Životem na zelenou

Životem na zelenou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473203/bmid_zivotem-na-zelenou-l6g-473203.jpg 4 153 39

Nekonvenční memoáry držitele Oscara jsou plné šťavnatých historek, originálních postřehů a neotřelých návodů, jak v životě dosáhnout větší spokojenosti. Ze svého života jsem si odkroutil už padesát let, z toho jsem se dvaačtyřicet roků snažil odhalit jeho tajemství a posledních pětatřicet si formou deníků zapisoval každou nápovědu, která by mi tu hádanku pomohla rozlousknout. Zaznamenával jsem si své úspěchy i pády, radosti i stesky, věci, nad kterými jsem žasl, i ty, u nichž jsem se nahlas zasmál. Pětatřicet let poznávání, ukládání do paměti, zkoumání, shromažďování a zapisování všeho, co mě cestou dojalo nebo povzbudilo. Poznámek o tom, jak žít čestně. Jak nepodléhat stresu. Jak se bavit. Jak méně ubližovat druhým. Jak nechat méně ubližovat sobě. Jak se stát dobrým člověkem. Jak dosáhnout toho, po čem toužím. Jak v životě nacházet smysl. Jak být víc sám sebou. Teprve nedávno jsem sebral odvahu si deníky prolistovat. Objevil jsem příběhy, které jsem zažil, lekce, jež mi život uštědřil a na něž už jsem zapomněl, básničky, modlitby, rady, ujištění o tom, na čem záleží, a spoustu drobných samolepek. Našel jsem spolehlivé téma, přístup k životu, který mi přináší uspokojení, kdysi i dnes: Pokud víte, jak a kdy se vyrovnat s životními výzvami — jak se poprat s nevyhnutelností —, pak se můžete těšit dlouhodobému úspěchu, nebo jak já říkám, ‚chytnout zelenou‘. A tak jsem si koupil jednosměrnou jízdenku do samotky v poušti a sepsal knihu, jež právě držíte v rukou: album, dlouhohrající desku, příběh mého dosavadního života. Shromáždil jsem v ní padesát let mých postřehů a ponaučení, pocitů a poznatků, pochval i potup. Ctností, skutečností a krás brutálnosti. Toho, co mi kdy prošlo, při čem mě přistihli, i toho, když jsem zmokl, neboť jsem se snažil tančit mezi kapkami deště. Doufám, že vám tahle medicína nepřijde moc hořká, že bude jako pár aspirinů, a ne jako cesta rovnou do špitálu, že to bude raketa na Mars, ke které není třeba pilotní průkaz, že to bude kostel, do něhož vás pustí i bez křtu, a že vám za slzami vyčaruje úsměv. Tohle je milostný dopis. Věnovaný životu. Je to také průvodce, jak chytit co nejčastěji zelenou — a jak si uvědomit, že i oranžové a červené se jednou změní na zelenou. Hodně štěstí.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , barecz & conrad books
Originální název:

Greenlights , 2020


více info...

Přidat komentář

Monačte
07.04.2024 4 z 5

Moc zajímavý příběh i myšlenky s důrazem na “otcovství (což bude asi malinko víc rezonovat s muži). Vůbec je to kniha plná mužské energie, pravděpodobne jako sám Matthew, takže to pro čtenářky občas může být nepříjemně nebo otravné. Nic to ale neubírá na tom, že je plná zajímavých myšlenek a upřímnosti. A za pozornost stojí i krásná grafika!

KateTheBlogger
27.03.2024 4 z 5

Kniha naprosto změnila můj pohled na Matthewa. Protože ho znám pouze z jeho filmových rolí, měla jsem o něm jakousi představu, která se mi ale nepotvrdila a překvapilo mě, že Matt je vlastně úplně jiný člověk, než jsem si myslela. Básničky a úvahy v knize mě moc nebavily, ale hercův život mě skutečně zaujal.


evrdli
29.02.2024 5 z 5

Tenhle chlapík, to je borec. Vzala jsem v knihovně do ruky, jen abych nahlédla a už se nemohla odtrnout. Jeho zážitky a poznání se musí sdílet, dobře udělal a mě motivoval k životu na zelenou. Mimochodem, nemá na to vliv jak moc sexy a dobrý herec to je, ale jeho trefné poznámky, poezie, zamyšlení humor a prostě život na zelenou. Tak díky za to, Matthew.
Eva

Ešína
25.10.2023 4 z 5

Zajímavý, filozofický příběh. Přidávám se k ostatním, že básně a moudra mi do příběhu úplně nesedla. Ale podívat se na svět Mattovýma očima bylo příjemné.
Autenticita z toho přímo sálala.

GYROTOURBILLON
27.06.2023 3 z 5

Já budu souhlasit s Pasadenka. Tak nějak jsem tušil. Přesto to bylo zajímavé čtení. Moudra a básničky , mi moc nesedly. Ale asi to pro autora bylo důležité.

JakubKo
11.02.2023 5 z 5

"Less impressed, more involved"
Skvělý životopis a zároveň svým způsobem i "motivační kniha", plná zajímavých myšlenek a postřehů. Některé jeho zážitky stojí fakt za to.
90%

heczek
07.02.2023 5 z 5

No tedy, takovou jízdu jsem nečekala:-) Matthew patří k těm, kteří si život užívají a vychutnávají plnými doušky. Nejedná se o obyčejný životopis, poznáváme Matthewovu duši, myšlenky, vzpomínky, přístup k životu a sledujeme utváření jeho osobnosti. To vše s dávkou příjemného humoru a nekončícího optimismu. Skvělé a motivační čtení, jsem velmi nadšená! :-)

adriane9
03.02.2023 4 z 5

Matt je pro mě skvělý herec, milovala jsem ho roky, ale po tomhle? Stačilo, že změnil role romantika na drsňáky, každopádně tahle kniha ve mě zanechala něco úžasnýho. Ty vsuvky psané jeho rukou, krásné fotky a vlastní citáty to bylo moje. Jeho postoj k životu, rodině i slávě mi vyhovoval nad míru. Zkrátka není jen skvělý herec ale i chlap.. díky!

MarcoPolo936
28.01.2023 4 z 5

Velmi dobře sepsané vzpomínky sympatického a sebevědomého herce poté co dosáhl 50 let věku.. Samotný jeho život by snesl skvělý celovečerní film. Žasnul jsem..
"Aniž si to však přiznáme, mnohem častěji toho, po čem toužíme, nedosáhneme prostě proto, že se příliš brzy vzdáváme nebo nejsme ochotni zariskovat. Pokud se naučíme nakopnout do zadnice všechna tahle svá kéž by, tím spíše získáme co chceme. Nepoddavejte se myšlenkám, že je na něco příliš pozdě nebo naopak příliš brzo, to si nechte až do hrobu."

katasokolov
25.01.2023 5 z 5

Hodně dobré!

Hezky zpracovaná cesta životem (po vizuální i obsahové stránce) amerického herce, jenž věří ve svou vlastní životní filozofii a snaží se hledat nové výzvy.

Matthew nás zavede za svou rodinou a provede čtenáře životní cestou od útlého dětství až po zralý věk. Odkrývá vtipné historky, stejně jako ty, jež úsměvné nejsou ani trochu.
Dostaneme odpovědi ohledně počátků jeho kariéry a dojdeme s ním až do bodu, kdy se obrátila o rovných 360 stupňů.

McConaughey je kosmopolita a světoběžník, který nejvíc na světě miluje svou rodinu a práci, v nichž spatřuje největší smysl svého setrvávání na zemi. Člověk by ani nevěřil, že je až tak dobrý spisovatel, ale já se u knihy bavila, zapřemýšlela a dokonce našla nové hudební fláky ;).

