Alicina síť přehled

Alicina síť https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380627/bmid_alicina-sit-y7p-380627.jpg 5 394 394

Rok po vypuknutí první světové války, v době, kdy byly ženy podceňované a svázané společenskými normami, se Eve Gardinerová zatoužila vymanit konvencím a přispět k válečnému úsilí své vlasti více, než umožňovala typická ženská úloha ošetřovatelky. Když se jí tedy naskytla jedinečná příležitost, nezaváhala a stala se špionkou. Následně byla vyslána do Němci okupované Francie, kde byla vycvičena samotnou „královnou špehů“ s krycím jménem Alice a poté zaujala nebezpečnou úlohu v rozsáhlé síti tajných agentek, které získávaly choulostivé informace v srdci nepřátelského velení. Druhá rovina příběhu se odehrává v roce 1947, během zmatků a dozvuků druhé světové války. Americká studentka vysoké školy Charlie, která má od života jiná očekávání, než by se na dívku z jejích vrstev slušelo, neplánovaně otěhotní, leč jaksi postrádá manžela, což je v dané době nepřípustné. Její bohatá rodina se rozhodne poslat dívku do Evropy, kde se má zbavit svého „menšího problému“. Charlie toho využije a zamíří do Londýna, pevně odhodlaná vypátrat, co se stalo s její sestřenicí Rose, která za války zmizela v nacisty okupované Francii. Jediná stopa, již má, ji zavede k ženě, která je zahořklá a pomalu se upíjí v ústraní ve svém rozpadajícím se londýnském domě, a tou ženou není nikdo jiný než Eve Gardinerová…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Alice Network , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alicina síť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (140)

Lovana
17.04.2024 5 z 5

Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Obecně mám hodně ráda příběhy, kde se střídá více časových rovin, takže to bylo něco přímo pro mě.
Velmi zajímavé je spojení minulosti a „přítomnosti“ a tím pádem i v podstatě propojení dvou světových válek, a tímto jsem se v knize asi zatím nesetkala.
Obě časové linky jsou hodně silné, o trochu více mě asi bavila linka z 1. světové války, bylo pro mě velmi zajímavé nakouknout pod pokličku toho, jak to měly ženy – špiónky těžké.
Pokud jde o hlavní postavy tak jsem si velmi oblíbila všechny hlavní postavy, i když u jedné to trochu trvalo (kdo četl, ví, koho myslím a proč to tak bylo). Zároveň mě velmi zajímal osud dalších dvou osob (opět kdo četl pravděpodobně ví, koho myslím).
Přestože má kniha více než 500 stran, tak se čte velmi dobře a stránky utíkají samy pod rukama, zejména ve druhé polovině, to už je úplně „fičák“.
Některé věci v příběhu bych si přála, aby byly jinak, ale tady nemůžu být konkrétnější, aniž bych spoilerovala a za druhé to je jen můj subjektivní pocit, jak bych si přála, aby kniha dopadla.

Hodnocení 4,5*/5*

lulucinax
01.04.2024 5 z 5

Skvělý špionážní historický román, lehce bych řekla, že i thriller. Mohla by vás odrazit jeho délka, ale každá stránka stojí za to a já hltala jednu po druhé, místy byl děj dost drsný. Odehrává se ve dvou časových rovinách - minulosti a přítomnosti, z pohledů dvou vypravěček - silných hrdinek, které jsou obě sympatické. A pochopíte brzy, proč v přítomnosti je jedna tak protivná.
Hodně mi připomněla knihu Dívka v přestrojení od Greer Macallister, kterou také můžu doporučit.
Byla to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Na konci knihy prozrazuje, co všechno se opravdu stalo.


lenikhor
02.03.2024 5 z 5

Propracovaný příběh a přestože má kniha přes 500 stran, děj vás vtáhne do víru historických událostí na pozadí příběhu. Líbí se mi, že autorka použila několik reálných postav a událostí. Alicina síť opravdu existovala. Překvapilo mě, jak to měly ženy špionky v první světové válce náročné - nejen riziko se špehováním, ale ten boj o uznání veřejnosti, v podstatě na ně bylo nahlíženo jako na světice nebo poběhlice.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Milování je dovednost jako každá jiná. Špatný člověk může být dobrým tesařem nebo kloboučníkem nebo dobrým milencem. Ta dovednost nijak nesouvisí s jeho povahou.


Jsou kluci, kterým je padesát, a chlapi, kterým je patnáct. Jde o to, co dělají, ne jak jsou staří.


Co na tom záleží, jestli vás něco děsí, když nezbývá než to udělat?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Alicina síť v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených521x
ve Čtenářské výzvě80x
v Doporučených66x
v Knihotéce239x
v Chystám se číst325x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech11x