Severská mytologie

Severská mytologie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338515/bmid_severska-mytologie-UpD-338515.JPG 4 1474 321

Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Mytologie , Příběhy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Norse Mythology , 2017


více info...

Přidat komentář

helusa2
02.03.2024 5 z 5

Tak to byl ovšem drsný poslech... Jasně, ani řecká mytologie se se svými hrdiny nemazlí, ale na drsný Sever v krutosti asi přeci jen vítězí..
Pro mě to bylo velmi zajímavé, k těmto příběhům jsem se dostala poprvé. Avengery moc neznám, ale jména jako Thor a Loki, Ódin, Freya a spol jsou mi samozřejmě známá, jen jsem je neměla zapasované do příběhů. I když v Anansiho chlapcích bylo mnoho spojitostí..
Díky, Neile Gaimane, opět za rozšíření obzorů :-) Cokoli napíšeš, to musím přečíst, i kdyby to byl nákupní seznam.. :-D
Čteno ušima - Pavel Soukup byl velmi důstojným hlasem severských božstev! Díky za to - kdybych to četla, nevím, jak bych přelouskala všechna ta šílená jména a názvy ;-)

Aykiru
07.02.2024 3 z 5

Ač mám Gaimana jako spisovatele velice ráda, touhle knihou se mi do vkusu netrefil. Nejenže jsem se nedozvěděla nic moc nového, ale celkově bylo vyprávění ploché, bez barev a odstínů emocí, které vyprávěním propůjčují kouzlo prožívaného.


Micho86
25.01.2024 4 z 5

Kdyby Gaiman přepracoval Staré řecké báje a pověsti, hned by se to četlo líp, to je tak, když si naučnou knihu vezme na starost přirozený vypravěč, čte se v podstatě sama od sebe.
Po celou dobu čtení jsem se dobře bavila a řekla bych, že jsem si většinu i zapamatovala, což je podle mě v případě mytologie častý problém, jelikož tam autoři mají tendence mrskat jeden cizí název za druhým a kdo si to má potom pamatovat..
Vytkla bych autorovi jednu věc - na začátku knihy vysvětluje, že ze severské mytologie se toho moc nedochovalo, takže si dnes musíme leccos domýšlet a upravovat, nicméně Gaimanova verze byla dle mého názoru hodně slabý odvar i na to, co se dochovalo.
Hádám, že účelem této malé cenzury bylo posunutí věkové hranice cílové skupiny čtenářů, nicméně pokud vím, germánští bohové se s nikým nemazlili a podle tohoto svazku to působí spíše tak, že se tam nahoře kočovali mezi sebou a nesežrali se jenom díky tomu, že se Loki postaral o všechnu zábavu.
Každopádně je to krásná kniha a moc se mi líbila, takže pokud se mytologií nezabýváte (polo)profesionálně, vřele vám ji doporučuji; v opačném případě se nad jejím zakoupením raději ještě jednou zamyslete;)

Praevka
16.01.2024 3 z 5

[audiokniha] Tak nějak nevím. Mám ráda Neila Gaimana, mám ráda Pavla Soukupa. Ale tady to dohromady moc nefungovalo. I když jsem se, mimo obou už zmíněných pánů, těšila na bližší seznámení s příběhy severské mytologie, celé mi to přišlo dost nudné a do poslechu jsem se musela spíš nutit.

Nikiny
03.01.2024 3 z 5

Pro mě hodně pohádková záležitost, kde jsou bohové popsáni jako hloupé a marnotratné bytosti...

peneznik
15.10.2023 4 z 5

Pěkné povídky o bozích ze Severské mytologie.

AndulinaU
17.09.2023 4 z 5

Bylo to hodně pohádkové ale čtivé. Měla jsem teda dost problém si pamatovat jména a pak si je i spojit, když se v dalším příběhu vyskytlo znovu.

3DD!3
30.08.2023 4 z 5

Čtivé převyprávění severských mýtů. Spíše pohádkové a hodně stručné psaní což je u Gaimana nezvyklé, ale zřejmě chtěl být co nejblíže původnímu zdroji.

medjed
23.08.2023 3 z 5

Miluju Gaimana, je úžasný vypravěč, ale tohle se mu fakt nepovedlo. Mrazivé příběhy přetvořil na pohádky pro děti před spaním. Jinde mnohem lépe s větší autenticitou...

isabokmal
06.08.2023 4 z 5

Nejedná se o žádnou novou knihu, vlastně vyšla už v roce 2017, a u nás doma se minimálně rok válela v knihovně. Koupila se, protože máme doma takového malého vikinga a severská kultura nás vždy fascinovala. Když jsem se poté rozhodla, že můj "psací projekt" bude ze severského prostředí, okamžitě jsem po ní sáhla.
Severská mytologie je sama o sobě dost složitá a zamotaná. Plno pověstí a legend se nedochovalo, též vám každý ty známé vyloží naprosto jinak a právě v této knize vám je vypráví Neil Gaiman.
Autor nás seznamuje s tím, jak vznikl svět, kolik světů spojuje strom Yggdrasil a jak se kolem Ásgardu vlastně ocitla ta nezničitelná zeď. Provádí nás příběhy, které zažil Loki, Thór, Ódin a ostatní z bohů. Není to jinak, samozřejmě končíme u Ragnaröku, konci světa, a dozvídáme se, co se teoreticky děje po něm.

