Marťan

Andy Weir

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2015 , Knižní klub
Originální název: The Martian, 2014

Komentáře knihy Marťan

ondra.mazurek
06.03.2026

Úžasný sci-fi thriller, kdy čtenář s napětím skoro bez dechu sleduje osudy astronauta, který sám zůstal "trčet" na cizí planetě a tak trochu macGyverovským stylem zprovozňuje základnu, na které hodlá vyčkat na evakuaci. Funguje to naprosto skvěle, sledovat, jak se sympatickému hrdinovi honí hlavou různé nápady, jak dokáže improvizovat, řešit problémy kreativně, je jednoduše napínavé a přitom jen tak mimoděk získáváme spousty informací o dobývání vesmíru a osidlování Marsu.

Booklice
04.03.2026

Tak tato kniha se okamžitě stala jednou z mých úplně nejoblíbenějších a nemůžu ji přestat všem doporučovat! Chytla mě doslova od první strany a nepustila až do té poslední. Až jsem měla ke konci smíšené pocity, protože jsem se těšila na konec, ale zároveň mi bylo líto, že příběh končí. S Markem jsem si sedla. Bavil mě jeho smysl pro humor a taky jeho pozitivní přístup k životu. Andy napsal knihu skvělým jazykem a podle mého názoru vše dokonale vybalancoval. Samozřejmě, že jsem nerozuměla úplně všem technickým věcem, ale kdyby ubral, přišlo by mi to až moc fantastické. Myslím si, že byla v knize skvělá rovnováha mezi napětím, technickou stránkou a humorem. Navíc konce kapitol byly skvělé a nutily člověka číst dál a dál. Prostě jsem nadšena tak, jak jsem z knihy už dlouho nebyla. Zkusím to s filmem a než vyjde do kin Spasitel, vrhám se na něj!

bebina007
01.03.2026

Úžasná kniha! Nebýt některých zdlouhavých technických pasáží, byl by to plný počet. Nic to ale nemění na tom, že knížka je pecka a určitě doporučuji k přečtení.

lydie7986
07.02.2026

(SPOILER) Nejsem cílová skupina téhle knížky. Nic to ale nemění na tom, že autor je hustej borec, co by přežil pár let na Marsu, neboť jeho znalosti fyziky, chemie a matiky jsou nesporné. A pokud blafoval, tak velmi uvěřitelně.
Z tohoto hlediska je to skvělá knížka.
Moje krevní skupina to ale nebyla.
Ke konci, kdy začínalo být jasné, jak to dopadne, už mi přišlo vysloveně hloupé, že mají všichni členové posádky stejný styl humoru a tím samým humorem oplývají i někteří zaměstnanci NASA.
A těch šťastných náhod na mě taky bylo přespříliš. Protože vše, co se s prominutím podělalo, podělalo se tak šťastně, že se vlastně nic nestalo :-D

jaroslav2094
05.02.2026

Chytrá, napínavá a v neposlední řadě vtipná knížka; a skutečná sci-fi, jak se patří. Ani film nebyl k zahození.

Malý_čtenář
21.01.2026

Autor nepochybně umí vyprávět, ale jednak tu gumu trochu dost natáhl (ačkoliv tvrdí a všichni recenzenti a vědečtí redaktoři ČT s ním, že to vše sedí a šlo by to, tak myslím, že už v 1. čtvrtině by to nešlo), jednak přes nepopiratelnou čtivost už toho bylo moc a moc a moc, všech těch nástrah a nepřízní, i když tedy samozřejmě bylo jasné, jak to musí dopadnut. Proto tedy za mě 60 %.

LuckaLO
17.01.2026

Naprosto skvělá kniha o obrovské touze přežít, o překonávání překážek, důvtipu, logice, improvizaci. A taky o tom, že když se může něco podělat, zákonitě se to podělá. Už dlouho mě žádná knížka takhle nechytila, četla jsem každou volnou chvíli a i když jsem nečetla, byla jsem občas myšlenkama na Marsu. Nevadily mi ani popisy technických postupů, bylo skvělé sledovat, jak se s každým problémem Mark popral. Řadím ji mezi svých top 5 knížek. Teď jdu kouknout na film, snad bude aspoň z poloviny tak dobrý.

Vendea_
11.01.2026

3.5*
Bohužel jsem asi jedna z mála, ale to nadšení z knihy nesdílím. Jasně Mark je vtipny a ironický, ale ten výčet všemožných technických a chemických postupů byl ubijející.

Natty
02.01.2026

Kniha Marťan mě hodně bavila díky kombinaci sci-fi a vědy, která je podaná srozumitelně a zábavně, aniž by působila přehnaně technicky. Líbilo se mi, jak hlavní hrdina Mark Watney ke každému problému přistupuje logicky, postupně si všechno dokáže propočítat a hlavně se nikdy nevzdává, i když se situace zdá beznadějná. Velkým plusem je i humor, který odlehčuje napjaté momenty a dělá z knihy nejen napínavé, ale i optimistické a čtivé sci-fi. Jediné, co mi trochu chybělo, byla reakce NASA na jeho vyřešení problému s bouří.

Naty_v_knihach
01.01.2026

Představ si, že jsi na Marsu. Přijde písečná bouře.
Zraní tě. Tvoje posádka odletí domů v domnění, že jsi mrtvý. A ty… nejsi. Gratuluju. Právě ses stal/a hlavní postavou knihy Marťan.

