Moje máma Jana Brejchová

Moje máma Jana Brejchová https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493485/bmid_moje-mama-jana-brejchova-aTu-493485.jpg 5 175 63

Tato kniha je životním příběhem herečky Jany Brejchové, jedné z největších českých filmových hvězd, zachycený její dcerou Terezou Brodskou. Na podkladě společných rozhovorů přibližuje úspěšnou filmovou kariéru herečky, která v šedesátých letech zářila také na evropské scéně. Vypráví o spolupráci s filmovými kolegy, kteří byli součástí její profesní kariéry někdy i osobního života. Setkáme se s režiséry Jiřím Krejčíkem či Milošem Formanem a nahlédneme do zákulisí natáčení s herci jako Pierre Brice nebo Jan Werich. Kniha je současně neobvykle otevřenou výpovědí o soukromí slavné herečky, o jejích partnerech a komplikovaných rodinných vztazích. Literárně zpracovala Jana Podskalská.... celý text

Přidat komentář

natynka21
23.04.2024 5 z 5

Moc pěkně zpracovaná biografie plná fotografií, zajímavých článků a dobových plakátů. Velmi oceňuji poznámky pod čarou, které poskytují drobné medailonky osobností československé kinematografie, se kterými se Jana Brejchová setkala či stručně popisují film, o kterém je v daný moment řeč. Samotná paní Brejchová ale svým sobectvím zklamala.

Miranda
20.02.2024 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, plná překrásných fotografií. Pro mě je favoritem hned ta první po otevření knihy (ve stínu stromů na zahradě u stolu), parádní je i Jana a Jiřina v New Yorku, a mohla bych pokračovat, ty fotky mají příběh, úžasné momentky, ale i portréty, pózy. V textu spousta zajímavostí, informací, příběhů, které dojmou, pobaví (brusinky, Macháček) i zabolí. Všudypřítomná velká bolest autorky a snaha nějak to trápení v sobě uzavřít a maminku pochopit. Na druhou stranu je kniha s láskou psaná. Pro mě byl asi nejdojemnější popis vztahu s Vlastimilem Brodským. Věřím, že to byla láska jako trám. Připoměla mi mé rodiče, kteří měli mezi sebou podobný věkový rozdíl a láska to byla nekonečná, moje máma u toho textu jistě prolije spoustu slz. Terezu Brodskou jsem nedávno potkala, bohužel na místě, kde jsem ji moc otravovat nechtěla (takže podpis nemám) a to mě přimělo okamžitě knihu začít číst, i když jsem si na ni už dlouho myslela. Přečtení mi trvalo ani ne týden a jsem zase o něco moudřejší plus mám zaškrtáno asi deset dalších filmů s Janou Brejchovou, které jsem neviděla a budu doufat, že se brzy v televizi objeví. Zároveň je mi tak nějak smutno z toho, že je tak dlouho (už deset let!) v péči lékařů a vlastně už od roku 2007 v podstatě nešťastná. Říká se, že vše má svůj důvod, ale tohle je už opravdu moc.


Gabi13
12.02.2024 5 z 5

Děkuji za nahlédnutí do vztahů a života Jany Brejchové. Stále však ve mně zůstává pocit, že Tereza Brodská chtěla na konci slyšet, že maminka lituje toho, že ji po narození odložila. Krásně zpracovaná kniha, obrazová dokumentace i čtivé texty.

MaxQ
01.02.2024 4 z 5

Kniha zajímavá formou i obsahem. Formou jde o tlustou bichli, ale jen na první pohled. Papír je tlustý avšak většinu stránek zabírají fotografie a dobové články. Vyprávění Jany Brejchové (tučný font) je doplněno vzpomínkami její dcery Terezy (normální font), což je místy matoucí, než si na to člověk zvykne. Ale samotné vzpomínky jsou autentické a většinu faktů jsem neznal. Vlastně jsem si ani neuvědomoval, jaká musela být Brejchová ve své době superstar. Já ji poznal až v 80. letech a to už hrála spíše starší paní. Všechna čest.

lucie.koho
12.01.2024 5 z 5

Velmi hezky a citlivě napsaná knih, kterou jsem přečetla na dva zátahy. Kniha vám přinese úplně nový pohled na paní Brejchovou.

ještěrka38
27.11.2023 4 z 5

Myslím, že je to krásná zpověď se spoustou fotek, i když některé věci jsou zmíněné jen letmo, ale není to bulvár, takže mi se kniha líbila.

1Listicka
13.10.2023 2 z 5

No nevím... kniha byla dost protěžovaná. Člověk se tam toho zase tak moc nedočte. Zklamala mě. Čekala jsem od ní víc.

maruna
10.09.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, Jana Brejchová se mi líbila ve všech filmech, výborná herečka a krásná žena. Dočkala se vymodleného dítěte, Terezky Brodské, která v knize popisuje vše bez příkras.

bookcase
20.08.2023 5 z 5

Původně jsem chtěla jen tak přelétnout hlavně kvůli úžasným fotkám, ale pak jsem četla a četla a četla. Výborně napsáno, citlivě, bez ukřivděnosti.

