Finální říše

Finální říše https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19839/bmid_finalni-rise-aEi-19839.jpg 5 661 126

Mistborn série

1. díl >

Už přes tisíc let padá z oblohy popel a nekvetou květiny. Už přes tisíc let žijí skaatové v nelidských podmínkách a v trvalém strachu pod krutou absolutní vládou nesmrtelného Pána Vládce. Nadějí na únik z tohoto pekla se stává až Kelsier, který v sobě objeví schopnost allomancie, příslušející pouze mistbornům, schopnost „spalovat“ kovy a získávat tím krátkodobě mimořádné schopnosti – sílu, předvídavost, možnost ovlivňovat druhé. Obklopen elitou podsvětí chystá útok proti Pánu Vládci. Ten by však nebyl uskutečnitelný, kdyby se Kelsier náhodou nesetkal s dívkou jménem Vin, sirotkem z ulice, zvyklým nečekat od lidí nic než zradu. Odhalí u ní také mimořádné schopnosti mistbornů a naučí ji využívat je. Prostřednictvím Vin infiltruje okolí Pána Vládce. Kelsierův plán se ovšem začíná vyvíjet nečekaným směrem a míří k tragickému vyústění… Příběh je plný napětí, intrik, překážek, nečekaných zvratů i vtipu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Final Empire , 2006


více info...

jaja4
jaja4
14.03.2024 3 z 5

Finálna ríša je podľa mňa priemerné sci-fi. Buduje atmosféru a vysvetľuje tajomstvá tak dlho, že očakávaš veľkolepý dej, ktorého sa v 1. dieli veľmi nedočkáš. Aj "Medzi hviezdami" ma bavilo viac ako toto. Každá druhá veta začínala tým istým podmetom (Kelsier toto... Kelsier tamto), čo bolo dosť otravné.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Finální říše je moje první zkušenost se Sandersonem. Po přečtení několika recenzí a díky dostupnému hodnocení bylo očekávání velmi vysoko. Nakonec to možná je důvod, proč nedávám 5*. U téhle knihy je velmi vidět, že je to úvod do série a má na můj vkus velmi pomalý rozjezd. Systém allomancie je krásně vymyšlený, ale poměrně komplikovaný a vysvětlit všechny jeho zákonitosti čtenáři trvá. Také je potřeba uvést na scénu poměrně dost postav včetně jejich podpříběhů.
Na rozsáhlý seznamovací úvod navazuje nepříliš akční a velmi rozvláčná střední část, která připravuje půdu pro závěr. Celkem mě překvapilo, jak moc se v některých pasážích kniha blížila YA žánru. Nevadilo mi to, všechna témata byla dobře zpracována a hlavně Sanderson nikde příliš nepřeháněl, což bývá u této skupiny témat velký problém.
Poslední třetina knihy, kdy se všechny plány dají do pohybu už je vyloženě parádní. Dočkáme se několika nečekaných odhalení i spousty akce.
Celkově zlouhavý úvod a nepříliš akční prostředek dávám za vinu tomu, že jde o první díl série a dávám solidní 4/5. Předpokládám, že další díly budou, alespoň co se příběhu týče, odsýpat rychleji, když už autor má volnější ruce v allomacii a dalších zákonitostech světa.


Las_T
Las_T
01.03.2024 4 z 5

První třetina knihy naprosté pohlcení. Potom to trochu poleví, ale zvraty na konci slušné. Před lety (2019) jsem se vrhl pod obřím hypem na Sandersona a jeho Cestu králů a byl jsem tak zklamaný, že jsem musel pět let chladnout. Mistborn je z počátku hodně dospělé, Kelsier je super borec dle mého gusta, Vin už tak moc ne. Její kapitoly více tíhnou k tomu young adult kdy šestnáctiletá holčina chodí po plesech, zamilovává se do random lidí, chováním je úplně mimo.. Celý ten příběh heistu je ale příjemný a když ho vezmeme na milost tak může vyniknout Sandersonův svět; a právě v budování světů je autor mistrem. Pochmurný, s jednoduchým, ale nápaditým systémem "magie". Jedna z těch knih. která tě hodně baví číst, ale ne dost aby jsi šel číst další dva díly.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
30.10.2023 5 z 5

Skvelé, skvelé, skvelé! Perfektný úvod do trilógie, v ktorej Sanderson opäť raz vytvoril originálny svet s mágiou, v ktorej som sa síce miestami trochu strácala, ale napriek tomu som si túto knihu nesmierne užívala. Odporúčam a ide sa na 2.časť. AJ