Mark Watney má totiž „jen“ jeden drobný problém: je úplně sám na cizí planetě, bez možnosti poslat zprávu domů a s jasnou vyhlídkou, že mu dřív nebo později dojde všechno: kyslík, jídlo, energie… a možná i nervy. Ale místo paniky si řekne něco ve stylu: „Dobře. Tak to zkusíme vyřešit.“ A začne pěstovat brambory. Na Marsu. Jasně.

Andy Weir to celé vypráví tak, že jsem se smála ve chvílích, kdy by se normální člověk sesypal. Markův humor je přesně ten, který tě drží nad vodou i v situaci, kdy jsi od smrti vzdálený asi tak na jedno špatné rozhodnutí.

Ano, je tam spousta vědy. Hodně. Přiznávám bez mučení: některé pasáže jsem četla víckrát a stejně jsem si řekla „aha… no dobře, věřím ti“. Ale! Nikdy to nebylo nudné. Naopak, díky tomu všemu mám pocit, že to fakt dává smysl a že autor věděl, o čem píše.

Co mě ale dostalo nejvíc, byly emoce. Samota, beznaděj, záblesky naděje, humor jako obranný mechanismus. V některých momentech mi Marka bylo strašně líto.

Marťan je napínavý a překvapivě úžasný sci-fi příběh, který mě rozesmál, vystresoval a doporučuji ho všemi deseti.

ellypusik
27.12.2025

Pro milovníky sci-fi a vědy je tato kniha rájem. Pro mě byly neustálé vědecké popisy často zdlouhavé a oceňuji hlavně humor. Ten byl na celé knize nejlepší. Určitě knihu doporučuji všem, co mají rádi vědu, techniku, vesmír a černý humor.

Jana512
26.12.2025

Mark, hlavní hrdina, mně "přirostl k srdci" svou houževnatostí, nápaditostí, stálým plánováním, přemýšlením a důsledným uskutečňováním všeho, co mu pomáhalo "přežít" v samotě v cizím prostředí, náročném na přežití. Tím mně imponoval.
Janaů12 - 16. 9. 2023

Janík61
09.12.2025

I přes velké množství technických a vědeckých detailů mě kniha moc bavila, má to spád, napětí a i vtip. Poprvé jsem od autora četla Spasitele a ten byl taky boží. Tak doufám, že i další jeho knihy mě taky potěší. Vřele doporučuji.

Veroniki
26.11.2025

Trochu jsem měla potíž to dočíst, přišlo mi drastické čekat, co všechno se pokazí.

DaViD_082
14.11.2025

Marťanská příručka mladých svišťů sepsaná Bearem Gryllsem. Což o to, koncept je to zajímavý i nosný, ale velmi záhy se zacyklí do schématu "zevrubný popis neřešitelného problému, cynická prupovídka, beznaděj a následuje kapitola další, kde dojde k částečně úspěšnému vyřešení, které ale vytváří nový neřešitelný problém, který je třeba zevrubně popsat a cynicky ohláškovat a..."; no asi chápete kam tím směřuji.

Umbernemo
02.11.2025

Andy Weir přesně vystihl Robinsona v budoucnosti, ale na Marsu. Kniha je propracovaná a přesná, čímž přilákala moji pozornost. Kniha si zaslouží 5 hvězdiček, dle mého názoru je bez nedostatků. "Ztroskotání" astronauta na marsu je skvělý nápad, stejně jako všechny Andyho knihy. Pro někoho by mohlo být těžké pochopit o co se někdy v knížce jedná, ale naopak se mohou něco nového naučit. Doporučuji.

CarolC
29.10.2025

U některých knih mě fakt mrzí, že ze své role matky od rodiny nedokážu přečíst knihy na jeden zátah, protože někdy se to sejde a nedostanu se ke knize i několik dní, protože to prostě nestíhám. Tohle je přesně jedna z knih, kdy mě to mrzelo. Bohužel ale nemůžu dát plný počet hvězd. Některé technické pasáže na mě byly fakt náročné a prostě jsem jim nerozuměla. Děj byl jinak strhující a humorem hlavní postavy jsem se skvěle bavila!

john_silver
27.10.2025

Je to ten typ příběhů, na který vždycky rádi zapomenete. Abyste si ho mohli vychutnat po roce znova.
A nejlíp se mi Marťan čte v zimě - když je venku zima a hnusně, zachumlám se do deky a přesunu se na Mars, kde je ještě hnusněji.

Ladislav73
26.10.2025 audiokniha

Skvělá kniha i skvělý film, protože ten příběh je skvělý.
Audioknihu ve výborném podání Jana Vondráčka a Jana Zadražila jsem si užil.

KatkavKapitole
17.10.2025

Nejdřív jsem viděla film, který mě namotivoval do knížky. Andy je svérázný spisovatel. Jde vidět, že je duší zapálený technik a snaží se čtenáře nadchnout pro vědu, ale stravitelným způsobem, což je skvělé. Jednak se mi líbí námět, a jednak fakt, že se něco "přiučím", i když mi to asi nikdy k ničemu nebude (ale co vy víte, třeba budeme za 60 let běžně létat na dovolenou na Mars). Nevýhodou je, že pokud to člověk poslouchá jako audioknihu (jako já), může se stát, že občas přestane dávat pozor, protože těch technikálií je až moc. Každopádně jsem si příběh užila stejně dobře jako na filmovém plátně a nemám, co bych mu vytkla. Skvělé zábavné sci-fíčko.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi