Životem na zelenou
Nekonvenční memoáry držitele Oscara jsou plné šťavnatých historek, originálních postřehů a neotřelých návodů, jak v životě dosáhnout větší spokojenosti. Ze svého života jsem si odkroutil už padesát let, z toho jsem se dvaačtyřicet roků snažil odhalit jeho tajemství a posledních pětatřicet si formou deníků zapisoval každou nápovědu, která by mi tu hádanku pomohla rozlousknout. Zaznamenával jsem si své úspěchy i pády, radosti i stesky, věci, nad kterými jsem žasl, i ty, u nichž jsem se nahlas zasmál. Pětatřicet let poznávání, ukládání do paměti, zkoumání, shromažďování a zapisování všeho, co mě cestou dojalo nebo povzbudilo. Poznámek o tom, jak žít čestně. Jak nepodléhat stresu. Jak se bavit. Jak méně ubližovat druhým. Jak nechat méně ubližovat sobě. Jak se stát dobrým člověkem. Jak dosáhnout toho, po čem toužím. Jak v životě nacházet smysl. Jak být víc sám sebou. Teprve nedávno jsem sebral odvahu si deníky prolistovat. Objevil jsem příběhy, které jsem zažil, lekce, jež mi život uštědřil a na něž už jsem zapomněl, básničky, modlitby, rady, ujištění o tom, na čem záleží, a spoustu drobných samolepek. Našel jsem spolehlivé téma, přístup k životu, který mi přináší uspokojení, kdysi i dnes: Pokud víte, jak a kdy se vyrovnat s životními výzvami — jak se poprat s nevyhnutelností —, pak se můžete těšit dlouhodobému úspěchu, nebo jak já říkám, ‚chytnout zelenou‘. A tak jsem si koupil jednosměrnou jízdenku do samotky v poušti a sepsal knihu, jež právě držíte v rukou: album, dlouhohrající desku, příběh mého dosavadního života. Shromáždil jsem v ní padesát let mých postřehů a ponaučení, pocitů a poznatků, pochval i potup. Ctností, skutečností a krás brutálnosti. Toho, co mi kdy prošlo, při čem mě přistihli, i toho, když jsem zmokl, neboť jsem se snažil tančit mezi kapkami deště. Doufám, že vám tahle medicína nepřijde moc hořká, že bude jako pár aspirinů, a ne jako cesta rovnou do špitálu, že to bude raketa na Mars, ke které není třeba pilotní průkaz, že to bude kostel, do něhož vás pustí i bez křtu, a že vám za slzami vyčaruje úsměv. Tohle je milostný dopis. Věnovaný životu. Je to také průvodce, jak chytit co nejčastěji zelenou — a jak si uvědomit, že i oranžové a červené se jednou změní na zelenou. Hodně štěstí.... celý text
Originální název: Greenlights, 2020
Komentáře knihy Životem na zelenou
Opravdu dost netradiční autobiografie. Málem mě odradil úvod, ale naštěstí se nejedná o další "návod jako žít".
Známý americký herec napsal autobiografickou knihu, ve které jsem se dozvěděla o dětství, o jeho dvou bratrech, o jeho rodičích. Vypráví o studií, poté jak se z něj stává pomalu více a více známý herec. Jak zvládá postupně narůstající slávu sám herec a jak jeho maminka? Autor v aknize se často zmiňuje, že si píše po celý život deníčky, ve kterých se svěřuje, kde selhal a bere si z toho poučení. Herec je pilný a projektů přibývá…….Zelená barva je v názvu knihy, mám tuto přírodní barvu ráda, možná proto si tuto barvu vybral i sám autor vzhledem k jeho pozitivnímu smýšlení. Nejvíce se mi líbila pasáž, kdy se stal otcem.
"Byl jsem šťasten, že mám ženu, která se nikdy nesnažila zlomit moji víru, že každá role, již jsem přijal, je ta jediná a poslední, jakou kdy budu mít" Něco mě bavilo, něco mě kolébalo ke spánku. Nějaké citáty a mantry byly inspirativní, něčemu jsem neporozuměl ..a tak by to asi mělo být, prostě si vypíchnout tu část, ke které se může má stránka člověka obrátit. Jako herce i člověka ho obdivuji za své postoje i charakter - a říkám si, ŽIJ JAKO MATTHEW - trochu po hlavě, střeleně, ale s noblesou.
Moje první kniha čtená ušima. U nás v knihovně ji nemají, nad koupí jsem váhala a pak ji objevila načtenou na YouTube. Sice slovensky, ale to nám starším ročníkům nevadí :-). Ani nevím jestli jsem vůbec nějaký film s Matthewem viděla, no pod dojmem z knihy to určitě napravím. Pan herec rozhodně ví co chce a v životě se mu daří. Motivační řeči nevyhledávám, ale tady jsem jim tak nějak věřila. Pár myšlenek bych si ráda uchovala. V knize jsou prý i fotky, no tak ty jsem neviděla :-)
Autobiografia známeho herca McConaugheyho ma zaujala. Rozpráva svoj príbeh a pretkáva jednotlivé etapy svojho života aj filozofickými úvahami a svojím svetonázorom. Dozvedela som sa niečo o jeho rodičoch a súrodencoch, zaujímavé boli jeho cesty po svete a samozrejme aj to, ako sa mu podarilo preraziť v šoubiznise. Páčilo sa mi, že je to písané ľahkým štýlom, nenudí to a knižka obsahuje aj niekoľko fotografií a originálnych zápiskov z jeho denníkov. Fajn čítanie.
Inspirací mi knížka nebyla, jak se často uvádí, ale příběh herce mě rozhodně překvapil. Vůbec bych ho netipla na takový životopis. Knihu bych spíš nazvala: Na plný plyn :D
Rád čtu životopisy úspěšných lidí, obzvlášť když z nich cítím pokoru a skromnost. U hollywoodských hvězd je ale vždycky trochu otázka, nakolik jsou v memoárech upřímní. V případě Matthewa McConaugheyho mám však pocit, že si na nic nehraje. Jeho filmy, hlavně ty vážnější role, mám rád. Líbí se mi, jak se postupně dokázal posunout od lehčích žánrů k hlubším, náročnějším postavám. Stejně originální je i jeho životopis. Nejsou to jen klasické vzpomínky na kariéru, jako spíše směs zážitků, zamyšlení a především motivačních keců, které bych za normálních okolností hejtil, ale tady mi nijak nevadily. Vlastně mi k němu tenhle macho motivační styl přímo sedí.
Kniha vypráví neobyčejný příběh obyčejného chlapce z Texasu. Matthew McConaughey se narodil jako třetí syn rodičům, kteří se dvakrát rozvedli a třikrát vzali. Chtěl být zprvu právníkem, od tohoto se ale odklonil a vydal se na hereckou dráhu, která se mu sakra podařila. Nakonec dosáhl i svého dalšího velkého cíle: být tátou. V podstatě zde kromě svých vzpomínek a historek radí, jak při své jízdě životem chytat co nejvíce zelenou. Sám autor knihu popisuje jako milostný dopis věnovaný životu. Matthew McConaughey je můj oblíbený herec (především ve filmu Interstellar a Obhájce) a díky této knize jsem se mohl dozvědět o jeho životě na zelenou.
Velmi inspirující kniha, vypsal jsem si několik myšlenek, které mě nejvíc oslovily. Určitě stojí za přečtení.
Meťjú Meko(n)eghíí - sakra, ale veď toto bolo naozaj fajn a docela skvelé čítanie a je to naozaj super napísané. Veľmi sa mi páči aj to, ako sú stránky doplnené rôznymi denníkovými ústrižkami, niekedy úplne malinkými - inokedy výňatok vložený na celú stránku vo forme štvorčekového papierika, rukou prepísané výňatky.. a človek má teda pocit, že číta skutočne denník a zápisky, myšlienky - ako keby čítal svoj vlastný denník.
Hm, no a čo dodať? Už aj tak trepem bláboly a nikoho to aj tak nezaujíma - skrátka, mnoho inšpiratívnych myšlienok, pohľadov na život - vidno, že aj Meťjú (ak bol skutočne veľmi úprimný vo svojich výpovediach..) dozrieva a chápe, že byť ´len´ hollywoodsky hezoun nie je TO voč tady kráčí.. myslím, že môže byť zaujímavé sledovať jeho ďalší vývoj, kam sa bude posúvať a smerovať nie len v profesionálnej kariére herca, ale aj ľudsky. Dávam 10 oskarov z desiatich, Meťjú.
