Marťan

Marťan https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225946/bmid_martan-3Bs-225946.jpg 5 4216 1060

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Martian , 2014


více info...

Ferda43
Ferda43
11.03.2024 4 z 5

Moderní Robinson... A velmi chytrý Robinson.. Technické záležitosti se prolínají celou knihou - pro mě tatarština, ale oceňuju, že je všechno perfektně promyšlené:) Nejvíc mě na tom bavily hlášky, u kterých jsem se někdy zasmála i nahlas.

cllarissa
cllarissa
07.03.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Výborný příběh, který spojuje vědu s lidskostí. Chytne Vás od prvního odstavce a nepustí, až do konce. Velmi čtivé, místy opravdu napínavé a hlavně vtipné a poučné dílo. Doporučuji přečíst. Ještě mnohem lepší než filmové zpracování, které se taky docela povedlo.


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi pěkný sci fi příběh o astronautovi, který uvíznul na Marsu. Připadá mi skoro neuvěřitelné, že se autorovi podařilo napsat napínavý příběh, který má prakticky jedinou postavu - všichni ostatní, ač pro záchranu důležití, jsou jen do počtu.

V knize je poměrně hodně technických termínu, přesto se četla jednoduše a byla srozumitelná. Watney je z větší části sympatický hlavní hrdina, ačkoliv musím přiznat, že mi moc neseděl jeho téměř neustálý optimismus. Začátek knih mi připadal trošku pomalejší a skutečně mě začala bavit až zhruba ve své třetině. Co se týče humorných části, bylo to prostě hit or miss. Některým věcem jsem se opravdu zasmál, jiné mi připadaly spíše jako trapné vtipy.

Postupně mě příběh vedl k myšlence, jakou hodnotu má lidský život a co vše stojí za to obětovat při snaze o jeho záchranu. V situacích, jako je ta popsaná v knize však dochází k tomu, že nejde jen o záchranu jednoho života, ale o celosvětové cítění a náladu. Úspěch takové mise může ve svém důsledku krom záchrany života jednoho astronauta přinést i další benefity, včetně těch materiálních. Jistě, je to nebezpečná záležitost s rizikem selhání, ale i zcela neempatický člověk by už v určitém bodě podle mě podlehl a udělal vše pro úspěch mise.

Dávám takové lepší 4* knize, která mě zaujala, hezky se četla a až neuvěřitelně dokázala udělat napětí téměř z ničeho. Rozhodně navnadila zkusit i další knihy autora.

ladyfromskye
ladyfromskye
02.03.2024 5 z 5

Už ani nevím, jak se to stalo, ale v případě Marťana jsem porušila svoje pravidlo: nejdřív kniha, potom film.
Ale vůbec mi to nevadilo. Bavila jsem se naprosto královsky, stránky mi pod rukama utíkaly jako o život a na konci mě strašně mrzelo, že tahle třeskutě vtipná marťanovská robinzonáda končí. Mark byl totiž naprosto famózní průvodce a s ním bych výlet na našeho planetárního souseda klidně riskla.
Vzpomínám si, jak se jeden můj kamarád obával, že se mi knížka líbit nebude. Vedle jak ta jedle, a to dvojnásobně, protože jejímu kouzlu propadla i moje maminka, která ji zhltla za dva dny (a to, prosím, obyčejně čte klasickou literaturu, společensko-romantické romány a občas nějakou tu detektivku). Potřebujete ještě nějaké jiné doporučení, nebo začnete číst taky?

milena8281
milena8281
02.02.2024 4 z 5

Trochu déle jsem se příběhem prokousávala, ale není to vina Andy Weira. Skvělé čtení, napínavý příběh a velmi sympatický hlavní hrdina. Je jasné, že každému, kdo kdy viděl film, se Mark zhmotňuje s pohlednou tváří Matta Damona, a jinak to nejspíš nebude. Celou dobu mu držíte palce, aby přestál všechna úskalí, obdivujete jeho nápaditá řešení a bystrý úsudek, podivujete se jeho houževnatosti. A je vtipný. Mnohokrát jsem tu řvala smíchy. Film se sice držel předlohy celkem věrně, ale kniha vám dá víc informací, objasní vám, co ve filmu nemáte šanci vydumat. Konečně vám docvaknou některé detaily. Miluju film, a teď už miluju i knihu.

Andrea81
Andrea81
22.01.2024 4 z 5

Nenechte se odradit technickými složitostmi, ten příběh stojí za to.

JanaŠamšová
JanaŠamšová
19.01.2024 5 z 5

"V každém člověku je základní instinkt pomáhat druhým. Možná to tak někdy nevypadá, ale je to pravda." Je to tak zásadně lidské, že to spojuje všechny kultury bez vyjímky."

