Bramborak81 Bramborak81 komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Četla jsem díky výzvě, a již poněkolikáté mě to zaválo mimo mnou obvykle čtené žánry. Trochu mi chyběl humor z Marťana, který mě zaujal o maličko více. U Spasitele mě hodně bavil konec, který jsem takto nečekala. Další přečtená kniha, od autora, který píše opravdu skvěle a pro čtenáře-začátečníka se sci-fi to byla ideální volba.

24.09.2023 3 z 5


Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Chvilku mi trvalo se začíst a pak se to střídalo jak houpačce - pasáž, která mě bavila moc s částí, která se mi tolik nelíbila. Na téma pojízdných knihoven jsem četla Jako hvězdy temné noci, která mě bavila o hvězdičku víc.

09.09.2023 3 z 5


Americké prázdniny Americké prázdniny Jiří Fišar

Tak to mě hodně bavilo. Kniha je napsaná stylem čte se samo. Zážitky jedné rodiny doplněné o hezké fotky a informace k navštíveným místům. Ideální letní pohodové počtení.

12.07.2023 4 z 5


Láska nadivoko Láska nadivoko Christina Lauren

Chtěla jsem nějakou oddechovku, díky výzvě jsem sáhla po něčem, co bych si běžně nevybrala a bohužel mi kniha nesedla. Ale věřím, že si kniha své spokojené čtenáře najde. Některé situace byly za mě hodně k neuvěření. Stejně tak i některé dialogy. Pasáž s romantickou linkou se za mě neúměrně dlouho táhla a naopak dobrodružství spíše chybělo. Podobenství s Indiana Jonesem, které mě nalákalo, jsem tam hledala marně.

17.06.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Když vyšla nová kniha od mé oblíbené autorky, neváhala jsem a hned ji musela číst. Příště už ale nakouknu do anotace, než se do čtení pustím. Bylo zde vykresleno zlo ve všech jeho podobách, marnost, beznadějnost. Je to již v mém výběru několikátá kniha v řadě s tak těžkým tématem, ze které dlouho bude doznívat smutek.

30.04.2023 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Růžová obálka, název knihy ve mě evokoval květiny, bzučení včel a říkala jsem si, že se možná autorka tentokrát odkloní od těžkých témat. Spletla jsem se. Zas to byla emocionální dávka.

29.04.2023 3 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Čtivé to je. Námět také dobrý. Ale sympatie k Evelyn a životu v Hollywoodu, tak jak bylo v knize vykresleno, jsem po celou dobu bohužel nenašla. Jsem ráda, že jsem si Sedm manželů Evelyn Hugo přečetla, ale vracet se k ní už nebudu. Víc mě od autorky bavilo Malibu v plamenech.

26.03.2023 3 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Potřebovala jsem něco odpočinkového, a to Pekárna v Brooklynu splnila na jedničku. Je to ideální "nedělňák", kdy předem víme, jak to celé dopadne, ale vůbec to ničemu nevadí. S radostí jsem otáčela stránku za stránkou a usmívala se, že je to tak, jak je.

19.02.2023 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

S tvorbou autorky jsem se seznámila díky Mlčícím fontánám, takže jakmile jsem zjistila, že vyšla nová "Sepetys", byla to jasná volba. Opět si vybrala události z poměrně nedávné historie, ne úplně tak známé, tentokrát z Rumunska, protkané romantickou linkou. Čte se úplně samo. Po dočtení bude ještě dlouho rezonovat.

18.02.2023 4 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Byla jsem zvědavá na autorovu prvotinu. Četla se velmi dobře. Nečetla jsem si předem recenze ani anotaci, a tak mě trochu překvapil žánr, který jsem úplně dle názvu nečekala. O hvězdičku víc bych dala, kdyby se neřešilo tolik témat najednou a bylo více prostoru věnováno prokreslení hlavních postav.

