Komentáře knihy Artemis
Pěkně zpracováno, Weir zde trochu experimentuje a ačkoli neopouští kategorii vesmírného sci-fi a opět nás zahrnuje spoustou zajímavých faktů ohledně přežití ve vesmíru, poskytuje poměrně dost prostoru pro detektivní/spikleneckou zápletku. Ta není nijak zvlášť sofistikovaná, ale pořád se to čte dobře, takže proč vlastně ne.
Trochu zklamání. Příběh naivní, postavy nereálné, možná bych zkrátil do povídky, nebo výrazně prodloužil a změnil sociologicky strukturu té nereálné společnosti...
Knížku jsem začala číst, protože se mi moc líbil Spasitel a Marťana znám z filmové podoby. Inu, tahle kniha bude z té trojice pravděpodobně moji nejméně oblíbenou. Ne, že by to bylo špatně napsané, spíš mi nesedla hlavní postava a zápletka mě taky dvakrát neuchvátila. Technicky tomu ale vytknout nemůžu nic, bylo to čtivé a nápadité. Každopádně Spasitel vyhrává na plné čáře a věřím, že i Marťan bude fajn.
Tahle kniha mi chyběla snad jako poslední z Andyho vesmírných dobrodružství. Náhodička tomu chtěla, že jsem se do ní pustila ve chvíli startu programu Artemis 2. Dle recenzí jsem se trochu obávala, že to bude oproti Marťanovi a Spasitelovi dost slabé, ale nebylo, byla to prima jízda. Kniha mě opět bavila od první stránky, četla se lehce a rychle. Hlavní hrdinka se mi líbila svou odvahou, nevzdávala ani ten největší průšvih. Za mě doporučení!
V sedmdesátých letech mi coby dítěti školou povinnému tvrdili, že v roce 2000 bude kolonizovaný Měsíc a my tomu tehdy věřili.... Bohužel se tak nestalo, nicméně mě toto téma nepřestává zajímat, a tak jsem s radostí sáhla po Artemis. Napínavý příběh, opět jako tradičně u Weira prošpikovaný spoustou technických detailů, které mě kupodivu bavily, hlavní hrdinka velmi svérázná a docela sympatická. Jo, líbilo se mi to... a tak nějak mi to vyšlo zrovna do doby realizace měsíční mise Artemis II. Knihu doporučuji, se Spasitelem ani Marťanem nesrovnávám.
(SPOILER)
Musím přiznat, že rozumím komentářům, které se tu objevily, i když s nimi nesouzním. Ano, v porovnání s Marťanem a Spasitelem není Artemis tak dobrá kniha. Ale to je daň za to, že předchozí dvě knihy nasadily laťku sakra vysoko. Kdyby byla Artemis o dalším osamělém vědci ve vesmíru, který je odkázán jen na sebe a svou inteligenci, byl by autor zase obviněn ze šablonovitosti. Takže za mě je pokus vymanit se ze stylu předchozích dvou knih naopak dobře!
Jazz je spratek, drzá a ne příliš milá osoba (další odklon od předchozích dvou hlavních hrdinů, kteří byli sympaťáci skrz naskrz), ale je vysoce inteligentní a v jádru je to dobrý člověk (podobnost s předchozími hrdiny) a v podání Terezy Dočkalové byla naprosto fantastická. Bavilo mě, že tentokrát není v knize sama a pracuje se s více postavami, s intrikařením, politikařením a mafiánskými praktikami, protože ani město na Měsíci nebude ušetřeno lidské hrabivosti. Děj měl spád, život na Měsíci byl představen moc pěkně.
Za co strhávám ale jednu hvězdičku, že tentokrát mi nepřišla ta logika celé věci tak... No logická. Buď to nebylo vysvětleno tak dobře nebo jsem to možná nepochopila, ale závěrečná scéna podle mě neměla mít dobrý konec. Když jako autor nastavíte nějaké nebezpečí (což je samozřejmé pro budování napětí), tak pokud trváte na happyendu, musí tam být logická skulina. Tohle „Na poslední chvíli se všechno stihne a o vteřinu déle by bylo pozdě.“ je za mě velké klišé.
