Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484552/bmid_pulnocni-knihovna-ZfS-484552.jpg 4 3481 3481

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v půlnoční knihovně, má možnost všechno napravit. Dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se ale může co nevidět změnit. Knihy v půlnoční knihovně umožní Noře zažít, co by se stalo, kdyby mohla změnit svá dřívější rozhodnutí. S pomocí staré známé může Nora odčinit vše, čeho lituje, a zjistit přitom, který život je pro ni ten pravý. Ale vše není tak, jak si to představovala, a brzy ji její rozhodnutí uvrhnou i s celou knihovnou do velkého nebezpečí. Než jí vyprší čas, musí najít odpověď na odvěkou otázku: jaký je nejlepší způsob života?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Midnight Library , 2020


více info...

Přidat komentář

Liss93
včera 3 z 5

Hlavní poselství knihy je jasné: žít život podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí, nevyčítat si 'Co by kdyby.' Žádný život není dokonalý, v každém je něco 'dobrého' vyváženo něčím 'špatným'. Dokud je Nora v knihovně, je za mě vše v pořádku. Během umírání se musí v mozku dít spousta reakcí a promítnutí si potenciálních životů může být jedním z nich. To neznamená, že vylučuji existenci mnohovesmíru, jen v tomto kontextu se spíš přikláním k jinému vysvětlení. Konec je v podstatě šťastný, protože Nora přežila a poučila se. Jen mi přijde, že zapojení duševního zdraví do děje není příliš vhodně popsáno/zvoleno. Jako by lidem s nějakým psychickým problémem mělo pomoct 'vyléčit se' uvědomění, že v jiném životě by se taky mohl mít podstatně hůř. Kéž by to bylo tak snadné.

Adush
24.07.2024 5 z 5

Kniha mě chytla a nepustila. Překvapilo mě, že kniha nutí čtenáře "zpomalit" a přemýšlet nad tím, jaký život žijeme. Psychologický a mírně depresivní podtext. Skvěle napsané a díky za tuto knížku!


TeraBla
22.07.2024 4 z 5

Kdo z nás si někdy neřekl "kde já mohl/a být" a nelitoval svých rozhodnutí. Co by bylo, kdyby..
Hlavní postava knihy, Nora, si něco takového prožije, spolu s osobní depresí. Bylo to velmi zajímavé téma, velmi čtivé a k zamyšlení. Některé úseky byly bolestivé a smutné, ale v závěru je vidina zlepšení a šance na nový začátek.

Allys
22.07.2024 5 z 5

Méně typický námět, ale zpracování, hlavně v druhé části, už bylo malinko jednotvárné. Knihu bych hodnotila jako zajímavou oddechovku k mírnému zamyšlení, které nepřehřeje závity čtenáře.
Hlavní postava, která není vůbec spokojená se svým životem má možnost si vyzkoušet různé jiné životy, které by teoreticky mohli nastat, kdyby se v různých obdobích života rozhodla jinak. Kniha je o různých možnostech a porovnáních životů, jestli by se jí líbili více než současný, nebo méně. Samozřejmě spělo to k myšlence, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř - tým pádem předvídatelný závěr - to mě trochu zklamalo.
Jinak je v knize pár zajímavých myšlenek a mně osobně příběh dal prostor k zamyšlení se nad vlastním životem, i když to dělám průběžně i bez knížky, ale počas čtení jsem si udělala takové shrnutí všeho důležitého :-)
Každé rozhodnutí nám může změnit doslova celý život a často i k lepšímu, jen na to třeba občas myslet. Váhala jsem s celkovým hodnocením, ale bylo by fajn, kdyby se knížka dostala k více čtenářům, tak dávam plných 5* :-)

TinaBookBlog
20.07.2024 4 z 5

Nora je velmi nespokojena se svým životem a tak se jedné noci ocitne v Půlnoční knihovně. Může si zde vybrat jakoukoliv knihu svého života, který by chtěla zkusit prožít. Každý ze životů je jiný, kvůli předcházejícím rozhodnutím.

Jedná se o knihu se zajímavým námětem. Čtenář je velmi rychle vtažen do děje, protože se nechodí kolem horké kaše. Zároveň jsou zde velmi krátké kapitoly, které jsou teda převážně až příliš krátké na to, aby musely být pojmenovaný.
Kniha je napsána citlivě a jedná se o příjemné čtení, i když má hlavní hrdinka neustálé výčitky. Nicméně, vy už tak nějak prostě tušíte, jak to celé dopadne a už jen čekáte.

Knihu bych mohla doporučit jako oddechové čtení.

Jája92
19.07.2024 5 z 5

Knihu mám již nějakou dobu ve své čtečce a díky letošní výzvě jsem se rozhodla pustit konečně do jejího přečtení a vůbec nelituji.
Příběh o Noře, která ztratí veškerou naději na své životní pouti a posléze dostane druhou šanci v tzv. Půlnoční knihovně, mě chytila za srdce a po dlouhé době jsem musela knížku číst a číst, dokud jsem úspěšně nepřečetla poslední stránku.
Obsahuje tolik poutavých myšlenek a postřehů. Ukazuje podle mě to, čím se nejspíš potýkal za svůj život každý aneb jak by něco mohlo dopadnout, kdybych se tenkrát rozhodl jinak... V mnoha situacích jsem Noře zcela rozuměla a byla jsem celou dobu zvědavá, jak její počáteční rozhodnutí dopadne.
Dokonce přemýšlím, že bych si knihu pořídila v papírově formě..

lexikon_tf
18.07.2024 4 z 5

Nora se domnívá, že její život je ničemný, že bude nejlépe, když se vším skoncuje. Mezi životem a smrtí se však nachází knihovna. Místní knihovnice je jakýmsi průvodcem po životech, které Nora mohla prožít, pokud by se v některé chvíli rozhodla jen trochu jinak. Tyto knihy-životy si nyní Nora může vyzkoušet. Najde Nora ten svůj „správný“ život?

Zajímavé pojetí otázky „co by kdyby“, člověk může neustále vybírat a vybírat, ale jen aby nepřebral. Hlavní hrdinka měla možnost nahlédnout i do vlastní knihy výčitek a s odstupem tak zhodnotit, proč to nebo ono zrovna vyhodnotila tak, jak se stalo.
Odpočinková kniha k zamyšlení, doporučuji!

Roscata
18.07.2024 5 z 5

Strašně zajímavá kniha, která vás přiměje zauvažovat nad všemi kdyby ve vašem životě.
Mnohým může přijít námět ohraný, mě ale kniha velmi bavila. Dokázala jsem pochopit Nořiny pocity i když mě někdy dokázala pořádně naštvat. Líbilo se mi nenásilné propojení s filozofií a spousta myšlenek mě zaujala.
Občas máme každý ve svém životě chvíli kdy si říkáme co by kdyby, pro mě byla tahle kniha krásným příkladem toho, že v každém alternativní verzi našeho života je něco co by jsme milovali i nenáviděli, co by nás trápilo i těšilo a lidé ktéré by jsme ztratili i nově poznali a tak je nakonec lehčí poprat se s tím svým reálným životem, než snít nad jiným.

Jana512
17.07.2024 4 z 5

I když kniha byla rozvleklá a někdy hodně pesimistická, v závěru dochází hlavní hrdinka po mnoha zkušenostech poznání, že všechny životní situace, které nás potkávají, nám dávají nové zkušenosti a nový pohled i na život. I když se nám nedaří, život nevychází, tak jak bychom chtěli, po čase poznáme, k čemu nás to vedlo.
Citace z knihy:
"Nemožné se stává skutečným jen tím, že žijeme. I když nebudeme prosti bolesti, zoufalství, zármutku, zakoušet těžkosti a osamělosti - přesto chci žít."

"K životu patří i temné chvíle. Nejsou selháním, ale součástí celku, že jen díky jim můžeme pocítit úlevu, růst a být."

Kluvo
14.07.2024 3 z 5

Musim povedat, ze mi nesadol format audioknihy. Ked knihu pocuvam, neviem sa uplne sustredit, pustim sa do inej roboty a pod., pripadne ked sa podari zaspat pri audioknihe, clovek moze prist aj o 5 kapitol, nie o posledny riadok, ako pri normalnej knihe. Musim potom vracat dej späť a patrat, co som este pocul a co nie. Takze aj to mohlo sposobit horsie hodnotenie.
Samotna kniha pripominala zazitok blizkosti smrti u kvantoveho fyzika, ktory je zastancom, pre mnohych inych fyzikov trochu obskurnej, mnohosvetovej interpretacie kvantovej mechaniky. Paralelene vesmiry v strunovej teorii, na ktoru narazal aj nazov obchodu, v ktorom hrdinka pracovala, su trochu ine a ina v nich bude cela fyzika, nielen to, ci bude Nora predavacka alebo rockova hviezda.
Vacsina knihy velmi depresivna a neviem, ci si depresivny jedinec z toho citania neodnesie skor myslienku, ze posrate su vsetky alternativy, nielen ta moja (co zasa nemusi byt vobec negativny odkaz). No a koniec je predvidatelny aj s tymi vsetkymi kecami o tom, ako mame pred sebou stale nekonecne moznosti. Moze clovek citat taketo veci stale dokola, ale podla mna nedokaze uplne hodit za hlavu svoje zle rozhodnutia a stale mu vrtaju hlavou alternativy, ktore po ceste zivotom zahodil. A tom som nikdy nemal sebevrazedne sklony alebo depresie, no aj tak je tu stale to, co by bolo keby, ktore ale v nasom zivote k nicomu pozitovnemu nevedie, ale vzdy to tu trochu strasi. Teda aspon v mojom pripade a zavidim tym, ktori si za svojimi rozhodnutiami slepo stoja a nicoho nelutuju. No do takej polnocnej kniznice by som sa aj tak siel pozriet a par alternativ si vyskusat...

