Spasitel

Spasitel https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476966/bmid_spasitel-TPX-476966.jpg 5 1657 464

Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Project Hail Mary , 2021


více info...

slord
slord
včera 5 z 5

Vedel som len, že je to od autora Marťana (a to je dostatočný dôvod, aby som sa do tejto audioknihy pustil) inak som si o tom nič nezisťoval. A výsledok ma neskutočne potešil a v mnohom aj prekvapil. Už ten začiatok, ktorý nás postavil do rovnakej pozície ako hlavnú postavu a zároveň s ním prichádzame tomu všetkému na kĺb, mi prišiel veľmi zaujímavý. Tá premisa môže pripomínať film Sunshine, no kniha ide rozdielnou cestou a zamiešava do toho mnoho originálnych prvkov. Andy Weir podobne ako u Marťana, aj tu používa dosť vedeckých a odborných termínov, a podobne ako u Marťana, to robí nenudnou a zrozumiteľnou formou. A aj to pomáha tomu, aby bol človek do toho čo sa deje neustále zainvestovaný. Kvalitné sci-fi dobrodružstvo, s dávkou napätia, humoru a emócií, ktoré som dychtivo počúval a na konci sa mi pekne odvďačilo. Andy Weir to teda vie skvelo.

markulina711
markulina711
11.03.2024 3 z 5

Kniha se dá číst vícero způsoby. Jedním je ekologická katastrofa vedoucí ke konci našich dnů na Zemi, druhým zoufalý pokus o záchranu , který je nadřazen všemu myslitelnému, třetím síla přátelství, jenž překoná pud sebezáchovy. Vyberte si.
Mě nadchla třetí možnost, proto jsem protrpěla Rylandovy flasbacky i spoustu technických informací, fyzikálních a biologických zakonů a poznatků. Abych si mohla číst o přátelství sobeckého sraba Rylanda s bytostí , která na něj nepohlédne, neusměje se na něj, se kterou nemůže dýchat ani stejný vzduch. Působivé. Ale vzhledem k tomu , že mám přečteného Marťana, wow efekt se tentokrát nedostavil. Sci-fi jinak vůbec nečtu, proto nemám s čím srovnávat. Těžko tedy posoudit kvalitu..


Ashen-Shugar
Ashen-Shugar
05.03.2024 5 z 5

Posloucháno před několika lety jako audiokniha. Jak do kina normálně vůbec nechodím, tak tady se úplně třepu na to, až to bude v kině!!!

Ondra148
Ondra148
27.02.2024 5 z 5

Proč jen to má tak blbý název…kdyby se to jmenovalo “Projekt zdrávas Maria” mělo by to lepší vibe (a to jsem ateista) :-)

Knížka úplně super. Chtěl bych ji zapomenout a číst znovu poprvé.

Eeper242
Eeper242
27.02.2024 5 z 5

Super kniha od Andyho Weira. Určite odporúčam aj pre tých, ktorí čítali Marťana.

Kamcatak
Kamcatak
21.02.2024 audiokniha 5 z 5

"Amaze, amaze, amaze!".

Naprostá bomba. Nebudu moc psát o ději, jakékoliv spoilery by zkazily zážitek, víc než bohatě stačí anotace.
V knize je hodně hodně popisů vědeckých postupů, matematických a fyzických problémů apod. Jako čtenářka, která je v těchto oborech zcela neznalá a často si během těchto pasáží neuměla představit o co se jedná, podobným čtenářům vzkazuji: stojí to za to! Autor při každé vědecké zmínce přidá snadno pochopitelné přirovnání a díky tomu je kniha pochopitelná i pro nás nevědecky založené smrtelníky. A ten příběh je prostě báječnej. Plný napětí, všech možných emocí a dobrodružství. Konec mě dostal a lepší bych si nepřála ani nevymyslela.

