adelazelenkova adelazelenkova komentáře u knih

☰ menu

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Hezké, oddechové a jednoduché čtení. I když je vám úplně jasné od samého začátku jak příběh dopadne, chcete číst dál. Kniha je příjemně napsaná, jako samotné postavy. Od prvních stránek si je zamilujete. Příběh je velmi nenáročný, doporučuji si ho přečíst jako velmi hezkou oddechovku, u které nemusíte vůbec přemýšlet a jen si užíváte prostředí vinice a mnoho vína a šampaňského.

20.04.2024 4 z 5


Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Bohužel za mě jedna velká nuda. Z knihy, na kterou jsem se moc těšila, jsem zklamaná. Příběh stále stojí, negraduje, vůbec nic se neděje. Ani postavy to jedno velké nic nezachránily.. Na můj vkus se chovaly jako kdyby své manžely neviděly dva roky a ne dva měsíce. Což mi přišlo trochu absurdní. Hodně jsem se proto nutila knihu dočíst, protože žádné velké rozuzlení nebo překvapující závěr se v tomto případě nemohl uskutečnit. Kniha tak mohla být o půlku kratší a čtenář by vůbec o nic nepřišel. Je mi líto, že takové hodnocení musím dát mé oblíbené autorce. Toto se ale opravdu nepovedlo, bohužel.

29.02.2024 3 z 5


Holocaust, Spojenci a Osvětim Holocaust, Spojenci a Osvětim Pavel Benedikt Elbl

Kniha plná informací a zajímavostí o tom, co spojenci věděli a nevěděli o “konečném řešení. Náročnější čtení, které vám přiblíží odpověď na otázku “zda spojenci mohli v této věci zakročit. Velmi těžké téma, na které nejspíše neexistuje jedna spravná odpověď. Člověk si při čtení mnoho věci uvědomí a propojí s vědomostmi, které již zná jak ale říkám, lehké čtení zde nehledejte.

30.01.2024 5 z 5


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Na pokračování jsem se těšila, ale zároveň trochu bála, protože jsem se do Atlase tolik nezamilovala a v prvním díle mi spíše “lezl na nervy. Bohužel se potvrdily mé obavy a druhý díl mi přišel jako jedno velké klišé. Atlas je zde vyzobrazen jako dokonalý, svatý kluk, který nemá žádné chyby. Jeho chování mi přišlo až moc romantické a ve stylu “já jsem ten nejhodnější a proto nebudu dělat unáhlená rozhodnutí. A to jsem veliký fanoušek romantických knížek. Tady bohužel ne Velmi jednoduchý děj a jazyk, až si někdy říkáte “co to sakra je? Takhle se dospělý člověk nechová.. co dalšího se mi nelíbilo a vůbec mi tam nepasovalo, byl 12ti letý kluk, který zjistil, že je jiný.. nevím co tím autorka zamýšlela, ale pro mě je kniha jedno velké zklamání. A to se mi u Colleen píše velmi těžko.

27.12.2023 3 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Velmi známý a starší příběh, ke kterému jsem se dostala až takto pozdě. Od autorky mám přečtené snad všechny ostatní a kdybych je porovnala, musím říct, že se mi jiná díla od Jojo líbila trochu více.. tento příběh je velmi smutný, ale autorka i přes těžké téma nezapomněla na vtipné pasáže u kterých jsem se velmi nasmála. Z hlavní hrdinky udělala silnou osobu, která nikdy neztrácí optimismus a proto se mi knížka líbila. Mnohem lepší než filmové zpracování.

15.12.2023 4 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Pokračování Sudetského domu se mi nakonec možná i líbilo více než první díl. První polovina knihy je nudnější, nic převratného se neděje. Zato druhá část knihy je naprosto čtivá. Mnoho zvratů, rozhodnutí a otazníků, jak to celé skončí. Nemohla jsem se odtrhnout. Jak jsem se po prvním dílu na pokračování knihy moc netěšila, zde si přeju, aby vyšlo co nejdříve, neboť příběh skončil otevřeně. Knihy s komunistickou tématikou moc v oblibě nemám, zde ale doporučuju si druhý díl přečíst!