V knihovně mám Marťana už nějaký ten rok a bránila jsem se. Přišla mi však ve štafetě a....úplně mě pohltila. Je to neuvěřitelně čtivý příběh o lidské odvaze a boji o přežití. Navíc je kniha plná skvělého humoru, který vás rozesměje. Ujišťuji vás, že to, co řešíme mnohdy jako důležité věci, jsou vedle toho, co řešil on úplné prkotiny.
Někdy je dobré být nohama prostě na Zemi.

Terva
Terva
13.01.2024 3 z 5

Wikipedie:
„Mark Watney
je jediným člověkem,
který zemřel
na Marsu.“

„Jsem v hajzlu.“

Film mě strašně bavil. Ale asi to bylo hlavně obsazením než obsahem. Tady v knize mě začátek příběhu tak umořil technickýma doplňkama, až jsem málem ze zoufalství otevřel přechodovou komoru - bez skafandru. Všechno jsem to dočetl tak nějak automaticky a nehleděl jsem na nedostatek kyslíku. Vlastně ani vody, protože jsem měl v lednici pivo. Po Artemis (vychvalování terorismu) a příběhu Spasitel (sranda sci-fi z hlubokého vesmíru) je Marťan průměrným dílem. Patří tedy mezi ta dvě již jmenovaná díla.

Citát: Pokud člen posádky zemře na Marsu, zůstává na Marsu. Když mrtvolu necháte na místě, sníží se zatížení MAV pro zpáteční cestu. (MAV je kosmická loď)

Naštěstí, když už skoro všechno Mark Watney vyřešil . . . ano, vždycky se objevily další problémy . . . přišel konec příběhu. Nutno dodat, že konec se povedl, a já se na něj těšil jako na planetu Zemi. Bylo to technicky celkem náročné čtení. Nějaký ten humor tam byl, ale mě se někdy zdál až moc vycucaný z prstu a nuceně dodaný. Hlavně konce kapitol by se mnohdy mohli zdát vtipné, ale mě to tam prostě nesedělo. Dávám tři hvězdy, dle mého je to průměrný příběh. Ale Andy Weir umí jak horší, tak lepší. Možná bude jeho čtvrtá kniha bombou. I když koukám, že už se dal na dívčí romány.

Citát: Moje zadnice se na přežití podílí stejně jako můj mozek.

Bustedka
Bustedka
10.01.2024 4 z 5

(čteno v rámci výzvy) Pokud jste viděli film, nic na příběhu vás nepřekvapí. Já měla jen tu výhodu, že jsem už zapomněla, jak to všechno dopadlo. Na druhou stranu mě text samotný už ničím neoslovil. A protože neholduju zrovna scifi ani vesmírné tématice, znovu bych po něčem podobném nesáhla. Film je podle mě lépe uchopitelná, Matt Damon v hlavní roli naprosto skvělý.

Karolin77
Karolin77
21.12.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. (Skvěle namluvená, doporučuji )
Na sci-fi moc nejsem,ale takhle knížka mě už dlouho lákala a jsem moc ráda, že jsem se do ní pustila. Moc mě bavila, byla opravdu zajímavá a i když fyzice a dalším vědeckým věcem moc nerozumím, tak to vůbec nebyl problém. Je to napsané pochopitelně.
Znovu si jí asi už nepřečtu,ale určitě si pustím film.
5/5* doporučuji

Ivka14
Ivka14
18.12.2023 4 z 5

Marťan se skvěle a snadno čte, je plný napětí a mnoha příjemných scén. Kniha je založena na současné a přesné technologii a mnoho scén je snadno vysvětluje. I pro nenáročné čtenáře je všechno do detailu vysvětleno. Jedinou chybou, kterou příběh trpí, je to, že hlavní hrdina je nerealisticky zručný.

absa2611
absa2611
03.12.2023 5 z 5

Moc fajn počtení. Ale na Spasitele prostě nemá. 4 a půl hvězdičky.

Kaja1
Kaja1
27.11.2023 4 z 5

Normálně sci-fi nečtu, v rámci výzvy jsem po knížce sáhla a byla to jízda. Obdivovala jsem Marka, za to jak zvládal stres, samotu a jak řešil problémy, které mu život na Marsu přinášel. Bylo úžasné jak se dokázali lidé spojit pro záchranu lidského života. Škoda, že v reálném životě to tak nefunguje a lidé místo, aby se zachraňovali, tak se ničí, vypustit je na Mars i s těmi jejich slepičími mozky a rozhodně se pro ně nevracet.

