Severská mytologie
kniha od: Neil Gaiman
KoupitKoupit eknihu
Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti. Naprosto nepostradatelná kniha pro všechny milovníky severských mýtů, seriálu Američtí bohové i tvorby Neila Gaimana obecně....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338515/big_severska-mytologie-UpD-338515.JPG 4.11378Literatura světová, Mytologie, Příběhy
Vydáno: 2017, Argo
Norse Mythology, 2017
Komentáře (310)
Kniha Severská mytologie

Konečně zase jednou čtivé a poutavé zpracování starých mýtů a legend, tentokrát ze severu Evropy.

Nezletilá kritička Rosarie (14 let) hodnotí knihu takto, celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Od knihy jsem neměla valná očekávání, ale byla jsem mile překvapena. Dobře se četla a byla pro mě zajímavá a zábavná. Četbu jsem si užila a nevadilo by mi přečíst si mytologii za pár let znovu. Líbily se mi detailní charakteristiky jednotlivých postav a velmi mě zaujal popis vzniku světa podle Seveřanů. Je to rozhodně jiný pohled, než na který jsme zvyklí u nás, i když je podobný tomu z Bible. Jména dvou prvních lidí se lehce podobají Adamovi a Evě a opět se shledáváme s místem pro dobré i zlé duše. Nový je vznik jiných planet devíti světů, každý z nich je odlišný od lidského. Celkově příběh hodnotím kladně a těším se, až si přečtu další knihy podobného rázu."

Když to projde Gaimanem, je to hned stokrát lepší. Mohl by přepsat třeba i tu knihu na B nebo na K.

Čtivé, poutavé, místy úsměvné. Opravdu kvalitní zpracování severských mýtů. Ta skvostná obálka už je jen třešničkou na dortu.

Gaimanův přehled, vtip, smysl pro situaci a psychologii postav, aniž změnil podstatu mýtu, je perfektní.

Pokiaľ sa chcete niečo dozvedieť o severskej myt. a prečítať si to v beletristickej podobe, je to fakt super kniha. Je práve výborné, že nie je veľmi natiahnutá, ja som ju prečítal za dva večery. Príbehy sú prerozprávané na veľmi krátkej ploche, prílišný detailizmus a prehnaný autorský vklad by im podľa mňa mohol uškodiť. Gaiman sa ukazuje ako výborný rozprávač, čo som ja paradoxne pri jeho čisto autorských knihách nedokázal tak vnímať, dokonca na mňa častokrát pôsobil ako “flákač” so skvelými nápadmi. (Ktoré nebol schopný poriadne dotiahnuť). Je to možno môj subjektívny dojem, ktorý pri tejto knihe ale určite neplatí.

Knížku jsem brala dost s nadhledem (to snad ani jinak nejde) a některé povídky mi přišly vyloženě slabé, ale jinak mě to moc bavilo.

Velmi dobře zpracované povídky, které rozhodně pobaví. Pravdou je, že je text poněkud strohý, ale chápu, kolik místa a práce by to dalo ho převést do plynulejší podoby. Celkově vzato bych to rozhodně neviděl jako ztrátu času a doporučil bych knihu ostatním.
Část díla
- Baldrova smrt 2017
- Básnická medovina 2017
- Freyjina neobvyklá svatba 2017
- Hráči 2017
- Jablka nesmrtelnosti 2017
Štítky
Edda bohové severská mytologie mýty a legendy mytologie
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2006 | ![]() |