Prameny Vltavy

Prameny Vltavy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476611/bmid_prameny-vltavy-Abt-476611.png 4 629 191

Odkud vyvěrá zlo? Umrzlá dívka s židovskou hvězdou a křivdy, které Šumava nezapomíná. Hrůzný nález těla studentky vimperského gymnázia, které jako by ze svého nitra vyvrhly samy šumavské kopce, otřese obyvateli vesniček poblíž bývalého pohraničního pásma. Mrtvá dívka ustrojená do židovského mundúru se stává nejen tučným soustem pro bulvární novináře, ale především novou příležitostí pro stárnoucího policejního vyšetřovatele. Zatímco u něj se rodí naděje na nápravu pošramocené pověsti a získání uznání od kolegů i nejbližších, v místních se začínají probouzet dávné křivdy. S každým dalším posunem ve vyšetřování se příběh mrtvé dívky stále víc proplétá s pátráním po skutečném účelu dodnes zamlčovaného koncentračního tábora Prameny Vltavy. Dívčino pruhované pyžamo jako by plnou silou znovu vracelo nikdy neobjasněné osudy vězněných sovětských zajatců a tajemství Hitlerovy utajované fabriky pod Stolovou horou do přítomnosti. Jak moc ale vražda dívky s minulostí Pramenů Vltavy souvisí? A jaká další tajemství vydají šumavské kopce?... celý text

Přidat komentář

Tedíkpikolík
předevčírem 4 z 5

Nevím proč, ale čekal jsem prvorepublikovou detektivku takže hned od začátku jsem byl zklamán. Do toho zvláštní styl psaní který mi neseděl a nutil mě se často v textu vracet. A navíc skákání v čase sem a tam... málem jsem knihu znechuceně odložil na neurčito.

S každou další stranou se ale můj odpor zmenšoval a s přečtením poslední strany musím uznat, že tohle bylo vážně hodně dobré a úplný závěr překvapivý. Moc rád bych tenhle příběh viděl i ve filmové formě.

chrudas
21.04.2024 5 z 5

Prameny Vltavy jsou velmi zajímavým místem a jsem moc ráda, že jsem si mohla přečíst knihu s příběhem, který se zde odehrává. Celkově je příběh dobře vymyšlený. I když mi nebyla sympatická ani jedna vystupující postava , kniha se četla dobře. Paní autorce se příběh povedl jak po detektivní stránce, tak i o životě v pohraničí se zajímavou historii.


Marki019
17.04.2024 5 z 5

No Páni. Skvělé počtení, konec mě trochu překvapil, hlavně převaděč/ka. Po dočtení jsem musela nakouknout co říká internet o oblasti (tábor Prameny Vltavy). Škoda, že už nejsou některá místa fyzicky označena.

Emily82
10.04.2024 4 z 5

Čekala jsem nějak víc, po přečtení U severní zdi jsem se na tuto knihu z oblíbených mist na Šumavě těšila. Možná proto nesdílím obecné nadšení, děj byl takový plytký. O podzemní továrně u Františkova vím, ale jediné co mi kniha dala, je touha opět na Šumavu vyrazit. Nijak nenadchla.

Svoja
26.03.2024 5 z 5

Úžasná kniha, když jsem jí dočetla na internetu jsem si musela o tom místě najít další články a rozhovory. Velmi čtivě napsané, autorce se tato kniha skutečně povedla.

danazeskolky
12.03.2024 5 z 5

Večer jsem dočetla a v noci se mi o tom zdálo. Jak ráda jsem se z toho snu probudila, ne jak Terezka... Když jsem vloni byla u Pramenů Vltavy, vůbec jsem netušila, jaká hrůzyplná historie je s tímto místem spojená. Před paní spisovatelkou smekám

janina74
08.03.2024

Tak tahle kniha mě úplně pohltila. Ani jsem se neztrácela v postavách,ale je jich tu hodně a příběh je opravdu hodně spletitý asi jako historie sama.

Jutuna
22.02.2024 4 z 5

Parádní! Konečně zase knížka, u které jsem se nemohla dočkat až si udělám chvilku volnou a budu pokračovat ve čtení. Moc hezky napsané, napínavé, plné zvratů. Občas jsem se začínala ztrácet,ale autorka mi hned vyšla vstříc a zase jsem se našla : )
Skvělá znalost prostředí, historie...
A žádná kladná postava.
Doporučuji!!

zouharov
04.02.2024 4 z 5

Pomalejší rozjezd, ale pak mě příběh pohltil.