smokajs
14.07.2024 3 z 5

Naše mysl ve světě nekončících možností, jež bývá tolik paralyzující, nás do knihovny pochyb o sobě samých a svých rozhodnutích často bere. A tahle kniha, kde opravdu vyrazíme na procházku alternativními vesmíry příjemně pohladí na duši. Poselství sice nadchne, ale příběh samotný zůstává mnohdy povrchový, předvídatelný, hrdinka jakoby nestihla přirůst k srdci.

Přesto bych však knihu k přečtení doporučila. Byla čtivá, jen od ní opravdu není třeba čekat převratné myšlenky a zázraky. Těm, kteří se často potácí ve vlastní nejistotě o našem bytí může nabídnout náruč a to je jedna z věcí, která je na na knihách krásná :)

Ales.BD
12.07.2024 2 z 5

"Nestěžuj si a žij", v pořádku. Ale jinak neoriginální, předvídatelné, zbytečné blábolení o kvantové mechanice, nezajímavé alternativní reality. Nedokázal jsem nemyslet na tu verzi Nory, které byl život ukraden, aby se v něm 'naše' Nora chvíli divně plácala a pak zase vrácen. Obecně kniha, která předstírá hloubku, ale když ji chcete prozkoumat, rychle se zapíchnete do bahna na dně.

monushka
09.07.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, která mě přiměla zamyslet se nad svým životem, ve kterém jsem šťastná a spokojená. Je lákavá představa tajemné knihovny, ve které můžete prožívat různé životy, když momentálně v tom svém nejste spokojení.

Ančísek
06.07.2024 5 z 5

Hodně inspirativní a poutavé čtení, po dokončení vás přiměje se zamyslet nad svým životem a jeho nekonečnými možnostmi :) Určitě doporučuji!

Sariklen
02.07.2024 4 z 5

4,5*/5*: Začátek knihy mě až tak nenadchl, ale druhá polovina knihy a především její konec to až nečekaně vyšvihl svou čtivostí, zvraty a moudrostí. Ta se vine celou knihou, ale v druhé polovině je nejpatrnější. Ačkoli jsem si to nemyslela, ke knížce se určitě vrátím a všem ji doporučuji si přečíst. Možná jsou moudra někdy trochu schovaná, ale jsou tam, a když je člověk správně naladěn, dozví se převratné věci a uvědomění pro své aktuální prožívání. Tuším, že se mi některé věci z knížky budou vybavovat i v budoucnu. Pro někoho, kdo byť okrajově prožíval podobné trápení jako hlavní hrdinka, musí tato knížka být pokladem.

toni-az
01.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Abych řekl pravdu, z této knihy mám takové rozporuplné pocity. Na jednu stranu se tam dost často poměrně zbytečně filozofuje, na druhou stranu je celá kniha, všechny postavy kromě hlavní, motivace a děj napsaná velmi povrchně a plytce. Na jednu stranu tam vysvětluje všechny možné mechaniky knihovny, ale na druhou stranu tam polovinu z nich totálně vyignoruje, píše nesmysly, nesedí mu časová osa v různých světech, mění se realita, kterou nelze změnit rozhodnutím hlavní postavy.

Shrnul bych to asi takto. Hlavní myšlenka celkem zajímavá, přestože není zrovna originální. Spousta věcí tam nesedí, ale dá se to přežít, protože je to napsané celkem čtivě. Jen už od vstupu do Knihovny musí být úplně každému čtenáři jasné nejen jak to celé dopadne, ale i jaké životy si Nora zkusí.

parvitas
23.06.2024 4 z 5

Chceli by ste mať možnosť voľby a vybrať si život, v ktorom sa vám bude dariť viac ako teraz, keď plánujete zomrieť? Túto možnosť dostane hlavná hrdinka v poslednú chvíľu svojho života, a aj ju využije. Vlastne, má miliardy možností, kde sa jej nenaplnené ambície a sny stávajú reálnymi. Športovkyňa, vedkyňa, cestovateľka, umelkyňa, manželka a matka... Putuje po svojich životoch, niekde je slávna a úspešná, inde osamelá, sklamaná, milovaná, nenávidená. Ak by sa v tej role cítila fajn, splynie s daným životom a bude pokračovať ďalej. Ale ona sa neustále sťažuje, nič jej nie je dobré. Vo svojich životoch akoby neustále tápala a nie vždy sa do svojho ja dokáže hneď vcítiť. Nepozná mená, súvislosti, nemá tamtie vedomosti... je len cestovateľkou. Filozofický presah je zjavný, rozhodnutia musí urobiť a vždy majú na niekoho dosah. No s postavou/postavami sa len ťažko zžíva nielen Nora, ale aj čitateľ. Kĺzanie do paralelných životov je zábavné, aj otravné zároveň (lebo princíp sa neustále opakuje). Verím však, že to niektorých čitateľov zaujme a začnú premýšľať, čo s vlastným životom, budú žiť naplno aj so všetkými chybami i rozhodnutiami. Vždy ste pre niekoho dôležitý. Ale uvedomuje si to aj Nora? Spočiatku depresívna kniha začína s tou jedinou povestnou pretekajúcou kvapkou, ktorá dovedie Noru do Polnočnej knižnice a k jej vlastnej knihe výčitiek. Mať možnosť voľby ideálneho života v literatúre nie je neznáma*, ale práve Matt Haig to pomerne optimisticky podáva. Ak máte chuť rekapitulovať, či čítať inšpiratívnu knihu bez priamych motivačných rád, siahnite po tejto. Možno odhadnete, ako sa skončí, možno nie. Listovať rôznymi knihami a vďaka nim prežiť iné životy, sa dá nielen v rovnomennej knižnici - ale aj v tej našej. :)

* tuším som raz (v Ikarii?) čítala aj poviedku s dosť podobným námetom (tam si hrdina vyberal, že je najkrajší, najmúdrejší, či vie robiť najlepšie bubliny, no mal len tri možnosti);
alebo Život po živote od Kate Atkinson - hl. hrdinka sa rodí znovu a znovu a vyhýba sa chybám, aby naplnila zmysel svojho života;
alebo trochu iná - Zakletý v čase/Žena cestovateľa časom od Audrey Niffenegger - kde sa hl. hrdina neriadene objavuje v istých okamihoch svojej jedinej lásky...

ANDY28
22.06.2024 1 z 5

Už dlouho se mi nestalo abych se o knížce vyjádřila vulgárně, ale zde nejde jinak. To je taková píp.... Jediná smysluplná věta, kvůli které jsem to měla číst :
Být součástí přírody znamená být součástí přirozené vůle žít.

boxas
22.06.2024 3 z 5

"Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš."
Henry David Thoreau

Půlnoční knihovna je rozhodně zajímavé čtení ... ale ...
Začátek mi až příliš připomněl knihu Veronika se rozhodla zemřít od Paulo Coelho, kterého jako by Matt Haig přímo citoval. Jen vyměnil Veroniku za Noru Seedovou a přidal hodiny.
Nápad s půlnoční knihovnou, kde se zastavil čas a kde je všechno možné, je dobrý a nosný, ovšem kdyby nebylo toho věčného (autorova i Nořina) filozofování. A také kdyby člověk neznal tu myšlenku ...co by se stalo, kdyby... už z jiných verzí, např. z filmů Otec rodiny nebo Všechno, všude, najednou. Výsledkem u Matta Haiga je sice zajímavá, ale lehce předvídatelná kniha, kdy už po několika návratech do knihovny pozornému čtenáři musí dojít, kam to celé asi spěje.
P. S. Veronika se rozhodla zemřít je nejméně o jednu třídu lepší.

Jessica007
08.06.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy - i na základě většinou hezkých hodnocení a komentářů. Trochu mě odrazovalo, že je to žánr fantasy, který skoro nečtu. Ale toto bylo jiné fantasy, než jakého jsem se obávala. Bylo to prostě skvělé. Zrovna mi ta knížka sedla. I filozofická, v podstatě poučná, ale takovým příjemným způsobem. Prostě mě to všechno bavilo a moc oceňuji přesah knížky. Přiměje člověka se zamyslet i nad svým životem a - prostě je ta knížka skvělá a doporučuji.