Spasitel

Andy Weir

Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , Laser (Laser-books)
Originální název: Project Hail Mary, 2021

Komentáře knihy Spasitel

bernadeta9876
včera

Ťažko napísať komentár bez spoilerov, nech nekazím zážitok, ale pokúsim sa o to.
V prvom rade je to také priemerné, zo začiatku až klišé, kým nepríde ten zvrat.
A vtedy to už začína byť zaujímavé, aj keď zrejme by Ted Chiang tomu dodal väčší rozmer, než pre mňa v tomto prípade vedecký a technický.
A toho bolo na mňa až príliš, nedokázala som to vstrebávať a musím sa priznať, niektoré veci si ani dosť dobre predstaviť.
To mi trochu kazilo zážitok.
Tá spolupráca celého sveta je tiež taká naivná, ale dobre.
Čo tomu dodáva šmrnc naviac je ten spomínaný zvrat a veci s tým spojené.
A originálny koniec. Čakám, že ten vo filme, ktorý by mal prísť tento rok, bude určite pozmenený.
P. S. Páči sa mi aj, že v tejto knihe je jasný víťaz SI sústava! Go centimeters!

Malý_čtenář
21.01.2026

(SPOILER) Narozdíl od Marťana tento příběh zachraňuje Rocky. Protože prostě když něco reálně nejde, ale autor potřebuje situaci nějak vyřešit, tak to zachrání mimozemská technologie. Čímž je příběh paradoxně (v mezích žánru) uvěřitelnější.

Book_dragon
18.01.2026

No teda! Opravdu skvěle napsaná kniha, které neškodí ani vědecké části ani dvě časové linky příběhu. Vůbec nejsem technicky založený typ a hodně jsem se bála, že se v tom zamotám a nebude mě příběh bavit, ale autor vše dokáže tak zajímavě vysvětlit, že žádná část mi nedělala potíže. A samozřejmě musím vyzdvihnout styl psaní obecně - snad ještě nikdy se mi nestalo abych se u knihy tolik usmívala a celkem prožívala tak širokou škálu emocí zároveň. Rozhodně můžu doporučit každému čtenáři a to dokonce i tomu, kdo sci fi nevyhledává.

Themistia
16.01.2026

Vynikající a to i pro ty, kteří sci-fi moc nečtou, jako já. Žádná fantasy, ale znalosti fyziky a chemie na úrovni gymnázia jsou dostačující k pochopení souvislosti. Místy velmi vtipné, lehce se čte, hlavní hrdina je sympatický, funguje i vyprávění ve dvou různých časech, které má logické vysvětlení. Za mě plný počet bodů.

petkalisek
12.01.2026

Za mě rozhodně plný počet. I přes mnoho vědeckých a technických informací (mimochodem i ty jsem hltala) jsem knihu přečetla jedním dechem. Zajímavý, čtivý, místy humorný i dojemný příběh. Těším se na filmové zpracování.

Ťule_
05.01.2026

Nestává se mi často, abych knihu přelouskal jedním dechem! Svou roli jistě sehrálo i to že audiokniha je skvěle namluvená! Pustil jsem se do ní "jen" kvůli Výzvě - na doporučení čtenáře, že se děj odehrává v uzavřeném prostoru - no to nevyšlo: docela podstatná část knihy se odehrává v kosmu mimo loď, nedovedu si představit otevřenější prostor. Ale to nevadí. Zpočátku jsem byl i trochu zaražený, přišlo mi to jak Sbírka řešených úloh z fyziky, pak jsem si ale pár úloh spočítal a začalo mne to bavit! Občas mi bylo dokonce líto, že řešení není lépe popsáno. Hlavně by mne zajímalo jak se astrofágům podařilo obejít druhý termodynamický zákon, sakra! Čekal bych že tohle učitel fyziky rozebere podrobněji. No ale co už - přiznám se a nestydím se za to, že při poslední větě knihy mi prosakoval obličej!

plzenacka
04.01.2026

Za mě milé překvapení. Po knize jsem sáhla tak trochu naslepo, ale rozhodně nejsem zklamaná. Děj je poutavý, místy vtipný a hlavní postava mi byla sympatická.

Andys02
03.01.2026

Toto byla moje první sci-fi kniha a byla velmi poutavá. Občas velmi vědecky nebo matematicky specifická, ale nic, co bych nepochopila. Hlavní postavu jsem si zamilovala, Grace je vtipný a sympatický.
První polovina knihy byla pomalejší, spíše taková seznamovací s postavami a akutní situací. Za to od druhé poloviny jsem se těžkou odtrhávala, spousty zvratů a akce. Konec knihy mě absolutně dojal.