Alma-Nacida
04.02.2024 1 z 5

Za mě zklamání, v zajímavých kulisách probíhal pro mě nezajímavý, předvídatelný děj, naprosto zaměnitelný s jinými (pod)průměrnými detektivkami. Navíc parazitování na šoa mi jde na nervy, takže jsem váhala mezi žádnou a jednou hvězdou.

MartaPear
01.02.2024 1 z 5

P.S. k předchozí recenzi: Už vím, kterou autorku určitě při výběru další četby vynechám!

MartaPear
01.02.2024 1 z 5

Nedočetla jsem. Alespoň regulérně. Resp. po první cca třetině knihy jsem ztratila trpělivost pořád hledat v té změti kapitol kdo je kdo kdy kde a proč. Detektivky mám ráda, ale musejí mít logiku. Tahle knížka jí nemá nebo jsem nepochopila autorčin inovátorský přístup. Přitom jsem se těšila na napínavé čtení z míst známých, která mám ráda už hodně let... Ale ta chaotická směs všech možných dějů v současnosti i hluboké minulosti a desítek postav mě nakonec odradila. Třeba kdyby to autorka rozdělila na několik samostatných knížek, kde by jednotlivé zápletky měly dostatek prostoru, mohla z toho udělat trilogii a třeba by se to dalo číst.

PetraH.
28.01.2024 5 z 5

Už jsem vlastně zapomněla, proč jsem si Prameny Vltavy chtěla přečíst. Těšila jsem se tedy na historický příběh ze Šumavy a dostala jako bonus skvostnou detektivku.

monushka
21.01.2024 4 z 5

Rozjezd knihy byl hodně pomalý a zmatený. Myslela jsem, že jí odložím, což dělám velmi nerada. Ale kolem devadesáté stránky mě čtení chytlo a závěr mě vyloženě překvapil. Co mi ale po celou dobu čtení strašně vadilo, bylo přeskakování v čase dopředu, jehož význam vyplyne až ke konci příběhu.

Val
18.01.2024 5 z 5

Z počátku jsem byla z knihy lehce zmatená. Skoky od jedné postavy ke druhé a z jednoho časového období do druhého mě iritovaly. Dokonce jsem knihu chtěla odložit na ,, někdy " .
Jsem moc ráda, že jsem to neudělala .
Detektivka s historickým podtextem z nešťastného období našich dějin byla výborná. Před autorkou smekám.

Vrbická1999
18.01.2024 5 z 5

Tato kniha mě uchvátila, nemohla jsem přestat číst. Kombinace tajemství a záhadnosti kolem nacistického pracovního tábora na Šumavě a vraždy mladé dívky, která umrzne s židovskou hvězdou na hrudi, je skvělá. Tajemství z druhé světové války, která zůstávají nezodpovězena, mě velice zajímají.
Jedině bych vytkla trochu chaotický styl psaní a střídání postav.

anibeni
02.01.2024 4 z 5

Tato kniha mi dala něco, co jsem ani v nejmenším nečekala.. Čekala jsem totiž detektivku a místo ní mi byl naservírován kus historie, o kterém jsem neměla ani tušení a to mám Šumavu načtenou a prochozenou křížem krážem..
Co mi ale dělalo velký problém, a to hlavně v první půlce knihy, tak to byl styl psaní a skákání nejen v čase a mezi postavami, ale i nečekané odbočky uprostřed nějakého vyprávění.. To šlo fakt ztuha.. Pak jsem si asi zvykla, každopádně mě víc než styl psaní zajímala fakta o táboře a v neposlední řadě i zločin..

dlabikk
02.01.2024 3 z 5

Nebylo to špatné poslouchání, ale čekala jsem víc. Místy překombinované, žádná z postav mi nepřirostla k srdci a konec?, tak nějak pouze na 3* ... nezaujalo ... více už nemám co dodat.

Ďobi-1968
27.12.2023 5 z 5

Kniha se dobře četla. Napínavá a pravdivá jak dnes vypadá život a obyvatelé vzápadním pohraničí ČR.

Knihomura
26.12.2023 3 z 5

Zmatené, překombinované, dalo se, ale čekala jsem víc.