Ale jsem natěšená na autorovy další literární počiny, protože mi svým stylem vyprávění hodně vyhovuje a chci víc inteligentních drzých hrdinů!
Po Marťanovi a Spasiteli dost zklamání. Zápletka velmi předvídatelná. Hlavní postava velmi nesympatická. Ty ostatní jen do počtu. Nepomohl tomu ani způsob interpretace Terezy Dočkalové.
Po přečtení Marťana jsem se hned vrhla na Artemis. A i když jsem věděla, že hodnocení není tak vysoké jako u Marťana a Spasitele, snažila jsem se nebrat na ně ohledy a najít si vlastní názor. A i přes to, že mi moc nejde porovnávat mezi žánry (tohle je spíš sci-fi thriller než klasické sci-fi - i když jsem teda kromě Marťana a tohoto žádné sci-fi nečetla), musím uznat, že těm hodnocením rozumím. Není to tak dobré, jako Marťan, který za mě osobně nasadil laťku hodně vysoko. Jasně, je to jiné. Ale neoslovilo mě to tak moc. To ale neznamená, že je to špatná kniha. Naopak. Je dobrá, ale nenašla si ke mě cestu jako jiné tituly. Co ale musím zmínit je to, že i když je kniha úplně jiná, bavila mě díky tomu, že obsahovala prvky, které se mi na knihách Andyho Weira líbí - a to je technická stránka a způsob, jakým hlavní hrdina řeší problémy. Obecně, to mě na knihách baví - když se hlavní hrdina musí logicky popasovat s nějakým problémem. A to tady nechybělo, i když toho možná nebylo tolik. Obecně mi začátek přišel trochu horší. Jediné, co se mi líbilo, byl popis města. Celkový koncept měsíčního města podle Andyho byl zajímavý a líbila se mi ta technická stránka. Ta politická už méně. A i s hlavní hrdinkou jsem si hlavně z počátku moc nesedla. Časem mě ale kniha začala bavit víc a víc. Druhá polovina, a hlavně pak poslední čtvrtina, měla rychlý spád a bavila mě moc. A i hrdinku jsem si nakonec oblíbila. Uvědomila jsem si, že je vlastně fajn, že nemá jen pozitivní vlastnosti a naučila jsem se ji brát takovou jaká je a vidět na ní to dobré. Zajímavé bylo i to, že byla původem ze Saudské Arábie, i když teda vyrůstala na měsíci. Ale bylo to pro mě něco nového, s takovou hrdinkou jsem se ještě nesetkala. Takže obecně určitě kniha, kterou stojí za to si přečíst, ale za mě to teda není úplná topka. Už se těším na Spasitele!
Zábavné dobrodružství z měsíčního městečka Artemis.
Hlavní hrdinku jsem si oblíbila, je to sice tak trochu fracek, ale je osobitá, nekorektní, chytrá a odvážná. Ke konci mě i trochu dojala.
Zápletka je promyšlená, bavila mě.
Ocenila bych víc informací o fungování měsíčního města, každodenním životě tam, ale i tak je to fajn čtení.
Vyslechnuto v podání Terezy Dočkalové (a to mi teda moc nesedělo, příliš "opilecký" hlas, snad možná až přehnaná frackovitost v hlase, ale třeba to tak mělo být ...). Ne, že by knížka byla špatná. Jako všechny knihy od Weira měla spád, nenudila, v měsíčním městě, kde se nemohl zas až tak rozmáchnout, vytvořil i tak správně dusivou atmosféru s thrillerovou zápletkou. Ale na Spasitele to prostě nemá, no, minimálně chemie a fyziky tam bylo o řád míň. Taková příjemná jednohubka.