Finn69
31.12.2025

Pěkná a zábavná scifi, dobře se čte a bude vás bavit. Přestože má pouhé dvě postavy a celá se odehrává ve stísněných prostorách kosmické lodi, je tu spousta napětí, pořád se něco děje a našlo se místo i pro něco toho humoru. Není tomu moc co vytknout, tohle se Weirovi povedlo.

maryska09
28.12.2025

Čteno podruhé a opět skvělý zážitek. Díky za knihu, která je sice zcela smyšlená, ale čtenář jí rád uvěří, protože vážně baví.

Magdina_polička
14.12.2025

Výborně zpracovaná audiokniha. Velmi mě to bavilo. Nutno říci, že nejsem velký čtenář sci-fi románů, nehledám logické nesrovnalosti, a tak tedy nehodnotím uvěřitelnost - vždyť je to celé pohádka. Některé pasáže mě dojaly, což jsem nečekala, některé pobavily, což jsem čekala ještě méně. Vývoj hlavní postavy byl znát, fandila jsem mu, aby se z toho idiota něco stalo, a taky že jo! A druhá hlavní postava byla jednoznačně skvělá.

eva-lupen
14.12.2025 audiokniha

Já šťastná, šťastná, šťastná, že jsem to poslouchala jako audioknihu. Skvěle načteno a skvělá hudba. Bylo to ještě lepší než Marťan, opravdu napínavé a svižné, a byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne.
Z hlediska děje možná trochu nepravděpodobná pohádka, ale tak milá :-). Rocky mi připomíná Č. 5. Na vzhledu opravdu nezáleží. :-)
Co se týče vědy, netuším jak moc reálné to je, ale dost věcí mne překvapivě napadalo dřív než hlavního hrdinu. Asi mám dost načteno :-D

FiFoj
01.12.2025

U těchto extra populárních knih, ke kterým se dostanu na doporučení většího počtu lidí, jsem vždy opatrný, ale i přes všechny neduhy, kterých jsem si byl vědom, jsem si to podezřele moc užil.

SCI je dávkováno rozumně, FI je občas trochu přitažené za vlasy, ale v odpustitelné míře. Clifhangerovské zakončování kapitol, které člověka nutí číst pořád dál, na mě většinou působí trocho levně, ale tady opět odpouštím. První polovina, kde se hodně pracuje se "záhadnem", je perfektní. Pak tempo trochu zvolní a nakonec následuje opět tenzní finále.

Vyloženě vystřelený z bot nejsem, ale byl to velice příjemně strávený čas. Těším se na film.

Elapheg
25.11.2025

Možný spoiler:
Moje snad první Sci-fi a dopadlo to na jedničku. Autor Andy Weir vytvořil opravdu velmi poutavou Sci-fi. O knize: Ryland Grace se probouzí na vesmírné lodi miliony kilometrů daleko od domova ve společnosti dvou mrtvých lidí a nedokáže si vybavit ani svoje jméno, natož úkol, za jakým byl do vesmíru vyslán. Vzpomínky se mu ale vracejí a on pochopí, že je jediným člověkem, který může zachránit zemi před totální zkázou. Jenže jeho kolegové jsou mrtví a on bude potřebovat pomoc. Jeho prosba bude vyslyšena a on se setká s inteligentním mimozemským tvorem, kterého pojmenuje Rocky. Ryland a Rocky se společně pouští dohromady se svými vědomostmi do nelehkého úkolu, zachránit Zemi a Rockyho domovinu. Bylo to vynikající. Dost matematiky, fyziky, chemie, ale to činí knihu právě tak poutavou, protože tyto vědní obory musí Rocky a Ryland ovládat, aby mohli splnit misi. Bylo to poutavé pozorovat, jak se dva zcela odlišné druhy organismů setkávají a vzájemně musí překonat mnoho překážek, aby oba přežili a nejen to, snad i splnili misi. Konec je také skvělý a trochu nečekaný. Bylo to velmi poutavé čtení a také velmi inteligentní a trochu dojímavé. Kdo má problém s měrnými jednotkami a jejich převody, ten, ať se radši do této knihy nepouští. Jinak všem ostatním knihu vřele doporučuji. Čeká vás meziplanetární dobrodružství ve velkém stylu. Já jsem si knihu vyloženě užíval. Mám doma ještě Marťana, ale na toho také dojde. :-) Děkuji všem knižním přátelům za komentáře a hodnocení této knihy, které mě ponouklo knihu načít. Hodnotím jednoznačně pěti hvězdami a dávám veliké doporučení na tuto knihu. Bravo, pane autore. :-)

Necronomicon
24.11.2025

Příběh učitele, co se vydal tam, kam nikdo jiný...
Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů jedné osoby, což je zajímavý, a s napětím sem očekával, kdy se v nějakém bodě obě linie potkají.

Technobláboly, kterých je tu plno, jsou popsány s citem, takže z nich není krvácení do mozku.

