Lustr pro papeže

Lustr pro papeže https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418913/bmid_lustr-pro-papeze-A9l-418913.jpg 5 665 223

"Skutečný příběh z pekla normalizačních lágrů" Syrově drsná výpověď nevinně odsouzeného mladého trampa, který se provinil jen tím, že byl ve špatný čas na špatném místě. Jeho cesta brutálními pracovními tábory v té báječné normalizační době, kdy všichni mlčeli a užívali si populární hudby a veselých filmů. Skutečný příběh z dávno zapomenutého minkovického pekla, vězni přezdívaného Minkau – podle nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau, se kterým si ten český v ničem nezadal...... celý text

Přidat komentář

marketa1860
04.04.2024 4 z 5

Neskutečné, nemám slov. Kniha malá velikostí, veliká obsahem.
Tolik hrůz, zloby, beznaděje, bezpráví, co člověk dokáže unést..., budu ještě dlouho trávit životní příběh Míly, který byl v nepravý čas na nesprávném místě a tento okamžik zcela obrátil jeho život vzhůru nohama.
Nikdy nepochopím, co všechno člověk dokáže udělat druhému člověku.

Peggy2711
20.03.2024 4 z 5

Kniha je napsána velmi čtivě. Šokuje svým obsahem, co všechno musel Chlup a ostatní vytrpět, ale hlavně za co? Je až nepředstavitelné, že mohl být někdo potrestán za takovou maličkost. Tehdejší normalizační lágry jsou spíše srovnatelné s koncentráky. To v dnešní době by mohl stávkovat, že nedostal jogurt a přístup do posilovny. Zničili mu mládí a nejen to, chybělo mi pokračování po propuštění, ale to byl asi záměr.


Arwen777
04.02.2024 5 z 5

Působivé dílko, rozsahem minimální, obsahem šokuje, připomíná, obviňuje. Mnoho čtenářů v té době žilo, vyrůstalo, vychovávalo rodiny. Pamatujeme si tu dobu ale rozdílně, někteří ji dokonce nepochopitelně idealizují. Proto jsou takovéto knihy potřeba a číst by je měla i současná mladá generace, protože toto se z učebnic nedozvědí.
Mnoho z nás, kteří v té době vyrůstali, nemělo ponětí, co všechno se děje, co se mohlo stát za neškodné chování, i když jsme ze škol a ze společnosti věděli, jak zvrácený systém byl a jak dokázal překrucovat. Většina z nás jím nějak proklouzla, někteří dokázali vzdorovat a bojovat více, jiní žili víceméně poklidně. Nepřísluší mi soudit a trochu mě to mrzí i na autora, že soudí, ačkoliv byl v té době jen malé dítě. Jen mě zpětně znovu a znovu šokuje míra zrůdnosti, krutosti, necitelnosti, bezmezné neúcty k životu a zneužití moci.
Ač o pracovních táborech vím, přesto na mě takováto osobní výpověď působila mnohonásobně víc. A konec je snad ještě horší...
Se zájmem jsem si přečetla i diskuzi ke knize.
Doporučuji.

pif69
04.02.2024 4 z 5

Je podivné , kolika duševním mrzákům se dnes po těchto časech stýská . Dle posledních průzkumů je to snad až 35% voličů ??? Bůh nás všechny ochraňuj !

Knihomolka506
31.12.2023 5 z 5

Moje poslední přečtená kniha do výzvy. Letos jsem ji nestihla, takže už ji plnit nebudu . Bylo to fajn, ale nač se zbytečně stresovat...
Ke knize jen krátce: Byli ve špatném čase na špatném místě aneb normalizace a zákazy. V té době bohužel bylo normální mučit a zavírat nevinné lidi i kvůli obyčejnému žertíku.
Osudy často tragické... Kde, že končili?
Pohledneme do útrob věznice Minkau-" novodobé Osvětimi", podle které vznikla tahle zvláštní přezdívka s krutým obsahem .
Příběh může, který přežil.
Došla slova ...

PremekZizin
29.12.2023 4 z 5

Knihu by si měl přečíst každý, kdo trpí nostalgií po "minulém" režimu.