Andy Weir, tentokrát v méně rozsáhlém a bližším - odehrávající se na Měsíci krimisci-fi rozehrál opět svůj vypravěčský part s neomezenou fantazií a dokonce vlídným ledovým humorem a s nadmíru chytrou, šikovnou a krásnou pašeračkou. Bez ní a jejich přátel nelze překazit mafii plány a zachránít první městečko na Měsíci.
Nejsem si jistý proč se tu tak často objevují komentáře typu : čekal(a/o..) jsem Marťana .. ne to není Marťan ! .. to není tak dobré jako Spasitel !
Ne, není, protože tohle je prostě přátelé úplně jiný příběh a není asi rozumné profilovat autory podle jejich nejlepších/nejznámějších titulů. Každý má přeci právo poslat fantazii úplně jiným směrem než by se od něj obecně mohlo čekat.
Je to poutavý příběh obsahující spousty technických reálií srozumitelně vysvětlených i pro laika, výborná audio interpretace Terezou Dočkalovou a Markem Lamborou. Doporučuji v klidu (několikrát) poslechnout, je to příjemná a nenáročná oddechovka.
Kniha mě trochu zklamala. Po čtení Marťana a Spasitele jsem čekala napětí ve vesmíru. Kniha sice byla potavá ale děj by bylo vpodstatě možné vsadit i do jiného města na Zemi. Od autora jsem zvyklá na více přepracovaný vesmírný příběh.
I přes to bych knihu doporučila lidem co úplně neholdují sci-fi případně jako první knihu autora
Jsem spokojený :) pár krát jsem se i hlasitě zasmál, některé hláško-myšlenky byly naopak hluboké a technické postřehy mě příjemně překvapily
Marťana jsem zatím nečetl, pouze viděl, takže porovnávat moc nemůžu, ale za mě klasické sci-fi z měsíční kolonie, jak to mám rád. Nechybí napětí, technické popisy, zajímavé postavy, proč ne.
Mnou velmi levně koupená kniha, jejíž kvalita bohužel odpovídá ceně.
Těšil jsem se převážně na poctivé sci-fi s důrazem na její důkladnou techničnost a dostal jsem jen tuctový noir-thriller, který ač je zasazen do technicky propracovaného prostředí, je napsán se snahou uspokojit nejen fanouška sci-fi, ale potenciálně všechny.
Nejvíce výrazný kámen úrazu, je ale dětinskost (či pubertálnost) hlavní hrdinky. Dokonce jsem se ze začátku nemohl zbavit dojmu, že jsem nechtěně koupil knihu z kategorie young adult.
Naštěstí je kniha docela svižně za mnou, takže tempo se dá označit za její největší plus, ale co naplat, do kina na tohle nepůjdu.
Andy Weir, má tak trochu problém... Neboť od těch dob, co stvořil - napsal Marťana, se jeho ostatní knihy, právě s touto dost porovnávají... Něco jako: "Před Kristem" a "Po Kristovi." Přitom v anotaci stojí, že je tenhle příběh úplně jiný. Minimálně v tom, že je hlavní postava Jazz Bašarová. Tedy žena. ; )
Kniha Artemis se mi před lety líbila. Je čtivá, nemá žádná hluchá místa... Je i místy celkem popisná..., což mi nevadí, to mám v knihách ráda, neboť tím svou fantazii, aspoň trochu čtenář namáhá...
Hlavní protagonistka je dost svérázná...! Svým osobitým humorem..., i nekorektně zábavná. Tak proč se stále z planety Země, máme odvolávat na Marťana...?! ; )
Parádní sci-fi, četla se dobře. Bohužel některé pasáže byly až příliš technicky vysvětlující, asi by se daly napsat kratší formou.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
- Recenzia – Andy Weir: Artemis – audiokniha / Fandom.sk - Ena

83 %
76 %
Artemis
Zajímavá kniha. Není tak dobrá jako Marťán nebo Spasitel, ale přesto je dobrá. Je tam znát osobitý styl Andyho a jeho geniálních postav. Humor se tam nezapře. Akčnost byla také chválihodná. Jen mě tedy trvalo 3 kapitoly abych se začetla...