*Posloucháno jako audiokniha v originále, namluvená Ray Porterem. *
Moje první kniha od Andyho Weira, a určitě ne poslední.

zelda7
zelda7
20.02.2024 2 z 5

Pořád přemýšlím, zda jsem nečetla jinou knihu než těch tisíc čtenářů co zde dalo pět hvězd.. Mě bohužel kniha vůbec nesedla, asi jsem od ni měla velké očekávání. Nápad jako takový nebyl špatný, ale myslím si, že knize by slušel mnohem kratší rozsah. Bohužel mám dojem, že se v knize moc nedělo a já se nudila... Za mne slabší průměr.

olivina
olivina
15.02.2024 5 z 5

Tak tohle bylo prostě skvělý...

Úžas! Šťastný šťastný šťastný!

@pribehyodjany
@pribehyodjany
14.02.2024 5 z 5

Perfektní audiokniha, jedna z nejlepších, co jsem kdy poslouchala. Spasitel je perfektní a skvěle promyšlený. Budete chtít vědět víc, napětím ani nedýchat a konec si vychutnáte. Velké doporučení!

Ivaiva
Ivaiva
09.02.2024 5 z 5

Úžas, úžas, úžas!
Nejsem vůbec fanoušek sci-fi, ale tahle kniha to asi změnila. Poslouchala jsem ji jako audioknihu a jsem nadšená. Doporučuji i pro zaryté sci-fi odpůrce.

Tvurce001
Tvurce001
06.02.2024 5 z 5

To je natolik neskutečný příběh, až člověk podléhá pokušení věřit tomu, že by se to mohlo vážně stát. Velmi čtivá paráda.

janina66
janina66
05.02.2024 5 z 5

Marťanem jsem moc nadšená nebyla pro velké množství odborných termínů.
Ale kniha Spasitel, audiokniha, se mi moc líbila. Bavily mě rozhovory Grace s jeho novým kamarádem Rockym. Velmi osvěžující. Konec se mi také líbil.

BlaV.
BlaV.
31.01.2024 5 z 5

U této knihy lituji, že se ilustruje už jen velmi málo knih. Tady by se mi pár ilustrací líbilo (ke každé kapitole klidně) - usnadnilo by to představu lodi, vesmíru, mimozemšťana. Kniha se čte dobře, ale nehltám jako třeba detektivky, čtu ji pomaleji, je tam dost složitějších popisů, které musím "vstřebat". Ale asi si zakoupím i předchozí knihy autora.

Martinmmm
Martinmmm
27.01.2024 5 z 5

Krásna kniha o snahe zachrániť (nielen) Zem a o priateľstve..

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Od tejto knihy som mala vysoké očakávania, čo bolo asi len na škodu, pretože sa tak úplne nenaplnili. Taktiež bolo pre mňa čítanie tejto knihy plné paradoxov. Príbeh ma zaujal hneď, teda hlavná téma, že ľudstvu kvôli vesmírnym mikroorganizmom hrozí vyhynutie. Bavilo ma postupné odhaľovanie toho, čo sú tie potvorky zač, čo robia, celkovo ich výskum. Ale dej vo vesmírnej lodi ma až tak nebavil. Ryland je síce fajn postava, ale niečo mi chýbalo, nejak ma nezaujal a miestami ma ten príbeh dosť nudil. Najviac ma bavilo Rylandovo postupné rozpamätávanie sa a napríklad udalosti, ktoré viedli k tomu, že sa práve on ocitol ďaleko vo vesmíre ma dosť prekvapili. Taktiež tých technických záležitostí občas bolo príliš veľa a aj keď som s tým počítala, že tomu asi nebudem rozumieť, tak niekedy som mala pocit, že mnoho vecí sa vyriešilo veľmi ľahko, proste sa lusklo prstami a bolo to. Koniec sa mi potom z jedného pohľadu aj celkom páčil, ale v podstate ma aj dosť sklamal :D. A je podľa mňa škoda, že tam nebolo aspoň pár kapitol o tom, že čo sa deje na Zemi, to by ma dosť zaujímalo. Ale aj napriek tomu, že mi tam v podstate mnoho vecí vadilo, tak príbeh ma zaujal, čítal sa mi dobre a počas čítania som bola zvedavá, že ako to celé dopadne. Len moje očakávanie boli predsa len trochu vyššie.

marco026
marco026
24.01.2024 5 z 5

Ľudstvu hrozí zánik a jediný, kto ho môže zachrániť je Ryland Grace nachádzajúci sa vo vesmírnej lodi, ktorá bola postavená vládami celého sveta. Problém je, že si po prebudení z kómy na nič nespomína. Nedokáže si vybaviť ani svoje vlastné meno. Postupom času sa mu všetky spomienky vracajú. Je však vôbec možné odvrátiť blížiacu sa katastrofu?