Lucissia
16.12.2023 5 z 5

Přečetla bych na jeden zátah, kdyby nebylo povinností. Pět hvězd právem i za diskuzi, co tady kniha vyvolala. :-)

Sablu
23.11.2023 5 z 5

Když jsem tuto knížku podle skutečného příběhu dočetla, tak mi došla veškerá slova. Ta hrůza a hnus co se děl v komunistických lágrech, o tom se nemluvilo a nemluví... A mělo by se o tom mluvit, mělo by se o tom číst....

markulina711
22.11.2023 4 z 5

Tohle by mělo být součástí povinné četby na středních školách. Dá to člověku víc než pár hodin dějepisu věnovaných 20.století. Navíc s Chlupem se jde lehce ztotožnit. 10 let života za jednu neškodnou klukovinu. Zničené zdraví a doživotní psychické i fyzické následky. Bohužel takových případů nebyly jednotky,ale tisíce. Nesmíme se dívat stranou, když je v zorném poli bezpráví. Nesmíme zapomenout.

painthers
14.11.2023 3 z 5

Vždycky je dobré si připomínat, jak odporný byl socialistický režim a že se k mnohým lidem choval stejně jako jím nenávidění nacisti. V českých pracovních táborech trpělo a zemřelo mnoho nevinných lidí, kteří si zasloužili žít v obklopení svých blízkých na svobodě. Mám strach, abychom se nějakého obdobně nelidského režimu zase jednou nedočkali. . .

minirock
28.09.2023 5 z 5

Hodně silný příběh a je skoro neuvěřitelné že to ten kluk přežil. Obdivuji tu neskutečnou morální sílu která mu pomohla to vydržet. Nechápu co to bylo za lidi ti dozorci. Přišli domů a byli to manželé a tátové dětí, příbuzní, sousedé. Měli vůbec nějaké svědomí? Jak se mohl člověk k člověku takto chovat? A to vše v 70. letech, kdy už ta nejhorší, 50. léta byla dávno pryč. Když to co udělal porovnám s tím, co jsme občas vyváděli jako kluci my, museli bychom dostat tak 20 let. Ještě že už je ta doba pryč a snad se už nevrátí.

verculka
05.09.2023

Přesně jak se píše v anotaci, příběh z pekla aneb jak mladému klukovi zničit život aneb když moc dostanou ti co si potřebují řešit své komplexy na jiných....

Zuzulinka
29.08.2023 5 z 5

Nádherný!

Agatha68
23.08.2023 5 z 5

Dej psychopatům moc..
Šestnáctiletému chlapci zničila zrůdná ideologie nejkrásnější roky života. Naprosto bezdůvodně!
Roky, kdy si měl užívat bezstarostnost, lásku..
Absolutní bezmoc.
Nedokážu si ani představit, co prožívala jeho matka.
Nejhorší je, že za ty zvěrstva nebyl nikdo potrestán.

Těžké čtení, ale musím číst, z úcty k těmto lidem.

lenny0753
11.08.2023 4 z 5

Jsem zvyklá číst příběhy z prostředí koncentračních táborů, kriminálek, ale tohle byla hodně silná káva. Syrové a brutální. Nejmladší politický vězeň v ČSSR postupně střídá věznice a pracovní tábory, až se dostane do pekla jménem Minkovice. Sadismus dozorců nezná mezí. Hlad, žízeň, násilí, ponižování, příšerné a zdraví ohrožující pracovní podmínky. Takhle komunisté likvidovali mladé lidi, kteří jako puberťáci vykřikovali něco o svobodném státě. A nejhorší je to, že nikdo NIKDO z bachařů nebyl potrestán, naopak.. jeden byl zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu (Josef Vondruška) a další, kdo se na tom pekle podílel, dostal od Miloše Zemana státní vyznamenání za zásluhy o stát (Ludvík Karl)..

Jiho226
09.08.2023 3 z 5

Silné téma, ale velmi slabá literární úroveň.

Jafny
05.08.2023 5 z 5

To byla teda síla. A navíc z naší historie. Další doklad toho, jak moc to byla hnusná doba. Neuvěřitelné že to zůstalo nepotrestáno.

Knihomura
16.07.2023 4 z 5

Jak zrůdný je komunismus. Naprosto nechápu, jak se ještě dnes k nim někdo může hlásit.

Ísačop
07.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi zajimavá knížka o naší historii, na kterou se docela rychle zapomnělo.
"Chlup" měl smůlu, že nebyl prominentní chlapeček a všechno si vyžral až do dna.
Trochu mi chybělo pokračování po propuštěni, ale mám dojem, že by to moc hezký čtení nebylo.

gabriela8704
29.06.2023 5 z 5

Co k tomu říct.. Věřím, že ani teď to není jiné. Ale o tom se mlčí. A mlčení je spoluvina, jak píše i sám autor.

Rychlovka na čtení, ale příběh v paměti zůstane.