Takový větší problém mě osobně přišel v časovém popisu situací, kdy někdy vše vypadalo, že se děje během několika minut nebo hodin a to co Weir popisoval, jako různé přípravy, vyrábění věcí, propojovacích tunelů apod, to mi přišlo až neskutečný a strašně přehnaný. Prostě veškerá příprava všeho, jak na Zemi, tak později ve vesmíru, mi přišla z popisu strašně rychle udělaná, že tomu bylo stěží možno věřit.
Pak následovaly věci, které kazily napětí knihy, kdy se něco chystalo a vzápětí bylo popsáno, že se to prostě událo.
Taky to doktorovo všeumělství a vševědouctví bylo přehnaný až moc.

Postava Strattové byla asi nejzásadnější vedlejší postava a její chování, no, skřípal jsem zuby, když předvedla, to co předvedla a čeho byla svým posledním činem schopná.

Škoda, že nebylo víc rozebráno, co se na Poslední šanci stalo, než loď dorazila k Tau Ceti, škoda že nebylo víc věnováno situaci na Zemi, kdy se Weir alespoň prostřednictvím Strattové zamyslel, jak by se mohlo lidstvo zachovat - a nebyly to vůbec hezké vyhlídky, ale myslím, že dost reálné. Ale je potřeba se smířit s tím, že toto nebylo předmětem příběhu.

Kniha má nevšední konec a já si, i přes těch pár věcí, co mi nějak neštýmovaly, ji užil. Je psána takovým způsobem, že jí nechcete odložit.

Ale největším přínosem bylo, že se dozvíte jaká je rektální teplota zdravé kozy, či jak se pozvracet ve stavu beztíže, abyste neměli zvratky vznášející se všude kolem.

Ne nebudu spoilerovat... Já nemůžu... NE! ...
JE TO SILNĚJŠÍ NEŽ JÁ!!!

Rektální teplota zdravé kozy je 39,7°C!
A pokud se vám chce zvracet, rozepněte si kombinézu, vyblijte to pod ní, pak šup zapnout a límec držet u krku, aby to nevylítlo ven!

Uf! A je to venku, se mi ulevilo!

martin3420
23.11.2025

S Weirem mám problém. Na jednu stranu sci-fi co má hlavu a patu, na druhou stranu jako spisovatel, tvůrce fikčního světa a charakterů je docela strašnej. Příběhy a charaktery jsou povrchní, bez fantazie a představivosti, bez hloubky a atmosféry. Technický věci mu jdou, ale pravděpodobně vás nikdy nenapadne přečíst si jeho knihu znovu. Když to porovnám se Simmonsem nebo Banksem, tak se mě chce brečet.

IgnaciusBlack
22.11.2025

Poslechnuto jako audio. Vynikající věc, u které mě vždycky mrzelo, že už jsem doma/v práci. Způsob vyprávění, které pojí dvě časově oddělené linky mi vyhovoval. Když jsem si říkal "vážně sem dotáhneš tohle klišé?", záhy mi Weir vysvětlil, že to má smysl a vypořádává se s prvkem více než dobře. Skvělá knížka, místy dojemná, perfektně uchopená. Byl jsem velmi mile překvapen a řadím mezi oblíbené.

DaViD_082
16.11.2025

Opět se to veze na vlně "vesmírného vědu popularizujícího macgyverismu", kde je to o jedné postavě bez jakéhokoli náznaku charakteru a uvěřitelnosti. Zdejší vědec je jednorozměrná "týbrďó" divizna, nejvíc cool učitel planety Země, chodící genius a "daddy jokes generator" v jednom.

Weir stále postrádá cit pro gradaci, napětí a nedostává se mu smyslu pro humor. Což vadí tuplem, jelikož má utkvělou potřebu o jakože úsečné vtípky à la stará škola. Jenže je z toho jen infantilnost nad infantilnost; v jedné každé větě, kde se o to pokouší. A zkouší to v jedné každé.

Zápletka je nosná, nápaditost i řešení kupících se problémů též. Problém je tedy čistě Weirovo nepsavectví. Měl by přijít právě s konceptem a vědecko-populárním řešením problémů, ale napsat by to měl nechat někoho, kdo umí psát. Klidně nějakého bezejmenného rutinéra, i ten by z něčeho tak vděčného vytřískal více než opakující se pokusy o situační komiku.

_eliStark
13.11.2025

Krásné, napínavé, místy i vtipné. Konec mě překvapil a úplně poslední strana i trochu dojala.

Bety.Černická
12.11.2025

Po dlouhé době čtení, které mě chytilo a nepustilo. A dostala jsem přitom velkou dávku emocí. Andy Weir vás Spasitelem srazí na kolena pořádným úderem na solar a nemůžete se tomu vůbec bránit, i když tušíte, co přichází. Pro všechny milovníky sci-fi povinná četba :)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi