Cesta přehled
Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano? Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Tato kniha zobrazuje beznaděj a bolest v postapokalyptickém světě. Hlavními postavami jsou otec a syn, kteří se snaží přežít v zničené krajině. Jejich cesta je plná strachu a zoufalství, ale také lásky a naděje. Autor mistrně zachycuje kontrast mezi dobrem a zlem, což čtenáře nutí zamyslet se nad hodnotou lidskosti. Kniha je silná a emotivní, vyvolává hluboké pocity a otázky o smyslu existence v těžkých časech. Čtenáři se mohou cítit osloveni jejími filozofickými myšlenkami a naléhavostí. Více v komentářích.
Komu by se kniha Cesta mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o postapokalyptické příběhy
- Milovníci hlubokých a emocionálních literárních děl
- Ti, kdo hledají příběhy o přežití a lidskosti
- Fanoušci autorova stylu psaní
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 633 komentářůSouvisející novinky - Cesta (1)
Knižní novinky (33. týden)
11.08.2019
„Pamatuj si, že co si dáš do hlavy, tam už zůstane napořád, řekl. Měl by ses nad tím zamyslet. (str. 14)“
„Zapomeneš, co si chceš pamatovat, a pamatuješ si, co chceš zapomenout. (str. 15)“
všech 25 citátů najdete u autoraOcenění knihy (3)
2008 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Kniha roku)
(Fiction Award)
Zfilmováno
Cesta (2009)
Kniha Cesta v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 42x |
| v Přečtených | 4 117x |
| ve Čtenářské výzvě | 484x |
| v Doporučených | 429x |
| v Mé knihovně | 858x |
| v Chystám se číst | 1 238x |
| v Chci si koupit | 325x |
| v dalších seznamech | 49x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena rozhlasové zpracování katastrofy otcové a synové temnota cesta, roadtrip postapokalyptická sci-fiCormac McCarthy také napsal(a)
| 2008 | Cesta |
| 2007 | Tahle země není pro starý |
| 2009 | Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě |
| 2009 | Dítě boží |
| 1995 | Všichni krásní koně |

77 %
85 %
Cesta
Krátké věty a minimální dialogy perfektně sedí k vyprávění o beznadějném světě, kde civilizace a pořádek jsou jen vzpomínkou, vzdálenou vzpomínkou. S intenzivním zoufalstvím a drtivě emocionálním koncem.
Přečetl jsem to na jeden zátah. McCarthyho štíhlá próza a mistrovské vyprávění září, zejména v poutu otce a syna a tématu střetu lásky s násilím.