Jsou světla, která nevidíme

Jsou světla, která nevidíme https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247487/mid_jsou-svetla-ktera-nevidime-SLW-247487.jpg 4 4088 1046

Marie-Laure žije se svým otcem v Paříži nedaleko Muzea přírodní historie. Její otec má na starosti tisíce zámků v budově muzea. V šesti letech Marie-Laure oslepne a otec jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti a byla schopná najít cestu domů. O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Odvážejí s sebou nejspíš nejcennější a současně nejnebezpečnější klenot z muzejní sbírky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

All the Light We Cannot See , 2014


více info...

Emily82
Emily82
11.03.2024 4 z 5

Nejprve jsem viděla minisérii na Netflixu a podle ní pak přečetla knihu. Je to úplně něco jiného a já byla ve finále zklamaná, že konec není otevřený. Bylo mi líto, že se životy postav nepropojily více. Ale i tak skvěle napsáno, dojemné čtení.

Eweey
Eweey
01.03.2024 1 z 5

(SPOILER) Zklamání, po tolika chaotických minikapitolách, kdy se člověk ztrácí v lokacích, postavách a čase, aby dostal vysoce neuspokojivý závěr, působí tak trochu jako výsměch od autora. Dějová linie s diamantem dostává tolik prostoru, otec kvůli jeho záchraně přijde o život, a dcera s jeho "úschovou" naloží celkem nepochopitelně, aniž se čtenář dozví, co se s ním poté vlastně finálně stalo. Kniha je plná rádoby vzletných popisů, které příběhu nic nepřidávají, některé pasáže přeslazené. Zajímavé jsou válečné části, zbytečné kapitoly po letech, které působí najednou jako z jiné knihy - další zklamání, co se z hlavní hrdinky stalo. Nechala jsem se nalákat vysokým hodnocením a faktem, že autor získal PC, ale kdyby kniha měla poloviční rozsah a normální konec, mohla bych říct, že za to stála. Takto bohužel ne.


Ladislav73
Ladislav73
27.02.2024 5 z 5

Dojemný příběh dvou lidí na pozadí druhé světové války.
Audioknihu ve skvělém podání Davida Matáska a Terezy Vilišové a i filmové ztvárnění jsem si moc užil.
Knižní verze se od filmové trochu liší. Knižní je samozřejmě podrobnější a pokračuje i částečně po válce. Filmová sice končí příchodem USA do města, za to jsou tam vidět skvělé reálie a výborní herci.
Doporučuji.

Hana62
Hana62
26.02.2024 5 z 5

Poeticky zpracovaný příběh z těžké doby Druhé světové války. Plný krutosti, ale také vzdoru, odhodlání, naděje a lásky. Za slzy prolité za zmařené životy se nestydím. A jsem šťastná, že se toto netýká nikoho z mé blízké rodiny...

JarníBouře
JarníBouře
18.02.2024

Tak jsem pořád čekala, kdy se životy dvou hlavních protagonistů spojí, a nakonec jsem byla dost zklamaná... Očekávala jsem mnohem více...
Celkově se mě kniha četla dobře. I přestože je docela tlustá, kapitoly jsou krátke a ubíhají. Rozmanitost kterou přinesla válka do života lidem, je opravdu velká... a ať člověk vezme do ruky jakkoukoliv knihu, vždy se dozví něco nového či ho něco překvapi....

cotaholkacte
cotaholkacte
15.02.2024

Když já pořád nevím, co si mám myslet.
Jsem pořád hrozně rozpačitá, asi jsem prostě čekala bomba dělo knihu a dostala jsem (vzhledem k tématu) poklidný příběh s poměrně překvapivým koncem.

Úplně mi nevyhovovalo neustálé skákání mezi obdobími a v tomto případě asi poprvé mi také nevyhovovaly hodně krátké kapitoly.

Kniha má ale přes 500 stran a já ji zvládla přečíst za tři dny a nemusela se k tomu nijak nutit, takže to nemohlo být úplně špatný. Ale zase nemám po dočtení žádný konkrétní názor ani pocity, to asi zase není úplně dobrý.

Oceňuji závěr, ve kterém bylo vykresleno, jak válka ovlivňuje nejen přímé účastníky, ale i jejich pozůstalé a další generace.

Dám 3*/5* jako takový průměr. Knížku asi nikdy nepotřebuji číst znovu.

IG: @cotaholkacte

Pavla111
Pavla111
14.02.2024 5 z 5

Velmi pěkná a čtivá kniha. Určitě stojí za přečtení.
Od roku 2023 je stejnojmenná minisérie na Netflixu. Seriál za mě špatný, pořád jsem srovnávala s knihou a knižní předlohy se drží velmi málo.

SueD
SueD
10.02.2024 5 z 5

Úžasný počin!

