Sůl moře přehled

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299441/bmid_sul-more-i7c-299441.jpg 5 2665 2665

V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Salt to the Sea , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sůl moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (727)

Ventimiglia
13.07.2024 4 z 5

Tragédie pasažérů lodi W. Gustloff stejně jako tragédie statisíců dalších uprchlíků je pro mě naprostým objevem; podobně jako někteří další z komentujících jsem z toho smutná a zdrcená. Tolik neštěstí, zničených rodin, bolesti, utrpení.

Alioth
08.07.2024 5 z 5

Miluji příběhy, které jsou vyprávěny z pohledu více osob!
Jednalo se o mé druhé setkání s autorkou a ta opět nezklamala. Poprvé jsem od ní četla knihu V šedých tónech a velmi musím pochválit ono nenápadné propojení těchto dvou knih :)
V této knize máme čtyři vypravěče, každý z nich si nese šrámy na duši a nějaké temné tajemství. Každá postava je originální.
Nejvíce sympatická mi byla trojice Florian - Emilia - Joana, oblíbila jsem si i vedlejší postavy, které nás příběhem provázely - básníka v botách, malého toulavého chlapce Klause, Ingrid i Pardon Evu. Z jistých důvodů mi byl velice nesympatický vypravěč Alfred.
O námořní katastrofě jsem až do zahájení četby neslyšela, o to víc o ní budu teď šířit povědomí, protože kam se na ni hrabe mnohem slavnější Titanic :(
Po přečtení knihy jsem se cítila tak neskutečně zničená, smutná a emočně vyšťavená, neboť tato kniha byla opravdu síla. Doporučuji každému k přečtení, neboť na příběhy obyčejných lidí ve válce by se nemělo zapomínat, přestože se jednalo o fikci. Katastrofa lodi Wilhelm Gustloff bohužel fikce není.

5*/5*


lilites
02.07.2024 5 z 5

Jedna z nejhorších a největších námořních katastrof, která bohužel není v podvědomí mnoha lidí. Potopení lodi Wilhelm Gustloff r.1945 v Baltském moři...

Na palubě lodi však nebyli vojáci, ale přes 10 000 běženců.. 30.1.1945 byl však pro většinu z nich osudným.. Loď totiž potopila tři ze čtyř vypuštěných ruských torpéd.. Tuto tragédii nepřežilo více než 9 000 pasažérů (z toho cca 5 000 dětí)..

Teplota vzduchu -18°C, teplota vody cca 0°C, loď se potopila cca do hodiny od sestřelení..

To vše sledujeme v druhé polovině knihy, ale než se k této tragédii dostaneme, musíme putovat.. Čtyři lidé (Florian - uprchlý restaurátor z Pruska, Joana - zdravotní asistentka z Litvy, Emilie - 15ti letá těhotná Polka na útěku a Alfred - německý ,,uvědomělý,, námořník, který spolkl moudrost světa a k tomu i celý Mein Kampf) nás provází příběhem. Každý má nějaké tajemství, každý z nich má strach a každý po něčem touží a každý se snaží o přežití..

Floriana a Joane si zamilujete, Emilii přejete aby poznala konečně trochu štěstí a lásky, a Alfreda budete nesnášet (achh, jak ten mě neskutečně štval)...

Neskutečně drásavá, bolestná, dojemná ale velmi zajímavá kniha, zpracovávající téma tohoto neštěstí..

Výtečně napsáno, kniha vás vtáhne a nepustí dokud nedočtete dokonce a pak vás vyflusne s bolavým srdcem a s touhou dohledat si další informace...

všechny komentáře

Související novinky (1)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018


Citáty z knihy (3)

Plakal jsem, protože jsem neměl boty, až jsem potkal člověka, co neměl nohy.


Co se to s lidmi stalo? Dělala z nás válka zrůdy, nebo jen probouzela zlo, jež v nás už tak dřímalo?


Zrovna když si myslíš, že ti válka vzala všecko, co jsi měl rád, někoho potkáš a uvědomíš si, že pořád ještě máš co dát.


Ocenění knihy (2)

2017 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)
2016 - Goodreads Choice Awards (Best Young Adult Fiction)


Kniha Sůl moře v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených3 396x
ve Čtenářské výzvě894x
v Doporučených444x
v Knihotéce787x
v Chystám se číst1 427x
v Chci si koupit324x
v dalších seznamech24x