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
11.08.2023 4 z 5

Velmi čtivý, akční a napínavý příběh se zajímavou zápletkou a pěkně vymyšleným světem, nedivím se, že mezi fanoušky fantasy má takovou oblibu. Já osobně mu ale plný počet hvězdiček dát nemohu. Postavy jsou sympatické, ale nejsou nějak zvlášť dobře psychologicky propracované (a místy jejich jednání působí značně nepromyšleně až hloupě), v ději sice často dochází k různým překvapivým zvratům, ale některé jsou jen obtížně uvěřitelné. Sanderson není důsledný, příliš nedbá na detaily, občas u něj dostává logika trochu na frak, a co je jen těžko vysvětlitelné, tomu se raději vyhne a spoléhá na to, že čtenář pohlcený příběhem mu to odpustí. Asi jsem příliš náročný, možná proto, že jsem před touto sérií četl Jordanovo Kolo času, kde poslední tři díly s ohledem na úmrtí původního autora dopisoval právě Sanderson a kde už byly výše zmíněné rozdíly mezi oběma autory patrné.

JerryW.
JerryW.
02.08.2023 5 z 5

Moje první kniha z Cosmere univerza a upřímně, zatím setrvávám pouze u Mistborn ságy.

První díly mají prostě svoje kouzlo. Čtenář si svět ještě trošku naivně přikresluje, zabarvuje, seznamuje se s postavami. Prvních pár kapitol má zajímavý tón a silnou čtivost, pak se objeví většina důležitých postav a začne to mít i spád, napětí a několik zajímavých dějových linek.
Samozřejmě jsem si hned udělal několik favoritů v celé té "Mission Impossible" bandě, i motiv mentora a učně mi přišel příhodný pro tuto tématiku a prostředí. Silné zvraty, které člověka posadí na zadek, pohlcující atmosféra, láska, všechno tu je.

Hodně dobré filozofické úvahy, morální rozhodnutí, ale i staré dobré řežby doprovázené naprosto unikátním systémem magie. Tomuhle dílu nemůžu asi nic vytknout z hlediska autora a díla. Obálka je tedy dost škaredá - Polská edice je oblíbená i v Americe a to tam polsky absolutně neumí. Škoda, že tak pěkná grafika nevyšla i u nás.

Přesto musím nakonec dát plný počet. Chtěl jsem dát čtyři, ale slow-burn romance dvou hlavních postav a její význam v ději mě nadchla natolik, že autorovi odpustím i konec, jenž byl na můj vkus poněkud vyšponovaný. Na druhou stranu, je to komplexní příběh na pokračování, takže asi nešlo čekat nic jiného.

Frizer
Frizer
24.07.2023 4 z 5

Skvělý příběh s jedním z nejzajímavějších "magických systémů" vůbec. První díl je spíše seznámení se světem, postavami a Vin jako hlavní hrdinkou. Potkáváme se Kelsierem a jeho bandou a vydáváme se společně za nesplnitelným úkolem. Kniha je spíše trochu do YA stylu, v tomto případě to ale zase tolik nevadí. Jako úvod do dospělé Fantasy literatury to může posloužit. Brandon využívá mnoho osvědčených postupů....temnější svět, hlavní hrdina sirotek objevující neobvyklé schopnosti, tyran na trůně atp....na druhou stranu přimíchal spoustu originálních nápadů....magie, inkvizitoři, nečekaný konec a Sazed jako postava je jedna z mých vůbec nejoblíbenějších. V době kdy kniha vyšla, tak to byla naprostá pecka, Brandon ale serii mnohonásobně překonal s Archivy Bouřné Záře.

Ahmose
Ahmose
20.07.2023 5 z 5

Z tejto knihy som nadšený. Takto si predstavujem ideálnu fantasy. Prvý diel Mistborna čitateľovi predstavuje úvod do obrovského a komplexného sveta Kosmíru. Tento svet obýva viacero národov žijúcich na rôznych planétach, je tu viacero magických systémov a všetky spája jeden mýtus stvorenia. Tento diel sa však zameriava na jednu konkrétnu planétu s jedným, pomerne zložitým magickým systémom, ktorý ma autor dopodrobna premyslený a postupne ho čitateľovi predstavuje. Robí to veľmi nenásilne, takže človek hltá každú informáciu a chce vedieť viac. Hlavné postavy sú veľmi dobre vykreslené. Postava Kelsiera je od začiatku veľmi sympatická, trošku mi pripomína Nikolaja z Griše. Vin mi na začiatku veľmi nesedela. Bola úzkostlivá, možno až trochu depresívna, čo sa vzhľadom na traumy, ktoré zažila dá pochopiť, ale vidieť svet z jej pohľadu nebolo celkom príjemné. To sa však postupne mení, táto postava prechádza veľkým vývojom. Autor ani z jednej postavy neurobil neporaziteľného superhrdinu, naopak, obe postavy sa dopúšťajú chýb a nesú následky. Vedľajšie postavy sú vykreslené slabšie, ale vzhľadom na počet strán si myslím, že nebol priestor to urobiť lepšie. Dej ma skvelú dynamiku, je plný akcie a napätie autor udržuje do poslednej chvíle. Prakticky nemám tejto knihe čo vytknúť.