Vím, že ve velkém počtu se na internetu sešly recenze, jež hlásaly, že filozofické vsuvky jim v textu překážely - no já vám teda musím říct, že byly velmi dobrým dotvářecím aspektem, díky nimž si čtenář mohl na chvíli pobýt v hlavě autora. Velmi kladně také hodnotím vyjádření v úvodu knihy, ve kterém je obsaženo, že se ze strany pisatele, jedná pouze o doporučení přístupů k vlastní existenci a bytí. Nesnaží se vnucovat svůj pohled na věci, což mi dneska u většiny lidi chybí. Všichni jsme omylní a nikdo nevlastní monopol na pravdu, byť se o to dnes některé skupiny snaží.

Porozumění, naslouchání, pokora, úcta, píle a především odpovědnost k vlastnímu životu. To jsou některé z věcí, které se nám kniha snaží předat.

“Než vzneseš obvinění, sežeň si všechny informace.”

Tohle velmi inspirativní čtení vřele doporučuji. A BTW jedním z mých nejoblíbenějších filmů, které má tento zkušený texaský matador na kontě, zůstává Čas zabíjet.

GreenMagritte
15.12.2022 3 z 5

Co si budem, Matthew McConaughey je fešák. Já osobně jsem ho v romantických komediích nemohla vystát... A pak přišel True Detective a Rust Cohle. Ta jeho postava je prostě skvělá a jeho filozofické výlevy jakbysmet. Takže jsem si to musela přečíst....
.
Nebylo to špatné, graficky docela vyvedené a autentické. Ale ty výňatky z deníku, básničky, "filozofické" útržky.... to byly ale pořádné žvásty! Nedalo se to číst, tak jsem to přeskakovala a četla jen hlavní text. A jako třešnička na závěr obskurní nálepky na autech, které mi nepřišly ani chytré, ani vtipné. Prostě jiný (americký, texaský) svět.
.
Moc nechápu ten humbuk kolem téhle knížky, protože na ní nic motivačního neshledávám, vyjma jeho svobodného a quasi nomádského přístupu k životu. I tak ale asi fajn chlap, se kterým bych šla na kafe :D

SynD
04.10.2022 3 z 5

(SPOILER) být studentkou humanitních věd, mohla mi tato kniha posloužit jako skvělý materiál pro rozbor. úvodní pasáž s popisem dětství v rodině plné násilí a konfliktů, přelakovaná tlustou růžovou vrstvou, přímo vybízí k analýze obranných mechanismů dětské psychiky.

samotná cesta k úspěchu by mohla dobře ilustrovat principy našeho světa a privilegovanosti bílého muže, který je navíc i krásný a nemá zbytečné zábrany. tím ovšem nechci říct, že by MM chyběl talent (herecký či vypravěčský), povídání se čte docela příjemně a některá dobrodružství jsou zajímavá.

co mi ale přišlo navíc, jsou veškeré výkřiky a úryvky z deníků. většinou knihy s takto chaotickou grafikou rovnou odkládám, tady jsem vytrvala, ale poté, co jsem zjistila, že většina mouder nedává žádný smysl, jsem je už ignorovala. strašidelné je i foto matčina (otcem) opakovaně zlomeného prstu, dokládající "lásku" rodičů. a obešla bych se i bez opakované zmínky mokrosti autorových snů.

Pasadenka
23.09.2022 3 z 5

Biografie mě baví, a i tato biografie človíčka z biografu mě bavila. :) Zajímavý životní příběh, zajímavá rodina, zajímavý otec, zajímavé dětství a zajímaví začátek kariéry. :D A pak už to až tak zajímavé nebylo. A možná i proto v knížce není takřka nic o Matově práci, jen suchý výčet filmů a něco málo pozastavení u pár projektech.

