Shuggie Bain přehled

Douglas Stuart

Hugh „Shuggie“ Bain je osamělý, citlivý chlapec, který vyrůstá v 80. letech ve zchátralých obecních bytech ve skotském Glasgow. Politika Margaret Thatcherové připravila obyvatele průmy­slového města o práci, schyluje se tu k drogové epidemii a Shuggieho matka Agnes sní o vlastním domě, listuje stránkami katalogu s oblečením a objednává si na dluh trochu štěstí. Po tom, co její manžel odejde od rodiny, nachází stále větší útěchu v pití a sociální dávky utrácí za plechovky extra silného piva. Shuggieho dospívající sourozenci si raději rychle najdou způsob, jak z domova utéct, a malého bratra nechají, aby se o matku staral sám. Shuggie se mezitím snaží stát obyčejným klukem, jenže zjišťuje, že je všechno, jen ne „normální“. A jedinou oporou je mu matka, která se propadá do alkoholismu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , Paseka
Originální název: Shuggie Bain, 2020

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Shuggie Bain" je silným a emotivním příběhem, který zanechává hluboký dojem. Čtenáři oceňují autorovu schopnost vykreslit drsnou realitu života v Glasgow v 80. letech. Mnozí vyzdvihují autenticitu a hloubku postav, zejména vztah mezi Shuggie a jeho matkou Agnes. Příběh je plný bolesti, ale také naděje a lásky, což čtenáře nutí k zamyšlení nad složitostí lidských vztahů a závislostí. Kniha je považována za mistrovské dílo, které si zaslouží pozornost a uznání. Více v komentářích.

Komu by se kniha Shuggie Bain mohla líbit?

• Čtenáři hledající silné emocionální příběhy
  • Milovníci autobiografické literatury
  • Ti, kdo se zajímají o sociální témata a problémy
  • Fanoušci skotské kultury a historie
  • Čtenáři, kteří ocení kvalitní překlad a styl vyprávění

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shuggie Bain. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

monushka
06.01.2026

Čtení této knihy strašně bolelo! Úplně jsem se vžila jak do postavy malého Hugha, tak i jeho matky alkoholičky, u níž jsem neustále doufala v lepší osud.

Představa, že toto mohl být jeden příběh z mnoha (přece jen se odehrává v osmdesátých letech), je šílená.

Celá kniha je napsána bravurním jazykem! Rozhodně doporučuji k přečtení!

všech 82 komentářů

Související novinky - Shuggie Bain (1)

Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)

24.07.2022

Ocenění knihy (2)

2023 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu)
2020 - Booker Prize

Kniha Shuggie Bain v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně161x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi