Cesta přehled

Cormac McCarthy

Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano? Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , Argo
Originální název: The Road, 2006

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha zobrazuje beznaděj a bolest v postapokalyptickém světě. Hlavními postavami jsou otec a syn, kteří se snaží přežít v zničené krajině. Jejich cesta je plná strachu a zoufalství, ale také lásky a naděje. Autor mistrně zachycuje kontrast mezi dobrem a zlem, což čtenáře nutí zamyslet se nad hodnotou lidskosti. Kniha je silná a emotivní, vyvolává hluboké pocity a otázky o smyslu existence v těžkých časech. Čtenáři se mohou cítit osloveni jejími filozofickými myšlenkami a naléhavostí. Více v komentářích.

Komu by se kniha Cesta mohla líbit?

• Čtenáři, kteří se zajímají o postapokalyptické příběhy
  • Milovníci hlubokých a emocionálních literárních děl
  • Ti, kdo hledají příběhy o přežití a lidskosti
  • Fanoušci autorova stylu psaní

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Massák
08.03.2026

Krátké věty a minimální dialogy perfektně sedí k vyprávění o beznadějném světě, kde civilizace a pořádek jsou jen vzpomínkou, vzdálenou vzpomínkou. S intenzivním zoufalstvím a drtivě emocionálním koncem.
Přečetl jsem to na jeden zátah. McCarthyho štíhlá próza a mistrovské vyprávění září, zejména v poutu otce a syna a tématu střetu lásky s násilím.

všech 633 komentářů

Související novinky - Cesta (1)

Knižní novinky (33. týden)

11.08.2019

Pamatuj si, že co si dáš do hlavy, tam už zůstane napořád, řekl. Měl by ses nad tím zamyslet. (str. 14)

Zapomeneš, co si chceš pamatovat, a pamatuješ si, co chceš zapomenout. (str. 15)

všech 25 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (3)

2008 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku)
2007 - Pulitzerova cena (Beletrie)
2006 - James Tait Black Memorial Prize (Fiction Award)

Zfilmováno

Cesta (2009)

Kniha Cesta v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 117x
v Mé knihovně858x
v Chystám se číst1 238x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi