Komentáře knihy Moje máma Jana Brejchová

vavria01
10.07.2026

Kdybych měla popsat knihu jedním slovem, tak mě napadá: “poctivá”. Neumím si představit, jakou práci muselo dát shromažďování všech materiálů, rozhovorů, svědectví… Úžasný počin, který jde v mnoha místech do velmi bolavých míst. Upřímně obdivuji paní Brodskou a paní Brejchovou, že do této knihy šly. A zcela fakticky: pro mě (milovnici filmů) kniha přinesla mnoho nových a překvapivých informací o filmech a filmovém zákulisí.

Sandalkar
19.05.2026

Takova bichle a pritom se cetla tak svizne.

Smekam klobouk dolu pred Terezou Brodskou, ze svou rodinu a zejmena nekonvencni destvi tak odhalila. Az na dren. Moc se mi libil i jemny nesouhlas s nekterymi kroky.

Opravdu bohate fotografii, novinovych vystrizku...proste knizni kolaz o zivote ceske herecke divy.

konicekbily
28.03.2026

Kniha je velice dobře zpracovaná. Zjednodušený životopis se zvýrazněnými momenty soukromími i profesními, vybrané komentáře k vlastnímu životu Jany Brejchové a mnoho přiložených fotografií z jejího života. Vzpomínka na špičkovou herečku jen o málo starší než jsem já!

Čtenář1999
27.02.2026

Měl jsem tuhle knihu v Knihovně 3 Roky až těd jsem si jí přečetl na památku Jany Brejchové Kniha Báječná Doporučují všem.

Moncele
15.02.2026

Po knize jsem sáhla v lednu tohoto roku, a to z důvodu narozenin paní Brejchové. Vzápětí za pár dnů přišla ta smutná zpráva...
Kniha se mi velmi líbila, jak formou se spoustou fotografií a reprodukcí novinových článků, tak obsahem, kde autorka Tereza Brodská zaznamenala vzpomínky své maminky paní Brejchové, týkající se jejího života jak osobního, tak uměleckého.
Při čtení této knihy jsem si uvědomila, jak dlouhá její herecká kariéra byla a že některé z jejich filmů jsem nikdy neviděla (to bych ráda napravila). Je zvláštní, že takových úspěchů dosáhla vlastně bez nějakého formálního hereckého vzdělání. Osobní život herečky by možná vydal i na samostatný román, myslím si, že ji její dětství hodně poznamenalo. Jak se sama vyjádřila Tereza Brodská, "maminka pálila mosty". Není to příjemné, zúčastněné osoby to hodně bolí, ale možná je to někdy lepší, než pokrytectví a lhaní o tom, co už není... Ať odpočívá v pokoji!

tvocaskova
22.09.2025

Kniha je velmi čtivá - osobně se mi moc hezky četla, bohatě doplněna fotografiemi.

janavom
03.08.2025

Krásná kniha se spoustou fotografií a také jsem se dozvěděla hodně věcí o paní Brejchové. Moc se mi líbila.

Mishka_a7
12.02.2025

Životopisné knihy mám ráda a tahle se mi moc líbila. Ikdyž přístup k mateřství je pro mě nepochopitelný, každopádně respektuju, že každý to může mít jinak.

tittanie
16.12.2024

Jsem docela překvapená, protože životopisy moc nečtu a původně jsem strašně váhala, jestli knihu chci číst.
Spousta fotek, zajímavé informace, kterých nebylo moc a nezahlcovaly.
Překvapily mě chlupaté nohy, množství cestování v komunismu, veliké množství účesů a jak málo filmů s Janou Brejchovou jsem viděla.

pavpaz
04.10.2024

Nádherně napsaná kniha, spoustu fotografií, bavilo mě to číst.

Pajina68
29.07.2024

Nevím proč, ale můj komentář, který jsem zde napsala v květnu, najednou zmizel. Jako by někdo ty ne stoprocentně pozitivní příspěvky odebíral?? A další můj komentář z 26.7. také zmizel. I u něj byla reakce od čtenářky.

niknikita
15.07.2024

Tereza Brodská a Jana Brejchová...kterou z těch dvou žen obdivovat víc? Nevím. Jedno vím ale jistě, že každá je jiná a právě díky Tereze nahlédneme do bohatého a složitého života její mámy. Zpracovat takovou spoustu informací a materiálu muselo dát nepředstavitelnou práci, takže jeden velký dík, milá Terezko. Tohle oslovení jsem tak trochu převzala z dopisu od Miroslava Horníčka k narození T.B.
Pokud bych měla označit jedinou stránku z tak obsáhlé knihy, byla by to pravděpodobně fotokopie tohoto dopisu. Asi z neskonalé úcty k jeho pisateli.