12.02.2023 3 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Uf, to byla dávka depky. Po chvilce čtení jsem se už bála otáčet stránky, s tím co se ještě může stát. A že se děly věci. Opět skvěle napsané. Autorka otevřela mnoho závažných témat na modelu jedné rodiny. Zajímalo by mě, jestli autorka někdy neuvažovala, že by její další kniha byla z kategorie oddychovka, milé čtení, pohlazení po duši. Já teď po něčem takovém sáhnu, abych se z toho všeho vzpamatovala, ale každopádně ať už bude téma další knihy V. Hanišové jakékoliv, nenechám si ji v žádném případě ujít.

31.01.2023 5 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Autorův humor mám ráda, přestože některé z jeho předchozích knih se mi líbily více, tak stejně až vyjde nová kniha od Jonassona, už teď vím, že si ji budu potřebovat přečíst.

25.01.2023 3 z 5


Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Moc hezky zpracovaná biografie se spoustou doprovodných fotografií, graficky přehledně rozlišený text, podle toho kdo o dané situaci informuje, doplněné o stručné informace o zmiňovaných osobnostech té doby. Díky této knize poznáte herečku Janu Brejchovou velmi z blízka a po přečtení budete mít chuť pustit si film, ve kterém hrála. I když bývám skeptická ke knihám, které nepíší povoláním spisovatelé, v tomto případě můžu pouze konstatovat "skvělá práce". A do této mozaiky rodinné tvůrčí činnosti také moc hezky zapadají fotografie od Herberta Slavíka.

31.12.2022 5 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Skvěle napsané, u všech postav mě zajímalo, jak to bude dál. A jak už to tak bývá, nezůstane to jen u jednoho problému, ale co všechno se tady nabalilo, tak to jsem se nestačila divit. Těším se už zase na další příběh od Petry Soukupové.

30.12.2022 5 z 5


Vánoce s vůní čerstvého chleba Vánoce s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Vánoce s vůní čerstvého chleba jsem si vybrala pro navození vánoční atmosféry, a to se bohužel nestalo. Ze série Čerstvého chleba je tato kniha za mne nejslabší, sešitá horkou jehlou. Z postav mi nebyl nikdo sympatický, všeho bylo tak nějak moc, některé situace přehnané, jiné nedotažené. Aspoň obálka je hezká a vánoční.

27.12.2022 2 z 5


Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Tuto knížku si řadím do kategorie "čte se samo". Podobnost s Příběhem Arthura Truluva není čistě náhodná, ale Arthur mi byl o něco málo bližší. Noc zázraků je také pohlazením po duši, ale chvilkama to byly docela nervy.

13.12.2022 3 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Od autorky mám přečtené vše kromě "dějáku". Měla jsem chuť přečíst si nějakou vztahovku a opět jsem s výběrem spokojená. Celé to do sebe pěkně pasovalo a moc se mi líbí i obálka.

13.12.2022 3 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

To byla paráda procestovat knižně Českou republiku, zasmát se a něco nového se dozvědět. Stává se mou nejoblíbenější Ziburovou knihou. A bez ilustrací Tomski&Polanski si už tyto cestopisy nedokážu představit.

17.10.2022 5 z 5


Moje zlatá řemesla Moje zlatá řemesla Ivan Klíma

Přečteno díky výzvě. Rozmanitá řemesla, dopadající tíha a beznaděj v každé z povídek. Autorův styl psaní, navzdory tématu, je radost číst.

03.10.2022 4 z 5


Knihkupectví u jezera Knihkupectví u jezera Jenny Colgan

Splnila mé očekávání, dobrá oddychovka na nedělní odpoledne nebo propršený den. Bavilo mě prostředí ve kterém se většina děje odehrávala, Skotsko a knihy je moc fajn kombinace. Jen nevím, co to je v poslední době s těmi uspěchanými konci. Možná je to prostor pro další díly.

27.09.2022 3 z 5