Musím tě zradit přehled

Obálka knihy Musím tě zradit
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497862/bmid_musim-te-zradit-H1L-497862.jpg 5.0 1638 1638

Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název: I Must Betray You, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Musím tě zradit. Přihlašte se a napište ho.

Cesinka
09.07.2025 5 z 5

Knihy od autorky mám ráda, její styl psaní mi velice sedí. A obsah? Tak to je naprostá pecka. Samozřejmě v uvozovkách, protože to, co se dělo, je hrozné. Každopádně kniha ve mě zůstane ještě hodně dlouho, stejně jako jiné knihy autorky.

konicekbily
07.07.2025 4 z 5

Autorka formou krátkých kapitol napsala thriller o událostech v Rumunsku v závěru roku 1989. Příběh sedmnáctiletého studenta před revolucí a v průběhu prosincové revoluce 1989. Je to román, autorka se pokusila zobrazit situaci v Rumunsko pod diktátorem a dala přednost akčnosti před věrohodností! Poutavý román je to ale každopádně!

Ketfl
19.06.2025 5 z 5

Kniha Musím tě zradit autorky Ruty Sepetys zavede čtenáře do Rumunska na konci 80. let, kdy lidé žili pod tvrdým dohledem komunistického režimu, a kde i šepot mohl přinést smrt a zkázu. Připravte se na strhující, syrové a hluboce dojemné čtení, na které jen tak nezapomenete!

Hlavním hrdinou příběhu je sedmnáctiletý Cristian Florescu, který se touží stát spisovatelem, jenže Rumunsko není místem, kde si člověk může svobodně vybírat. Místo toho zažívá dny plné strachu, nedostatku a podezírání. Když je donucen spolupracovat s tajnou policií, dostává se do složité situace. Má mlčet a chránit svou rodinu, nebo riskovat a odhalit světu pravdu o režimu? Revoluce je navíc na spadnutí. Jaká ale bude cena za svobodu?

Tohle bylo něco neuvěřitelného. Na stránkách této knihy vás totiž čeká nejen příběh jednoho kluka, ale celého národa, který i přes všechny hrůzy pořád uchovává naději na změnu. Kapitolky jsou krátké, úderné a neskutečně čtivé. A ty emoce! Ty prýštily z každé stránky. Tu beznaděj, bolest a hrůzu jsem cítila úplně hmatatelně, jako kdybych byla součástí příběhu. Nebudu ani říkat, kolikrát jsem měla slzy v očích. O událostech v Rumunsku jsem měla nějaké povědomí, ale že to byla až taková hrůza, to jsem opravdu netušila.

Autorce skládám poklonu za to, jak bravurně celý příběh napsala, a také za to, jak obrovskou si s ním dala práci. Všechny ty rozhovory, svědectví, archivní materiály atd. daly vzniknout dílu, na které jen tak nezapomenu. Až mě teď mrzí, že jsem po knize nesáhla dřív. Naštěstí jsem díky @megaknihy_cz dostala příležitost to konečně napravit. A já nebudu šeptat a řeknu to nahlas: TOHLE SI MUSÍTE PŘEČÍST! Moc děkuji megaknihy.cz za zaslání knihy v rámci #spoluprace

Moc doporučuji a hodnotím 5 z 5

Související novinky - Musím tě zradit (5)

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Takhle hluboce něco prožívat, to je samotná podstata lidskosti. Dáváš mi naději. - bunu

TE-ME-ŠVÁR! Po celém těle mi běhal mráz. Skandování bylo čím dál hlasitější, valilo se jako nákladní vlak. Vzmáhal se v nás pocit sounáležitosti a prostupoval davem. Rumunsko našlo svůj hlas. A my ho používali, společně.

Vidíš mě? Mhouřím oči v přítmí, hledám klíč k zamčeným dveřím světa, ztracen ve vlastním stínu uprostřed říše strachu.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Musím tě zradit v seznamech

v Přečtených2 088x
v Mé knihovně444x
v Chystám se číst1 015x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)