Prameny Vltavy přehled
Petra Klabouchová
Odkud vyvěrá zlo? Umrzlá dívka s židovskou hvězdou a křivdy, které Šumava nezapomíná. Hrůzný nález těla studentky vimperského gymnázia, které jako by ze svého nitra vyvrhly samy šumavské kopce, otřese obyvateli vesniček poblíž bývalého pohraničního pásma. Mrtvá dívka ustrojená do židovského mundúru se stává nejen tučným soustem pro bulvární novináře, ale především novou příležitostí pro stárnoucího policejního vyšetřovatele. Zatímco u něj se rodí naděje na nápravu pošramocené pověsti a získání uznání od kolegů i nejbližších, v místních se začínají probouzet dávné křivdy. S každým dalším posunem ve vyšetřování se příběh mrtvé dívky stále víc proplétá s pátráním po skutečném účelu dodnes zamlčovaného koncentračního tábora Prameny Vltavy. Dívčino pruhované pyžamo jako by plnou silou znovu vracelo nikdy neobjasněné osudy vězněných sovětských zajatců a tajemství Hitlerovy utajované fabriky pod Stolovou horou do přítomnosti. Jak moc ale vražda dívky s minulostí Pramenů Vltavy souvisí? A jaká další tajemství vydají šumavské kopce?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prameny Vltavy. Přihlašte se a napište ho.

Neveselé čtení. Nevěř nikomu, ani sobě. Jednou se dáš špatným směrem a už není cesty zpět. Zlo se dědí. Ani jiskra naděje.
Příběh byl poněkud překombinovaný, trochu mi dělal problém velký počet postav z různých časových období, takže asi ve dvou třetinách knihy jsem se vrátila zpět a rychle proběhla text znovu, což mi hodně pomohlo.
Je to třetí kniha, kterou jsem od autorky četla; Petra Klabouchová tu opravdu není od toho, aby nám dávala naději.

Knihu jsem poslouchala a kdyby nebyla v klubu audiotéky a holky na ně neuspořádaly společné čtení, tak bych se k ní nedostala a nejspíš by to nevadilo.
V knize jsou nesympatičtí hrdinové, kteří mi lezli na nervy, především vyšetřovatel. Nicméně obyvatelé vesniček jsou napsané věrohodně.
Samotné vyšetřování mě celkem nudilo a dalo mi práci se soustředit. Dost věcí se tam opakovalo a tak nějak mě celý poslech rozčiloval a už jsem se těšila na konec. Děj na mě působil dramaticky, obraty jako Šumava nezapomíná apod. mi nic neříká, zkrátka mi tento typ detektivek, co působí jako divadlo, nesedí. A konec takový celkem až překombinovaný.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
Knižní novinky (41. týden)
10.10.2021
(Čestné uznání)
Kniha Prameny Vltavy v seznamech
v Přečtených | 1 348x |
v Mé knihovně | 254x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
koncentrační tábory Židé historie, dějiny vraždy Šumava detektivní a krimi romány tajemno česká literatura české detektivky a krimi pátrání v minulostiAutorovy další knížky
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2024 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
„Když hříchy otců dopadnou na bedra synů, co ponesou ve svém osudu synové těch synů?"
Šumava a její temná tajemství. Když je nalezena mladá dívka, zmrzlá, oblečená v pruhovaném pyžamu a s židovskou hvězdou, život obyvatel malé vesničky je najednou vzhůru nohama.
Příběh o tom, jak v nás dávné křivdy přetrvávají někdy i skrz celé generace, příběh o lásce, pomstě, důvěře ve špatného člověka a také o síle médií.
Opět neskutečné, co paní autorka dokáže do své knihy dostat. Kolik zoufalství, zmaru, beznaděje a napětí. Vnukne vám nějakou představu jen proto, abyste v zápětí zjistili, že je vše úplně jinak.
Já její styl psaní miluju. Miluju příběhy, které vypráví, i když jsou opravdu náročné na vstřebání a několikrát i slzička ukápla. A tak se pozná podle mého skvělá kniha, vzbudí ve vás emoce. A je vlastně jedno jestli smích, pláč či vztek, ale takovou knihu si budete pamatovat ještě dlouho po dočtení a to je na tom to skvělé :-)
U Severní zdi u mě stále vede, jako naprosto nezapomenutelná kniha, ale Prameny Vltavy jí šlapou na paty.
„Válka nikdy nekončí, to jen na chvíli nejsou slyšet výstřely."