Musím tě zradit přehled

Musím tě zradit
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497862/bmid_musim-te-zradit-H1L-497862.jpg 5 1355 1355

Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

I Must Betray You , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Musím tě zradit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (353)

kofina
17.07.2024 4 z 5

Když budu hodnotit téma a jak je kniha čtivá, nelze než dát plný počet. Když ale budu hodnotit styl psaní, postavy atd., tak se nemůžu ubránit tomu, že tentokrát to bylo oproti ostatním knihám autorky velmi slabé. Vlastně z každé situace v příběhu čekáte, že z ní vzejde něco hlubšího, něco víc, než se nakonec stane nebo je napsáno.

Sitting-Bull
09.07.2024 5 z 5

Velmi zajímavá a velmi čtivá knížka, kterou jsem slupla během pár dní. Přesně jsem věděla, jak se hlavní hrdina cítil, když nevěděl kdo a kde na něj donáší. A ten pocit, který já jsem naštěstí nezažila, když po něm chtěli to, co po něm chtěli... Mrazí z toho... Je dobré vědět, jak to bylo s převratem v dalších zemích, když ve svých vzpomínkách to mám pouze útržkovitě. Pamatuji si z TV ty záběry na Ceausescův palác, ty stopy po tisících kulek, pamatuji si, jak to tam bylo podle informací z TV velmi brutální... Taky si pamatuji Rumunsko před převratem, byť ještě méně, než převrat samotný. Tu všudypřítomnou chudobu, hlad, toulavé psy... A kniha ve své atmosféře těmto vzpomínkám otvírá dveře a sama je jimi prodchnutá. Doporučuji, rozhodně doporučuji k přečtení. A jako doušku dodávám, že Rumunsko od té doby ušlo velký kus cesty a dnes je radost jezdit tam za poznáním a na dovolenou. :-)


Čand@
30.06.2024 2 z 5

Ewilka o niečo nižšie podo mnou vyjadrila presne môj názor. Zatiaľčo ostatné Rutine knihy, čo som doposiaľ čítala, mi nedali spať a s ich hrdinmi som bola hlboko zžitá, trpela i súcitila som s nimi, tu to bohužiaľ vyšlo tak akosi naprázdno.
Historický námet je opäť nezvyčajný, ale jeho informačná hodnota je tentokrát o dosť vyššie nad hodnotou samotného príbehu. Azda to bol autorkin zámer?
Postavy sú bohužiaľ také nijaké, ploché, akoby nedotvorené. Nevedela som, čo si o nich myslieť. Vlastne ma ich osud žiadno neoslovil, nedojal, nepohoršil, aj keď totalitný režim v Rumunsku, “obohatený “ despotickým tyranským vládcom (akého sme tu my našťasie nemali), bol jednoznačne na inom leveli než u nás. Tento román sa mi bohužiaľ zdá byť ušitý príliš horúcou ihlou. Ruta to dokáže aj lepšie.

všechny komentáře

Související novinky (5)

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (11)

Takhle hluboce něco prožívat, to je samotná podstata lidskosti. Dáváš mi naději. - bunu


TE-ME-ŠVÁR! Po celém těle mi běhal mráz. Skandování bylo čím dál hlasitější, valilo se jako nákladní vlak. Vzmáhal se v nás pocit sounáležitosti a prostupoval davem. Rumunsko našlo svůj hlas. A my ho používali, společně.


Vidíš mě? Mhouřím oči v přítmí, hledám klíč k zamčeným dveřím světa, ztracen ve vlastním stínu uprostřed říše strachu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Musím tě zradit v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených1 697x
ve Čtenářské výzvě607x
v Doporučených167x
v Knihotéce391x
v Chystám se číst952x
v Chci si koupit229x
v dalších seznamech17x