé, nic mezi. Milujete ho nebo nenávidíte, litujete ho nebo se mu chcete pomstít, naháníte ho nebo od něj utíkáte. Za mě skvělý, jen ty erotické scény na můj vkus už byly teda dost přes čáru.

08.09.2021 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Tak tohle byla pecka. Vtipné, svižné, skvělé postavy, naprosto absurdní děj. Smekám před autorem jelikož má naprosto neuvěřitelnou představivost a zároveň i neuvěřitelný všeobecný přehled. A tohle dohromady funguje naprosto skvěle.

08.09.2021 5 z 5


Skandál na spadnutí Skandál na spadnutí Julia Quinn

Tento díl mě bohužel už tolik nezaujal. Asi za to můžou hlavní postavy, které jsem si prostě neoblíbila ale taky možná děj, který měl akci a spád jen na začátku knihy. Stále jsem pak čekala na nějaký zvrat, či překážku a ono nic. Autorka prakticky utvořila fungující pár hned zkraje a poté se všechno až do konce neslo na bílém obláčku. Jediný vtipný přínos v tom za mě měly kočky s nimiž jsem si scény opravdu užívala.

08.09.2021 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) Bohužel zklamání. Oproti předešlým dílům je to opravdu nudné, zbytečně natahované, většina neobjasněných situací se tam neustále opakuje ačkoliv k žádnému rozuzlení vůbec nedojde. Jako by nás autorka musela desetkrát upozornit - "Pozor tohle je zajímavé, počkejte si..." a z toho jsem pravidelně tloukla hlavou o zeď. Více mi už lezla na nervy pouze její oblíbená (rádoby vtipná) hláška: "Do prasečí řitě", kterou v knize chcete slyšet maximálně jednou. Důležité poznatky by se daly shrnout na jednu stranu - Nasterea není jen zlá, existuje i jiný svět, Ilan dospívá a tak se jí nevyhne ani první láska, podzemní dědeček je jako vykrádání Dobbyho, jeden z 25tky zemře (zrovna jeho mi teda bylo líto) a v poslední řadě Ilan není obyčejná dívka ani obyčejný sklenař. To je vše, přesto natahované na 500 stran. Od dalších dílů mě to ale neodradilo a jsem opravdu zvědavá, jak se z tohohle autorka hodlá vymotat, protože je tam stále více otazníků a návazností ovšem rozuzlení zatím žádné.

06.09.2021 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

(SPOILER) Velice zvláštně zpracováný hororový příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Kniha by se dala rozdělit do tří částí. V té první dojde k podivnému nálezu, který sebou přináší spoustu tajemství. V druhé části se seznamujeme se ztraceným a znovu nalezeným můžem, který je hospitalizován v blázinci. A ve třetí části se vydáváme s partou lidí na Tribeč, slovenskou záhadu podobnou Bermudskému trojúhelníku. Celé to zpracování je velice zvláštní, chaotické, navazující i nenavazují na sebe zároveň. Kniha je krátká a navzdory stylu psaní musím autorovi ponechat, že strach vyvolat rozhodně umí. V knize vlastně není nic opravdu děsivého dokud se to neposkládá vedle sebe. Je to jiný druh strachu, takový ten plíživý, který se vám dostane pod kůži a vy ani nevíte co ho vyvolalo. Konec je otevřený, bez objasnění zato s ještě větší dávkou otazníků a strachu. Každopádně vám kniha zůstane v paměti a přemýšlet nad ní budete ještě dlouho po přečtení.

06.09.2021 5 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Tak tohle bylo opravdu velmi zajímavé čtení. Autorka vás vyloženě hodí do úplně nového světa, přežvýká a na konci vyplivne. Četlo se to velice dobře, děj je napínavý, nepředvídatelný, krutý a zvrácený. Popis trochu pokulhával, autorka mu evidentně nepřikládala velkou důležitost takže postavy buď nejsou popsány vůbec, nebo jen velmi stroze a v popisu prostředí se člověk dost často ztrácí. Milostná linka je velice okrajová, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo. Konec mě překvapil i nepřekvapil zároveň, ke knize prostě sedí. Největším přínosem je ale celkové poselství knihy a věřte, že vám bude rezonovat v hlavě ještě dlouho poté.

26.07.2021 4 z 5