Dimas
15.08.2023 5 z 5

Lahůdka

veronika9761
14.08.2023 5 z 5

Na knizku jsem slysela tip v jednom podcastu o vychove deti. Vubec jsem netusila, jak to mela v detstvi T. Brodska, a jsem moc rada, ze takhle otevrenou zpoved spolu se svou mamou J. Brejchovou napsala. Super sonda do zivota slavnych, s jejich zdanlive snadnymi zivoty.

Nymfadora.T.
12.08.2023 4 z 5

Moc hezká kniha, jsem ráda, že jsem si jí koupila. Dočetla jsem se ještě spoustu informací, které jsem netušila , a souhlasím s názory ostatních, že Hanzlík nemile překvapil...

maryzka
29.07.2023 5 z 5

Tuto knihu mám půjčenou a asi si ji nekoupím. Jsou v knize pěkné fotografie, to oceňuji právě největším hodnocením. O jejím hereckém talentu není dlouze hovořit, spíš mě překvapuje její soukromí, její dětství o tom nebylo dlouho nic psáno. Dostal mě svým způsobem Jaromír Hanzlík, který mě velmi překvapil.

Katka2382
25.06.2023 5 z 5

S touto knihou jsem strávila jednu krásnou prosluněnou neděli.
Myslím,že teď se na všechny filmy paní Brejchové budu dívat malinko jinak.
Jinak chování Jaromíra Hanzlíka v soukromí mi docela překvapilo, neřekla bych to do něj.

Denny456
13.06.2023 4 z 5

Knížka je skvěle napsaná, má spoustu doprovodného materiálu, převážně s fotografií a samozřejmě v textu poodhaluje i řadu informací, které jsou ale vždy podávány s úctou a pokusem o pochopení. Paní Brejchová nebyla jednoduchá osoba, ale byla vždycky svá. Tohle stojí za to.

Kudlanka03
05.06.2023 3 z 5

Tato tlustá kniha budí pozornost sama o sobě. Tereza Brodská mi byla na rozdíl od své maminky vždycky sympatická.
Ale když jsem ji pak v 7 pádů HD slyšela mluvit i o této knize, bylo to jasné.
Líbí se mi na této částečné biografii to, že je jak o paní Tereze, tak o paní Janě.
Plno lidí z vyprávění neznám, ale pak se to přehoupne a přesně vím, o kom mluví. Jsem ráda, že jsem si knihu pořídila, dělala mi společnost v krásném slunném dni. Část s Brodským jsem ocenila, ale bála jsem se části s Hanzlíkem. Nebylo tam toho tolik, kolik jsem si říkala. Dotklo se vyprávění vždy jen kousek osobního života a pak šmitec. Ocenila bych u tak obsáhlé a propagované knihy větší informační hodnotu. Ale člověk se zkrátka svěří jen s tím, co chce, aby lidé věděli.

rreegg1
29.05.2023 4 z 5

Docela poutave se čte a stránky ubývají i díky mnoha fotografiím, které tato tlustá kniha obsahuje. Kniha je z velké části i o lidech ( většinou veřejné známých), se kterymi se Jana během sveho života setkala a kteří ji ovlivnili v profesním či osobním zivote. A že jich je dost ...
Často si vzpomenu na tuto velkou hvězdu, jak dnes již několik let nemohoucne leží na lůžku v léčebně a je mi to samozřejmě velmi líto..:(

jaroslav0572
09.05.2023 3 z 5

Život a dílo herečky Brejchové, již nám svět záviděl, pardon, možná odtáhl. Terezka Brodská je milé děvče, má spoustu citu uvnitř, což prokazatelně verifikuje v obsažné vzpomínce na maminku. Nelituje ji, dokonce jí leccos když ji matička chovala i vyčítá, ale v žádném případě si nedovolí zpochybnit mámin talent, sex appeal a neuvěřitelně proměnlivou osobnost, která se vyvíjí vždy, když změní mužského. Exkluzivní fotografie z nichž mi nejvíc učarovaly momenty z Německa, kdy nádhernou Hanou dostal Ulrich Thein.

Nic co bych neočekával, nic nad čím bych se sentimentálně pohoršoval. Určitě 70-75% mohu ohodnotiti.

Mandlevest
07.05.2023 5 z 5

Myslím si, že z této knížky musí mít Jana Brejchová obrovskou radost. Tereza Brodská vzpomínky své maminky na filmovou kariéru, která překročila hranice tehdejšího Československa, a také mnoho zajímavého ze soukromého života této vynikající herečky, který by sám o sobě vydal minimálně na romantické drama, sepsala opravdu moc hezky. Civilně, ale sympaticky otevřeně, s humorem, možná i malou kapkou hořkosti. Navíc je mnoho situací či vzpomínek doplněno i o její pohled, dosti upřímný a přímočarý, který mě bavil. Knížka je plná fotografií, ze slavných filmů i z domácího archivu, vše popsané a přehledné. Krásná kniha, velkoryse pojatá, kterou si Jana Brejchová určitě zaslouží. A mnoho jejich fanoušků také potěší, tak jako mě.

0323
28.04.2023 2 z 5

Nedočetla jsem, ale doprohlédla jsem do konce. Občas jsem měla chaos v tom, kdo to zrovna říká, jestli matka nebo dcera.