Lenny33
Lenny33
19.07.2023 4 z 5

Měla jsem chuť se zase po delší době ponořit do pořádného světa fantasy a toho se mi také dostalo. Kniha oplývá zajímavými postavami (na mě často až moc tajemnými, kdy vlastně o postavě nicmoc nevíte a ona o sobě zřejmě ví ještě méně), dobře vypracovaným a napínavým dějem (ale pár hluchých míst se tam taky našlo) a za mě v některých ohledech překvapivým ale uspokojivým závěrem. Možná jsem čekala více propracovaný pro mě nový fantasy svět, ale snad se to v dalších dílech vylepší a dozvím se více.
Pro mě to bylo první setkání s tímto autorem, ale zdaleka ne poslední. 4,5*

nonameperson04
nonameperson04
02.06.2023 4 z 5

Sice jsem knihu četla hrozně dlouho, ale vůbec mi to vlastně nevadí. Každá ta vteřina za to čtení stála a myslím, že si Brandon Sanderson najde místo mezi mými oblíbenými autory.

sArKa236
sArKa236
21.05.2023 5 z 5

O Mistborn jsem slyšela hlavně od zahraničních influencerů, česká vlna, pokud nějaká byla kolem vydání knih, mě zcela minula. Do čtení jsem se dala se zvědavostí a vysokým očekáváním, a byla jsem více než spokojená. Svět, ve kterém se nacházíme je nesmírně zajímavý a originální, stejně jako magický systém. Postavy super, děj super, svět super, všechno super.
Doporučují těm, do mají rádi zajímavé magické systémy, trochu politikaření a bandu kriminálníků, kteří se snaží svrhnout vládu.

Vera Silent
Vera Silent
27.12.2022 5 z 5

Někdo mi říkal, že Sandersonovi knihy jsou dobré. Tak jsem zkusila tuhle... Tož bylo to fenomenální! Děj má skvělé tempo, magický systém a svět příběhu jsou velice originální. Když člověk čte hodně fantasy, tak se moc často nestává, že by narazil na úplně nové originální podání tak jako v Mistborn. Naprostá většina postav je sympatická a člověk o nich rád čte. Děj má zajímavé zvraty a za celou dobu nenastal hluchý moment, kdy bych se musela prokousavat stránkami silou vůle. Akorát mi nemuseli zabít mou oblíbenou postavu, to mi ti autoři dělají naschvál.

Až se někdo zas bude divit, jak můžu tak nadpřirozeně rychle přečíst bichli o 600 stránkách, zatímco on se už půl roku moří s knížkou o 150, tak knihy jako tato jsou odpověď.

mataj
mataj
07.12.2022 5 z 5

Velice ráda si při čtení odskočím do světa fantasy a v tomto případě jsem určitě nešlápla vedla. První díl mě okouzlil svou atmosférou, originálním fungováním i sympatickými hrdiny. Příběh je bezesporu velmi zajímavý a nechybí ani správná dávka napětí. Těším se na další dobrodružství Vin, Sazeda, Marshe a ostatních členů této výjimečné bandy.

SkcSAM
SkcSAM
07.08.2022 5 z 5

Svet po tom ako vyhrá záporák. Originálne postavy a skvelý príbeh. Magický systém dáva zmysel. Jeden z najlepších fantasy autorov nám dodal neskutočnú knihu.

Christo
Christo
06.07.2022 4 z 5

Čekal jsme nadšení jako jsme měl u Cesty králů, ale bohužel očekávání předčilo toto fantasy :-). Sanderson je určitě talent, ale na mě příliš dětinsky laděné a kvůli tomu dalšímu dílu už šanci nedám.

Teruberu
Teruberu
05.05.2022 5 z 5

Zatím nejlepší fantasy, co jsem kdy četla.