04.12.2023 5 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Bohužel za mě jeden velký zmatek a chaos. V knize vystupuje mnoho postav do jejichž příběhů jsem se zamotala a u každé kapitoly přemýšlela, o co tam vlastně jde. Zároveň oddělené části konci vždy otevřeně, těch dějů je tam tak několik a ani na samotném konci se mi nepodařilo to kvantum informací spojit a vše rozluštit. Příběh samotný mě tak moc nebavil, často jsem ani nevěděla co čtu, k čemu se daná výpověď vztahuje.. autorka se o vysvětlení snaží alespoň na konci. Těch události je tam ale tolik, že vám to ještě více zamotá hlavu.. bohužel knihu dál doporučovat nebudu.

18.11.2023 3 z 5


Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Další povedený příběh od autorky. Napínavý děj plný zvratů, překvapeni a novych informaci o špionáži během první světové války. Prolínají se zde dva příběhy, které se střetnou téměř na počátku. Více se mi líbil pohled do minulosti, přišel mi více napínavý, zajímavý. Ten aktuální příběh mi leckdy přišel trochu nereálný, nebyly zde ani žádné překážky, zádrhely v dějí. I tak se kniha čte velmi dobře, nutí čtenáře neustále pokračovat v dějí. Více se mi ale líbila kniha Lovkyně od autorky, která mi přišla více propracovaná. I tak ale obě doporučuji.

25.10.2023 4 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Jedním slovem úžasné! Od Colleen mám přečtené snad všechny příběhy a tento se stal mým nejoblíbenějším. Smutný příběh o mladé matce, která se snaží setkat se svou dcerou. Příběh plný emocí, smutku, tragédie. Až tak moc jsem se vcitila do hlavních postav a celý příběh s nimi neskutečně prožívala až jsem se i rozbrečela. Je to kniha, u které začnete číst a nemůžete se odtrhnout, proto jsem ji přečetla skoro za den. To jen potvrzuje, jak je skvěle napsaná. Na tento dojemný příběh plný zklamání, ale i lásky budu hodně dlouho vzpomínat.

11.10.2023 5 z 5


Světlo v temnotách Světlo v temnotách Sharon Cameron

Úžasná kniha s neskutečně silným příběhem. Je mi až smutno, že kniha není moc známá a tak trochu zapadá, protože tento příběh by měl být příkladem odvážnosti druhé světové války. Příběh mladé holky, která přes rok schovávala v domě Židy, pracovala aby vydělávala na jídlo a všechny nakrmila a neustále žila ve strachu, musí být neustále vyzdvihován. Má můj veliký obdiv i autorka, která se rozhodla, aby příběh nezmizel a za to jí děkuji. Jedna z nejsilnějších knih, u které jste napjatí od počátku až dokonce, prožívate pocity s hrdiny a bojíte se otočit na další stránku. Měla by být povinnost takové příběhy číst a uvědomit si, čemu lidé v minulosti čelili a jak se dnes máme dobře. Moc doporučuju!

04.10.2023 5 z 5


Osvětim: Nacisté a konečné řešení Osvětim: Nacisté a konečné řešení Laurence Rees

Velmi dobře zpracovaná kniha. Fakta, data, výpovědi. V této knize je skoro všechno o nacistickém konečném řešení, především o táborů smrti Osvětim. Knih s tímto tématem mám přečteno spoustu a stále se dozvídám nové informace z takovýchto publikací. Autor si dal opravdu záležet a shrnul vše podstatné. Doporučuji mít na knihu klid a čas. Je tam hodně informací, které je potřeba během čtení zpracovávat a nad historii přemýšlet.

19.09.2023 5 z 5


Nové sliby Nové sliby Lilly Lucas

Druhý díl taktéž nezklamal, ale kdybych ho měla porovnat s tím prvním, tak byl o trochu slabší. Děj je opět velmi jednoduchý, romantický a příjemný. Možná mi tam chyběla nějaká větší zápletka a trochu větší milostný trojúhelník, ale i tak jsem byla spokojená. Postavy jsou sympatické, u jejich dialogů se zasmějete a romantické pasáže jsou dostatečné, mohlo bych ji být ale více :). Doporučuji všem holkám, které mají rády romantiku a jednoduché příběhy jim nepřipadají klišé.