Ahmose
Ahmose
08.02.2024 4 z 5

S knihami zasadenými do obdobia druhej svetovej vojny sa v poslednej dobe roztrhlo vrece a pre čitateľa, ktorý je v tejto tematike začiatočník môže byť ťažké sa rozhodnúť, kde má začať. Svetlo, ktoré nevidíme rozhodne patrí k tomu lepšiemu, čo na slovenskom trhu aktuálne máme. Výhodou tejto knihy je, že nezachytáva koncentračné tábory ani výraznejšiu brutalitu, takže je vhodná aj pre slabšie povahy. Príbeh je veľmi dobre vystavaný a vďaka krátkym kapitolám čítanie odsýpa. Krátke kapitoly a časté preskakovanie v deji sú však zároveň príčina, pre ktorú knihe strhávam jednu hviezdu. Dejová linka s Marie-Laure ma bavila výrazne viac, ako dejová linka s Wernerom a práve časté preskakovanie z jedného do druhého spôsobilo, že som sa do knihy nevedel celkom ponoriť. Ono totiž tie kapitoly sú naozaj krátke, väčšinou tak na 3-4 strany a niektoré majú dokonca len pol strany. Autorovi sa inak podarilo krásne zachytiť atmosféru prímorského mesta. Záver príbehu je veľmi pekný, dojímavý, ale bez zbytočného pátosu. Krásny, dalo by sa povedať, že až krehký príbeh s atypickou hlavnou hrdinkou. Určite odporúčam.

ClairDeLune
ClairDeLune
01.02.2024 5 z 5

Knihu vlastním už několik let. A několik let jsem se nebyla schopna dostat přes prvních zhruba 30 stran. Všimla jsem si ale, že to má spoustu lidí. Jakmile se prokoušete začátkem, kniha se pak čte nádherně. Kapitoly jsou příjemně krátké a časové posuny jsou značené dost viditelně. Postavy jsou důvěryhodné a máte během příběhu šanci si k nim utvořit vztah.

Příběh z těžké doby, očima ještě zranitelnějších lidí - dva nedospělí mladí lidé, jedna slepá a druhý na straně, která nevyhraje.
Kniha je napsána skoro až poetickým jazykem.

Nebudu to okecávat, stojí za překonání prvních několika stran. Kniha poskytuje duševní nasycení. A o to jde.

hoku
hoku
30.01.2024 4 z 5

Asi nejvíce mi na knize vadilo to neustálé časové skákání a vleklost některých pasáží zejména závěru knihy mimoto je to dobře napsané velmi smutné válečné drama

evaicka
evaicka
30.01.2024 3 z 5

Taky nejsem až tak nadšená, jak jsem očelávala. Některé pasáže byly super, ale bylo jich i dost, co mě nebavily. Konec mi přišel hodně natažený..

Prim
Prim
16.01.2024 1 z 5

Já patřím k těm kterým se kniha nelíbila. Do půlky jsem se nutila číst a pak jsem knihu odložila. To bylo ještě horší než Zlodějka knih tu jsem dočetla s velkým přemáháním.

Prim
Prim
16.01.2024 1 z 5

Já patřím k těm kterým se kniha nelíbila. Do půlky jsem se nutila číst a pak jsem to vzdala. To bylo ještě horší než Zlodějka knih tu jsem dočetla s velkým přemáháním.

FanDE
FanDE
14.01.2024 4 z 5

Konec trochu méně silný, než bych čekal, jinak výborně složené.

martini.ce
martini.ce
02.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Pro mě velká kniha se silným příběhem. Werner a Marie-Laure měli moje sympatie od začátku, líbilo se mi, jak se jejich cesty k sobě pomalu přibližují. A pak na straně 488 jsem nevěřícně hleděla na to, co čtu, a jak je to jako možné?!?
Ale ve čtení jsem pokračovala a dočítala s dojetím. Jaká je válka svinstvo, co ovlivňuje generace lidí, kolik lidí se nechá svést na špatnou cestu, jak je život křehký.

A moc se mi na konci v poděkování líbilo poděkování autorovým dvojčatům a manželce, o kterých jsem četla v knize Čtvero ročních období v Římě.

Byl to pro mě zážitek, doporučuju a řadím mezi mých top10.

Thalin
Thalin
27.12.2023 4 z 5

Ke knížce mě přivedl seriál, který mě docela bavil a tak mě zajímala knižní verze. Kniha měla trošku pomalý rozjezd, seriál si lecos upravil a začal jinak. Ale bavilo mě to tak srovnatelně. Trošičku mi vadily časové skoky a taky přepínání mezi postavami, kolikrát po pouhých dvou třech stranách. A i co se týká nějaké akce nebo konfrontace, tak byl v tomhle seriál lehce akčnější. Ale jinak mě čtení bavilo a i když není kniha nejtenčí, zabralo mi její čtení opravdu jen chvilku. Jen konec mě lehce překvapil, čekala jsem jiný závěr.

Kasiopeja
Kasiopeja
10.12.2023 5 z 5

Chytla mě za srdce. Přes prvních 20 stran jsem se pokoušela dostat asi 3 roky. Potom to už jelo samo.

kacisinka
kacisinka
07.12.2023 5 z 5

Knihu jsem četla před shlédnutím seriálu a musím říct, že se mi líbila mnohem více než seriál.

iv.ča
iv.ča
27.11.2023 5 z 5

Po zhlédnutí minisérie jsem neodolala a musela jsem si přečíst i knihu. Krásná kniha.