HermanekB
HermanekB
20.03.2022 5 z 5

(SPOILER) ...

...

Když jsem dočetla poslední kapitolu, zůstala jsem dlouho civět na zeď s jedinou myšlenkou. Tohle je všechno?
Při čtení knížky jsem si prošla záchvaty smíchu, culení a především pláčem. Ten konec mě úplně a naprosto odzbrojil, brada mi spadla snad až na zem. Takhle roztříštěné emoce jsem neměla od doby, kdy jsem dočetla Zaklínání světla.
Ten svět je naprosto úžasný. Skvěle vymyšlené originální prostředí. Mlhy a červené slunce. A magie? Pálení kovů, tahání a tlačení za ně a co všechno dokáží dohromady způsobit? Úžasné.
Způsob jejího využití, postavení lidí ve společnosti. A inkvizitoři a obligátoři? Geniální.
Hlavní postavy se staly mou srdcovkou. Vin, Sazed, Ham, Marsh... ale především Kelsier.
Jak si mohl Sanderson dovolit ho zabít?! I přestože je to pro vyšší dobro! JAK JEN MOHL?! Takto úžasná postava a on ji prostě nechá zabít a k tomu ještě ani neublíží Panu Vládci, když má konečně tu možnost.... Přesto tak nějak vím, že zabít ho, bylo dobré pro příběh, ale to není důvod, proč bych měla Sandersonovi odpustit, že se ho takto zbavil. Kelsier je prostě správný hrdina s touhou napravit svět, bránit své milované a i přes všechno, co si zažil, stále věřil lidem a smál se. K tomu jako správná postava měl spoustu špatných vlastností, například se bezhlavě pouštěl do akcí, šlechtice nenáviděl bez rozdílu.

Já zkrátka nemám slov a asi nedokážu úplně objektivně posoudit knížku, protože tohle bylo závaží na mé emoce. Pokud máte rádi dobře promyšlené fantasy, neměli byste knihu minout.

Luicy
Luicy
06.03.2022 5 z 5

No tak tohle byla parádní jízda od začátku až do konce. Sanderson vytvořil originální temný svět plný charismatických postav, které si okamžitě zamilujete. Magický systém v podobě allomancie je bezesporu zajímavý a hlavně má hlavu a patu i co se týče fyzikálních zákonitostí (i když je pravda, že jsem se v tom zatahování a odtahování kovů v bojích místy ztrácela). Hrozně se mi líbilo, že příběh je jedna velká skládačka, která vám postupně začne odhalovat různá tajemství a vše najednou začne dávat větší smysl. Děj byl napínavý, odsýpal a zajímavě vygradoval v konec, u kterého jsem měla otevřenou držku a ani jedno oko suché. Dokonce s recenzí jsem si potřebovala dát načas, abych to celé vstřebala. Okamžitě jsem však sáhla po druhé knize. Určitě doporučuju.

Co však musím vytknout jsou ty obálky od talpressu, to je fakt příšerný. Britské vydání vypadá mnohem lépe.

Kajo98
Kajo98
21.12.2021 5 z 5

Táto kniha si ma získala hneď od začiatku. Cítil som sa ako kôň a dej knihy si ma osedlal a nechcel pustiť oprate. Keď som knihu dočítal, úplne ma odrovnala a chcel som napísať nejaký pekný komentár, ktorým by sa dala kniha zhrnúť, žiaľ ale myšlienky som mal tak rozvírené, že som nebol schopný nič napísať... Je to už asi mesiac a ja stále neviem čo presne napísať... Asi iba, že knihu odporúčam a názor nechám na každom, kto si ju prečíta.

cathyblack
cathyblack
13.12.2021 3 z 5

Mistborn - Finální říše je velmi dobře postavený fantasy příběh, který stojí na několika pilířích. Uvěřitelné postavy, neokoukaný worldbuilding a systém magie, dobře vystupňované napětí. Občas mi vadil semtam objevivší se YA prvek a uplně jsem nesouznila s posledním úderem dřevěným kopím, které vyústilo v konec. Záporak se totiž zprvu zdál jako nepřemožitelný nadčlověk. Navzdory tomu Mistborn doporučím všem, kteří mají zájem o neokoukaný fantasy příběh - přiznávám však, že nemám okamžitou chuť pouštět se do dalších dílů, tak jako jsem to měla u Archivu bouřné záře. Přesto Sandersonovi díky. Ale za onu kruťárnu na straně 522 mu posílám políček.