Bubo19
Bubo19
26.11.2023 4 z 5

Sci-fi není zrovna můj šálek kávy, ale tuto knihu jsem dostala jako dárek a hodila se mi do letošní výzvy, tak jsem se do ní pustila. Musím říct, že téma, jak přežít na Marsu, bylo opravdu zajímavé, hlavní hrdina byl vyloženě sympaťák, kterému nešlo nefandit, jeho optimismus a nadhled byl v dané situaci neuvěřitelný. Jen to velké množství pasáží, kde počítal, kolik musí získat brambor, vody, energie mě nudilo. Je mi jasné, že to pro jeho přežití bylo nezbytné, ale pro mě to bylo zbytečně zdlouhavé. A to mě ve škole fyzika, chemie a matematika bavila. Na posledních sto stránkách se ale vše pěkně rozběhlo, takže dávám čtyři hvězdičky.

Marfulka007
Marfulka007
20.11.2023 5 z 5

Boží! Moc dobře se mi to četlo, bavilo mě to, smála jsem se a celou dobu byla napnutá a doufala, že všechno dobře dopadne. Díky Čtenářské výzvě, že se ta kniha ke mě dostala.

Anette99
Anette99
13.11.2023 5 z 5

Sci-fi normálně vůbec nečtu, nějak mě tento žánr nechytil, ale kvůli výzvě jsem to aspoň zkusila, a kupodivu mě knížka bavila tak moc, že jsem ji za neděli přečetla. Ano, Mark je možná trochu takový novodový Robinson (se vším si nějak poradí a štěstí mu jde často taky na ruku), ale kniha je napsaná tak, že Vás to nutí číst dál a dál, abyste se dozvěděli, jak vše dopadne. Na rovinu přiznávám, že spousta vyložoně technických pasáží byla nad moje síly, a tak jsem si jen užívala čtení a nad těmito částmi jsem moc nepřemýšlela. :D

knihomolka_jaja
knihomolka_jaja
10.11.2023 4 z 5

Knížku jsem četla v rámci společného čtení s kamarádem, se nímž se občas takto pouštím do knih, které by mě jinak minuly, a zrovna u této by to byla veliká škoda.

Hned na začátek musím říct, že nejsem technický typ, a nedokážu posoudit, do jaké míry byly všechny ty popisy a postupy (a je jich opravdu hodně) reálné, ale na mě působily neskutečně uvěřitelně.
Myslím, že to bude knižní lahůdka pro všechny programátory, inženýry a technicky založené jedince.

Text je psaný čtivě a hlavně vtipně. Zamilujete si Watneyho smysl pro humor.

Ke konci jsem měla trochu chuť přeskakovat technické pasáže, ale bála jsem se, že mi něco uteče, a tak jsem se ovládla. Ano, je jich tam opravdu hodně,vlastně je na nich celý příběh postavený.

Závěr byl skvělý a dokonce jsem slzela dojetím. Úplně jsem cítila to napětí a atmosféru, kterou zažívají lidé za obrazovkami, lidé, kteří nemůžou nijak pomoci a jen s mrazením v zádech poslouchají několik minut zpožděný přenos.

Na to, že to není kniha, po které bych na první dobrou sáhla, jsem si čtení opravdu užila. A určitě doporučuji.

maryska09
maryska09
28.10.2023 5 z 5

Tahle kniha je prostě skvělá. Čtená po několikáté a pořád baví. Je zábavná, milá, čte se jedním dechem a Marka Watneyho nejde nemilovat. Čtenář pro něj dýchá a i když ví, jak to dopadne, stejně je napnutý jak kšandy. Doručuju všem

Etule
Etule
28.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Vynecháme-li ty "techno bláboly", kterým jsem prostě nerozuměla, tak byla kniha naprosto boží. :D (ano fyzika, chemie ani biologie nebyly zrovna moje silné stránky ani na škole ani teď :D)
Četlo se to dobře (a to je co říct, protože sci-fi skoro nečtu), Markovi nemůžete jinak než fandit, aby vše dobře dopadlo, protože je to prostě sympaťák a být já na jeho místě, jsem v podstatě mrtvá okamžitě. Líbilo se mi, že byl takový MacGyver (což byl můj idol v dětství, ale koho sakra ne!) na Marsu a dokázal se z toho všeho nezbláznit. Když se spojil s NASA tak to začalo být o kousek vtipnější, jejich interakce mě bavili. :D
Dokonce i části, kdy jsme nebyli s Markem se mi líbily a byla jsem napnutá jako struna, jak to teda všechno nakonec dopadne. A musím říct, že jsem "ráda", že to nebyla žádná zázračná záchranná akce na první dobrou, ale potýkali se s problémy. Dodalo to knize na autentičnosti.

peeetta
peeetta
24.10.2023 5 z 5

Konečně jsem se dostala k této knize. Velmi poutavě napsáno, nemohla jsem se odtrhnout i přestože znám film. V knize je mnohem více detailů, jak se Mark snažil na Marsu přežít. Závěr filmu se od knihy trochu liší. Také změnili jméno Venkata Kapoora.