MaKolar MaKolar komentáře u knih

☰ menu

Zimní muži Zimní muži Jesper Bugge Kold

Tato kniha byla skvělá. Nabízí pohled z té druhé strany, kdy se člověk stane obětí režimu. Snaží se ze zlem bojovat, ale nakonec ho stejně pohltí. Doporučuji.

03.10.2023 5 z 5


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Tato kniha je pro mě jednou z nejlepších, které jsme letos četl. Příběh malého kluka, který je v nesprávný čas na nesprávném místě.

08.07.2023 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Skvělá kniha z doby normalizace, kde byl zmařený jeden mladý život. Doslov autora mi úplně vyrazil dech..

20.03.2023 5 z 5


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Silný příběh očima malého kluka, který vyrůstá v dělnické třídě v 80. letech ve Skotsku. Matka je nenapravitelná alkoholička, který svojí závislostí ztrácí všechny kolem sebe.

13.02.2023 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Skvělá kniha, příběh otce a syna, kteří se snaží přežít každý den ve světě po přírodní katastrofě. Velmi dojemný příběh a naději a touze o přežití.

13.02.2023 5 z 5


Země nomádů Země nomádů Jessica Bruder

Tato kniha nutí k zamyšlení. Skutečný život amerických důchodců v zemi, kde víceméně neexistuje žádný záchranný sociální systém. Autorka sleduje osudy několika lidí, kteří přišli téměř o vše….Ale ne o naději v lepší zítřky….

27.06.2022 5 z 5


Mstitel Mstitel Frederick Forsyth

Pro mě naprosto dokonalá kniha. Od autora jsem zatím četl pouze Šakala. Ale zde si troufám říct, že laťku posunul o něco výše. Autor mám skvěle zmapované dějiny. A konec...! Doporučuji.

20.04.2022 5 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Po dlouhé době jsem chtěl zkusit nějakou detektivku, jako oddechovku. Příběh rychle plyne a celkem Vás vtáhne do děje, ale je to pro mě pořád takové stále stejné (celkem předvídatelné), jako v jiných knihách tohoto žánru.

20.04.2022 3 z 5


Životem na zelenou Životem na zelenou Matthew McConaughey

Kniha byla super. Vlastně jsem od ní tolik ani nečekal. Autor - herec nabízí pohled do svého života od jeho dětství až po současnost. Zamýšlí se na různými otázky, který se každý člověk v určité fázi života pokládá. Několikrát jsem se při čtení knihy smál. Je vidět, že ikdyž je slavný herec, stále zůstal nohama na zemi a je pro něj nejdůležitější jeho rodina.

01.03.2022 5 z 5


Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Tato kniha by se dala brát, jako výpověď jedné generace. Život v 50. letech musel být velmi těžký, pokud jste šli mimo proud. Příběh mladé ženy je plný nástrah, která se snaží věřit ve svobodu. Často je zde řešena otázka emigrace, ale strach z neznáma je příliš velký. Knihu doporučuji!

23.02.2022 5 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Od knihy jsem čekal hodně na základě recenzí. Ale byl jsem zklamán, nevyhovoval mi styl psaní autora. Někdy hodně náročné čtení, zvláště když hovoří Winterberg. Závěr sice reputaci trochu zlepší, ale kniha mě moc neoslovila.

30.12.2021 3 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Skvělá kniha, pohled na Čínu očima Evropana a hlavně skvělého novináře. Kniha se čte velmi dobře. Některé části příběhu jsou velmi surové a hlavně je zde vidět, že Čína je pořád silně komunistická země, která toto částečně schovává za svůj rozvoj ve světě.

16.11.2021 5 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Autora mám moc rád a na dotisk této knihy jsem čekal dlouho. Příběh se točí okolo dvou kamarádů, kteří si nesou nějaké trauma z dětství. Nicméně zde naráží na neschopnost komunikace a vyjádření vlastních pocitů.

29.09.2021 5 z 5


Hendrixova kytara Hendrixova kytara Kateřina Dubská

Zaujala mě anotace a musím říct, že jsem se u knihy velmi bavil. Příběh Honzy se odehrává od jeho dětství až po stáří. V knize se setkáváme s důležitými okamžiky 20. století (normalizace, emigrace, komunismus).

29.09.2021 4 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Kniha mě celkem bavila, i když je zde znát autorky rukopis, který se v jejich knihách opakuje. Příběh otce a dcery, který končím tím, že se minulost střetne se současností. A právě konec mě celkem nemile překvapil. Od autorky je celkem známé, že nechává konce otevřené, ale zde mi to přišlo až moc rychle uzavřené.

24.08.2021 3 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Knihu jsem začal číst, jelikož jsem byl zvědav, zda se jedná opravdu o takový bestseller. Seriálovou adaptaci knihy jsem neviděl. Byl jsem příjemně překvapen. Autor má až obdivuhodnou fantazii. Na začátku je trochu problém vyznat se ve všech postavách, ale s přibývajícími stránkami se začnete orientovat. Kniha má až neuvěřitelný spád a není problém přečíst několik desítek stránek. Určitě si přečtu další knihy z této série.

12.08.2021 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Tuto knihu jsem přečetl jedním dechem. Mrazivé svědectví několika lidí, kde každý pocházejí z jiné vrstvy, o životě v KLDR. Važme si svobody v životě.

24.05.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Knihu jsem začínal číst s velkým očekáváním, jestli se autorce podaří navázat na svoje předchozí knihy a musím říct, že mě nezklamala. Opět se jedná o velmi čtivý příběh, který rychle plyne. Závěr mě překvapil. Važme si svobody!

14.05.2021 4 z 5


Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

Moje druhá kniha od Irvinga a musím říct, že opět skvělá. Kniha je sice náročnější na čtení, ale kdo vydrží bude znamenitě odměněn. Konec je naprosto fenomenální!

05.05.2021 5 z 5


Cizinec Cizinec Harlan Coben

Moje první setkání s autorem. Kniha se mi velmi dobře četla. Děj velmi rychle utíká. Některé pasáže jsou dle mého názoru trochu přehnané. Konečné rozuzlení je celkem nečekané a drsné. Určitě si od autora přečtu jeho další knihy.

24.03.2021 3 z 5