19.09.2023 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Pro mě osobně to není nejlepší knížka od autorky. Více se mi líbila Hana nebo Slepá mapa. Tiché roky ale i tak hodnotím pozitivně. Děj mi místy připadal trochu nudný, příběh se táhne. Nejspíše je to zapříčiněno malým počtem postav. I tak jsou postavy sympatické a i když je závěr velmi předvídatelný, chcete se dostat co nejrychleji na konec a příběh rozluštit.

15.09.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Musím přiznat, že mě kniha lehce zklamala. A mrzí mě, že ji musím dát negativní hodnocení. Největší problém jsem měla s hlavní hrdinkou Norou, která mi nebyla moc sympatická a bohužel jsem ji tak nemohla litovat za to, co udělala a jaký měla život. Když už jsem se konečně začetla do jednoho příběhu, tak najednou skončil a začal nový. Knížka mě tak vůbec nevtáhla a bylo mi jedno, jak celá skončí. Nezachránila to ani zápletka na konci, která byla na můj vkus velmi krátká a nenapínavá. Autorovi se tak moc nepovedlo vykreslit důležité téma a to mě zklamalo asi nejvíce.

07.09.2023 3 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Krásné letní, oddechové čtení. Romantická kniha, která je přesně určena pro holky :). Oddechovka, která v sobě ukrývá nenáročný příběh, sympatické postavy a prostředí, ve kterém se odehrává. Pokud hledáte něco jednoduššího na letní dny, mohu jen a jen doporučit. Kniha se čte sama, je moc hezky napsaná. Těším se na další díly.

23.08.2023 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Hezké letní, pohodové čtení. Příběh filmové hvězdy Evelyn Hugo byl opravdu čtivý a zajímavý. Autorka zde popsala téma manželství úplně jiným způsobem než je jeho pravý význam. A to se mi na celé knize líbilo, propracovanost příběhu a zamyšlení se nad otázkou jak být úspěšný a slavný a tím pádem celý život tomu přizpůsobit. Stránky plynou rychle, první polovina - třičtvrtě knížky je boží, děj mě hned vtáhnul. Bohužel posledních sto stran už bylo pořad to samé dokola a bylo velmi jednoduché předjímat jak se bude děj vyvíjet. Proto mě závěrečné rozuzlení pravdy až tak nepřekvapilo a tudíž nenadchlo, žádné drama a wow efekt nenastal. I tak ale doporučuji přečíst jako hezkou oddechovku :).

08.08.2023 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Moje druhá kniha od autorky a znovu nadšení! Kniha si právem zaslouží pět hvězdiček. Na začátku jsem se trochu ztrácela především ve jménech, ale to se změnilo během několika málo stránek. Kniha je velmi dojemná, popisuje silné příběhy, které mají hned několik zápletek a ne vždy končí dobře. Proto mě překvapilo, že zakončení knihy je pozitivní a šťastné, během čtení jsem tomu moc nevěřila, že by autorka zvolila takový konec :). Každopádně knihu doporučuji, je těžké se od ní odtrhnout.

23.07.2023 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Ruta Sepetys si opět vybrala ke zpracování silné téma, kterým, především mladším čtenářům, přiblíží 80. léta v Rumunsku. Příběh o mladém studentovi, který se snaží pochopit význam komunismu a touží po svobodě je jednoduše zpracovaný a doprovázený o historická fakta. Jako milovník historických milníků mohu tuto knihu, jako všechny ostatní od autorky, velice doporučit. Určitě se nad ní člověk zamyslí a poděkuje v jaké době a zemi žijeme.

17.07.2023 5 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Bohužel za mě jedna velká nuda. Za celou dobu se prakticky nic nedělo. Zápletka na autorku velmi slabá. Knihu proto řadím mezi ty méně povedené. Colleen má určitě mnohem lepší. Nijak mi nesedla ani postavy, ke konci jsem na jméno Samson byla už alergická. Jediné plus bylo, že autorka má dobrý styl psaní a stránky tak rychle ubíhaly. Doporučuji spíše mladším, nenáročným čtenářům.

19.05.2023 3 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

9. listopad řadím mezi ty slabší knihy od autorky. Příběh byl na mě až moc nereálný, pohádkový a bylo hned jasné, jaký bude závěr. I tak se ale knížka čte velmi rychle, styl Colleen je prostě čtivý. Knihu bych doporučila spíše mladším čtenářům.

14.05.2023 4 z 5