Inak knižku som pôvodne vôbec nemal v záujme si kúpiť - len zrazu mi nejako skočila do košíka pri pokladni v jednom knihkupectve v Brne.
Herce mám moc ráda a tak jsem knihu vyhlížela, jak bude v akci a koupila mám z ní radost je to skvělý vypravěč...
Knihu jsem si četla spíš přes den je těžká, ale jsou tam psané myšlenky z jeho deníku, sem tam fotky i rady do života, kdy pevně stát za svým rozhodnutím, příběhy z mládí.
Při čtení jsem se někdy usmívala, jeho pohled a myšlenky na život jsou zajímavé...
Pro fanoušky MM doporučuji
Celkově mě pan MM baví jako herec v jeho filmech, které jsem viděl skoro všechny, a tak mě zajímalo jaký je i mimo plátno...A musím říct, že kniha je zajímavě a svižně napsaná a bavila mě...člověk se dozví spousty pikantností ze života MM a celkově jeho pohled na svět a jak se od mládí formoval. DOPORUČUJI.
Moc zajímavý příběh i myšlenky s důrazem na “otcovství (což bude asi malinko víc rezonovat s muži). Vůbec je to kniha plná mužské energie, pravděpodobne jako sám Matthew, takže to pro čtenářky občas může být nepříjemně nebo otravné. Nic to ale neubírá na tom, že je plná zajímavých myšlenek a upřímnosti. A za pozornost stojí i krásná grafika!
Kniha naprosto změnila můj pohled na Matthewa. Protože ho znám pouze z jeho filmových rolí, měla jsem o něm jakousi představu, která se mi ale nepotvrdila a překvapilo mě, že Matt je vlastně úplně jiný člověk, než jsem si myslela. Básničky a úvahy v knize mě moc nebavily, ale hercův život mě skutečně zaujal.
Tenhle chlapík, to je borec. Vzala jsem v knihovně do ruky, jen abych nahlédla a už se nemohla odtrnout. Jeho zážitky a poznání se musí sdílet, dobře udělal a mě motivoval k životu na zelenou. Mimochodem, nemá na to vliv jak moc sexy a dobrý herec to je, ale jeho trefné poznámky, poezie, zamyšlení humor a prostě život na zelenou. Tak díky za to, Matthew.
Eva
Zajímavý, filozofický příběh. Přidávám se k ostatním, že básně a moudra mi do příběhu úplně nesedla. Ale podívat se na svět Mattovýma očima bylo příjemné.
Autenticita z toho přímo sálala.
Já budu souhlasit s Pasadenka. Tak nějak jsem tušil. Přesto to bylo zajímavé čtení. Moudra a básničky , mi moc nesedly. Ale asi to pro autora bylo důležité.
"Less impressed, more involved"
Skvělý životopis a zároveň svým způsobem i "motivační kniha", plná zajímavých myšlenek a postřehů. Některé jeho zážitky stojí fakt za to.
90%
No tedy, takovou jízdu jsem nečekala:-) Matthew patří k těm, kteří si život užívají a vychutnávají plnými doušky. Nejedná se o obyčejný životopis, poznáváme Matthewovu duši, myšlenky, vzpomínky, přístup k životu a sledujeme utváření jeho osobnosti. To vše s dávkou příjemného humoru a nekončícího optimismu. Skvělé a motivační čtení, jsem velmi nadšená! :-)

96 %
Životem na zelenou
Místy jsem se opravdu smál až jsem slzel. Autor příběhy ze svého života vypráví s humorem, který mám rád. Je to taková netradiční autobiografie. Vzhled na to, kdo je Mathew McConaughey získáte. Ale nemyslím, že nás sám "Matt" pustil úplně všude :-).
V knize najdete samolepky s citáty, básněmi a krátkými zamyšleními autora. Vše doplňují vybrané fotografie.
Svižné, rychlé, vtipné čtení. Ale na autobiografii typu Michael J. Fox jedna hvězdička chybí :-)