Pak je tu ta motivační rovina… :D Inu, musím říct, že kombinace biografie a životních mouder mi byla hodně proti srsti. Nesedí mi to a všechny ty moudra a básničky mě jen rušili od životního příběhu. Stejně tak i celá ta metafora s jízdou na zelenou. Pro mě to jinak zajímavé životní zkušenosti sráželo dolů. :/

Celkově věřím, že Mat se věnuje psaní. Knížka byla napsaná dobře, a i když mi nesedlo to, jakým stylem se rozhodl ji napsat, nedalo se od ní odtrhnout. :)

nocnymotyl38
04.09.2022 5 z 5

nemám rada také tie "ezo" kecy, tzv. knihy pre rozvoj, nemôžem si pomôcť, uspávajú ma ako kedysi učebnice, ale tu mi to nejako nevadilo, navyše je to graficky vyvedené tak, že človek ich môže pokojne preskočiť a nič sa nestane. nepreskakovala som, bavilo ma to, všetko, životný príbeh, matthewove básne aj ten kus jeho životnej filozofie. šťavnatý kúsok. našla som ju v synovej knižnici.

deathmen
17.08.2022 4 z 5

Matthewa mam rad a chcel som sa o nom dozvediet trochu viac a to sa mi podarilo. Navyse som dostal aj vela povzbudenia z jeho pozitivneho pohladu na zivot co bolo citit z kazdeho riadku. Miestami som mal ale pocit, ze len jeho filozofia je najlepsia a vsetci by mali byt rovnako nastaveni aby boli stastni. V konecnom dosledku mi to ale az tak neprekazalo lebo som sa s nim casto stotoznil. Myslim ze kniha je ako on sam - nedokonaly sympatak ktory to snahou vytiahne vysoko ;)

Knizniuchyl
15.08.2022 5 z 5

Je nutno říct, že autora této knížky miluji, takže možná jsem malinko zaujata. Ale obě roviny, jak dějová, tak filosofická mě opravdu bavily, a to myslím v pravém slova smyslu. Několikrát jsem se u knihy upřímně zasmála a několikrát se i hlouběji zamyslela.

ses3
25.07.2022 2 z 5

První část o rodiném zázemí mi přišla zajímavá, u druhé jsem se trochu nudila.

Bustedka
07.06.2022 4 z 5

Normálně po biografiích nesahám, ale tady jsem udělala výjimku. Za prvé tu byly dobré recenze, za druhé krásná titulka a za třetí to je prostě Matthew McConaughey. A dobře jsem udělala.

Knížka má 2 roviny. Ta první o jeho životě byla zajímavá, čtivá a já hltala každé slovo. Pak tady byla rovina druhá. Filozofická. A za mě trochu slabší. Ale jsem si vědoma toho, že je to hlavně tím zahlcením veřejného prostoru všemožnými názory a myšlenkami o tom, jak žít, jak se chovat. Motivační citáty na každém rohu, hashtagy o smyslu života, všichni našli moudro a málokdo se tak chová.

Pokud máte rádi McConaugheyho, nevadí vám trochu osobního rozvoje, bude se vám to líbit. A jako bonus to má nádherné grafické zpracování.

mclenin
17.05.2022 5 z 5

Fajn kniha, veľmi svieža s niekoľkými vrstvami. V prvej vrstve - biografia populárneho amerického herca od jeho detstva až po súčasnosť. V druhej vrstve - autentické zážitky človeka na jeho ceste životom, z ktorých vanie človečina ("mokré hovno - zanechať dojem"). V tretej vrstve - presah do zľahka motivačno-osobnostnej roviny, avšak vôbec nevyznievajúc ako prvoplán. Fajn čítanie, ktoré zanechá dojem a môže zanechať stopu.

majda00
12.05.2022 5 z 5

Nečekala jsem, že bude kniha tolik autentická. Byla jsem mile překvapena a možná až šokována. Mám biografie moc ráda, ale většinou je to takové monotónní, konzervativní a nudné. Tady jsem cítila mnohem víc lidskosti. Skvěle!

Štítky knihy

Hollywood herci herectví autobiografie

Autorovy knížky

Matthew McConaughey
americká, 1969
2021  85%Životem na zelenou

Kniha Životem na zelenou je v

Právě čtených13x
Přečtených204x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených17x
Knihotéce87x
Chystám se číst156x
Chci si koupit76x
dalších seznamech4x