Počiatočné odhaľovanie toho kde sa nachádza hlavná postava a čo má za úlohu vykonať je vynikajúce. Nie je ani zbytočne naťahované a celkom rýchlo sa čitateľ dozvie všetky potrebné informácie. Očakával som, že príbeh bude podobný filmu Sunshine, ale okrem záchrany ľudskej rasy je to úplne niečo iné. Je tu kopa humoru, zvratov a hlavne vedy. Tej je tu toľko, že sa z toho pos... Naozaj niekedy toho bolo na mňa až príliš, ale tie podstatné veci sú vysvetlené laicky, takže nakoniec žiadny problém. A k žánru Sci-fi to tak trochu aj patrí. Dej sa odohráva v dvoch časových líniách, pričom v tomto prípade to funguje výborne (vo veľa knihách mi väčšinou takéto skákanie do minulosti vadí), keďže odhaľujeme minulosť hlavnej postavy a tiež prípravy na záchrannú vesmírnu misiu.

Napriek cestovaniu vesmírom a záchrane ľudstva je kniha hlavne o nevídanom priateľstve, ktoré by za normálnych okolností nikdy nevzniklo. V tomto však spoilovať nebudem. Ak máte radi Sci-fi, tak Spasiteľa by ste nemali vynechať. Okrem občas príliš veľa vedeckých termínov nemám knihe čo vytknúť.

Petroff
Petroff
19.01.2024

Příjemně naivní, nejlepší postava: Strattová.

cetriolo
cetriolo
17.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Absolutní spokojenost. Na začátku máme záhadu bílého pokoje, kdy nevíme kdo je hlavní postava, kde se nachází a proč tam je. V průběhu se dozvídáme více a více z flashbacků.

Myšlenka Astrofágů, kteří by mohli přivést lidstvo ke svému konci byla fascinující stejně tak jako hledání receptu jak je porazit. Doopravdy jsem si užíval Rockyho a poznávání cizí kultury.

Co mě trošku mrzí, že jsme se nedozvěděli, co se dělo na zemi po odletu "Poslední šance", ale to nic neubírá na tom, že se tato knížka zařadila mezi mé nejoblíbenější knížky ever :)

Brynn
Brynn
17.01.2024 5 z 5

Krásně napsaná kniha-chtěla jsem původně ubrat hvězdičku za přílišné množství odborných popisů, ale když si je odmyslím (nemusím je číst podrobně, že), tak je tu příběh na plný počet hvězdiček. Martan sice vede, ale jen o fous.

Karoley
Karoley
13.01.2024 5 z 5

Osamělý astronaut, nesplnitelný úkol, nečekaná pomoc.

Vesmírné drama, poslední šance, Rayland a Rocky, spasitelé Země a Eridu, síla přátelství. Astrofágy a tauméby.
V životě bych nevěřila, že budu nadšená ze sci-fi knihy, která na polovině svých stránek přináší odborné popisy z oblasti techniky, fyziky a matematiky!
Úžas. Úžas. Úžas.

V závěru jsem čekala všelicos, ale tohle předčilo všechna má očekávání.

Řadím mezi oblíbené a další počin Andy Weira si nenechám ujít!

Ty spíš. Já dívám ;)

Štítky knihy

vesmír mimozemšťané sci-fi

Autorovy další knížky

Andy Weir
americká, 1972
2015  90%Marťan
2021  92%Spasitel
2018  74%Artemis
2020  74%Mezi světy

Kniha Spasitel je v

Právě čtených55x
Přečtených2 079x
Čtenářské výzvě637x
Doporučených244x
Knihotéce581x
Chystám se číst685x
Chci si koupit192x
dalších seznamech17x