Do knihy jsem se pouštěla právě kvůli mému psaní a lásce k vikingům a jejich kultuře. Užila jsem si to, pobavila se a pochopila všechny vazby, i vztahy. Takže jestli vás zajímá severská mytologie, po knížce rozhodně sáhněte. Budete se divit, kolik věcí je jinak než tak, jak je znáte z Marvelu. Třeba Hela není Lokiho sestra a Thór s Lokim jistě nejsou bratři.

Richard Skolek
01.07.2023 5 z 5

Velmi čtivé převyprávění severských mýtů. U tohoto druhu textu se těžko hledá rovnováha na jednu stranu je třeba vyjít vstříc modernímu čtenáři a zbavit se některých archaických vyprávěcích postupů, které nás dnes rozčilují, zároveň ale nesmíme zajít příliš daleko, jinak mýty ztratí své kouzlo. Gaimanovi se to myslím daří výborně, vše je zábavné a srozumitelné, aniž by to ztratilo charakter.
Autor si možná trochu zavařil svou předchozí tvorbou, zdá se totiž, že poměrně velká část čtenářů čekala něco víc. Ano, jde skutečně "jen" o převyprávění, Gaiman k mýtům nic nepřidává, nepoužívá je jako základ k dalším příběhům, nestaví na nich. Nic podobného ovšem ani neslibuje.

Martin-M
08.06.2023 3 z 5

Od Neila Gaimana, zručného spisovateľa s obdivuhodnou imagináciou by som očakával, keď už sa rozhodol pre takýto projekt, čosi viac ako len popisný prepis najznámejších príbehov známych z toľkých iných zdrojov a verzií. Je to dobré na zoznámenie sa s mytológiou starých Severanov, zopakovanie alebo nenáročný prehľad, ale kto už ten základ pozná, čítanie mu neprinesie nijakú veľkú pridanú hodnotu. Iba málokde prebleskne čriepok Gaimanovho rozprávačského majstrovstva.

boxas
02.04.2023 5 z 5

Konečně zase jednou čtivé a poutavé zpracování starých mýtů a legend, tentokrát ze severu Evropy.

Nezletilci
24.03.2023 4 z 5

Nezletilá kritička Rosarie (14 let) hodnotí knihu takto, celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Od knihy jsem neměla valná očekávání, ale byla jsem mile překvapena. Dobře se četla a byla pro mě zajímavá a zábavná. Četbu jsem si užila a nevadilo by mi přečíst si mytologii za pár let znovu. Líbily se mi detailní charakteristiky jednotlivých postav a velmi mě zaujal popis vzniku světa podle Seveřanů. Je to rozhodně jiný pohled, než na který jsme zvyklí u nás, i když je podobný tomu z Bible. Jména dvou prvních lidí se lehce podobají Adamovi a Evě a opět se shledáváme s místem pro dobré i zlé duše. Nový je vznik jiných planet devíti světů, každý z nich je odlišný od lidského. Celkově příběh hodnotím kladně a těším se, až si přečtu další knihy podobného rázu."

bouncer
15.03.2023 4 z 5

Když to projde Gaimanem, je to hned stokrát lepší. Mohl by přepsat třeba i tu knihu na B nebo na K.

Dakarianna
15.02.2023 5 z 5

Čtivé, poutavé, místy úsměvné. Opravdu kvalitní zpracování severských mýtů. Ta skvostná obálka už je jen třešničkou na dortu.

Hesonit
08.01.2023 5 z 5

Gaimanův přehled, vtip, smysl pro situaci a psychologii postav, aniž změnil podstatu mýtu, je perfektní.

debreno
05.01.2023

Pokiaľ sa chcete niečo dozvedieť o severskej myt. a prečítať si to v beletristickej podobe, je to fakt super kniha. Je práve výborné, že nie je veľmi natiahnutá, ja som ju prečítal za dva večery. Príbehy sú prerozprávané na veľmi krátkej ploche, prílišný detailizmus a prehnaný autorský vklad by im podľa mňa mohol uškodiť. Gaiman sa ukazuje ako výborný rozprávač, čo som ja paradoxne pri jeho čisto autorských knihách nedokázal tak vnímať, dokonca na mňa častokrát pôsobil ako “flákač” so skvelými nápadmi. (Ktoré nebol schopný poriadne dotiahnuť). Je to možno môj subjektívny dojem, ktorý pri tejto knihe ale určite neplatí.

Thalin
04.01.2023 4 z 5

Knížku jsem brala dost s nadhledem (to snad ani jinak nejde) a některé povídky mi přišly vyloženě slabé, ale jinak mě to moc bavilo.

lukaskmn1
18.12.2022 5 z 5

Velmi dobře zpracované povídky, které rozhodně pobaví. Pravdou je, že je text poněkud strohý, ale chápu, kolik místa a práce by to dalo ho převést do plynulejší podoby. Celkově vzato bych to rozhodně neviděl jako ztrátu času a doporučil bych knihu ostatním.