Hra o trůny přehled
Píseň ledu a ohně série
1. díl >
První kniha série Píseň ledu a ohně. Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází! Druhé vydání úvodní části fantasy eposu Písně ledu a ohně, vázané v jednom svazku.... celý text
Originální název: The Game of Thrones, 1996
Co říkají o knize uživatelé?
Píseň ledu a ohně je fascinující a komplexní saga, která čtenáře vtáhne do svého světa. Příběh je plný nečekaných zvratů a realistických postav, které si rychle získají sympatie. Autor, George R. R. Martin, mistrně proplétá osudy jednotlivých hrdinů a ukazuje, jak mocná touha po moci a intriky ovlivňují životy. I když se některé postavy mohou zdát oblíbené, jejich osudy jsou často tragické a nevyzpytatelné, což dodává příběhu na napětí a dramatičnosti. Čtenáři se těší na další pokračování a obdivují autorovu schopnost vytvářet tak bohatý a detailní svět. Více v komentářích.
Komu by se kniha Hra o trůny mohla líbit?
- Fanoušci epických fantasy příběhů
- Čtenáři, kteří ocení složité postavy a intriky
- Milovníci napínavých a nepredikovatelnych dějů
- Ti, kdo hledají hluboké a promyšlené příběhy
- Čtenáři, co mají rádi politické intriky a dramata
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hra o trůny. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 783 komentářůSouvisející novinky - Hra o trůny (4)
Knižní novinky do konce roku
08.12.2024
Hra o trůny. Píseň ledu a ohně I. - nové vydání v novém překladu
30.10.2017
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Jsou to zlé zprávy, pane, a krutý způsob odplaty za tvoje pohoštění, ale když muž položí otázku, musí být připraven snést odpověď na ni. (Yoren)“
Ocenění knihy (2)
2011 -
Kniha roku Databazeknih.cz
(Kniha roku)
1997 -
Locus Awards
(Best Fantasy Novel)
Kniha Hra o trůny v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 280x |
| v Přečtených | 9 374x |
| ve Čtenářské výzvě | 916x |
| v Doporučených | 981x |
| v Mé knihovně | 2 592x |
| v Chystám se číst | 1 721x |
| v Chci si koupit | 405x |
| v dalších seznamech | 47x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
draci středověk rytíři americká literatura králové čarodějové bitvy Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriálGeorge R. R. Martin také napsal(a)
| 2000 | Hra o trůny 1 |
| 2017 | Hra o trůny |
| 2019 | Oheň a krev |
| 2014 | Rytíř Sedmi království |
| 2015 | Svět ledu a ohně |

85 %
77 %

Jak jinak hodnotit knižní předlohu k jednomu z nejlepších seriálů ever než pěti hvězdičkami. První série relativně věrně kopíruje právě tenhle první díl, byť jsou v knize mírné přesahy do dalšího vývoje.
Nejsem si jistý, nakolik člověk dokáže docenit neskutečnou propracovanost Game of Thrones bez přečtení knih. Tohle není kniha, kde by autor psal, aniž by nevěděl, jak na to naváže. George R. R. Martin musel mít již na začátku vymyšlen do podrobností vývoj příběhu a postav (a že těch postav není málo), kde budou v určitém čase a místě nacházet, s kým, co budou dělat, jak to bude ovlivňovat záležitosti jinde, jak se budou pohybovat po světě, proč atd. Není to psané bezmyšlenkovitě stylem: "hm, teď bych měl psát o tom, co bude dělat tenhle týpek, co s ním udělat, pošlu ho třeba na tohle místo a tam se objeví nějaké nebezpečí".
Point je tenhle. Jednání postav a okolnosti nejsou samoúčelné. Jednotlivé kapitoly do sebe zapadají jako dílky do velké skládanky. Podobný pocit jsem měl i při sledování seriálu, u knížky je to ještě umocněno.
Literárně se mi to taky líbilo, dialogy jsou super stejně jako v seriálu (do čtvrté série, potom už se na seriálu autor nepodílel, což asi není náhoda), popis "historického" prostředí vypadá věrně a rovněž dokresluje to, kolik si musel dát autor práci s tím si o věcech nastudovat.
Doporučuju i pro lidi, kteří viděli seriál.