A než jsem dopsala předchozí slova, tak jsem sama sobě přiznala, že mám vlastně Terezu Brodskou mnohem víc ráda, než její mámu...

natynka21
23.04.2024

Moc pěkně zpracovaná biografie plná fotografií, zajímavých článků a dobových plakátů. Velmi oceňuji poznámky pod čarou, které poskytují drobné medailonky osobností československé kinematografie, se kterými se Jana Brejchová setkala či stručně popisují film, o kterém je v daný moment řeč. Samotná paní Brejchová ale svým sobectvím zklamala.

Miranda
20.02.2024

Kniha je velmi čtivá, plná překrásných fotografií. Pro mě je favoritem hned ta první po otevření knihy (ve stínu stromů na zahradě u stolu), parádní je i Jana a Jiřina v New Yorku, a mohla bych pokračovat, ty fotky mají příběh, úžasné momentky, ale i portréty, pózy. V textu spousta zajímavostí, informací, příběhů, které dojmou, pobaví (brusinky, Macháček) i zabolí. Všudypřítomná velká bolest autorky a snaha nějak to trápení v sobě uzavřít a maminku pochopit. Na druhou stranu je kniha s láskou psaná. Pro mě byl asi nejdojemnější popis vztahu s Vlastimilem Brodským. Věřím, že to byla láska jako trám. Připoměla mi mé rodiče, kteří měli mezi sebou podobný věkový rozdíl a láska to byla nekonečná, moje máma u toho textu jistě prolije spoustu slz. Terezu Brodskou jsem nedávno potkala, bohužel na místě, kde jsem ji moc otravovat nechtěla (takže podpis nemám) a to mě přimělo okamžitě knihu začít číst, i když jsem si na ni už dlouho myslela. Přečtení mi trvalo ani ne týden a jsem zase o něco moudřejší plus mám zaškrtáno asi deset dalších filmů s Janou Brejchovou, které jsem neviděla a budu doufat, že se brzy v televizi objeví. Zároveň je mi tak nějak smutno z toho, že je tak dlouho (už deset let!) v péči lékařů a vlastně už od roku 2007 v podstatě nešťastná. Říká se, že vše má svůj důvod, ale tohle je už opravdu moc.

Gabi13
12.02.2024

Děkuji za nahlédnutí do vztahů a života Jany Brejchové. Stále však ve mně zůstává pocit, že Tereza Brodská chtěla na konci slyšet, že maminka lituje toho, že ji po narození odložila. Krásně zpracovaná kniha, obrazová dokumentace i čtivé texty.

MaxQ
01.02.2024

Kniha zajímavá formou i obsahem. Formou jde o tlustou bichli, ale jen na první pohled. Papír je tlustý avšak většinu stránek zabírají fotografie a dobové články. Vyprávění Jany Brejchové (tučný font) je doplněno vzpomínkami její dcery Terezy (normální font), což je místy matoucí, než si na to člověk zvykne. Ale samotné vzpomínky jsou autentické a většinu faktů jsem neznal. Vlastně jsem si ani neuvědomoval, jaká musela být Brejchová ve své době superstar. Já ji poznal až v 80. letech a to už hrála spíše starší paní. Všechna čest.

lucie.koho
12.01.2024

Velmi hezky a citlivě napsaná knih, kterou jsem přečetla na dva zátahy. Kniha vám přinese úplně nový pohled na paní Brejchovou.

ještěrka38
27.11.2023

Myslím, že je to krásná zpověď se spoustou fotek, i když některé věci jsou zmíněné jen letmo, ale není to bulvár, takže mi se kniha líbila.

1Listicka
13.10.2023

No nevím... kniha byla dost protěžovaná. Člověk se tam toho zase tak moc nedočte. Zklamala mě. Čekala jsem od ní víc.

maruna
10.09.2023

Knihu jsem přečetla jedním dechem, Jana Brejchová se mi líbila ve všech filmech, výborná herečka a krásná žena. Dočkala se vymodleného dítěte, Terezky Brodské, která v knize popisuje vše bez příkras.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi